Ухвала
від 21.08.2015 по справі 812/951/15
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

21 серпня 2015 рокуСєвєродонецьк№ 812/951/15

Суддя Луганського окружного адміністративного суду Борзаниця С.В., перевіривши матеріали адміністративного позову Управління Пенсійного фонду України в м.Лисичанську Луганської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельно-монтажна фірма «Технологія» про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій в розмірі 240316,82 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

До Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в м.Лисичанську Луганської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельно-монтажна фірма «Технологія» про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій в розмірі 240316,82 грн.

Відповідно до ч.2 ст.107 Кодексу адміністративного судочинства України суддя відкриває провадження в адміністративній справі на підставі позовної заяви, якщо відсутні підстави для повернення позовної заяви, залишення її без розгляду чи відмови у відкритті провадження у справі.

Нормами статті 106 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) визначені вимоги щодо позовної заяви, зокрема, у позовній заяві зазначаються: ім'я (найменування) позивача, поштова адреса, а також номер засобу зв'язку, адреса електронної пошти, якщо такі є; ім'я (найменування) відповідача, посада і місце служби посадової чи службової особи, поштова адреса, а також номер засобу зв'язку, адреса електронної пошти, якщо такі відомі (пункт 2, 3 частини 1 статті 106 КАС України).

в порушення вимог п.3 ч.1 ст. 106 КАС України, у адміністративному позові не зазначено номер засобу зв'язку, адресу електронної пошти відповідача, якщо такі відомі.

Частиною 3 статті 106 КАС України встановлено, що суб'єкт владних повноважень при поданні адміністративного позову зобов'язаний додати до позовної заяви доказ надіслання рекомендованим листом з повідомленням про вручення відповідачу і третім особам копії позовної заяви та доданих до неї документів.

З матеріалів позовної заяви вбачається, що до адміністративного позову в якості доказу надіслання відповідачу копії позовної заяви з додатками надано рекомендоване поштове повідомлення про вручення відповідачу - Товариству з обмеженою відповідальністю "Будівельно-монтажна фірма «Технологія» поштового відправлення за адресою вул.Свердлова, 349-а, м.Лисичанськ, Луганська обл. В позовній заяві позивачем також зазначено адресу відповідача - Товариству з обмеженою відповідальністю "Будівельно-монтажна фірма «Технологія», код 20159277, вул.Свердлова, 349-а, м.Лисичанськ, Луганська обл., 93117.

Відповідно до ч.1 ст.70 КАС України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування, суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Згідно частини 2 статті 7 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців, забезпечує на своєму офіційному сайті безоплатний доступ до відомостей з Єдиного державного реєстру, затверджує перелік таких відомостей, що необхідні для видачі документів дозвільного характеру та ліцензій, для укладення цивільно-правових договорів, у тому числі щодо наявності запису про державну реєстрацію припинення або перебування юридичної особи у стані припинення, державну реєстрацію припинення чи перебування у процесі припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, про місцезнаходження або місце проживання, види діяльності, центральний чи місцевий орган виконавчої влади, до сфери управління якого належить державне підприємство або частка держави у статутному капіталі юридичної особи, якщо така частка становить не менше 25 відсотків, про юридичних осіб, правонаступником яких є зареєстрована юридична особа, про юридичних осіб - правонаступників, про відокремлені підрозділи юридичної особи, про осіб, які можуть вчиняти дії від імені особи, у тому числі відомості про розпорядника майна, санатора, голову комісії з припинення, ліквідатора, управителя майна, наявність обмежень щодо представництва, про відкриття виконавчого провадження, та забезпечує можливість пошуку відомостей щодо всіх зареєстрованих осіб, зокрема, за повним чи скороченим найменуванням, іменем, ідентифікаційним кодом, реєстраційним номером облікової картки платника податків, серією та номером паспорта (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків у передбаченому законодавством порядку), копіювання та роздрукування таких відомостей.

Відповідно до наказу Міністерства юстиції України «Про деякі питання надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» № 466/5 від 31.03.2015 пошук відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (далі - ЄДР) переміщено на веб-сайт розпорядника ЄДР, Міністерства юстиції України, за адресою: https://usr.minjust.gov.ua.

Таким чином, наявна можливість для вільного доступу будь-якої особи, до відомостей щодо зареєстрованого місцезнаходження юридичної особи, в тому числі і позивача - до відомостей про місцезнаходження відповідача.

Згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, товариство з обмеженою відповідальністю "Будівельно-монтажна фірма «Технологія», ідентифікаційний код 20159277, зареєстровано за іншою адресою, ніж зазначено в позовній заяві та на яку надіслано копію позовної заяви, а саме: вул.Свердлова, 432, м.Лисичанськ, Луганська обл, 93113.

Крім того, з доданих до позовної заяви матеріалів вбачається. що розрахунки фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій позивачем направлялись саме за зареєстрованим місцезнаходженням відповідача: вул.Свердлова, 432, м.Лисичанськ, Луганська обл., 93113.

З огляду на викладене, суддя дійшов висновку, що позивачем не надано належних доказів надіслання відповідачу у справі копії позовної заяви з доданими до неї матеріалами або неможливості такого надіслання, що є порушенням ч. 3 ст. 106 КАС України.

Відповідно до листа Вищого адміністративного суду України від 16.11.2011 № 2091/11/13-11 "Щодо визначення належного доказу надіслання суб'єктом владних повноважень відповідачу і третім особам" з урахуванням вимог частини третьої статті 106 КАС України належним доказом надіслання суб'єктом владних повноважень відповідачу і третім особам у справі копії позовної заяви та доданих до неї документів може бути опис вкладення разом з розрахунковим документом. Крім того, будь-яким іншим доказом може бути письмове підтвердження відповідача (розписка, штамп про отримання, тощо), або третіх осіб про отримання позовної заяви та доданих до неї документів. Вміст поштового відправлення містить бланк опису вкладення, який згідно з пунктом 61 Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, заповнюється відправником у двох примірниках.

Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові.

Відповідно до частини 1 статті 99 Кодексу адміністративного судочинства України адміністративний позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами

Згідно частини 2 статті 99 Кодексу адміністративного судочинства України для звернення до адміністративного суду суб'єкта владних повноважень встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня виникнення підстав, що дають суб'єкту владних повноважень право на пред'явлення передбачених законом вимог. Для звернення до адміністративного суду суб'єкта владних повноважень щодо справ, зазначених у пункті 5 частини першої статті 183-2 цього Кодексу, встановлюється 15-денний строк, який обчислюється з дня виявлення суб'єктом владних повноважень підстав для звернення до адміністративного суду. Цим Кодексом та іншими законами можуть також встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду суб'єкта владних повноважень.

Частиною 1 статті 100 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що адміністративний позов, поданий після закінчення строків, установлених законом, залишається без розгляду, якщо суд на підставі позовної заяви та доданих до неї матеріалів не знайде підстав для визнання причин пропуску строку звернення до адміністративного суду поважними, про що постановляється ухвала.

Згідно з частиною 2 статті 106 Кодексу адміністративного судочинства України на підтвердження обставин, якими обґрунтовуються позовні вимоги, позивач надає докази, а в разі неможливості - зазначає докази, які не може самостійно надати, із зазначенням причин неможливості подання таких доказів.

В позовній заяві зазначено, що відповідний позов був поданий в строки, встановлені законом, але судовий розгляд не був завершений у зв'язку із проведенням у Луганській області антитерористичної операції, а судове провадження було втрачено.

Однак позивачем не зазначено номеру справи, судове провадження з якої втрачено та не надано доказів на підтвердження зазначених обставин щодо того, що раніше позивач вже звертався із зазначеним позов до суду в строки, встановлені законом, а також на підтвердження відкриття провадження за цією справою.

Таким чином, з матеріалів позову неможливо з'ясувати питання, чи подано адміністративний позов в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого законом, а якщо строк пропущений - чи є в наявності підстави для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними.

Згідно зі ст. 108 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтею 106 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб їх усунення і встановлюється строк, достатній для усунення недоліків.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 106-108 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в м.Лисичанську Луганської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельно-монтажна фірма «Технологія» про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій в розмірі 240316,812 грн., залишити без руху.

Запропонувати Управління Пенсійного фонду України в м.Лисичанську Луганської області в строк до 01 жовтня 2015 року усунути недоліки позовної заяви шляхом надання (надіслання поштою) до канцелярії Луганського окружного адміністративного суду за адресою: 93411, Луганська область, м. Сєвєродонецьк, просп. Космонавтів, 18, інформації про номер засобу зв'язку, адресу електронної пошти відповідача, якщо такі відомі;

доказів, надіслання позивачем рекомендованим листом з повідомленням про вручення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів за адресою, внесеною до державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців або письмового підтвердження відповідача про отримання копії позовної заяви та доданих до неї документів, або надання належних доказів на обґрунтування надіслання копії позовної заяви та доданих до неї документів за адресою відповідача, зазначеною позивачем у позовній заяві;

письмових пояснень з доказами на їх підтвердження щодо звернення позивача з аналогічним позовом до суду.

Роз'яснити позивачу, що у разі усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до адміністративного суду. У разі невиконання ухвали суду в зазначений строк, адміністративний позов повернути позивачеві зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала про залишення позовної заяви без руху може бути оскаржена особою, яка подала позовну заяву в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду. Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Якщо ухвалу було постановлено у письмовому провадженні або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано.

СуддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.08.2015
Оприлюднено01.09.2015
Номер документу49081555
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —812/951/15

Ухвала від 16.11.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

Постанова від 16.11.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

Ухвала від 26.10.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

Ухвала від 02.10.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

Ухвала від 21.08.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні