Рішення
від 22.09.2009 по справі 16/174-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/174-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

22.09.2009                                                                Справа №  16/174-09

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Немченко Л.М. при секретарі Шульженко Г.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом Прокурора Бериславського району Херсонської області в інтересах держави в особі Бериславської районної державної адміністрації, м.Берислав Херсонської області

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Югтранзитсервіс-Агропродукт", м.Берислав Херсонської області  

про   стягнення 20248 грн. 74 коп.

за участю

прокурор - Павленко І.В.

від  позивача - гол. спец. юр. відділу Зайцев Р.Ю. дов. № 03/01-25-1575/09 від 15.09.09 р.

від  відповідача - представник Маєвська І.М. дов. від 02.03.09 р.

          Прокурор Бериславського району в інтересах держави в особі Бериславської районної державної адміністрації (позивач) звернувся до суду з позовом про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Югагротранзитсервіс-Агропродукт" (відповідач) шкоди заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки в сумі 20248 грн. 74 коп.

          Прокурор та позивач підтримують позовні вимоги в повному обсязі.

          Представник відповідача позовні вимоги визнає частково в сумі 5817 грн., пояснивши це тим, що у нього не було наміру на самовільне зайняття земельної ділянки, а земельна ділянка дійсно була помилково оброблена, відповідач згоден сплатити завдану  шкоду у розмірі 300 грн. за 1га земельної ділянки (розмір орендної плати по підприємству в 2009 році), що в сумі складає 5817 грн.

          В судовому засіданні за згодою сторін, оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

         Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін та прокурора, суд

в с т а н о в и в:

          Відповідно до вимог ст.116, 123, 124 Земельного кодексу України громадяни, юридичні особи та інші суб'єкти підприємницької діяльності мають право на землю тільки з підстав, зазначених в цьому кодексі. Такими підставами є право власності та право постійного користування земельною ділянкою, яке виникає після одержання її власником або користувачем документу, що посвідчує це право та його держаної реєстрації. Передбачено також право на оренду земельної ділянки, яке виникає після укладення договору оренди та його державної реєстрації. Ст.125 ЗК України  передбачено, що приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж в натурі, одержання документа, що засвідчує право на неї та державної реєстрації забороняється. Документи про набуття права власності на землю  або право користування земельною ділянкою, в тому числі на оренду земельної ділянки видаються на підставі відповідних рішень органів самоврядування.

          На підставі ст. 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в України" до повноважень органів місцевого самоврядування  покладено обов'язок щодо розпорядження землями , які віднесені до комунальної або державної форми власності.

          Відповідно до ст.12 ЗК України до повноважень органів самоврядування віднесено виконання повноважень щодо  здійснення контролю за використанням і охороною земель держаної комунальної власності, дотримання земельного, екологічного законодавства. У відповідності до ст.13 Конституції України, земля та інші  природні ресурси, які знаходяться в межах території України, є об'єктами права власності народу України. Від імені  українського народу право власника здійснюють органи державної влади і місцевого самоврядування.

          Згідно ст.3 Земельного кодексу України, земельні відносини регулюються Конституцією України, а також прийнятими у відповідності з нею нормативно-правовими актами.

          В особі держави виступає Бериславська районна державна адміністрація, яка згідно п.12 Перехідних Положень Земельного кодексу України здійснює повноваження щодо розпорядження землями за межами населених пунктів.

          Проведеною прокуратурою Бериславського району перевіркою встановлено, що ТОВ «Югтранзитсервіс-Агропродукт»самовільно зайнята земельна ділянка на території М.Горьківської сільської ради за межами населеного пункту загальною площею 19.39 га під посівом озимої пшениці та озимого ріпаку.

          15.07.2009 р. державним інспектором з контролю за використанням та охороною земель  складено акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства, згідно якого  виявлено факт самовільного використання ТОВ «Югтранзитсервіс-Агропродукт»земельної ділянки  загальною площею 19,39 га на території М.Горьківської сільської ради та її використання без правовстановлюючих документів на землю.

          За фактом виявлених порушень прокуратурою району винесена постанова про порушення провадження про адміністративне правопорушення від 24.07.2009 року відносно директора 'ГОВ «Югтранзитсервіс-Агропродукт»Дмітрієва О.М. за ст.53-1 КУпАП також, 31.07.09 державним інспектором з контролю за використанням та охороною земель складено адміністративний протокол №010889 за скоєне правопорушення передбачене ст.53-1 КУпАП. 31.07.2009 року відносно правопорушника винесена постанова про накладення адміністративного стягнення за №010889 у зв'язку з порушенням вимог ст.ст.125,126 Земельного кодексу України та накладено штраф у розмірі 340 грн.

          За результатами перевірки проведений розрахунок розміру шкоди заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки ТОВ «Югтранзитсервіс-Агропродукт»на території М.Горьківської сільської ради відповідно до Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, затвердженої постановою КМУ від 25.07.07 № 963. згідно якої розмір заподіяної шкоди станом на 15.07.09 р. складає 20 248 грн. 74 коп.

          Відповідач не надав доказів визнання у судовому порядку незаконними дій перевіряючих осіб.

          Відповідно до ст.16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним із способів захисту може бути обрано поновлення становища, яке існувало до порушення.                    Відповідно до ст.2 Закону України "Про плату за землю" використання землі в Україні є платним.

          Згідно ст.1 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель" самовільне зайняття земельних ділянок - будь-які дії особи, які свідчать про фактичне використання не наданої їй земельної ділянки чи намір використовувати земельну ділянку до встановлення її меж у натурі (на місцевості), до одержання документа, що посвідчує право на неї, та до його державної реєстрації.

          В статтях 125,126 Земельного кодексу України зазначено, що право власності та право постійного користування па земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації, право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації.

          Крім цього, право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами. Форми державних актів затверджуються Кабінетом Міністрів України. Право оренди землі оформлюється договором, який реєструється відповідно до закону.

          Згідно зі ст.22 Закону України "Про плату за землю" кошти від сплати платежів за землю, що надходять на спеціальні бюджетні рахунки місцевих бюджетів використовуються для фінансування заходів раціонального використання, охорони земель, підвищення родючості ґрунту, ведення державного земельного кадастру, землеустрою.

          Відповідно до ч.2 ст.20 Господарського кодексу України права та законні інтереси суб'єктів господарювання захищаються шляхом відшкодування збитків.

          Несплата ТОВ «Югтранзитсервіс-Агропродукт»коштів за використання земельної ділянки завдає суттєвої шкоди інтересам держави, перешкоджає своєчасному та повному виконанню прибуткової частини місцевого бюджету.

          Відповідно до ст.152 ЗК України захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється, зокрема, шляхом відшкодування заподіяних збитків.

          Відповідач не надав доказів добровільної сплати заподіяної шкоди.

          Судові витрати покладаються судом на відповідача.

          Керуючись ст.ст.49, 82, 83, 84, 85  Господарського процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в:

          1. Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

          2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Югтранзитсервіс-Агропродукт" (м.Берислав Херсонської області, вул. Шевченка,20, р/р 2600610811 в ВАТ "Райффайзен банк Аваль" м. Херсон, МФО 352093, код 33731096):

          а) на користь Бериславської райдержадміністрації (м.Берислав Херсонської області, пл.Перемоги,2, код 24114910, інші реквізити суду не відомі) збитків заподіяних внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки в сумі 20248 грн. 74 коп.;

б) на користь  держави до Держбюджету   на рахунок р/р 31119095700002 банк ГУ ДКУ в Херсонській області, МФО 852010, ЄДРПОУ 24104230  отримувач платежу УДК м. Херсона, призначення платежу код 22090200 символ звітності банку 095 - 202 грн. 48 коп. державного мита

в) на користь  держави до Держбюджету -   на рахунок  р/р 31212259700002 банк ГУ ДКУ в Херсонській області МФО 852010 код ЄДРПОУ 24104230  отримувач платежу УДК м.Херсона, призначення платежу код 22090200 символ звітності банку 259) –236 грн. за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

          3. Накази видати після набрання рішенням законної сили.

  

         Суддя                                                                                      Л.М. Немченко

           Дата підписання рішення

           відповідно до вимог ст. 84 ГПК України                                                     24.09.2009р.

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення22.09.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4869357
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/174-09

Ухвала від 13.01.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Плужник О.В.

Ухвала від 17.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Здоровко Л.М.

Ухвала від 26.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Здоровко Л.М.

Ухвала від 28.10.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 14.10.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 23.09.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 17.09.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Моїсеєнко В.М.

Рішення від 22.09.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 15.07.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Т.В.

Ухвала від 17.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні