Постанова
від 10.08.2015 по справі 910/10421/15
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" серпня 2015 р. Справа№ 910/10421/15

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Зеленіна В.О.

суддів: Зубець Л.П.

Шевченка Е.О.

при секретарі Царук І.О.

Представники сторін:

позивача: Маштялін О.А.- представник за довіреністю;

відповідача: Орєхов А.В. - представник за довіреністю;

розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Експрес-технології будівництва"

на рішення господарського суду міста Києва від 15.06.2015

у справі № 910/10421/15 (головуючий суддя: Спичак О.М.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ВіЕйБі Лізинг"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Експрес-технології будівництва"

про стягнення 37015,62 грн.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду міста Києва від 15.06.2015 у справі № 910/10421/15 позов задоволено повністю, стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Експрес-Технології будівництва" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ВіЕйБі ЛІЗИНГ" - 30978 грн. 50 коп. основного боргу, 531 грн. 32 коп. пені, 831 грн. 80 коп. 30% річних, 4674 грн. 00 коп. штрафу та 1827 грн. судового збору.

Не погоджуючись із вказаним рішенням Товариство з обмеженою відповідальністю "Експрес-технології будівництва" звернулось до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського суду міста Києва та прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позову.

Скарга мотивована тим, що висновки суду суперечать обставинам справи та наявним в матеріалах справи доказам, оскільки суд не надав належної оцінки факту повернення предмету лізингу лізингодавцю.

Відповідно до автоматизованого розподілу справ між суддями апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Експрес-технології будівництва" передано на розгляд колегії суддів Київського апеляційного господарського суду у складі головуючого судді: Зеленіна В.О., суддів: Ткаченка Б.О., Шевченка Е.О.

Розпорядженням Заступника Голови Київського апеляційного господарського суду від 16.07.2015р., у зв'язку з перебуванням суддів Ткаченка Б.О. та Шевченка Е.О. у відпустці сформовано для розгляду апеляційної скарги у справі № 910/10421/15 колегію суддів у складі: головуючий суддя: Зеленін В.О., судді: Агрикова О.В., Чорногуз М.Г.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 16.07.2015 колегією суддів у зазначеному складі апеляційну скаргу прийнято до провадження. Розгляд справи призначено на 10.08.2015.

Розпорядженням Секретаря судової палати Київського апеляційного господарського суду від 10.08.2015р., у зв'язку з перебуванням суддів Агрикової О.В. та Чорногуза М.Г. у відпустці, сформовано для розгляду апеляційної скарги у справі № 910/10421/15 колегію суддів у складі: головуючий суддя: Зеленін В.О., судді: Зубець Л.П., Шевченко Е.О.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 10.08.2015 колегією суддів у зазначеному складі апеляційну скаргу прийнято до провадження.

10.08.2015 позивач подав письмовий відзив на апеляційну скаргу, у якому заперечує проти її задоволення та просить залишити оскаржуване рішення без змін.

10.08.2015 в судовому засіданні представник відповідача підтримав апеляційну скаргу, просив її задовольнити, скасувати оскаржуване рішення та прийняти нове, якім відмовити у задоволенні позовних вимог. Представник позивача в судовому засіданні проти задоволення апеляційної скарги заперечував, просив оскаржуване рішення залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, колегія суддів встановила наступне.

19.11.2013 позивачем - Товариством з обмеженою відповідальністю "ВіЕйБі Лізинг", як лізингодавцем, та відповідачем - Товариством з обмеженою відповідальністю "Експрес-технології будівництва", як лізингоодержувачем, укладено договір фінансового лізингу № 131119-56/ФЛ-Ю-А від 19.11.2013 р. та Додаток то нього, який містить Загальні умови договору.

У Загальних умовах договору його сторони, зокрема, домовились про наступне:

- лізингодавець набуває у свою власність і передає на умовах фінансового лізингу у платне володіння та користування предмет лізингу, найменування, марка, модель, комплектація, рік випуску, ціна одиниці, кількість і загальна вартість якого на момент укладення договору наведені в додатку "Специфікація" (надалі - "Специфікація"), а лізингоодержувач зобов'язується прийняти предмет лізингу та сплачувати лізингові платежі на умовах цього договору. По закінченню строку лізингу, до лізингоодержувача переходить право власності на предмет лізингу згідно умов цього договору (за виключенням випадків, передбачених Договором та/або законодавством) (п.1.1. Договору).

- строк користування лізингоодержувачем предметом лізингу (строк лізингу) складається з періодів (місяців) лізингу зазначених в додатку "Графік сплати лізингових платежів" до договору (далі - Графік) та починається з дати підписання сторонами акту приймання-передачі предмета лізингу, але в будь-якому випадку не може бути менше одного року (п.1.2).

- усі платежі за договором лізингоодержувач зобов'язаний здійснювати в національній валюті України (гривнях) відповідно до Графіку та Загальних умов шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок лізингодавця. Лізингові платежі включають: платежі по відшкодуванню (компенсації) частини вартості предмета лізингу; винагороду (комісію) лізингодавцю за отриманий у лізинг предмет лізингу, з врахуванням коригування, вказаного в пунктах 2.7.-2.9., 3.4. Загальних умов (далі - "винагорода") (п.2.2).

- всі чергові лізингові платежі, відповідно до Графіку та Загальних умов, лізингоодержувач сплачує у число сплати, що визначається в порядку п.2.1.7.1 Загальних умов договору (Приклад 1: дата підписання Сторонами Акту - 05 липня 2013 року. Черговий лізинговий платіж 1-го періоду лізингу сплачується 20 липня 2013 року. Наступні лізингові платежі кожного 20 числа календарного місяця протягом усього строку лізингу. Приклад 2: дата підписання Сторонами Акту від 11 липня 2013 року. Черговий лізинговий платіж 1-го періоду лізингу сплачується 5 серпня 2013 року. Наступні лізингові платежі сплачуються кожного 5-го числа календарного місяця протягом усього строку лізингу. Приклад 3: дата підписання Сторонами Акту - 26 липня 2013р. Черговий лізинговий платіж 1-го періоду лізингу сплачується 20 серпня 2013 р., Наступні лізингові платежі сплачуються кожного 20-го числа календарного місяця протягом усього строку лізингу. Якщо строк сплати будь-якого лізингового платежу припадає на неробочий (вихідний, святковий або ін.) день, то Лізингоодержувач зобов'язаний сплатити такий платіж не пізніше останнього робочого дня, який передує такому вихідному (святковому та ін.) дню (п.2.4).

- лізингоодержувач зобов'язаний щоквартально (не пізніше 10 календарних днів з моменту закінчення відповідного звітного кварталу) письмово інформувати лізингодавця про стан та адресу базування предмета лізингу шляхом направлення лізингодавцю звіту у формі встановленою додатком "Довідка" до договору (п.5.2.1).

- у разі, зокрема, несплати лізингоодержувачем лізингового платежу (частково або в повному обсязі) та прострочення сплати становить більше 30 (календарних) днів з дня настання строку платежу, лізингодавець має право в односторонньому порядку змінити умови цього договору (6.1.1).

- у випадках, передбачених зокрема, у п. 6.1.1 загальних умов, лізингодавець повідомляє про це лізингоодержувача із зазначенням строку для усунення таких порушень (п. 6.2).

- якщо лізингоодержувач у встановлений згідно з п. 6.2. загальних умов строк не усуне зазначені порушення, лізингодавець має право вимагати від лізингоодержувача сплатити викупний платіж на умовах пункту 6.4. загальних умов, а лізингоодержувач зобов'язаний сплатити викупний платіж (п.6.3).

- лізингодавець нараховує викупний платіж (SВП), який визначається за наступною формулою: SВП= SНВ+Sлп3+ SД3, де: SНВ - сума невідшкодованої лізингоодержувачем частини остаточної загальної вартості предмета лізингу на дату нарахування викупного платежу, Sлп3 - сума трьох наступних після дати нарахування викупного платежу чергових лізингових платежів згідно з графіком, SД3 - сума витрат лізингодавця, повязаних із завершенням договору (зняття з реєстрації предмета лізингу, витрати на ведення справи, що сплачуються страховій компанії, яка здійснює майнове страхування предмета лізингу, під час розірвання договору страхування - якщо страхування предмету лізингу здійснює лізингодавець) (п. 6.4).

- лізингоодержувач зобов'язаний сплатити викупний платіж, а також усі прострочені платежі, штрафні санкції, передбачені договором та чинним законодавством, відшкодувати усі збитки, завдані лізингоодержувачем за договором та у зв'язку з ним, протягом 10 днів з дати відправлення лізингодавцем вимоги про сплату (п.6.5).

- вилучення предмета лізингу, припинення або розірвання договору не звільняє лізингоодержувача від сплати всіх нарахованих та несплачених платежів, передбачених договором. Сторони погодили, що у випадку односторонньої відмови лізингодавця від цього договору (розірвання договору), лізингоодержувач, на відповідну вимогу лізингодавця, зобов'язаний буде протягом строку встановленому у повідомленні про відмову лізингодавця від договору сплатити всі нараховані та несплачені лізингові платежі, передбачені договором, а також передбачені договором та/або чинним законодавством України штрафні санкції. (п. 6.6.4).

- за ненадання при інспектуванні для огляду або при повернені (вилучені) предмета лізингу технічної документації, отриманої лізингоодержувачем разом з предметом лізингу, порушення умов пунктів 2.17., 4.1.2., 5.2., 10.2. Загальних умов - лізингоодержувач сплачує штраф у розмірі 1 (один) відсоток Остаточної загальної вартості предмета лізингу, за кожен та будь-який випадок із зазначених порушень. Сторони погодили, що даний штраф є визначеною грошовою сумою, яка не змінюється (після встановлення остаточної загальної вартості предмету лізингу) протягом строку дії договору, та для зручності сторін визначається як 1 (один) відсоток від розміру остаточної загальної вартості предмета лізингу (п.7.1.3).

У випадку вилучення предмета лізингу, припинення або розірвання договору, з причин зазначених у даному договорі та/або законодавстві України, усі раніше сплачені лізингоодержувачем лізингові платежі поверненню не підлягають (п. 6.7).

Предметом лізингу за вказаним договором є автомобіль Renault, загальною вартістю 155800,00 грн. (додаток до договору "Специфікація").

Доказами, наявними у матеріалах справи, підтверджується, що позивач належним чином виконав свої зобов'язання та передав у користування відповідачу предмет лізингу, а саме: універсал-B Renault Dokker, 2013 року випуску, номер кузова (шасі, рами, заводський) VF10SRAW449827334, а лізингоодержувач прийняв предмет лізингу в користування, що, зокрема, підтверджується підписаним уповноваженими представниками сторін 30.12.2013 акту прийому-передачі предмета лізингу в користування за договором фінансового лізингу № 131119-56/ФЛ-Ф-А від 19.11.2013 р. та не заперечується відповідачем.

В порушення умов Договору відповідач неналежним чином виконував зобов'язання по договору щодо своєчасної сплати лізингових платежів, внаслідок чого за період з лютого по березень 2015 року виникла заборгованість у сумі 30978,50 грн., а саме: 20.02.2015 (14 період лізингу) заборгованість становить 16228,94 грн. (рахунок-фактура № СФ-46418 від 20.02.2015 р.), з 20.03.2015 (15 період лізингу) заборгованість становить 14749,56 грн. (рахунок-фактура № СФ-47946 від 20.03.2015 р.)

21.01.2015 у зв'язку з порушенням відповідачем (лізингоодержувачем) сплати лізингових платежів за договором позивач (лізингодавець) направив відповідачу вимогу №15/2101-01И про сплату викупного платежу, та штрафних санкцій в загальному розмірі 230813,80грн.

У відповідь на зазначений лист відповідач просив позивача, погодити оцінку ринкової вартості автомобіля, проведену ТОВ "ЕТБ" за власний кошт, а також прийняти автомобілі в якості зарахування викупних платежів за відповідним договором.

Листом № 15/1203-01И від 12.03.2015 р. відповідач запропонував позивачу вважати договір лізингу припиненим та в рахунок викупного платежу прийняти предмет лізингу.

22.04.2015 р. між сторонами було підписано акт приймання-передачі предмету лізингу за договором фінансового лізингу, а саме відповідачем було повернуто позивачу: універсал-B Renault Dokker, 2013 року випуску, номер кузова (шасі, рами, заводський) VF10SRAW449827334.

У зв'язку із порушенням відповідачем умов Договору позивач просив стягнути 30 978,50 грн. простроченої заборгованості, 531,52 грн. пені, 831,80 грн. 30% річних та 4674,00 грн. штрафу за неподання відомостей про стан та місцезнаходження майна.

Відповідно до частини 1 статті 806 ЦК України за договором лізингу одна сторона (лізингодавець) передає або зобов'язується передати другій стороні (лізингоодержувачеві) у користування майно, що належить лізингодавцю на праві власності і було набуте ним без попередньої домовленості із лізингоодержувачем (прямий лізинг), або майно, спеціально придбане лізингодавцем у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов (непрямий лізинг), на певний строк і за встановлену плату (лізингові платежі).

Аналогічне визначення договору лізингу міститься і у статті 1 Закону України "Про фінансовий лізинг".

Відносини, що виникають у зв'язку з договором лізингу, регулюються положеннями ЦК України про лізинг, найм (оренду), купівлю-продаж, поставку та Законом України "Про фінансовий лізинг" (частина 2 статті 806 ЦК України та частина 1 статті 2 Закону України "Про фінансовий лізинг").

За договором лізингу майновий інтерес лізингодавця полягає у розміщенні та майбутньому поверненні з прибутком грошових коштів, а майновий інтерес лізингоодержувача - в можливості користуватися та придбати предмет лізингу у власність.

Отже, договір фінансового лізингу поєднує в собі, зокрема, елементи договорів оренди та купівлі-продажу.

Згідно зі статтею 16 Закону України "Про фінансовий лізинг" лізингові платежі можуть включати: суму, яка відшкодовує частину вартості предмета лізингу; платіж як винагороду лізингодавцю за отримане у лізинг майно; компенсацію відсотків за кредитом та інші витрати лізингодавця, що безпосередньо пов'язані з виконанням договору лізингу.

Належне виконання лізингоодержувачем обов'язків зі сплати всіх лізингових платежів, передбачених договором лізингу, означає реалізацію ним права на викуп отриманого в лізинг майна.

Таким чином, на правовідносини, що складаються між сторонами договору лізингу щодо одержання лізингодавцем лізингових платежів у частині покупної плати за надання майна в майбутньому у власність лізингоодержувача, поширюються загальні положення про купівлю-продаж.

Статтею 692 ЦК України встановлено, що покупець зобов'язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару, встановлену в договорі. Договором купівлі-продажу може бути передбачено розстрочення платежу.

Згідно зі статтею 697 ЦК України договором може бути встановлено, що право власності на переданий покупцеві товар зберігається за продавцем до оплати товару або настання інших обставин.

У справі, що розглядається, лізингоодержувач не виконував зобов'язань з оплати лізингових платежів належним чином, що призвело до виникнення заборгованості за договором. Керуючись частиною 2 статті 7 Закону України "Про фінансовий лізинг" та пунктом 6.1 договору, лізингодавець повідомив лізингоодержувача про відмову від договору та припинення його дії (повідомлення від 20.04.2015 №593).

Відповідно до акта приймання-передачі 22.04.2015 року позивач повернув відповідачу предмет лізингу.

Згідно із статтями 526, 629 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться; договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Умовами Договору встановлено, що вилучення предмета лізингу, припинення або розірвання договору не звільняє лізингоодержувача від сплати всіх нарахованих та несплачених платежів, передбачених договором

Як вірно встановлено судом першої інстанції, відповідач в порушення умов договору та приписів наведених правових норм свої зобов'язання по сплаті лізингових платежів повністю не виконав, внаслідок чого у останнього утворилась заборгованість в загальному розмірі 30978,50 грн., яка складається з заборгованості по відшкодуванню частини вартості майна у розмірі 5578,22 грн. та з винагороди лізингодавця у розмірі 25100,28 грн.

Також судом першої інстанції вірно застосовані норми ст.ст. 539, 625 ЦК України, враховані положення укладеного між сторонами Договору та стягнуто 531 грн. 32 коп. пені, 831 грн. 80 коп. 30% річних, 4674 грн. 00 коп. штрафу та 1827 грн. судового збору.

З огляду на викладене, суд першої інстанції дав належну оцінку обставинам справи і прийшов до обґрунтованого висновку про задоволення позовних вимог.

Таким чином, наведене вище та докази, які містяться в матеріалах справи, спростовують доводи скаржника, викладені в апеляційній скарзі.

За таких обставин висновки суду першої інстанції про встановлені обставини і правові наслідки є вичерпними, відповідають дійсності і підтверджуються достовірними доказами, а тому рішення господарського суду міста Києва від 15.06.2015 у справі № 910/10421/15 відповідає чинному законодавству, фактичним обставинам та матеріалам справи і підстав для його скасування не вбачається.

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Експрес-технології будівництва" залишити без задоволення, а рішення господарського суду міста Києва від 15.06.2015 у справі № 910/10421/15 - без змін.

2. Матеріали справи № 910/10421/15 повернути до господарського суду міста Києва.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів.

Головуючий суддя В.О. Зеленін

Судді Л.П. Зубець

Е.О. Шевченко

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення10.08.2015
Оприлюднено20.08.2015
Номер документу48741809
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/10421/15

Ухвала від 22.05.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Постанова від 10.08.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Зеленін В.О.

Ухвала від 16.07.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Зеленін В.О.

Рішення від 15.06.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 15.06.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 27.04.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні