Постанова
від 08.09.2009 по справі 5/155/09
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

5/155/09

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ  

 ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

 08 вересня 2009 р.                                                                                    № 5/155/09  

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючогосуддівУдовиченка О.С.,Міщенка П.К.(доповідач), Грека Б.М.

розглянувши  касаційну  скаргу

на постанову

у справі господарського суду

ВАТ "Банк Столиця" в особі філії ВАТ "Банк Столиця" у місті Миколаєвігосподарського суду Миколаївської області від 09.06.2009р.№ 5/155/09Миколаївської області

за заявою допро ПП "Ивеко-плюс"ПП "Агровиза"визнання банкрутом

В судовому засіданні взяли участь представники:

- заявника: не з'явився;

- боржника: не з'явився;

- скаржник: Кардупель В.Ю., Акаловська Т.П.

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду  Миколаївської області від 09.06.2009р. року у справі №5/155/09  ПП "Агровиза"  визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру у справі, призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Цуріку М.В. та  зобов'язано останнього надати суду звіт та ліквідаційний баланс.

Не погоджуючись з  постановою  господарського суду Миколаївської  області  від 09.06.09р.  ВАТ "Банк Столиця" в особі філії ВАТ "Банк Столиця" у місті Миколаєві звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить постанову скасувати, посилаючись на неповне  дослідження всіх обставин справи, що призвело до передчасного висновку про визнання боржника банкрутом.

Перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, проаналізувавши правильність застосування судом норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно ст.41 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно зі ст.ст. 4, 43 ГПК України судове рішення є законним та обґрунтованим лише у випадку всебічного повного та об'єктивного розгляду в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності у відповідності з нормами матеріального та процесуального права.  

У даній справі судом першої інстанції порушено провадження у справі №5/155/09 та застосовано до боржника судову процедуру ліквідації на підставі    ст. 52 Закону України  "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно ч. 1 ст. 52  Закону України  "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"  у разі якщо  громадянин-підприємець - боржник або керівні органи   боржника   -   юридичної    особи    відсутні    за    її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів  державної  податкової  служби  згідно  із  законодавством податкових  декларацій,  документів  бухгалтерської  звітності,  а також за  наявності  інших  ознак,  що  свідчать  про  відсутність підприємницької  діяльності  боржника,  заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути  подана  кредитором незалежно  від  розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань. Отже, у контексті вказаної норми при розгляді справи за правилами ст. 52 Закону України  "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" предметом доказування є  визнання місцезнаходження боржника –юридичної особи та факт відсутності керівних органів юридичної особи за її місцезнаходженням.

Як вбачається з матеріалів справи,  в заяві про порушення справи про  банкрутство ініціюючий кредитор ПП "Ивеко-плюс" посилається, на наявність перед ним у ПП "Агровиза" заборгованості в розмірі 183300,00  грн., на визнану на цю суму боржником претензію та про відсутність боржника за місцем знаходження.

Відповідно до вимог ст.1   Закону України   “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців ”  місцезнаходження юридичної особи –адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону.

Згідно з ст.17 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” в Єдиному державному реєстрі містяться відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

Відповідно до вимог ч.1 ст.18 вказаного Закону, якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою.

Вказаний Закон також визначає порядок внесення до Єдиного державного реєстру записів про відсутність юридичної особи за її  місцезнаходженням.

Відповідно до ч. 3 ст. 84 ГПК України у мотивувальній частині рішення вказуються, зокрема, обставини справи, встановлені господарським судом та докази, на підставі яких прийнято рішення.

Оскаржувана постанова суду першої інстанції не містить оцінки наявних доказів у справі, з її тексту не вбачається у який саме спосіб суд дійшов висновку щодо необхідності визнання банкрутом ПП "Автовиза" як відсутнього боржника, якими доказами підтверджується неплатоспроможність боржника та факт відсутності керівних органів юридичної особи за її місцезнаходженням.

Суд також не здійснив свої повноваження, передбачені статтею 38 Господарського процесуального кодексу України, та не витребував установчі документи та відомості щодо ПП "Автовиза", які містяться в Єдиному державному реєстрі та є необхідними для встановлення обставин справи.

Таким чином, як вбачається з оскаржуваної постанови, суд першої інстанції належним чином не перевірив доводи заявника про порушення справи про банкрутство ПП "Автовиза" та підстав, необхідних для порушення справи про банкрутство боржника за приписами ст. 52 Закону, а відтак належним чином не обґрунтував оскаржувану постанову.  Судом не було належним чином досліджено питання відсутності боржника за його місцезнаходженням.

Враховуючи викладене колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що відповідно до вимог  ч. 3 ст.6  Закону України " Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", яка регулює загальні,  основні підстави для порушення справи про банкрутство,   справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора ( кредиторів) до боржника сукупно складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Відповідно до вимог ст. 1 Закону вимоги кредиторів набувають характеру безспірних якщо вони підтверджені відповідними документами, зокрема виконавчими та не були задоволені протягом трьох місяців після пред'явлення до виконання та відкриття виконавчого провадження, в порядку, встановленому Законом України  "Про виконавче провадження".

Стаття  52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", яка має назву "Особливості банкрутства відсутнього боржника", передбачає ці самі "інші  випадки" та особливості  порушення справи про банкрутство, про які ідеться в ч. 3 ст. 6 Закону, а саме,   - у разі, якщо громадянин-підприємець -  боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також, за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Виходячи з викладеного, ч. 3 ст. 6 Закону містить загальні норми , а стаття 52 Закону передбачає спеціальні норми, які регулюють  банкрутство за спрощеною процедурою.

Виходячи з викладеного, Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" не передбачає можливості порушення справи про банкрутство, як за загальною, так і за спрощеною процедурою у відсутності безспірних вимог ініціюючого кредитора.

Статтею  7 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"  зазначено, що заява про порушення справи про банкрутство повинна містити виклад обставин, які підтверджують неплатоспроможність боржника, з зазначенням суми боргових вимог кредиторів, а також строку їх виконання, розміру неустойки (штрафів, пені), реквізитів розрахункового документа про списання коштів з банківського або кореспондентського рахунку боржника та дату його прийняття банківською установою боржника до виконання.

Колегія суддів Вищого господарського суду України звертає увагу на те, що з 14.04.2006 набула чинності нова редакція Закону України " Про виконавче провадження", відповідно до вимог статті 3 якого, передбачений перелік документів, які підлягають виконанню державною виконавчою службою, у вказаному переліку відсутній такий документ, як визнана у встановленому порядку претензія.

Таким чином, ініціюючим кредитором при зверненні до суду з заявою про порушення справи про банкрутство за спрощеною процедурою не надано суду доказів неплатоспроможності та  безспірності грошових вимог до боржника, а також відсутності боржника за місцезнаходженням.   

Виходячи з викладеного, Колегія суддів Вищого господарського суду України  дійшла висновку, що господарський суд Миколаївської області    без належних правових підстав порушив провадження у справі  про банкрутство відсутнього боржника за процедурою, яка передбачена ст. 52 Закону, в порушення вимог ст. 34 ГПК України,  без  належних доказів відсутності боржника за місцезнаходженням,  а також   наявності безспірних вимог, незаконно  визнав ПП "Агровиза "   банкрутом.

   До господарського суду 30.06.2008 надійшов звіт ліквідатора ПП"Агровиза".

  Місцевим господарським судом зазначено, що ліквідатором не виявлено майнових активів банкрута, що підлягають включенню до ліквідаційної маси, діяльність банкрута завершена, будь-якого майна чи прав на земельну ділянку за місцем державної реєстрації не виявлено.

Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 21.07.2009 затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс боржника та припинено провадження у справі.

          Проте, судом першої інстанції в порушення приписів ст.43 ГПК України та ст.52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" не з'ясовані у повному обсязі всі обставини справи.

З огляду на викладене, колегія суддів Вищого господарського суду України, діючи в межах повноважень суду касаційної інстанції, згідно приписів ст.ст. 1115, 1117 ГПК України, не погоджується з висновками суду першої інстанції та вважає, що оскільки справа про банкрутство ПП "Агровиза"   порушена за відсутності підстав передбачених ст. 52 Закону, - оскаржувана постанова господарського суду Миколаївської області від 09.06.2009 та ухвала господарського суду Миколаївської  області від 21.07.2009 є передчасними і підлягають скасуванню, а справа - передачі на новий розгляд до суду першої інстанції.

При новому розгляді справи суду слід врахувати наведене, повно та всебічно дослідити обставини справи, дати належну оцінку зібраним по справі доказам у підтвердження підстав для порушення провадження у справі за приписами ст. 52 Закону, і в залежності від встановленого та вимог закону постановити законне рішення.               

На підставі викладеного та  керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119-11112 ГПК України Вищий господарський суд України –

ПОСТАНОВИВ:

        Касаційну скаргу ВАТ "Банк Столиця" в особі філії ВАТ "Банк Столиця" у місті Миколаєві задовольнити.

Постанову господарського суду Миколаївської області від 09.06.2009р. у справі № 5/155/09 скасувати.

Ухвалу  господарського суду Миколаївської області від 21.07.2009р.  - скасувати.

       Справу № 5/155/09  передати  до господарського суду  Миколаївської області на розгляд.

Головуючий                                                                             Удовиченко О.С.

С у д д я                                                                                    Міщенко П.К.

С у д д я                                                                                               Грек Б.М.

Дата ухвалення рішення08.09.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4889409
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/155/09

Ухвала від 16.02.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

К.В. Проскуряков

Рішення від 13.01.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

К.В. Проскуряков

Ухвала від 05.10.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Постанова від 08.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Міщенко П.K.

Ухвала від 26.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Міщенко П.K.

Ухвала від 21.07.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Ухвала від 01.07.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Ухвала від 01.07.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Постанова від 09.06.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Ухвала від 29.05.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні