Постанова
від 17.08.2015 по справі 815/2821/13-а
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/2821/13-а

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 серпня 2015 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді - Кравченка М.М.;

за участі:

секретаря судового засідання - Свириди Х.С.;

представника Приватного підприємства «Максимус-Брок» - Карпіна В.С. (довіреність від 17.07.2015 року);

представник Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби - не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Приватного підприємства «Максимус-Брок» про перегляд постанови Одеського окружного адміністративного суду від 30.04.2013 року за нововиявленими обставинами у справі за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби до Приватного підприємства «Максимус-Брок» про припинення юридичної особи, -

СУТЬ СПОРУ:

23.07.2015 року до Одеського окружного адміністративного суду надійшла заява від Приватного підприємства «Максимус-Брок» про перегляд постанови Одеського окружного адміністративного суду від 30.04.2013 року за нововиявленими обставинами у справі за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби до Приватного підприємства «Максимус-Брок» про припинення юридичної особи.

В обґрунтування своїх вимог заявник зазначив наступне.

В провадженні Одеського окружного адміністративного суду знаходилась справа за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби до Приватного підприємства «Максимус-Брок» про припинення юридичної особи.

Постановою Одеського окружного адміністративного суду від 30.04.2013 року адміністративний позов Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби до Приватного підприємства «Максимус-Брок» було задоволено, припинено юридичну особу Приватне підприємство «Максимус-Брок» (68001, Одеська обл., м. Іллічівськ, вул. Транспортна, 9, оф. 9, код ЄДРПОУ 36635369).

Зазначена постанова набрала законної сили 12.11.2013 року.

Про існування зазначеної постанови заявник дізнався в 08.07.2015 року з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та Єдиного державного реєстру судових рішень.

Приватне підприємство «Максимус-Брок» посилається на те, що воно податкову звітність до Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби подавало своєчасно та в повному обсязі.

Зазначені обставини заявник вважає істотними для справи, а тому просить суд переглянути постанову Одеського окружного адміністративного суду від 30.04.2013 року за нововиявленими обставинами та у задоволенні позовних вимог Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби до Приватного підприємства «Максимус-Брок» про припинення юридичної особи відмовити.

Представник Приватного підприємства «Максимус-Брок» в судовому засіданні заяву підтримав у повному обсязі та просив суд її задовольнити.

Представник Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби до судового засідання не з'явився, про дату, час та місце судового засідання повідомлявся належним чином та своєчасно. 17.08.2015 року через канцелярію суду надійшло клопотання від представника Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби про розгляд заяви за його відсутністю.

Суд, з урахуванням ст.128 КАС України, вирішив розглянути дану заяву за відсутності представника Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби.

Заслухавши пояснення представника заявника, дослідивши надані письмові докази, перевіривши матеріали справи, а також проаналізувавши законодавство, яке регулює спірні правовідносини, суд дійшов висновку, що заяву Приватного підприємства «Максимус-Брок» про перегляд постанови Одеського окружного адміністративного суду від 30.04.2013 року за нововиявленими обставинами у зазначеній адміністративній справі слід задовольнити, а постанову Одеського окружного адміністративного суду від 30.04.2013 року належить скасувати. Свій висновок суд вмотивовує наступним чином. Так, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство «Максимус-Брок» зареєстроване Виконавчим комітетом Іллічівської міської ради Одеської області 12.08.2009 року за № 15541020000002368, що підтверджується наявними в матеріалах справи належним чином засвідченими копіями Виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців серії ААБ № 477622, Довідки серії АБ № 349165 з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

Приватне підприємство «Максимус-Брок» 13.08.2009 року було зареєстроване та взято на обліку у Державній податковій інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби як платник податків за № 3266/13200, що підтверджується наявною в матеріалах справи Довідкою про взяття на облік платника податків № 246 від 21.06.2011 року.

Одеський окружний адміністративний суд своєю постановою від 30.04.2013 року адміністративний позов Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби до Приватного підприємства «Максимус-Брок» задовольнив, припинив юридичну особу Приватне підприємство «Максимус-Брок» (68001, Одеська обл., м. Іллічівськ, вул. Транспортна, 9, оф. 9, код ЄДРПОУ 36635369).

Підставою для задоволення адміністративного позову Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби та припинення юридичної особи Приватного підприємства «Максимус-Брок» була встановлена судом обставина, що 12.03.2013 року головним державним податковим інспектором відділу адміністрування податку на прибуток, місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів управління оподаткування юридичних осіб Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби Тагашевою В.І. та начальником відділу адміністрування податку на прибуток, місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів управління оподаткування юридичних осіб Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби Грисюк Н.М. встановлено факт неподання декларацій Приватним підприємством «Максимус-Брок», про що був складений акт № 683/15-03 від 12.03.2013 року. В цьому акті № 683/15-03 від 12.03.2013 року встановлено, що Приватне підприємство «Максимус-Брок» з 01.01.2012 року по 12.03.2013 року не надає до Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби розрахунок сплати єдиного податку суб'єктом малого підприємництва-юридичною особою, останню податкову декларацію з податку на прибуток надано 08.02.2012 року за 2011 рік.

Так, відповідно до ч.8 ст.19 Господарського кодексу України усі суб'єкти господарювання, відокремлені підрозділи юридичних осіб, виділені на окремий баланс, зобов'язані вести первинний (оперативний) облік результатів своєї роботи, складати та подавати відповідно до вимог закону статистичну інформацію та інші дані, визначені законом, а також вести (крім громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які провадять господарську діяльність і зареєстровані відповідно до закону як підприємці) бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно із законодавством.

Постанова Одеського окружного адміністративного суду від 30.04.2013 року по справі за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби до Приватного підприємства «Максимус-Брок» про припинення юридичної особи набрала законної сили 12.11.2013 року.

Відповідно до ч.1 ст.245 КАС України постанова або ухвала суду, що набрала законної сили, може бути переглянута у зв'язку з нововиявленими обставинами.

Згідно з п.1 ч.2 ст.245 КАС України підставами для перегляду судового рішення за нововиявленими обставинами є істотні для справи обставини, що не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи.

Таким чином, суд вважає, що нововиявлені обставини за своєю юридичною сутністю є фактичними даними, що в установленому порядку спростовують факти, які мають значення для правильного вирішення спору. Нововиявлені обставини є такими, що на час прийняття рішення у справі не були відомі ні особам, які брали участь у справі, та суду.

В судовому засіданні представник заявника надав суду належним чином засвідчені копії накладних кур'єрської служби доставки, якою надсилалися податкові декларації з податку на прибуток підприємства на адресу Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби, з відмітками про їх отримання. Однак, зазначені податкові декларації з податку на прибуток підприємства з невідомих причин Державною податковою інспекцією у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби не отримувалися, а чий підпис міститься на зазначених накладних кур'єрської служби доставки заявникові не відомо.

Таким чином, суд не погоджується з встановленим в акті Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби № 683/15-03 від 12.03.2013 року фактом неподання декларацій Приватним підприємством «Максимус-Брок».

Згідно з пп.16.1.3 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Тобто, суд встановив, що заявник подавав до Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби декларації з податку на прибуток підприємства, однак про те, що вони не отримувалися не було відомо особам, які брали участь у справі, та суду, що на думку суду є нововиявленими обставинами.

Також, в судовому засіданні суд встановив, що Приватне підприємство «Максимус-Брок», дізнавшись про існування даного факту та постанови Одеського окружного адміністративного суду від 30.04.2013 року по зазначеній адміністративній справі, повторно подало до Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби аналогічні податкові декларації з податку на прибуток підприємства, що підтверджується копіями зазначених декларацій з відмітками про отримання контролюючим органом 14.07.2015 року.

Відповідно до ч.2 ст.46 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» підставами для постановлення судового рішення про припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця є, крім іншого, неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Таким чином, суд вважає, що оскільки податкові декларації своєчасно подавалися до Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби, то адміністративний позов Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби до Приватного підприємства «Максимус-Брок» про припинення юридичної особи не належить до задоволення, а постанову Одеського окружного адміністративного суду від 30.04.2013 року по справі № 815/2821/13-а про припинення юридичної особи Приватного підприємства «Максимус-Брок» слід скасувати за нововиявленими обставинами.

На підставі викладеного, керуючись Конституцією України, ст.ст. 2, 7, 8, 9, 11, 27, 69-71, 86, 94, 159-163, 252-253 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Задовольнити заяву Приватного підприємства «Максимус-Брок» про перегляд постанови Одеського окружного адміністративного суду від 30.04.2013 року по справі № 815/2821/13-а за нововиявленими обставинами.

2. Скасувати постанову Одеського окружного адміністративного суду від 30.04.2013 року по справі № 815/2821/13-а за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби до Приватного підприємства «Максимус-Брок» про припинення юридичної особи.

3. Прийняти у справі нову постанову, якою відмовити в задоволенні адміністративного позову Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби до Приватного підприємства «Максимус-Брок» про припинення юридичної особи.

Судові витрати розподілити відповідно до ст.94 КАС України.

Порядок і строки оскарження постанови визначаються ст.ст.185, 186 КАС України.

Постанова набирає законної сили в порядку і строки, встановлені ст.254 КАС України.

Повний текст постанови складений 17 серпня 2015 року.

Суддя М.М. Кравченко

Дата ухвалення рішення17.08.2015
Оприлюднено21.08.2015
Номер документу48631664
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/2821/13-а

Постанова від 17.08.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Кравченко М.М.

Ухвала від 07.08.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Кравченко М.М.

Ухвала від 24.07.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Кравченко М.М.

Постанова від 30.04.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Харченко Ю. В.

Ухвала від 08.04.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Харченко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні