Ухвала
від 20.03.2015 по справі 219/5587/2014-ц
АРТЕМІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 219/5587/2014-ц

2/219/188/2015

ОКРЕМА УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11.03.2015 року м. Артемівськ

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

в складі: головуючої судді Шевченко Л.В.,

при секретарі Бурикінінй Я.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Артемівську цивільну справу за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ювілейна,53» до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ювілейна,53», звернувся до Артемівського міськрайонного суду Донецької області з позовом, у якому після збільшення позовних вимог просить стягнути солідарно з ОСОБА_3, ОСОБА_2 заборгованість за житлово-комунальні послуги за період з 01.11.2012 р. по 01.01.2015 р. в сумі 2688,00 грн., індекс інфляції у сумі 690,82 грн., три відсотка річних у сумі 174,76 грн., а також судові витрати в сумі 243,30 грн., посилаючись на те, що, відповідач ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1. Відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 зареєстровані та проживають в даній квартирі, однак несвоєчасно і не в повному обсязі вносили оплату за житлово-комунальні, в результаті чого утворилася заборгованість у зазначеному розмірі.

В судовому засіданні відповідач ОСОБА_1 заявила, що голова ОСББ «Ювілейна,53» порушує права власників квартир, а саме не приймає будь-яких листів - претензій, не видає довідки про склад сім'ї та прописку, а ОСОБА_2 в обгрунтування заперечень щодо позовних вимог пояснила, що голова ОСББ не є власником квартири, а тому не має права бути головою підприємства, і як наслідок подавати позову до суду та підписувати довіреності на право представлення інтересів ОСББ в суді, зокрема ОСОБА_4, який не є членом об'єднання.

Так, 22.08.2013 року ОСОБА_1 звернулася до голови правління ОСББ з заявою про видачу довідки про склад сім'ї у відповідності до Закону України «Про звернення громадян» (арк. с.75, 81, 137 том 1). Згідно виписки з протоколу розширеного правління від 26.08.2014 року № 18 ОСББ до Порядку денного включено питання «Розгляд письмовго звернення ОСОБА_1 мешканки квартири 50 щодо видачі їй довідки про склад сім'ї та довідки на видачу субсидії», слухали голову правління ОСОБА_5, члена та голову ревізійної комісії ОСОБА_6 та ОСОБА_7А відповідно, які пропонували ОСОБА_1 здійснити часткову оплату заборгованості, після чого видати їй довідки, обґрунтовуючи таке рішення положеннями п.8.2 Статуту ОСББ. В цьому ж протоколі вказується, що ОСОБА_1 відмовилася частково погашати суму заборгованості та покинула засідання правління ОСББ. Згідно протоколу № 11 від 22.08.2013 року правлінням прийнято рішення про видачу довідки про склад сім'ї ОСОБА_3, але після укладання договору на реструктуризацію заборгованості.

З матеріалів справи також вбачається, що згідно протоколу № 3 від 10.06.2012 року правлінням ОСББ одноголосно було прийнято рішення в усуненні пориву стояка подачі холодної води відмовити заявниці - мешканці квартири № 53 ОСОБА_8 - до повного відшкодування заборгованості з утримання будинку та прибудинкової території ОСОБА_3 у розмірі 420 грн. (арк.с.151 том1).

Перевіривши матеріали справи, суд виявив порушення закону.

Судом встановлено, щозгідно Протоколу № 1 від 17.06.2011 р. установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку № 53 по вул. Ювілейній, м. Артемівськ прийнято рішення про створення «Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ювілейна,53» (надалі ОСББ) та затверджено статут, який зареєстровано відповідно до наказу Управління муніципального розвитку Артемівської міської ради № 113 п від 06.07.2011 року та внесено до книги реєстрації за № 65 (а.с.205-210), видано Свідоцтво про реєстрацію підприємства (арк. с.26).

«Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ювілейна,53» є юридичною особою, що підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців серії ААБ № 267697, дата та номер запису від 06.07.2011 № 1 254 102 0000 001616 (а.с.27).

Відповідно до статуту ОСББ в новій редакції (а.с.20-22), державну реєстрацію змін якого проведено 28.08.2014 року, діяльність об'єднання регулюється Законом України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» N 2866-III від 29.11.2001 р., Цивільним, Житловим Земельним, Податковим кодексами України, іншими нормативно-правовими актами та цим статутом об'єднання, який розробляється та затверджується рішенням установчих зборів членів об'єднання (п.1.2 статуту, арк.с.9).

Типовий статут об'єднання співвласників багатоквартирного будинку затверджено наказом Держжитлокомунгоспу України від 27.08.2003 N 141, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12 грудня 2003 р. за N 1155/8476, із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства N 180 від 06.09.2011.

Відповідно до п. 8.2. Статуту ОСББ (в новій редакції) у разі відмови власника приміщення укладати договір або сплачувати обов'язкові платежі на утримання та ремонт неподільного майна та відповідної частки загального майна об'єднання має право:

· звернутися до суду для стягнення нарахованих платежів у судовому порядку;

Право на звернення до суду виникає в об'єднання через шістдесят днів з дня припинення платежів або відмови в укладенні договору;

· припинити видачу довідок про склад сім'ї та прописку та інших документів;

Право на припинення видачі довідок про склад сім'ї та прописку та інших документів виникає в об'єднання через шістдесят днів з дня припинення платежів або відмови в укладенні договору ;

· обмежити доступ (відключення) до місць життєзабезпечення будинку.

Право на припинення обмеження доступу (відключення) до місць життєзабезпечення будинку виникає в об'єднання через дев'яносто днів з дня припинення платежів або відмови в укладанні договору.

Положення п. 8.2 Статуту «Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ювілейна, 53» не відповідають:

- вимогам вищевказаного Типового Статуту, п.8.2 якого визначає, що у разі відмови власника приміщення укладати договір або сплачувати обов'язкові платежі на утримання та ремонт неподільного майна та відповідної частки загального майна об'єднання має право звернутися до суду для стягнення нарахованих платежів у судовому порядку. Право на звернення до суду виникає в об'єднання через шістдесят днів з дня припинення платежів або відмови в укладенні договору.

- ст.5 Закону України «Про інформацію», якою передбачено, що кожен має право на інформацію, що передбачає можливість вільного одержання, використання, поширення, зберігання та захисту інформації, необхідної для реалізації своїх прав, свобод і законних інтересів;

- ч.1 ст.10 Закону України «Про доступ до публічної інформації», згідно якої кожна особа має право, зокрема, доступу до інформації про неї, яка збирається та зберігається; вимагати виправлення неточної, неповної, застарілої інформації про себе, знищення інформації про себе, збирання, використання чи зберігання якої здійснюється з порушенням вимог закону.

З метою забезпечення державних соціальних гарантій у сфері житлово-комунального обслуговування, приведення існуючих норм споживання житлово-комунальних послуг до їх фактичного обсягу споживання, дотримання принципу соціальної справедливості під час надання пільг і субсидій, відповідно до статей 5 і 9 Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 6 серпня 2014 р. № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування», якою внесено зміни до Порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива і визначено, що на запит органів праці та соціального захисту населення відомості для нарахування субсидій надають: про склад зареєстрованих у житлових приміщеннях - житлово-експлуатаційні організації або інші органи, визначені місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування; у сільській місцевості - сільські (селищні) ради; про забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами за формами, затвердженими Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською і Севастопольською міськими держадміністраціями, - житлово-експлуатаційні організації, житлово-будівельні (житлові) кооперативи, об'єднання співвласників багатоквартирного будинку та організації, що надають житлово-комунальні послуги, у п'ятиденний строк з дня отримання запиту.

Законодавством України не передбачено право комунальних підприємств, ОСББ та ЖЕКів не надавати інформацію у зв'язку з наявністю боргу за житлово-комунальні послуги, й відмова у наданні довідок є незаконною, порушує основний закон - Конституцію України, а саме ст.46, яка гарантує право на соціальний захист, а дії керівників таких підприємств можуть бути кваліфіковані за ст. 212 -3 КУпАП.

Тому, суд звертає увагу на необхідність привести Статут ОСББ «Ювілейна 53» у відпровідність до чинного законодавства України з метою забезпечення прав власників квартир та мешканців будинку на інформацію, у тому числі з приводу надання довідок про склад сім'ї, місця реєстрації тощо.

Також, Закон України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» (надалі Закон) визначає, що об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - об'єднання) - юридична особа, створена власниками для сприяння

використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання неподільного та загального майна.

Об'єднання створюється для забезпечення і захисту прав його членів та дотримання їхніх обов'язків, належного утримання та використання неподільного і загального майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами (ст.4 Закону).

Об'єднання може бути створене в будинку будь-якої форми власності з числа тих, хто приватизував або придбав квартиру, а також власника будинку або його уповноваженої особи, власників жилих приміщень, а також власників нежилих приміщень. Для створення об'єднання скликаються установчі збори. У голосуванні беруть участь власники (їх уповноважені особи), які присутні на установчих зборах. Кожний власник на установчих зборах має один голос, незалежно від площі та кількості квартир або приміщень, що перебувають у його власності (ст.6 Закону).

Членом об'єднання може бути фізична чи юридична особа, яка є власником квартири (квартир) або приміщення (приміщень) у багатоквартирному будинку (ст.9 Закону).

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Департамент стратегії реформування та розвитку житлово- комунального господарства) з питань законодавства про ОСББ та в межах своєї компетенції роз'яснював, що 1) особа, яка не є власником житла у багатоквартирному будинку, де створене ОСББ, не може бути членом правління об'єднання; 2) особа, яка не є власником житла у багатоквартирному будинку, де створене ОСББ, не може бути головою правління об'єднання; 3) членство в об'єднані припиняється з моменту втрати права власності на житлове чи нежитлове приміщення у зазначеному будинку; 4) керівництво поточною діяльністю об'єднання здійснює його правління. Порядок обрання та відкликання членів правління, їх кількісний склад та терміни обрання встановлюються загальними зборам.

Цей висновок зроблений на підставі наступного.

Відповідно до пункту 1 статті 383 Цивільного кодексу України та статті 6 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» - об'єднання може бути створене в будинку будь-якої форми власності з числа тих, хто приватизував або придбав квартиру, а також власника будинку або його уповноваженої особи, власників жилих приміщень, а також власників нежилих приміщень. Відповідно до статуту, пункт 4.13. керівництво поточною діяльністю об'єднання здійснює його правління. Правління має право приймати рішення з усіх питань діяльності об'єднання за винятком тих, які належать до виключної компетенції загальних зборів. Правління є виконавчим органом об'єднання і підзвітне загальним зборам. Пункт 4.14. визначає порядок обрання та відкликання членів правління, їх кількісний склад та терміни обрання встановлюються загальними зборами.

Відповідно до статі 14 Закону «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку». Права власника - члена об'єднання визначено, що власник - член об'єднання має право:

- брати участь в управлінні об'єднанням у порядку,визначеному цим Законом і статутом об'єднання;

- обирати та бути обраним до складу статутних органів об'єднання;

- знайомитися з протоколами загальних зборів, робити з них виписки;

- одержувати в установленому порядку інформацію про діяльність об'єднання;

- вимагати від статутних органів захисту своїх прав та дотримання членами об'єднання правил добросусідства.

Відповідно до Закону та статуту об'єднання, пункту 10.6. членство в об'єднанні

припиняється з часу втрати членом об'єднання права власності на квартиру, житлове чи нежитлове приміщення у зв'язку з відчуженням квартири, житлового або нежитлового приміщення або з інших підстав, передбачених чинним законодавством, реорганізації або ліквідації об'єднання, виключення з членів за рішенням об'єднання.

Згідно з ОСОБА_6 з Реєстру керівником ОСББ є ОСОБА_5, однак в судовому засіданні представник позивача не спростував того факту, що голова правління ОСББ не є власником житла, розташованого за адресою: вул. Ювілейна, 53, а навпаки, вважав, що чинним законодавством не заборонено особі, яка не є членом об'єднання співвласників багатоквартирного будинку займати посаду голови правління.

Натомість, пункт 10.1. статуту визначає, що членом об'єднання може бути фізична чи юридична особа, яка є власником квартири (квартир) або нежитлового приміщення (приміщень) у житловому комплексі. Наймачі та орендарі приміщень не можуть бути членами об'єднання.

До виключної компетенції загальних зборів членів об'єднання відноситься:

затвердження статуту об'єднання, внесення змін до нього; обрання членів правління об'єднання. Для керівництва поточною діяльністю об'єднання обирається правління. Правління має право приймати рішення з питань діяльності об'єднання, визначених статутом. Правління є виконавчим органом об'єднання і підзвітне загальним зборам. Порядок обрання та відкликання членів правління, їх кількісний склад та строки обрання встановлюються загальними зборами (ст.10 Закону).

Відповідно до ч.1 ст.211 ЦПК України суд, виявивши під час розгляду справи порушення закону і встановивши причини та умови, що сприяли вчиненню порушення, може постановити окрему ухвалу і направити її відповідним особам чи органам для вжиття заходів щодо усунення цих причин та умов. Про вжиті заходи протягом місяця з дня надходження окремої ухвали повинно бути повідомлено суд, який постановив окрему ухвалу.

Вважаючи, що наведене вище не може залишитися поза увагою суду, керуючись ст. 211 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Окрему ухвалу направити Об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Ювілейна,53» для вжиття належних заходів щодо приведення у відповідність Статуту Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ювілейна,53» до діючого законодавства України.

Про вжиті заходи реагування Об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Ювілейна,53» повідомити суд протягом місяця з дня надходження окремої ухвали .

Копію ухвали направити Артемівському міжрайонному прокурору Донецької області, Державній реєстраційній службі Артемівського міськрайонного управління юстиції Донецької області, Артемівській міській раді для відома і вжиття необхідних заходів реагування.

Окрему ухвалу може бути оскаржено особами, інтересів яких вона стосується. Окрема ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Запорізької області шляхом подання через Артемівський міськрайонний суд Донецької області протягом п'яти днів з дня її проголошення.

Суддя Л.В.Шевченко

СудАртемівський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення20.03.2015
Оприлюднено20.08.2015
Номер документу48488131
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —219/5587/2014-ц

Ухвала від 20.03.2015

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Шевченко Л. В.

Ухвала від 13.11.2014

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Шевченко Л. В.

Рішення від 11.03.2015

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Шевченко Л. В.

Рішення від 11.03.2015

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Шевченко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні