Ухвала
від 27.05.2013 по справі 908/439/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 23/13/13

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

69600, м. Запоріжжя, вул. С. Тюленіна,21/Шаумяна,4

Інформаційний центр тел. (061) 224-08-88

УХВАЛА

27.05.13 Справа № 908/439/13-г

Господарський суд у складі судді Шевченко Тетяни Миколаївни, розглянувши матеріали заяви

кредитора - Приватного підприємства «РОНА» (м. Запоріжжя) про визнання недійсним правочину та спростування майнових дій боржника у справі № 908/439/13-г

за заявою ініціюючого кредитора - Приватного акціонерного товариства «Українська гірничо-металургійна компанія» (01013, м. Київ, вул. Баренбойма, буд. 1, ідент. код юридичної особи - 25412086)

до боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю «Українська гірничо-металургійна компанія - Запоріжжя» (69106, м. Запоріжжя, вул. Фінальна, 1-г, ідент. код юридичної особи - 32860987)

про визнання банкрутом,

розпорядник майна - арбітражний керуючий ОСОБА_1,

ВСТАНОВИВ:

23.05.2013 до господарського суду Запорізької області надійшла заява (вх.№09-06/10285) приватного підприємства «РОНА» про визнання недійсним правочину між Запорізьким регіональним відділення АТ «УГМК» та ТОВ «УГМК-Запоріжжя» на суму 6 740 000,00 грн., визнання необґрунтованою заборгованість боржника перед ініціюючим кредитором та про зобов'язання боржника оформити належним чином будівельні роботи у відповідності із договором генпідряду № 02/06ПДР від 09.06.2006 на суму 1 543 975,83 грн. з АТ «УГМК».

Суд, вивчивши заяву та додані до неї матеріали, вважає, що вказана заява підлягає поверненню без розгляду з таких підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 1 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Відповідно до статті 20 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» правочини (договори) або майнові дії боржника, які були вчинені боржником після порушення справи про банкрутство або протягом одного року, що передував порушенню справи про банкрутство, можуть бути відповідно визнані недійсними або спростовані господарським судом у межах провадження у справі про банкрутство за заявою арбітражного керуючого або конкурсного кредитора з таких підстав: боржник безоплатно здійснив відчуження майна, прийняв на себе зобов'язання без відповідних майнових дій іншої сторони, відмовився від власних майнових вимог; боржник виконав майнові зобов'язання раніше встановленого строку; боржник до порушення справи про банкрутство взяв на себе зобов'язання, в результаті чого він став неплатоспроможним або виконання його грошових зобов'язань перед іншими кредиторами повністю або частково стало неможливим; боржник здійснив відчуження або придбав майно за цінами відповідно нижчими або вищими від ринкових, за умови, що в момент прийняття зобов'язання або внаслідок його виконання майна боржника було (стало) недостатньо для задоволення вимог кредиторів; боржник оплатив кредитору або прийняв майно в рахунок виконання грошових вимог у день, коли сума вимог кредиторів боржнику перевищувала вартість майна; боржник прийняв на себе заставні зобов'язання для забезпечення виконання грошових вимог.

Згідно положень п.п. 15 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» ставка судового збору за подання до господарського суду заяви про визнання правочинів (договорів) недійсними та спростування майнових дій боржника в межах провадження у справі про банкрутство становить 1 розмір мінімальної заробітної плати.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно із ст. 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» мінімальна заробітна плата у 2013 році встановлена: у місячному розмірі: з 1 січня - 1147 гривень.

Таким чином, розмір судового збору, який підлягає сплаті при поданні даної заяви, складає 1 147,00 грн.

Заявником доказів сплати судового збору до заяви не додано.

Відповідно до ч. 7 ст. 11 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» до заяви кредитора додаються також докази надсилання боржнику копії заяви і доданих до неї документів.

Статтею 56 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позивач, прокурор чи його заступник зобов 'язані при поданні позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення .

При поданні заяви кредитором ПП «РОНА» не надано доказів направлення копії заяви іншим сторонам у справі та учасникам процесу - боржникові, кредиторам (АТ «УГМК», ТОВ «БСП-Універсал», АТ «УГМК-Миколаїв»); розпоряднику майна ОСОБА_1

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» суд повертає заяву, якщо: не подано доказів щодо сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі; заявник-кредитор не надав доказів надсилання боржнику копії заяви і доданих до неї документів.

Крім того, згідно із статтею 54 ГПК України позовна заява повинна містити, зокрема, виклад обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги; зазначення доказів, що підтверджують позов; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; законодавство, на підставі якого подається позов.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 63 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо: у позовній заяві не вказано обставин, на яких ґрунтується позовна вимога, доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини, обґрунтований розрахунок стягуваної чи оспорюваної суми.

Заявником не вказано, який саме правочин має бути визнаний недійсним, не зазначено дати, номеру правочину, не надано доказів укладення цього правочину (письмові документи в підтвердження здійснення цього правочину сторонами). До того, вимоги про визнання заборгованості в розмірі 22 826 000,00 грн. необґрунтованою викладені альтернативно - повністю або частково, що не відповідає процесуальним нормам чинного законодавства.

Оскільки заява про визнання правочинів (договорів) недійсними та спростування майнових дій боржника в межах провадження у справі про банкрутство повинна бути подана з додержанням вимог, встановлених вищезазначеними нормами Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та ГПК України, відсутність доказів щодо сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі, відсутність доказів надсилання сторонам та іншим учасникам процесу копії заяви і доданих до неї документів, а також якщо у заяві не вказано обставин, на яких ґрунтується позовна вимога, доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини, це є підставами для повернення заяви без розгляду у відповідності до абз. 3, 5 ч. 1 ст. 15 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та п.п. 3, 4, 6 ч. 1 ст. 63 ГПК України.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про повернення кредитору заяви без розгляду з зазначених вище підстав.

Керуючись абз. 3, 5 ч. 1 ст. 15 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», п.п. 3, 4, 6 ч. 1 ст. 63, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Повернути заяву (вх.№09-06/10285 від 23.05.2013) Приватного підприємства «РОНА» (м. Запоріжжя) про визнання недійсним правочину та спростування майнових дій боржника у справі № 908/439/13-г без розгляду.

Завірені примірники ухвали надіслати: заявнику (ПП «РОНА»); кредиторам (АТ «УГМК», ТОВ «БСП-Універсал», АТ «УГМК-Миколаїв»); боржнику; розпоряднику майна.

Додаток на адресу заявника: заява з додатками на 12-ти арк.

Суддя Т.М. Шевченко

Дата ухвалення рішення27.05.2013
Оприлюднено31.08.2015
Номер документу48947153
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/439/13-г

Ухвала від 02.10.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 02.09.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 27.05.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 26.03.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 29.04.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 18.03.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 03.10.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 10.09.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 21.10.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Постанова від 22.07.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні