Рішення
від 10.09.2009 по справі 31/84пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

31/84пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

10.09.09 р.                                                                                     Справа № 31/84пн                               

Господарський суд Донецької області, у складі судді Ушенко Л.В., при секретарі судового засідання Павловій Я. В., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали

за позовною заявою Приватного підприємства „Переход”, м. Донецьк

до відповідача Донецької міської ради  

до відповідача Виконавчого комітету Донецької міської ради     

про визнання права на поновлення оренди земельної ділянки площею 0,0117га, розташованого на перехресті вулиці Артема та проспекту Миру у Київському районі м.Донецька , для експлуатації існуючого павільйону – кафе із зупиночним павільйоном очікування, шляхом складання договору оренди цієї земельної ділянки з Донецькою міською радою в порядку  передбаченому ЗК України та Законом України „Про оренду землі” в редакції, що діяла на час звернення підприємства до Донецької міської ради Донецької області, без проведення аукціону

В присутності представників сторін:

від позивача: Дешева І.В. – довіреність

від відповідача 1: не з'явився

від відповідача 2: Бренц Д.О. – довіреність                     

В судовому засіданні 02.09.2009р оголошувалась

перерва на 10.09.2009р. на 09-00 год.

          

                                                     ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство „Переход”, м. Донецьк звернулось із позовом до Донецької міської ради, Виконавчого комітету Донецької міської ради про визнання права на поновлення оренди земельної ділянки площею 0,0117га, розташованого на перехресті вулиці Артема та проспекту Миру у Київському районі м. Донецька , для експлуатації існуючого павільйону – кафе із зупиночним павільйоном очікування, шляхом складання договору оренди цієї земельної ділянки з Донецькою міською радою в порядку  передбаченому ЗК України та Законом України „Про оренду землі” в редакції, що діяла на час звернення підприємства до Донецької міської ради Донецької області, без проведення аукціону.  

В обґрунтування позовних вимог позивач посилався на подання ним заяви на ім'я Донецького міського голови про подовження оренди земельної ділянки, розташованої за адресою: м. Донецьк, Київський район, вул. Артема, 145а; надання відповідачем – Донецькою міською радою дозволу на підготовку матеріалів щодо подовження строку договору оренди земельної ділянки для існуючого об'єкту.

Відповідач - Донецька міська рада відзив на позов не надала, але представник відповідача пояснив, що проти позову заперечує.

Відповідач – Виконавчий комітет Донецької міської ради надав відзив на позов згідно якого проти позову заперечив, посилаючись на те, що, Законом України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” від 03.06.08р. №309-VІ, Законом України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння будівництву” від 16.09.2008р. №509-VІ, внесені зміни до статті 124 Земельного кодексу України та статті 16 Закону України „Про оренду землі”. Відповідно до зазначених змін, набуття права оренди земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється виключно на аукціонах. Представник відповідача зазначає, що існуючий порядок надання земельних ділянок в оренду, а саме на підставі відповідних рішень органів місцевого самоврядування, збережено лише для ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.

Технічна фіксація судового засідання не здійснювалась за клопотанням сторін.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення представників сторін, присутніх у судовому засіданні, господарський суд встановив:  

Рішенням виконавчого комітету Донецької міської ради від 27.03.02р. №126/2 „Про надання Приватному підприємству „ПЕРЕХОД” земельної ділянки в оренду для розміщення павільйону – кафе з зупиночним павільйоном очікування в Київському районі” передбачалось  надати приватному підприємству „ПЕРЕХОД” земельну ділянку площею 117,0м2 строком на 5 років для розміщення павільйону – кафе з зупиночним павільйоном очікування на перехресті вул. Артема з проспектом Мира в Київському районі.

07.05.2002р. між Виконавчим комітетом Донецької міської ради (Орендодавцем) та Приватним підприємством „ПЕРЕХОД” (Орендарем) був укладений договір оренди, відповідно до умов якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку, що знаходиться на території Київського району м. Донецька на перехресті вул. Артема з проспектом Миру, площею 117,0м2. Договір укладено на термін до 27.03.07р. (п.2.1 договору).

Додатковою угодою від 03.02.2004р. були внесені зміни до умов договору від 07.05.02р. в частині сплати орендної плати за земельну ділянку.

29.03.07р. позивач звернувся до голови Донецької міської ради з заявкою про подовження договору оренди земельної ділянки під павільйон – кафе з зупиночним павільйоном очікування, що розташована за адресою: м. Донецьк, Київський район, вул. Артема, 145а.

Позивачу був наданий дозвіл на підготовку матеріалів по подовженню договору оренди земельної ділянки для існуючого об'єкту (лист від 21.05.07р. №01/13-2483).

На підставі зазначеного дозволу позивачем були підготовлені та надані для узгодження матеріали для поновлення договору оренди земельної ділянки, а саме „Технічна документація з землеустрою щодо складання документів підтверджуючих право на земельну ділянку ПП „Переход” для експлуатації існуючого павільйону-кафе з зупиночним павільйоном очікування на перехресті вул. Артема і пр. Мира в Київському районі                        м. Донецька і проект рішення Донецької міської ради „Про поновлення ПП „Переход” договору оренди земельної ділянки для експлуатації існуючого павільйону-кафе із зупиночним павільйоном очікування в Київському районі.

Листом від 18.06.08р. №01/12-3776 позивача було повідомлено про відсутність законних підстав для поновлення договору оренди, в зв'язку із внесеними змінами у законодавстві, зокрема до ст. 124 Земельного кодексу України та ст. 16 Закону України „Про оренду землі”, відповідно до яких набуття права оренди земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється виключно на аукціонах, а існуючих порядок надання земельних ділянок в оренду, а саме, на підставі відповідних рішень органів місцевого самоврядування, збережено лише для ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.

Позивач, не погоджуючись з відмовою Донецької міської ради в листі від 18.06.08р. №01/12-3776 щодо подовження договору оренди земельної ділянки від 07.05.02р., звернувся до Ворошиловського районного суду м. Донецька з позовом до Донецької міської ради та виконавчого комітету Донецької міської ради про визнання права, припинення дій, що порушують права та про зобов'язання суб'єкта владних повноважень вчинити певні дії або утриматися від вчинення певних дій.

Постановою Ворошиловського районного суду м. Донецька від 20.08.08р. позовні вимоги позивача були задоволенні в повному обсязі, за приватним підприємством „Переход” визнано право на набуття в оренду земельної ділянки під існуючий об'єкт – павільйон із зупиночним павільйоном очікування на перехресті вул. Артема та пр. Мира у Київському районі  м. Донецька шляхом укладення з Донецькою міською радою відповідного договору оренди зазначеної земельної ділянки, строком на 5 років, у порядку, передбаченому Земельним кодексом України та Законом України „Про оренду землі” в редакціях станом до моменту набрання чинності змін до них, внесеними Законом України від 28.12.2007р. №107-VІ (тобто до 01.01.2008р.) та зобов'язано Донецьку міську раду укласти з приватним  підприємством „Переход” відповідний договір оренди земельної ділянки під існуючий об'єкт - павільйон із зупиночним павільйоном очікування на перехресті вул. Артема та пр. Мира у Київському районі м. Донецька у порядку, передбаченому Земельним кодексом України та Законом України „Про оренду землі” в редакціях станом до моменту набрання чинності змінами до них, внесених Законом України від 28.12.2007р. №107-VІ (тобто до 01.01.2008р.).

Дана постанова була оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду Прокурором м. Донецька.

Ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 16.04.09р. апеляційна скарга Прокурора м. Донецька була задоволена частково, постанова Ворошиловського районного суду м. Донецька від 20.08.09р. була скасована, а провадження у справі припинено. Сторонам було роз'яснено, що даний спір підлягає розгляду судами в порядку господарського судочинства.

Господарський суд вважає, що позовні вимоги позивача не підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи позивач звертався до Донецької міської ради з заявою про подовження оренди земельної ділянки під павільйон – кафе з зупиночним павільйоном очікування, що розташована за адресою: м. Донецьк, Київський район, вул. Артема, 145а.

Листом від 21.05.07р. №01/13-2483 позивачу було надано дозвіл на підготовку матеріалів по подовженню договору оренди земельної ділянки для існуючого об'єкту.

На підставі зазначеного дозволу позивачем були підготовлені матеріали для поновлення договору оренди земельної ділянки, та відповідно до вимог статті 123 Земельного кодексу України, проект відведення земельної ділянки був погоджений позивачем з відповідними органами, про що свідчать позитивні висновки, наявні в матеріалах справи.

Статтею 792 Цивільного кодексу України передбачено, що за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов'язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату. Відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом. (п.2 ст. 792 ЦК України).

Укладання, продовження, поновлення договору оренди земельної ділянки врегульовані Законом України "Про оренду землі".

За приписами статті 13 Конституції України земля є об'єктом права власності українського народу. Від імені українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Відповідно до пункту 34 статті 26, пункту 2 статті 77 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" питання регулювання земельних відносин (у тому числі надання земельної ділянки в оренду та поновлення договору оренди земельної ділянки) вирішується на пленарному засіданні ради –сесії, а спори про поновлення порушених прав юридичних і фізичних осіб, що виникають в результаті рішень, дій чи бездіяльності органів або посадових осіб місцевого самоврядування, вирішуються в судовому порядку.

Таким чином, законодавством передбачено право ради самостійно вирішувати питання щодо надання у користування земельних ділянок, способом волевиявлення ради, яка здійснює право власності від імені відповідної територіальної громади щодо регулювання земельних відносин є прийняття відповідного рішення сесії.

Зважаючи на те, що необхідною умовою укладання договору оренди земельної ділянки, яка перебуває у державній або комунальній власності є наявність рішення відповідного органу місцевого самоврядування то зобов'язання цього органу укласти договір оренди земельної ділянки за відсутністю такого рішення є порушенням виключного права органу місцевого самоврядування, передбаченого Конституцією України на здійснення права власності від імені українського народу та управління землями, яке підлягає захисту.

Земельним кодексом України визначено, що право власності та право користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації.

Проте, як вбачається з матеріалів справи Донецькою міською радою не приймалось рішення щодо поновлення договору оренди та про передачу ПП „Переход” земельної ділянки в оренду та не надавалось погодження на укладення відповідного договору оренди земельної ділянки, надання якого є правом ради, а не її обов'язком.

З огляду на викладене, господарським судом не приймаються до уваги посилання позивача на те, що у нього виникло право на укладання (подовження) договору оренди землі ще у 2007р., тобто до набрання чинності як Закону України від 28.12.2007р. „Про державний бюджет України на 2008р. та внесення змін до деяких законодавчих актів України” так і Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України від 03.06.2008р.”.

Позивач в своїх поясненнях посилався на те, що після закінчення строку дії договору оренди від 07.05.02р., підприємство продовжувало користуватися земельною ділянкою та сплачувати оренду плату за спірну земельну ділянку і тому, враховуючи зазначене,  договір оренди підлягає поновленню на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Господарський суд Донецької області не приймає зазначені посилання позивача як на  підставу для набуття права на поновлення договору оренди земельної ділянки, оскільки відповідно до ст. 15 Закону України „Про плату за землю” власники землі та землекористувачі сплачують земельний податок, а також орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою податок, а також орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році (ч. 2 ст. 15 Закону).

Чинним законодавством передбачено, що набуття права оренди земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування здійснюється для земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, які перебувають у власності громадян і юридичних осіб і в яких відсутні акції (частки, паї), що належать державі.       

Згідно до Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” об'єкт нерухомого майна (нерухоме майно, нерухомість) - земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці (будівля, споруда тощо), переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Відповідно до ст.182 ЦК України державній реєстрації підлягає право власності та інші речові права на нерухомі речі.

Відповідно до Тимчасового положення „Про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно” реєстрація права власності передбачена тільки на об'єкти нерухомого майна, будівництво яких закінчено та які прийняті в експлуатацію в установленому порядку.

Споруда це об'ємна, площинна або лінійна наземна, надземна або підземна будівельна система, призначена для виконання виробничих процесів різних видів, розміщення обладнання, матеріалів та виробів, тимчасового перебування і пересування людей, транспортних засобів, вантажів, переміщення рідких та газоподібних продуктів тощо.

Не підлягають реєстрації тимчасові споруди, а також споруди не пов'язані фундаментом із землею (п.1.6 Тимчасового положення).

Доказів того, що у позивача на спірній земельній ділянці знаходяться об'єкти нерухомого майна, право власності на яке б підтверджувалось відповідними право установчими документами і було зареєстровано в установленому порядку не надано. Майно, яке знаходиться на орендованій земельній ділянці не є нерухомістю з урахуванням норм чинного законодавства.

При визначенні підвідомчості цієї справи господарським судам суд виходив з того, що між сторонами існує спір про право позивача на укладання договору оренди земельної ділянки.

Правовідносини, що склалися між сторонами з приводу укладення спірного договору оренди, носять договірний характер, при цьому, Донецька міська рада виступає як власник спірної земельної ділянки, який в силу свого статусу та наданих повноважень має право розпоряджатись нею у встановленому порядку.

Таким чином, відповідач у спірних правовідносинах не є суб'єктом власних повноважень в розумінні п.1ч.1 ст.17 КАС України, а є рівноправним суб'єктом земельних відносин, дії якого спрямовані на реалізацію свого права розпоряджатися землею.

За результатами розгляду справи, судові витрати по справі покладаються на позивача.

На підставі викладеного, керуючись Земельним Кодексом України, Законом України „Про оренду землі”, Законом України „Про плату за землю”, Конституцією України, Тимчасовим положенням „Про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно”, затверджене наказом Мін'юсту України №6/5 від 28.01.2003р, Законом України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень ст. 43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд,

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову Приватного підприємства „Переход”, м. Донецьк до Донецької міської ради, Виконавчого комітету Донецької міської ради про визнання права на поновлення оренди земельної ділянки площею 0,0117га, розташованого на перехресті вулиці Артема та проспекту Миру у Київському районі м.Донецька , для експлуатації існуючого павільйону – кафе із зупиночним павільйоном очікування, шляхом складання договору оренди цієї земельної ділянки з Донецькою міською радою в порядку  передбаченому ЗК України та Законом України „Про оренду землі” в редакції, що діяла на час звертання підприємства до Донецької міської ради Донецької області, без проведення аукціону - відмовити.

Судові витрати у справі покласти на позивача.

         Рішення може бути оскаржене до Донецького апеляційного господарського суду протягом 10 днів з дня його прийняття.

          

Суддя                                                               Ушенко Л.В.                               

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення10.09.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4855888
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —31/84пн

Ухвала від 25.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 04.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 26.07.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 10.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 25.08.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Рішення від 10.09.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 14.07.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Судовий наказ від 03.11.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Судовий наказ від 03.11.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Рішення від 21.10.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні