Постанова
від 07.09.2009 по справі 18/97-09
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

18/97-09

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.09.2009 року                                    Справа №  18/97-09

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії  суддів:

головуючого судді      Прудніков В.В. (доповідач)

суддівВиноградник О.М., Герасименко І.М. (зміна складу судової колегії відбулася на підставі розпорядження в.о. голови судової палати № 607 від 07.09.09.)

при    секретарі    судового засідання:Ковзиков В.Ю.

за  участю   представників сторін:

від позивача:Чабанець Дмитро Сергійович, довіреність № б/н  від 06.03.09

від відповідача:Єпрем"ян Ліпаріт Вардамович, довіреність № б/н  від 05.05.09

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргуприватної фірми “Денас”, м.Дніпропетровськ

на рішеннявід  28.04.09р.

господарського судуДніпропетровської області

у справі№ 18/97-09

за  позовом товариства з обмеженою відповідальністю “Арма Факторинг”, м.Київ

доприватної фірми “Денас”, м.Дніпропетровськ

простягнення 198 060,09 грн.

                    

ВСТАНОВИВ:

         Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 28.04.09р. стягнуто з приватної фірми “Денас”, м. Дніпропетровськ на користь товариства з обмеженою відповідальністю “Арма Факторинг”, м. Київ 187015,51 грн. –плати за факторингове фінансування, 9817,41 грн. - пені, 1980,60 грн. - річних.

Приватна фірма “Денас”, м. Дніпропетровськ звернулось з апеляційною скаргою, в якій просить рішення господарського суду скасувати, як прийняте з порушенням норм матеріального та процесуального права, позов залишити без розгляду. Зокрема заявник скарги посилається на те, що  зазначення в додаткових угодах пункту про зміну розміру сплати в національній валюті в залежності до підвищення долара США порушують рівність сторін при виконанні умов договору, оскільки договором факторингу взагалі нічого не зазначено про зменшення курсу долара відповідно до гривні.

Крім того, діючим законодавством не передбачено прив'язання гривні до іншої іноземної валюти, а саме залежність гривні до долара США.

ТОВ “Арма Факторинг” у відзиві на апеляційну скаргу просить рішення господарського суду Дніпропетровської області від 28.04.09р. залишити без змін, оскільки воно відповідає матеріалам справи та нормам діючого законодавства.

          Дослідивши матеріали справи, заслухавши представників сторін, колегія суддів підстав для задоволення скарги не знаходить, виходячи з наступного.

          Між ТОВ “Арма Факторинг” м. Київ (Фактор) та ПП “Денас”, м. Дніпропетровськ (Клієнт) укладено генеральний договір факторингу №21-08Ф від 01.01.08р.

Відповідно до п.п.2.1, 2.2, 2.3 зазначеного договору у порядку та на умовах, визначених цим Договором, Фактор зобов'язується передати грошові кошти у розпорядження Клієнта за плату, а Клієнт зобов'язується відступити Факторові своє право майбутніх грошових вимог до Боржників, найменування та реквізити яких вказуються у Додаткових угодах до цього Договору, які є його невід'ємною частиною та здійснювати Факторові оплату за користування переданими у розпорядження Клієнта грошовими коштами. Клієнт відступає Факторові свої грошові вимоги до Боржників з метою забезпечення виконання зобов'язання Клієнта перед Фактором. Клієнт зобов'язується повернути Факторові грошові кошти, надані йому у розпорядження Фактором у випадку, якщо Боржники не виконають грошові вимоги, право яких відступається Клієнтом під фінансування, і які пред'явлені до виконання Фактором. Клієнт відступає своє право вимоги до Боржників за продукцію, поставлену з умовою відстрочки платежу.

До зазначеного договору сторонами підписано додаткові угоди №30 від 21.08.09р., №33 від 09.09.08р., №34 від 11.09.08р., №35 від 15.09.08р., №36 від 18.09.08р., №37 від 22.09.08р.

На виконання умов укладеного договору позивачем здійснено фінансування під відступлення права майбутньої вимоги до ТОВ “АТБ-Маркет”, яке виникло згідно з договором поставки №169 від 12.06.08р.

Згідно з п. 4.1 договору факторингу розмір оплати за користування грошовими коштами, переданими Фактором у розпорядження Клієнтові та за адміністрування дебіторської заборгованості Клієнта визначається у додаткових угодах до цього договору.

Пунктом 1.8 додаткових угод передбачено, що у випадку, якщо курс долара США (поточний курс), встановлений НБУ на дату погашення договірної суми Божником за цією Додатковою угодою або у разі повернення суми наданого фінансування Клієнтом за цією Додатковою угодою, більше курсу долара США (початковий курс), встановленого НБУ на дату надання фінансування за даною Додатковою угодою, Клієнт сплачує Фактору у строк, передбачений п.4.5 Генерального договору факторингу додатковий платіж за факторингове фінансування залежно від розміру договірної суми або розміру фактичного фінансування, і визначається за формулою:

х ф- ф

Кпот –поточний курс;

Кпоч –початковий курс;

ф –сума фактичного фінансування (погашення договірної суми) згідно цієї Додаткової угоди.

ПП “Денас” прострочено платежі за факторингове фінансування згідно п.1.8 додаткових угод до генерального договору факторингу на загальну суму 187015, 51 грн.

Відповідно  статтей  525, 526 Цивільного кодексу України  зобов'язання має виконуватися  належним чином згідно з умовами договору та вимогами цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускаються, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зі статтею 611 Цивільного кодексу України  у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки встановлені договором або законом.

Як зазначалось вище заборгованість ПП “Денас” за зобов'язаннями по договору факторингу складає 187116, 61 грн. Докази оплати позивачу зазначеної суми боргу відповідач не надав, тому вимоги позивача в частині стягнення суми основного боргу судом першої інстанції задоволено правомірно.

Посилання відповідача на невідповідність діючому законодавству п.1.8 додаткових угод до уваги не приймаються.

Спірний договір та додаткові угоди до нього відповідачем підписано без заперечень. Відповідач мав можливість у встановленому порядку ставити питання про внесення змін до договору або визнання його повністю або частково недійсним. На час розгляду справи відповідні зміни до договору не внесено, п.1.8 додаткових угод є дійсним, тому підлягає застосуванню.

Відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три відсотки річних від простроченої суми, якщо інший розмір відсотків не встановлений договором або законом.

Пунктом 7.5 договору факторингу встановлено відповідальність за прострочку перерахування Клієнтом боргу (суми фінансування) або плати за надане фінансування у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми боргу за кожен день прострочки.

Факт прострочки перерахування відповідачем заборгованості підтверджується матеріалами справи, тому вимоги позивача в частині стягнення з відповідача  9 817, 41 грн. пені, 1227,18 грн. річних задоволено також обґрунтовано.

Доводи відповідача викладені у апеляційній скарзі, колегія суддів вважає такими, що не можуть бути підставою для зміни чи скасування оскаржуваного рішення суду.

Керуючись ст.ст. 103-105 Господарського процесуального кодексу України, Дніпропетровський апеляційний господарський суд, -

                            

П О С Т А Н О В И В :

Рішення господарського суду Дніпропетровської області від 08.04.09р. по справі №18/97-09 –залишити без змін.

Апеляційну скаргу приватної фірми “Денас”, м. Дніпропетровськ – без задоволення.

Постанова може бути оскаржена у місячний строк до Вищого господарського Суду України через Дніпропетровський апеляційний господарський суд.

Головуючий суддя                                                           В.В.Прудніков

Суддя                                                                                 О.М.Виноградник

Суддя                                                                                 І.М.Герасименко

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення07.09.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4886676
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/97-09

Постанова від 07.09.2009

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Прудніков В.В.

Судовий наказ від 29.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Рішення від 14.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні