Постанова
від 16.09.2009 по справі 20/342-08
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

20/342-08

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ  

 ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

 16 вересня 2009 р.                                                                                    № 20/342-08  

Вищий господарський суд України у складі колегії  суддів:

Божок В.С.- головуючого,

Данилова Т.Б.,Рогач Л.І.

розглянувши матеріали касаційної скаргиТовариства з обмеженою відповідальністю "Київський науково-клінічний медичний центр"

на постановуКиївського міжобласного апеляційного господарського суду від 22.04.2009

у справігосподарського суду Київської області

за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Київський науково-клінічний медичний центр"

доІрпінської міської ради Київської області  

прозобов?язання відшкодувати 367099,50 грн. збитків завданих вилученням земельної ділянки

в судовому засіданні взяли участь представники:

від позивача:Бабушкін А.С.-директор, Мірошниченко В.Г.-дов. від 25.11.2008

від відповідача:Бойчук В.В.- дов. від 14.01.2009

ВСТАНОВИВ:

Рішенням від 16.01.2009 господарського суду Київської області позовні вимоги задоволено.

Зобов'язано Ірпінську міську раду відшкодувати ТОВ "Київський науково-клінічний медичний центр" - 367099,50 грн. збитків, завданих вилученням частини земельної ділянки, площею 5,0 га, розташованої за адресою: м. Ірпінь, вул. Чехова,27.

Постановою від 22.04.2009 Київського міжобласного апеляційного господарського суду рішення від 16.01.2009 господарського суду Київської області скасовано, з прийняттям нового рішення, яким в задоволенні позовних вимог відмовлено.

Постанова суду апеляційної інстанції мотивована тим, що  відповідно до ст. 22 Цивільного кодексу України та 242 Господарського кодексу України відсутні підстави для відшкодування збитків позивача, оскільки земельна ділянка площею 5,0 га була передана ТОВ "КНКМЦ" Ірпінській міській раді Київської області на добровільних засадах та за наявності на те волі обох сторін.

Не погоджуючись з постановою суду апеляційної інстанції ТОВ "Київський науково-клінічний медичний центр" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою і просить постанову скасувати, а рішення господарського суду Київської області залишити без змін,  посилаючись на те, що судом  апеляційної інстанції порушено норми матеріального та процесуального права, зокрема ст.ст. 22,319 Цивільного кодексу України, ст.ст. 224,242 Господарського кодексу України, ст. ст. 12, 149 Земельного кодексу України, ст.ст. 104, 105 Господарського процесуального кодексу України.

Колегія суддів, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм процесуального права при винесенні оспорюваного судового акта, знаходить необхідним в задоволенні касаційної скарги відмовити.

Господарським судом встановлено, що  16.03.2006 Ірпінська міська рада прийняла рішення №1749-46-ІУ "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду ТОВ "Київський науково-клінічний медичний центр" під будівництво хірургічного медичного комплексу із спеціалізованою науковою та клінічною базою в м. Ірпінь, вул. Чехова, 27 (район санаторію "Ірпінь")", яким: - затвердила проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду; - вилучила з земель ДП "Київське лісове господарство" земельну ділянку, загальною площею 8,5 га і перевела її до земель запасу міської ради; - надала в оренду терміном на 25 років ТОВ "КНКМЦ" земельну ділянку, площею 8,5 га в м. Ірпінь, вул. Чехова, 27 (район санаторію "Ірпінь")" під будівництво хірургічного медичного комплексу зі спеціалізованою науковою та клінічною базою, за рахунок земель запасу міської ради з правом викупу.

31.03.2006 Ірпінська міська рада Київської області (орендодавець) та ТОВ "Київський науково-клінічний медичний центр" (орендар) уклали договір оренди земельної ділянки № 1359, відповідно до умов якого, орендодавець надав, а орендар прийняв у строкове платне користування з правом викупу земельну ділянку несільськогосподарського призначення - землі громадської та житлової забудови, яка знаходиться в м. Ірпінь Київської області по вул. Чехова, 27, загальною площею 8,5 га. Строк дії договору - 25 років. Договір зареєстрований у Ірпінському міському відділі №2 Київської регіональної філії Державного підприємства Центру Державного земельного кадастру 04.04.2006 за № 404.

Земельна ділянка передана позивачу за актом приймання –передачі від 31.03.2006.

05.05.2006 виконавчий комітет Ірпінської міської ради рішенням №88 затвердив акт комісії від 31.03.2006 по визначенню розмірів збитків, заподіяних лісокористувачу ДП „Київський лісгосп", які в сумі 581795,25грн. - 16.05.2006 ТОВ "КНКМЦ" платіжним дорученням №208 перерахувало на його рахунок.

19.11.2007          ТОВ "КНКМЦ" листом № 338 надало згоду на вилучення та переведення земельної ділянки, площею 5,0 га, яка знаходилася у позивача в користуванні відповідно до договору оренди земельної ділянки від 31.03.2006, до земель запасу Ірпінської міської ради для суспільних потреб Ірпінської громади.

18.04.2008 Ірпінська міська рада прийняла рішення № 1530-45-У "Про внесення змін до договору оренди земельної ділянки з ТОВ "Київський науково-клінічний медичний центр", яким: - затвердила технічну документацію по внесенню змін до договору оренди земельної ділянки ТОВ "КНКМЦ"; - вилучила з користування ТОВ "КНКМЦ" та перевела до земель запасу Ірпінської міської ради частину земельної ділянки, площею 5,000 га, розташовану в м. Ірпінь, по вул. Чехова, 27;

- встановила обмеження (обтяження) на використання землекористувачем земельної ділянки, площею 3,5000 га згідно п. 2.4 та п. 3.1.2 договору, затвердженого рішенням Ірпінської міської ради №1049-30-У від 19.11.2007 "Про затвердження договору про будівництво медичного комплексу з ТОВ "КНКМЦ".  

Земельна ділянка в розмірі 5,0 га передана Ірпінській міській раді за актом приймання –передачі від 18.04.2008 .  

21.05.2008 Ірпінська міська рада Київської області та ТОВ "КНКМЦ" уклали договір про внесення змін до договору оренди земельної ділянки, відповідно до якого, розмір земельної ділянки - 3,5 га, нормативна грошова оцінка землі - до 1383049,50 грн.

28.05.2008 ТОВ "КНКМЦ" звернулося до голови Ірпінської міської ради Київської області з листом № 396 в якому просило вирішити питання про відшкодування збитків спричинених вилученням з користування земельної ділянки, площею 5,0 га, оскільки він зазнав збитків у розмірі 367099,50 грн., які понесені ним у зв'язку з виплатою ДП "Київський лісгосп"  за вилучену земельну ділянку лісового фонду Ірпінського лісництва.

Суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що вилучення земельної ділянки не проводилося, а сторонами внесенні зміни до попереднього договору оренди земельної ділянки № 1359 від 31.03.2006, як узгоджена воля сторін, яка була спрямована на досягнення конкретної мети.

Так, Законом України "Про оренду землі" від 06.10.1998 за № 161-ХІУ не передбачено можливості вилучення з користування земельної ділянки, яка перебуває в оренді, а відповідно до ст. 149 Земельного кодексу України земельні ділянки, надані у постійне користування із земель державної та комунальної власності, можуть вилучатися для суспільних та інших потреб за рішенням органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Вилучення земельних ділянок провадиться за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, сільських, селищних, міських рад відповідно до їх повноважень. Сільські, селищні, міські ради вилучають земельні ділянки комунальної власності відповідних територіальних громад, які перебувають у постійному користуванні, для всіх потреб, крім особливо цінних земель, які вилучаються (викупляються) ними з урахуванням вимог статті 150 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Статтею 627 Цивільного кодексу України передбачено, що відповідно до ст. 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Згідно ст. 152 Земельного кодексу України держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю.

Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням  права  володіння  земельною  ділянкою,   і  відшкодування  завданих збитків.

Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом: а) визнання прав; б) відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав; в) визнання угоди недійсною; г) визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування; г) відшкодування заподіяних збитків; д) застосування інших, передбачених законом, способів.

Статтею 22 Цивільного кодексу України передбачено, що особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Збитками є: 1) втрати, яких особа зазнала у зв'язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки); 2) доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода).

Згідно ст. 224 Господарського кодексу України учасник господарських відносин, який порушив господарське зобов'язання або установлені вимоги щодо здійснення господарської діяльності, повинен відшкодувати завдані цим збитки суб'єкту, права або законні інтереси якого порушено.

Суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що підстави для відшкодування збитків позивача відсутні, оскільки земельна ділянка, площею 5,0 га була передана ТОВ „КНКМЦ" Ірпінській міській раді Київської області на добровільних засадах та за наявності на те волі обох сторін.

Зважаючи на викладене, колегія суддів вважає, що судом апеляційної інстанції дана правильна юридична оцінка обставинам справи, тому постанова відповідає чинному законодавству України та обставинам справи і підстав для її  скасування  немає.

На підставі  викладеного, керуючись ст. 1115, п.1 ст. 1119, ст.11111 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ :

В задоволенні касаційної скарги відмовити.

Постанову від 22.04.2009 Київського міжобласного апеляційного господарського суду зі справи 20/342-08  залишити без змін.

Головуючий                                                           В.С. Божок

Судді                                                                         Л.І.Рогач

                                                                                               Т.Б.Данилова

Дата ухвалення рішення16.09.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4886074
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/342-08

Ухвала від 02.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Постанова від 16.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Ухвала від 09.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Постанова від 22.04.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 11.03.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Рішення від 16.01.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 09.12.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 24.11.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 03.02.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні