Рішення
від 28.09.2009 по справі 38/259пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

38/259пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

28.09.09 р.                                                                                     Справа № 38/259пн                               

Господарський суд Донецької області у складі  головуючого судді ЛейбиМ.О.

при секретарі судового засіданні Зікєєвій Л.П.

розглянувши матеріали справи за позовом:  Відкритого акціонерного товариства “Сілур” м.Харцизьк, Донецької області

до відповідача: Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області м.Донецьк

про зобов'язання вчинити певні дії

за участю

представників сторін:

від позивача: нач. юр. від. Патяшин А.С. дов.№б/н від 02.09.2009р.

від відповідача: не з'явився

          Суть справи:

          Позивач,  Відкрите акціонерне товариство “Сілур” м.Харцизьк, Донецької області, звернувся до господарського суду з позовом до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області м.Донецьк про зобов'язання Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій області прийняти від Відкритого акціонерного товариства “Сілур” наступне державне майно, що не увійшло до статутного фонду ВАТ та обліковується на його балансі як майно Регіонального відділення Фонду державного майна України, а саме: майно цивільного захисту за інв. №600 612; корпоративні права в ОМЗ “Укрметиз” в сумі 14,65 грн. та корпоративні права в кооперативі “Максим” в сумі 80грн.; фінансування будівництва пансіонату “Енектур” в сумі 790грн. та будівництва бази відпочинку “Союзморгео”  в сумі 244,48грн.; проектні роботи з незавершеного будівництва ж/б №88, ж/б №51, ж/б №108, ж/б №36 з забудови індивідуальних будинків та зобов'язання підписати акт приймання – передачі вказаного державного майна.

Свої вимоги позивач обґрунтовує з посиланням на норми Цивільного кодексу України, Господарського процесуального кодексу України та норми Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 21.09.2008р. провадження у справі було порушено та призначено до розгляду на 28.09.2009р.

28.09.2009 року на адресу господарського суду надійшов супровідний лист б/н від 28.09.2009 року, з яким позивач надав до матеріалів справи додаткові документи на 21 арк.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про час, дату і місце проведення судового засідання був належним чином повідомлений, що підтверджує відміткою канцелярії суду, відзив на позовну заяву не представив та не надав витребувані господарським судом матеріали, необхідні для вирішення спору.

Стаття 75  Господарського  процесуального кодексу України передбачає, якщо відзив на позовну заяву і витребувані  господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

З огляду на ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглянута за наявними в ній матеріалами.

Перед початком розгляду справи по суті представника позивача було ознайомлено з правами та обов'язками відповідно із ст. 22 ГПК України.

У судовому засіданні позивач надав клопотання про відмову від фіксації судового процесу технічними засобами, яке судом прийняте до розгляду, уваги та задоволено.

Відповідно до вимог ст. 81-1 ГПК України судом складено протокол, який долучено до матеріалів справи.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази по справі та вислухавши  уповноваженого представника позивача, господарський суд, -

                                                          ВСТАНОВИВ:

          Постановою господарського суду Донецької області від 02.09.2009р. по справі №42/45Б Відкрите акціонерне товариство “Сілур” м.Харцизьк, розташоване за адресою: 86700, Донецька обл., м. Харцизьк, вул. Філатова, 9; код ЄДРПОУ 00191046, визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру строком на 6 місяців.

Ліквідатором призначено арбітражного керуючого Козаренка Євгенія Валерійовича, ліцензія: серія АВ № 347159 (адреса: 61172, Харківська обл., м. Харків, вул. Зубарєва, б. 37, кв. 29; ідентифікаційний код 2716114439).

З метою виявлення активів підприємства-банкрута, що включаються до ліквідаційної маси, ліквідатором була проведена перевірка майна Відкритого акціонерного товариства “Сілур”, за результатами якої було виявлено, що на балансі  Відкритого акціонерного товариства “Сілур” рахується державне майно, яке не увійшло до статутного фонду товариства, згідно із переліком, наведеним Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Донецькій області в листі від 24.07.2009р. за № 11-17-08085.

 Відповідно до переліку, наведеному в листі № 11-17-08085 від 24.07.2009р. на балансі Відкритого акціонерного товариства “Сілур” рахується наступне державне майно, що не увійшло до його статутного фонду:

-          майно цивільного захисту за інв. №600 612;

-          корпоративні права в ОМЗ “Укрметиз” в сумі 14,65 грн. та корпоративні права в кооперативі “Максим” в сумі 80грн.;

-          фінансування будівництва пансіонату “Енектур” в сумі 790грн. та будівництва бази відпочинку “Союзморгео”  в сумі 244,48грн.;

-          проектні роботи з незавершеного будівництва ж/б №88, ж/б №51, ж/б №108, ж/б №36 з забудови індивідуальних будинків.

Таким чином, державне майно не є майном ВАТ “Сілур” та не належить йому на праві повного господарського відання або оперативного управління.

Як вбачається з матеріалів справи, відкрите акціонерне товариство “Сілур” було створено на базі Харцизького сталедроканатного заводу у результаті приватизації державного майна шляхом акціонування державного підприємства.  

Процедура приватизації Харцизького сталедроканатного заводу  була розпочата у 1993р. та була завершена 1995р., про що свідчить Протокол підсумків продажу акцій Акціонерного товариства “Сілур” від 20.03.1995р., затверджений Фондом державного майна України 17.04.1995р.

Під час приватизації до статутного фонду ВАТ “Сілур” не було включено, але залишилося на його балансі державне майно, зазначене у листі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області від 24.07.2009р. за №11-17/08085.

На даний час, у статутному капіталі ВАТ “Сілур” відсутня державна частка (відсутні акції, що належать державі), що підтверджується наявним в матеріалах справи листом від 19.08.2009р. за вих..№471-31 реєстратора ТОВ “Південна реєстраційна компанія”, яке здійснює ведення реєстру власників іменних цінних паперів.

Оскільки вищевказане державне майно не є власністю ВАТ “Сілур” та не належить йому на праві повного господарського відання, і не може бути включене до складу ліквідаційної маси, ліквідатор ВАТ “Сілур” Козаренко Є.В. звернувся з листом №41 від 07.09.2009р. до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області, в якому просив останнього у строк до 15.09.2009р. вжити заходів щодо прийняття зазначеного вище  державного майна на баланс відділення з балансу ВАТ “Сілур”, оголошеного банкрутом.

          Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій області відповіді на лист ВАТ “Сілур” №41 від 07.09.2009р. не надало, жодних заходів щодо прийняття з балансу ВАТ “Сілур” спірного державного майна не вжито.

Розглянув матеріали справи, представлені документи, заслухав пояснення  позивача,  оцінив докази за своїм внутрішнім переконанням, суд приходить до висновку, що  позовні  вимоги  підлягають задоволенню з наступних підстав.

Статтею 25 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” передбачені повноваження, які ліквідатор з дня свого призначення здійснює в процедурі ліквідації банкрута, серед яких функції з управління та розпорядження майном банкрута, аналіз його фінансового становища, виконання повноважень керівника (органів управління) банкрута.

Згідно із положеннями ст.26 вказаного Закону до складу ліквідаційної маси включаються: усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або повного господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури.

Відповідно до ч.4 ст. 26 Закону за наявності у складі майна банкрута майна, виключеного з обороту, ліквідатор зобов'язаний передати його іншим особам в установленому порядку.

Стаття 170 Цивільного кодексу України передбачає, що держава набуває і здійснює цивільні права та обов'язки через органи державної влади у межах їхньої компетенції, встановленої законом.

Згідно зі ст.3 Закону України „Про управління об'єктами державної власності” об'єктами управління державною власністю є, зокрема, державне майно, що перебуває на балансі господарських товариств і не увійшло до їх статутних фондів або залишилось після ліквідації підприємств та організацій.

Відповідно до положень ст.4 зазначеного Закону суб'єктами управління об'єктами державної власності є Фонд державного майна України, міністерства та інші органи виконавчої влади.

Оскільки позивач знаходиться в стадії ліквідації у зв'язку з визнанням його банкрутом, у нього відсутня можливість в подальшому утримувати та зберігати спірне державне майно, яке не увійшло до статутного фонду при створені позивача в процесі приватизації.

З урахуванням зазначеного, господарський суд вважає, що відповідач як орган по управлінню державним майном зобов'язаний прийняти від позивача державне майно, що не увійшло до статутного фонду позивача та обліковується на його балансі як майно Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області, з метою забезпечення належного використання та збереження державного майна та надходження коштів до Державного бюджету України.

Витрати по сплаті держмита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу віднести на відповідача, оскільки він необґрунтовано довів розгляд справи до суду.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 170 Цивільного кодексу України, ст.25, 26 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, ст.3, 4 Закону України „Про управління об'єктами державної власності”, ст.ст. 22, 33, 43, 44, 49, 75, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України,  господарський суд, -

          ВИРІШИВ:

   Позовні вимоги Відкритого акціонерного товариства “Сілур” м.Харцизьк, Донецької області до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області м.Донецьк про зобов'язання Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області прийняти від Відкритого акціонерного товариства “Сілур” наступне державне майно, що не увійшло до статутного фонду ВАТ та обліковується на його балансі як майно Регіонального відділення Фонду державного майна України, а саме: майно цивільного захисту за інв. №600 612; корпоративні права в ОМЗ “Укрметиз” в сумі 14,65 грн. та корпоративні права в кооперативі “Максим” в сумі 80грн.; фінансування будівництва пансіонату “Енектур” в сумі 790грн. та будівництва бази відпочинку “Союзморгео” в сумі 244,48грн.; проектні роботи з незавершеного будівництва ж/б №88, ж/б №51, ж/б №108, ж/б №36 з забудови індивідуальних будинків та зобов'язання підписати акт приймання – передачі, задовольнити.

 Зобов'язати Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій області (83001, м.Донецьк, вул.Артема,97) негайно прийняти від Відкритого акціонерного товариства “Сілур” (86709, Донецька область, м.Харцизьк, вул.Філатова,9, ЄДРПОУ 00191046) наступне державне майно, що не увійшло до статутного фонду ВАТ та обліковується на його балансі як майно Регіонального відділення Фонду державного майна України, а саме: майно цивільного захисту за інв. №600 612; корпоративні права в ОМЗ “Укрметиз” в сумі 14,65 грн. та корпоративні права в кооперативі “Максим” в сумі 80грн.; фінансування будівництва пансіонату “Енектур” в сумі 790грн. та будівництва бази відпочинку “Союзморгео”  в сумі 244,48грн.; проектні роботи з незавершеного будівництва ж/б №88, ж/б №51, ж/б №108, ж/б №36 з забудови індивідуальних будинків.

Зобов'язати Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій області (83001, м.Донецьк, вул.Артема,97) негайно підписати акт приймання – передачі державного майна, що не увійшло до статутного фонду ВАТ “Сілур” та обліковується на його балансі як майно Регіонального відділення Фонду державного майна України, а саме: майно цивільного захисту за інв. №600 612; корпоративні права в ОМЗ “Укрметиз” в сумі 14,65 грн. та корпоративні права в кооперативі “Максим” в сумі 80грн.; фінансування будівництва пансіонату “Енектур” в сумі 790грн. та будівництва бази відпочинку “Союзморгео”  в сумі 244,48грн.; проектні роботи з незавершеного будівництва ж/б №88, ж/б №51, ж/б №108, ж/б №36 з забудови індивідуальних будинків; із Відкритим акціонерним товариством “Сілур” (86709, Донецька область, м.Харцизьк, вул.Філатова,9, ЄДРПОУ 00191046).  

Стягнути з Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області (83001, м.Донецьк, вул.Артема,97) на користь Відкритого акціонерного товариства “Сілур” (86709, Донецька область, м.Харцизьк, вул.Філатова,9, ЄДРПОУ 00191046) державне мито у сумі 85 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у розмірі 236 грн.

Рішення оголошено у судовому засіданні 28.09.2009року.

          

          

Суддя                                                                                              

Надруковано 3 примірника:

1 – до справи

2 – сторонам у справі

Дата ухвалення рішення28.09.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4872738
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —38/259пн

Рішення від 28.09.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 21.09.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Судовий наказ від 01.09.2006

Господарське

Господарський суд Донецької області

Радіонова О.О.

Рішення від 21.08.2006

Господарське

Господарський суд Донецької області

Радіонова О.О.

Ухвала від 10.07.2006

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні