Постанова
від 03.03.2015 по справі 10/64/2011/5003
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" березня 2015 р. Справа № 10/64/2011/5003

Рівненський апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого судді Тимошенко О.М.

судді Демидюк О.О. ,

судді Коломис В.В.

при секретарі Саган І.О.

за участю представників сторін:

від апелянта 1 - не з'явився

від апелянта 2 - ОСОБА_1

від апелянта 3 - ОСОБА_2

від боржника - ОСОБА_3

від кредиторів - не з'явились

арбітражний керуючий - не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Рівненського апеляційного господарського суду апеляційні скарги кредиторів ПАТ "ВТБ Банк", ДП "Державний резервний насіннєвий фонд України", ПАТ "Банк Форум" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Банк Форум" ОСОБА_4 на ухвалу господарського суду Вінницької області від 28.01.15 р. у справі № 10/64/2011/5003

за заявою Державне підприємство "Державне резервний насіннєвий фонд України"

до ОСОБА_5 сільськогосподарське підприємство "Еліта"

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Вінницької області від 28.01.2015 року у справі № 10/64/2011/5003 (суддя Даценко М.В.) затверджено мирову угоду в справі про банкрутство ПСП "Еліта" у відповідній редакції; провадження у справі № 10/64/2011/5003 припинено; повноваження арбітражного керуючого (розпорядника майна) ОСОБА_6 припинено; скасовано мораторій на задоволення майнових вимог кредиторів та заборону на відчудження майна боржника - приватного сільськогосподарського підприємства "Еліта".

Не погоджуючись з ухвалою суду першої інстанції, кредитори - ПАТ "ВТБ Банк", ДП "Державний резервний насіннєвий фонд України", ПАТ "Банк Форум" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Банк Форум" ОСОБА_4 подали апеляційні скарги, в яких просять останню скасувати з підстав порушення норм процесуального та матеріального права та прийняти нове рішення, яким відмовити в затвердженні мирової угоди.

Зокрема, ПАТ "ВТБ Банк" у своїй скарзі зазначає, що при укладенні мирової угоди комітет кредиторів повинен діяти у повному обсязі згідно ст.ст. 3, 203, 604 ЦК україни дотримуючись принципу справедливості, добросовісності та розумності. Укладення мирової угоди комітетом кредиторів є новацією кредитних зобов'язань ПСП "Еліта" перед ПАТ "ВТБ Банк", що повинно характеризуватися необхідністю двостороннього волевиявлення на її укладення, тобто домовленості сторін. Натомість комітет кредиторів діяв всупереч інтересів кредитора ПАТ "ВТБ Банк" та уклав мирову угоду без дотримання її законності, допустивши заміну зобов'язання шляхом прощення боргу без згоди кредитора. Наголошує, що ПАТ "ВТБ Банк" не погоджував і не уповноважував діяти від свого імені комітет кредиторів ПСП "Еліта" щодо укладення мирової угоди метою якої є прощення боргу перед банком. Також вказує, що суд під час затвердження мирової угоди не врахував реальної вартості активів боржника, а прийняв до уваги звіт про оцінку майна від 01.06.2013 року, який втратив чинність. Таким чином судом не повністю з'ясовано обставини справи, що мають значення для вирішення спору.

В судове засідання представник апелянта не з'явився, про причини неявки суд не повідомив.

Апелянт - ДП "Державний резервний насіннєвий фонд України" у своїй скарзі та додатково поданих обгрунтуваннях вказує, що власником майна ДП, в тому числі насіння та грошових коштів, що виділяються з державного бюджету України є держава в особі Міністерства аграрної політики та продовольства України, а отже і питання розпорядження майном ДП вирішується виключно за погодженням з Мінагрополітики. Враховуючи, що згідно ч. 4 ст. 17 Бюджетного кодексу України забороняється списання заборгованості суб'єктів господарювання перед державою, відповідно передбачене мировою угодою списання коштів по заборгованості ПСП "Еліта" перед ДП "Держрезервнасінфонд" є неможливим. Також зазначає, що кредитори, які голосували за укладення даної мирової угоди погоджуються із тим, що частина їх кредиторських вимог буде списана і не створить для них негативних наслідків, то відповідно умови мирової угоди їх влаштовують. Однак ДП "Держрезервнасінфонд" не погоджується з умовами мирової угоди, а тому для нього створюються гірші умови ніж для інших кредиторів відповідних черг, що законом не допустимо. Звертає увагу, що з огляду на наявність активів боржника в розмірі 11 842 947,00 грн. є можливість погасити більше половини кредиторських вимог в процедурах санації або ліквідації, а не десяту частину як передбачено мировою угодою.

В судовому засіданні представник апелянта підтримав доводи апеляційної скарги та просить її задоволити.

Апелянт - ПАТ "Банк Форум" також вважає безпідставним затвердження мирової угоди з огляду на її умови та вказує, що посилання на звіт про оцінку майна від 01.06.2013 р., яким визначено активи боржника в сумі 11547727,00 грн., і як наслідок, зроблено висновок про недостатність майна для повного задоволення вимог кредиторів, є необгрунтованим, оскільки на даний момент активи могли зрости в ціні і їх вартості вистачило б на погашення вимог кредиторів. Таким чином вважає, що затвердження мирової угоди без реальнгого визначення актуальної вартості активів є фактично сприяння судом в ухиленні недобросовісним боржником від виконання своїх зобов'язань. Також зазначає, що при наявності активів боржника є несправедливою умова про погашення лише 5% від суми заборгованості. За наведених обставин вважає, що оскаржувана ухвала не грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи.

В судовому засіданні представник апелянта підтримав доводи апеляційної скарги та просить її задоволити.

Боржник у письмових запереченнях на апеляційні скарги зазначає, що мирова угода відповідає встановленим Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" умовам та судом були розглянуті всі заперечення кредиторів. Відносно наявності активів підприємства пояснює, що ПСП "Еліта" є сільгоспвиробником, основною діяльністю якого являється вирощування різних рослинних культур. Відтак, третиною активів є затрати підприємства на підготовку грунту, внесення добрив, посів сільгоспкультур їх підживлення та догляд, що зазначається як незавершене виробництво. Тобто, реальних коштів на погашення всієї кредиторської заборгованості або тієї частини, що зазначається апелянтами, не існує. Звертає увагу, що розшифровка активів та економічний стан боржника детально розшифровані судом першої інстанції, а тому доводи апелянтів є безпідставними. Просить відмовити в задоволенні скарг та залишити без змін ухвалу суду першої інстанції.

В судовому засіданні представник боржника підтримав подані заперечення.

Арбітражний керуючий у відзиві на апеляційні скарги навів хронологічний порядок прийняття рішення про укладення мирової угоди, а також вказує, що були дотриманні всі вимоги Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" відносно підстав та порядку її укладення. Оскільки порушень порядку укладення мирової угоди не допущено та її умови не суперечать чинному законодавству, вважає апеляційні скарги безпідставними та просить відмовити в їх задоволенні.

В судове засідання арбітражний керуючий не з'явився, про причини неявки суд не повідомив.

Інші учасники провадження у справі письмових відзивів на апеляційні скарги не подали, явку представників в судове засідання не забезпечили.

Розглянувши матеріали справи, апеляційні скарги та подані відзиви і заперечення, дослідивши правильність застосування судом першої інстанції при винесенні оскаржуваної ухвали норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Рівненського апеляційного господарського суду вважає, що у задоволенні апеляційних скарг слід відмовити, а ухвалу господарського суду Вінницької області від 28.01.2015 р. у справі № 10/64/2011/5003 залишити без змін виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, 22.11.2012 року господарським судом Вінницької області порушено провадження у справі №10/64/2011/5003 про банкрутство ОСОБА_7 сільськогосподарського підприємства В«ЕлітаВ» (Вінницька область, Бершадський район, с. Війтівка, вул. Котовського 1).

Ухвалою суду від 27 березня 2012 року попереднє засідання призначено на 12 червня 2012 року.

12 квітня 2012 року в газеті «Урядовий кур'єр» №67 опубліковано оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство ОСОБА_7 сільськогосподарського підприємства «Еліта».

Після опублікування оголошення, до суду надійшли заяви з вимогами до боржника.

Ухвалою суду від 15.01.2013 затверджено реєстр вимог кредиторів ОСОБА_7 сільськогосподарського підприємства В«ЕлітаВ» .

Строк процедури розпорядження майном продовжувався.

Ухвалою суду від 18.11.2014 розгляд звіту розпорядника майна про виконану роботу по справі призначено на 16.12.2014 р.

15.12.2014 р. до суду надійшла заява №02-03/711 від 15.12.2014 (з додатками, у тому числі з мировою угодою від 10.12.2014) арбітражного керуючого (розпорядника майна) ОСОБА_6 про затвердження мирової угоди.

Мирову угоду подано такого змісту:

В«СхваленоВ» Комітетом кредиторів ОСОБА_7 сільськогосподарського підприємства «Еліта» Протокол від 10 грудня 2014 року Голова комітету кредиторів __(підпис)


ОСОБА_8 В«СхваленоВ» Забезпеченими кредиторами СТОВ "Суворовське " код ЄДРПОУ 03734470 представник за довіреністю (підпис) ОСОБА_8 В«СхваленоВ» Забезпеченими кредиторами ПАТ КБ «Приватбанк» Код ЄДРПОУ 14360570 Начальник відділу правового забезпечення (підпис) ОСОБА_9

Мирова угода

у справі № 10/64/2011/5003 про банкрутство

боржника ОСОБА_5 сільськогосподарське підприємство

«Еліта»

код ЄДРПОУ 31968683,

порушеній господарським судом Вінницької області 22 грудня 2011 р.

Мирова угода

м. Вінниця 10 грудня 2014 року

І. Загальні положення

1.1. Боржник ОСОБА_5 сільськогосподарське підприємство «Еліта», скорочено ПСП «Еліта», код ЄДРПОУ 31968683, первинна реєстрація 31.01.2003р. № 11481200000000335, Вінницька область, Бершадський район, с. Війтівка в особі керівника ОСОБА_3, який діє на підставі Статуту, та кредитори боржника в особі голови комітету кредиторів ОСОБА_8, який діє на підставі довіреності від 01 серпня 2014 року, та протоколу комітету кредиторів від 29 травня 2014 року (Додаток 8) уклали мирову угоду у справі № 10/64/2011/5003 про банкрутство ОСОБА_7 сільськогосподарського підприємства «Еліта», порушеній 22 грудня 2011 року господарським судом Вінницької області за заявою Державної підприємства «Державний резервний насіннєвий фонд України» код ЄДРПОУ 30518866, м. Київ, вул. Ямська 32 з метою розрахунків з кредиторами та відновлення платоспроможності боржника на умовах та в порядку, визначених цією мировою угодою.

ІІ. Предмет мирової угоди

2.1. 22 грудня 2011 року господарським судом Вінницької області порушено провадження у справі №10/64/2011/5003 про банкрутство ОСОБА_7 сільськогосподарського підприємства «Еліта» (Вінницька область, Бершадський район, с. Війтівка, код ЄДРПОУ 31968683) за заявою ДП «Державний резервний насіннєвий фонд України», розпорядником майна призначено арбітражного керуючого ОСОБА_6

12 квітня 2012 року в газеті «Урядовий кур'єр» №64 опубліковано оголошення про порушення провадження у справі.

Після публікації оголошення в газеті до суду звернулися кредитори з грошовими вимогами до боржника.

15 січня 2013 року ухвалою попереднього засідання затверджено реєстр вимог кредиторів (Додаток 1) у такому вигляді:

- Державне підприємство "Державний резервний насіннєвий фонд України" (03038, м. Київ, вул. Ямська 32) 4943524,68 грн. основного боргу - четверта черга, 60362,48 грн. неустойки- шоста черга.

- ТОВ "Остер" (21030, м.Вінниця, вул. Келецька 111/185, поштова адреса 21001, м. Вінниця, вул. Артема 7) 703227,58 грн. основного боргу - четверта черга, 98290,12 грн. неустойки - шоста черга.

- ПАТ "УкрСиббанк" (юр. адреса: 61050, м. Харків, пр-т. Московський 60, поштова адреса: 21050, м. Вінниця, вул. Чорновола 29) 1038399,27 грн. основного боргу - четверта черга, 78830,90 грн. неустойки - шоста черга.

- ТОВ "ОСОБА_8 Україна" (07443, Київська обл., с. Калинівка вул. Ігорева 12) 58697,38 грн. основного боргу - четверта черга.

- ТОВ "Чечельницьке" (23823, Вінницька обл., Чечельницький р-н, с. Бритавка, вул. Леніна 59) 1575045,00 грн. основного боргу - четверта черга.

- СТОВ "Суворовське" (23643, Вінницька обл., Тульчинський р-н, с. Суворовське) 4710600,00 грн. основного боргу - четверта черга.

- ПАТ "Банк Форум" (02100, м. Київ, бульвар Верховної Ради 7) 512250,81 грн. основного боргу - четверта черга.

- ТОВ "Хліб Інвестбуд" (04005, м. Київ, вул. Мельникова 12) 646000,00 грн. основного боргу - четверта черга.

- ОСОБА_5 сільськогосподарське підприємство "Савинецьке" (24335, Вінницька обл., Тростянецький р-н.,с. Савинці) 31500,00 грн. основного боргу - четверта черга.

- Управління Пенсійного фонду України у Бершадському районі (24400, м. Бершадь, вул. Радянська 23) 36907,48 грн. неустойки - шоста черга.

- ОСОБА_3 (24412, Вінницька обл., Бершадській р-н.. с. Війтівка) 600000,00 грн. основного боргу - четверта черга.

- ОСОБА_10 (24400, Вінницька обл., м. Бершадь, вул. 50 років Жовтня 191) 300000,00 грн. основного боргу - четверта черга.

- ОСОБА_11 (24400, Вінницька обл., м. Бершадь, вул. Перемоги 13) 310000,00 грн. основного боргу - четверта черга.

- ПАТ "ВТБ Банк" в особі Відділення "Вінницька регіональна дирекція ПАТ "ВТБ Банк"" (21018, м. Вінниця, пл. Гагаріна 2) 533300,89 грн. основного боргу - четверта черга, 4074,27 грн. неустойки - шоста черга.

- ТОВ "Агротекс-хім" (юр. адреса: 01015, м. Київ, вул. Цитадельна 6\8, поштова адреса: 09200, Київська обл., м. Кагарлик, вул. Комсомольська 2 ) 88000,00 грн. основного боргу - четверта черга, 128000,00 грн. неустойки - шоста черга.

-ТОВ з іноземною інвестицією "НовоФарм" (512333, Дніпропетровська обл., Новомосковський р-н, с. Кільчень, вул. Привокзальна 1а) 33137,03 грн. основного боргу - четверта черга.

- ОСОБА_12 (24412, Вінницька обл., Бершадський р-н., с. Війтівка) 131000,00 грн. основного боргу - четверта черга.

Кредитори, чиї вимоги забезпечені заставою:

-ПАТ "УкрСиббанк" (юр. адреса: 61050, м. Харків, пр-т. Московський 60, поштова адреса: 21050, м. Вінниця, вул. Чорновола 29) 380618,32 грн. основного боргу - перша черга, 5000,00 грн. неустойки - шоста черга.

-ПАТ КБ "ПриватБанк" (49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги 30, поштова адреса:, м. Дніпропетровськ, Набережна Перемоги 30,7 поверх, офіс "Дельта") 410581,94 грн. основного боргу - перша черга.

-ПАТ "Укрсоцбанк" (21036, м. Вінниця, Хмельницьке шосе 23) 128160,93 грн. основного боргу - перша черга.

Всього кредиторських вимог - 17545509,08 грн.

В судовому засіданні 16 травня 2013 року замінено:

- первісного кредитора ТОВ «Остер» (21030, м. Вінниця, вул. Артема 7) на кредитора СТОВ «Суворовське» (23643, Вінницька обл., Тульчинський р-н, с. Суворовське) в частині вимог, а саме 704300,00 (703227,58 грн. - четверта черга та 1072,42 грн. шоста черга),

- первісного кредитора ТОВ «Агротекс-хім» (09200,Київська обл., м. Кагарлик, вул. Комсомольська 2) на кредитора ПАТ «СП «Бершадське» (24412, Вінницька обл., Бершадський р-н, с. Війтівка) в частині вимог, а саме 88000,00 грн. - четверта черга.

- первісного кредитора ТОВ «Хліб Інвестбуд» (04005, м. Київ, вул. Мельникова 12) на кредитора ПАТ «СП «Бершадське» (24412, Вінницька обл., Бершадський р-н, с. Війтівка) в частині вимог, а саме 646000,00 грн. - четверта черга.

В судовому засіданні 07 лютого 2014 року замінено:

- первісного кредитора ПАТ "УкрСиббанк" (юр. адреса: 61050, м. Харків, пр-т. Московський 60, поштова адреса: 21050, м. Вінниця, вул. Чорновола 29) на кредитора СТОВ «Суворовське» (23643, Вінницька обл., Тульчинський р-н, с. Суворовське) в частині вимог, а саме 1502848,49 (380618,32 - перша черга, 1038 399,27 грн. - четверта черга та 83830,90 грн. шоста черга).

В судовому засіданні 24 липня 2014 року замінено:

- первісного кредитора ПАТ "Укрсоцбанк" (21036, м. Вінниця, Хмельницьке шосе 23) на кредитора СТОВ «Суворовське» (23643, Вінницька обл., Тульчинський р-н, с. Суворовське) в частині вимог, а саме 128160,93 - перша черга.

04 лютого 2013 року проведено збори кредиторів, на яких обрано комітет кредиторів:

СТОВ «Суворовське»

ТОВ «Чечельницьке»

ТОВ «Хліб Інвестбуд»

УПФУ у Бершадському районі

ПАТ «УкрСиббанк»

ПСП «Савинецьке»

ПАТ «Укрсоцбанк»

05 березня 2013 року проведено збори кредиторів на вимогу ДП «Державний резервний насіннєвий фонд України» з метою переобрання комітету кредиторів. На зборах було обрано комітет кредиторів у складі:

СТОВ «Суворовське»

ТОВ «Чечельницьке»

ПАТ «УкрСиббанк»

ПСП «Савинецьке»

ПАТ «Укрсоцбанк»

ПАТ «КБ Приватбанк»

ТОВ «НовоФарм».

19 березня 2013 року проведено засідання комітету кредиторів, на якому обрано голову комітету кредиторів - СТОВ «Суворовське» (додаток 6).

27 травня 2014 року проведено збори кредиторів в зв'язку з виключенням з реєстру кредиторів ПАТ «УкрСиббанк», що входив в комітет кредиторів. На зборах було обрано комітет кредиторів у складі:

СТОВ «Суворовське»

ТОВ «Чечельницьке»

ПСП «Савинецьке»

ПАТ «СП Бершадське»

ПАТ «КБ Приватбанк»

29 травня 2014 року проведено засідання комітету кредиторів, на якому обрано голову комітету кредиторів - СТОВ «Суворовське» (додаток 8).

Згідно Статуту ПСП «Еліта» видами діяльності Підприємства є :

- Вирощування зернових культур (крім рису),бобових культур і насіння олійних культур

- Розведення свиней

- Допоміжна діяльність у рослинництві

- Післяурожайна діяльність (додаток 2).

У ході здійснення процедури розпорядження майном встановлено, що згідно довідки Держтехнагляду Бершадського району за ПСП «Еліта» рахується 6 одиниць техніки. Бершадське районне БТІ повідомило, що право власності на нерухоме майно за ПСП «Еліта» не зареєстровано. Бершадське ВРЕР ДАІ довідкою проінформувало, що згідно бази даних за ПСП «Еліта» зареєстровано три транспортних засоби. (додаток 3).

За даними інвентаризації виявлено основних засобів за залишковою вартістю на 3585637,50 грн., запасів на 7157396,75 грн., залишків коштів на рахунках - 45544,14 грн. Всього на суму - 10788578,39 грн. (додаток 4).

На балансі господарства рахуються цінні папери ПАТ «СП «Бершадське» на суму - 61981,00 грн.

Згідно проведеної оцінки станом на 01 червня 2013 загальна вартість активів становить 11547727,00 грн. (додаток 5).

В зв'язку з здійсненням господарської діяльності підприємством протягом 2013 року та 2014 року розмір активів постійно змінювався, а тому по цій причині розмір залишку активів згідно бухгалтерського обліку станом на 01 серпня 2014 року становить 11842947,00грн. (в т.ч. незавершене виробництво 3426600,00 грн.), а саме:

- основні засоби - 3333429,00 грн.;

- запаси - 5045585,00 грн.;

- залишок коштів на рахунку 37333,00 грн.;

- незавершене виробництво (понесені затрати) - 3426600,00 грн. (додаток 7).

Незавершене виробництво (понесені затрати) в сумі 3426600,00 грн. - це вкладені кошти пов'язані з вирощуванням урожаю 2014 року.

ІІІ. Порядок і строки виконання зобов'язань боржника

3.1. Умови та порядок виконання зобов'язань боржника

На основі результатів фінансово-господарської діяльності ОСОБА_7 сільськогосподарського підприємства «Еліта» комітет кредиторів і боржник дійшли до такого висновку, що активів боржника при їх реалізації недостатньо для задоволення всіх вимог кредиторів згідно реєстру та поточної кредиторської заборгованості, що виникла в межах провадження по справі, а тому для відновлення платоспроможності підприємства сторони домовились, що погашення боргів ПСП «Еліта» перед кредиторами буде здійснено наступним чином:

3.1.1.За рахунок поточної діяльності гасяться вимоги кредиторів 1-ої черги на загальну суму 919361,19 грн. , а саме:

СТОВ "Суворовське" (23643, Вінницька обл., Тульчинський р-н, с. Суворовське) 508779,25 грн. основного боргу - перша черга,

ПАТ КБ "ПриватБанк" (49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги 30, поштова адреса:, м. Дніпропетровськ, Набережна Перемоги 30,7 поверх, офіс "Дельта") 410 581,94 грн. основного боргу - перша черга.

Всього 919361,19 грн.

3.1.2. За рахунок поточної діяльності гасяться вимоги кредиторів 4-ої черги на загальну суму 810734,17 грн., а саме:

Державне підприємство "Державний резервний насіннєвий фонд України" (03038, м. Київ, вул. Ямська 32) 247176,25 грн. основного боргу - четверта черга.

ТОВ "ОСОБА_8 Україна" (07443, Київська обл., с. Калинівка вул. Ігорева 12) 2934,87 грн. основного боргу - четверта черга.

ТОВ "Чечельницьке" (23823, Вінницька обл., Чечельницький р-н, с. Бритавка, вул. Леніна 59) 78752,25 грн. основного боргу - четверта черга.

СТОВ "Суворовське" (23643, Вінницька обл., Тульчинський р-н, с. Суворовське) 322611,35 грн. основного боргу - четверта черга.

ПАТ "Банк Форум" (02100, м. Київ, бульвар Верховної Ради 7) 25612,55 грн. основного боргу - четверта черга.

ОСОБА_5 сільськогосподарське підприємство "Савинецьке" (24335, Вінницька обл., Тростянецький р-н.,с. Савинці) 1575,00 грн. основного боргу - четверта черга.

ОСОБА_3 (24412, Вінницька обл., Бершадській р-н.. с. Війтівка) 30000,00 грн. основного боргу - четверта черга.

ОСОБА_10 (24400, Вінницька обл., м. Бершадь, вул. 50 років Жовтня 191) 15000,00 грн. основного боргу - четверта черга.

ОСОБА_11 (24400, Вінницька обл., м. Бершадь, вул. Перемоги 13) 15500,00 грн. основного боргу - четверта черга.

ПАТ "ВТБ Банк" в особі Відділення "Вінницька регіональна дирекція ПАТ "ВТБ Банк"" (21018, м. Вінниця, пл. Гагаріна 2) 26665,05 грн. основного боргу - четверта черга.

ТОВ з іноземною інвестицією "НовоФарм" (512333, Дніпропетровська обл., Новомосковський р-н, с. Кільчень, вул. Привокзальна 1а) 1656,85 грн. основного боргу - четверта черга.

ОСОБА_12 (24412, Вінницька обл., Бершадський р-н., с. Війтівка) 6550,00 грн. основного боргу - четверта черга.

ПАТ «СП «Бершадське» (24412, Вінницька обл., Бершадський р-н, с. Війтівка) 36700,00 грн. основного боргу - четверта черга.

Всього 810734,17 грн.

3.1.3. Залишок кредиторських вимог четвертої черги простити (списати) кожному кредитору в повному обсязі на загальну суму 15403 948,47 грн., а саме:

Державне підприємство "Державний резервний насіннєвий фонд України" (03038, м. Київ, вул. Ямська 32) 4696348,43 грн. основного боргу - четверта черга.

ТОВ "ОСОБА_8 Україна" (07443, Київська обл., с. Калинівка вул. Ігорева 12) 55762,51 грн. основного боргу - четверта черга.

ТОВ "Чечельницьке" (23823, Вінницька обл., Чечельницький р-н, с. Бритавка, вул. Леніна 59) 1496292,75 грн. основного боргу - четверта черга.

СТОВ "Суворовське" (23643, Вінницька обл., Тульчинський р-н, с. Суворовське) 6129615,50 грн. основного боргу - четверта черга.

ПАТ "Банк Форум" (02100, м. Київ, бульвар Верховної Ради 7) 486638,26 грн. основного боргу - четверта черга.

ОСОБА_5 сільськогосподарське підприємство "Савинецьке" (24335, Вінницька обл., Тростянецький р-н.,с. Савинці) 29925,00 грн. основного боргу - четверта черга.

ОСОБА_3 (24412, Вінницька обл., Бершадській р-н.. с. Війтівка) 570000,00 грн. основного боргу - четверта черга.

ОСОБА_10 (24400, Вінницька обл., м. Бершадь, вул. 50 років Жовтня 191) 285000,00 грн. основного боргу - четверта черга.

ОСОБА_11 (24400, Вінницька обл., м. Бершадь, вул. Перемоги 13) 294500,00 грн. основного боргу - четверта черга.

ПАТ "ВТБ Банк" в особі Відділення "Вінницька регіональна дирекція ПАТ "ВТБ Банк" (21018, м. Вінниця, пл. Гагаріна 2) 506635,84 грн. основного боргу - четверта черга.

ТОВ з іноземною інвестицією "НовоФарм" (512333, Дніпропетровська обл., Новомосковський р-н, с. Кільчень, вул. Привокзальна 1а) 31480,18 грн. основного боргу - четверта черга.

ОСОБА_12 (24412, Вінницька обл., Бершадський р-н., с. Війтівка) 124 450,00 грн. основного боргу - четверта черга.

ПАТ «СП «Бершадське» (24412, Вінницька обл., Бершадський р-н, с. Війтівка) 697300,00 грн. основного боргу - четверта черга.

Всього 15403948,47 грн.

3.1.4. Кредиторські вимоги шостої черги простити (списати) кожному кредитору в повному обсязі 100%:

Державне підприємство "Державний резервний насіннєвий фонд України" (03038, м. Київ, вул. Ямська 32) 60362,48 грн. неустойки - шоста черга.

ТОВ "Остер" (21030, м.Вінниця, вул. Келецька 111\185, поштова адреса 21001, м. Вінниця, вул. Артема 7) 97217,70 грн. неустойки - шоста черга.

СТОВ "Суворовське" (23643, Вінницька обл., Тульчинський р-н, с. Суворовське) 84903,32 грн. неустойки - шоста черга.

Управління Пенсійного фонду України у Бершадському районі (24400, м. Бершадь, вул. Радянська 23) 36907,48 грн. неустойки - шоста черга.

ПАТ "ВТБ Банк" в особі Відділення "Вінницька регіональна дирекція ПАТ "ВТБ Банк"" (21018, м. Вінниця, пл. Гагаріна 2) 4074,27 грн. неустойки - шоста черга.

ТОВ "Агротекс-хім" (юр. адреса: 01015, м. Київ, вул. Цитадельна 6\8, поштова адреса: 09200, Київська обл., м. Кагарлик, вул. Комсомольська 2) 128000,00 грн. неустойки - шоста черга.

Всього 411465,25 грн.

3.2. Строки виконання зобов'язань боржника здійснюється за наступним графіком:

3.2.1. Строки виконання зобов'язань боржника за розрахунком 1-ої черги:

СТОВ "Суворовське" (23643, Вінницька обл., Тульчинський р-н, с. Суворовське) - протягом семи робочих днів після затвердження її господарським судом;

ПАТ КБ "ПриватБанк" (49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги 30, поштова адреса:, м. Дніпропетровськ, Набережна Перемоги 30, 7 поверх, офіс "Дельта") - протягом семи робочих днів після затвердження її господарським судом;

3.2.2. Строки виконання зобов'язань боржника за розрахунком 4-ої черги:

КредиторТермін погашенняСума (грн.) Державне підприємство "Державний резервний насіннєвий фонд України" (03038, м. Київ, вул. Ямська 32)До 01.12.2015 р. 98870,50 До 01.12.2016 р. 98870,50 До 01.12.2017 р. 49435,25 Всього 247176,25 ТОВ "ОСОБА_8 Україна" (07443, Київська обл., с. Калинівка вул. Ігорева 12)До 01.12.2015 р. 1173,95 До 01.12.2016 р. 1173,95 До 01.12.2017 р. 586,97 Всього 2934,87 ТОВ "Чечельницьке" (23823, Вінницька обл., Чечельницький р-н, с. Бритавка, вул. Леніна 59)До 01.12.2015 р. 31500,90 До 01.12.2016 р. 31500,90 До 01.12.2017 р. 15750,45 Всього 78752,25 СТОВ "Суворовське" (23643, Вінницька обл., Тульчинський р-н, с. Суворовське)До 01.12.2015 р. 129044,54 До 01.12.2016 р. 129044,54 До 01.12.2017 р. 64522,27 Всього 322611,35 ПАТ "Банк Форум" (02100, м. Київ, бульвар Верховної Ради 7)До 01.12.2015 р. 10245,02 До 01.12.2016 р. 10245,02 До 01.12.2017 р. 5122,51 Всього 25612,55 ОСОБА_5 сільськогосподарське підприємство "Савинецьке" (24335, Вінницька обл., Тростянецький р-н.,с. Савинці)До 01.12.2015 р. 630,00 До 01.12.2016 р. 630,00 До 01.12.2017 р. 315,00 Всього 1575,00 ОСОБА_3 (24412, Вінницька обл., Бершадській р-н.. с. Війтівка)До 01.12.2015 р. 12000,00 До 01.12.2016 р. 12000,00 До 01.12.2017 р. 6000,00 Всього 30000,00 ОСОБА_10 (24400, Вінницька обл., м. Бершадь, вул. 50 років Жовтня 191)До 01.12.2015 р. 6000,00 До 01.12.2016 р. 6000,00 До 01.12.2017 р. 3000,00 Всього 15000,00 ОСОБА_11 (24400, Вінницька обл., м. Бершадь, вул. Перемоги 13)До 01.12.2015 р. 6200,00 До 01.12.2016 р. 6200,00 До 01.12.2017 р. 3100,00 Всього 15500,00 ПАТ "ВТБ Банк" в особі Відділення "Вінницька регіональна дирекція ПАТ "ВТБ Банк"" (21018, м. Вінниця, пл. Га Гаріна 2)До 01.12.2015 р. 10666,02 До 01.12.2016 р. 10666,02 До 01.12.2017 р. 5333,01 Всього 26665,05 ТОВ з іноземною інвестицією "НовоФарм" (512333, Дніпропетровська обл., Новомосковський р-н, с. Кільчень, вул. Привокзальна 1а)До 01.12.2015 р. 662,74 До 01.12.2016 р. 662,74 До 01.12.2017 р. 331,37 Всього 1656,85 ОСОБА_12 (24412, Вінницька обл., Бершадський р-н., с. Війтівка)До 01.12.2015 р. 2620,00 До 01.12.2016 р. 2620,00 До 01.12.2017 р. 1310,00 Всього 6550,00 ПАТ «СП «Бершадське» (24412, Вінницька обл., Бершадський р-н, с. Війтівка)До 01.12.2015 р. 14680,00 До 01.12.2016 р. 14680,00 До 01.12.2017 р. 7340,00 Всього 36700,00 Всього 810734,17

IV. Прикінцеві та інші положення

ОСОБА_13 угода набирає чинності з дня її затвердження господарським судом Вінницької області і є обов'язковою для боржника та кредиторів.

Вимоги конкурсних кредиторів, за якими зроблено розрахунки згідно з умовами мирової угоди, вважаються погашеними.

Учасники провадження у справі про банкрутство, а також інші особи, права і законні інтереси яких порушені або можуть бути порушені мировою угодою, мають право оскаржити ухвалу про припинення провадження у справі у зв'язку із затвердженням мирової угоди.

За заявою будь-кого із конкурсних кредиторів мирова угода може бути визнана господарським судом недійсною в межах провадження у справі про банкрутство з підстав, передбачених цивільним законодавством.

Із таких заяв справляється судовий збір у порядку, передбаченому законом.

Визнання мирової угоди недійсною чи розірвання мирової угоди є підставою для поновлення провадження у справі про банкрутство, про що господарським судом виноситься ухвала.

Повідомлення про поновлення провадження у справі про банкрутство боржника офіційно оприлюднюється в порядку, встановленому Законом.

Мирова угода може бути розірвана в разі невиконання боржником умов мирової угоди щодо не менш як третини вимог кредиторів в межах провадження справи про банкрутство.

Розірвання мирової угоди господарським судом щодо окремого кредитора не тягне її розірвання щодо інших кредиторів.

У разі визнання мирової угоди недійсною або її розірвання, вимоги кредиторів, щодо яких були надані відстрочка та/або розстрочка платежів або прощення (списання) боргів, відновлюються в повному розмірі у незадоволеній частині.

У разі невиконання мирової угоди кредитори можуть пред'явити свої вимоги до боржника в обсязі, передбаченому цією мировою угодою. У разі порушення провадження у справі про банкрутство цього ж боржника обсяг вимог кредиторів, щодо яких було укладено мирову угоду, визначається в межах, передбачених зазначеною мировою угодою.

Керівник боржника _(підпис)


Пшик А.С. Голова комітету кредиторів __(підпис)ОСОБА_14

Оскаржуваною ухвалою місцевого господарського суду від 28.01.2015 року затверджено вищевказану мирову угоду та припинено провадження у справі № 10/64/2011/5003.

З даного приводу колегією суддів відзначається, що за умовами ч. 3 ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції чинній до 19.01.2013 року) господарський суд має право відмовити в затвердженні мирової угоди у разі: порушення порядку укладення мирової угоди, встановленої цим Законом; якщо умови мирової угоди суперечать законодавству.

Таким чином, дослідженню підлягає порядок укладення мирової угоди та її умови на предмет суперечності законодавству.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 35 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі в тексті Закон про банкрутство) під мировою угодою у справі про банкрутство розуміється домовленість між боржником і кредиторами стосовно відстрочки та (або) розстрочки, а також прощення (списання) кредиторами боргів боржника, яка оформляється угодою сторін. Мирова угода може бути укладена на будь-якій стадії провадження у справі про банкрутство.

З матеріалів справи вбачається, що вищевказана мирова угода затверджена на стадії розпорядження майном боржника. З огляду на положення ч.ч. 3, 5 ст. 35 Закону про банкрутство, укладення мирової угоди на даній стадії можливо після виявлення всіх кредиторів та формування їх представницького органу - комітету кредиторів. При цьому рішення вважається прийнятим за умови надання письмової згоди на укладення мирової угоди заставними кредиторами.

Враховуючи наведене, судом відзначається, що рішення про укладення мирової угоди прийнято комітетом кредиторів ПСП "Еліта" одноголосно, що відображено в протоколі від 10.12.2014 року. Також рішення повторно підтверджено на засіданні комітету кредиторів 28.01.2015 року. Заставними кредиторами - СТОВ "Суворовське" та ПАТ КБ "Приватбанк" надані письмові погодження на укладення мирової угоди.

Мирова угода підписана від імені боржника його керівником, а від імені кредиторів головою комітету кредиторів.

Частиною 4 статті 37 Закону про банкрутство встановлено, що мирова угода має містити положення про розміри, порядок і строки виконання зобов'язань боржника, а також відстрочку чи розстрочку або прощення (списання) боргів чи їх частини.

Зазначені умови зафіксовані в розділах ІІ та ІІІ мирової угоди, відповідно до яких встановлено, що визначені реєстром вимог кредиторів суми заборгованості заставних кредиторів погашаються за рахунок поточної діяльності боржника в повному розмірі (919361.19 грн.) протягом семи робочих днів після затвердження мирової угоди судом; вимоги кредиторів четвертої черги в загальній сумі 810734,17 грн., що становить 5% від загального розміру вимог кредиторів четвертої черги, погашаються за рахунок поточної діяльності боржника до 01.12.2017 року; залишок кредиторських вимог четвертої черги списується кожним кредитором в розмірі 95% загальним обсягом на суму 15403948,47 грн.; кредиторські вимоги шостої черги списуються кожним кредитором в повному обсязі 100%.

Таким чином умови мирової угоди відображають обов'язкові положення, визначені ст. 37 Закону про банкрутство.

З огляду на викладене колегією суддів зазначається, що вищевказана мирова угода, як господарсько-правовий договір містить істотні умови, визначені Законом про банкрутство, та укладена і підписана уповноваженими сторонами.

Поряд з цим судом відзначається, що із змісту оскаржуваної ухвали вбачається, що місцевим господарським судом розглянуто заперечення кредиторів щодо укладення мирової угоди та відхилено за безпідставністю.

Стосовно тверджень апелянтів про неправомірне встановлення умовами мирової угоди списання вимог кредиторів четвертої черги в розмірі 95%, що є порушенням загальних засад цивільного законодавства - справедливості, добросовісності та розумності, суд зазначає наступне.

Як визначено ч. 9 ст. 7 Закону про банкрутство при проведенні процедур банкрутства інтереси всіх кредиторів представляє комітет кредиторів, створений відповідно до цього Закону. Згідно ч. 8 ст. 16 Закону до компетенції комітету кредиторів належить підготовка та укладення мирової угоди. За умовами ч. 3 ст. 35 Закону рішення про укладення мирової угоди від імені кредиторів приймається комітетом кредиторів більшістю голосів кредиторів - членів комітету.

Відповідно до вказаних положень закону, саме комітет кредиторів від імені всіх кредиторів розробляє умови мирової угоди та приймає рішення про її укладення. Викладене спростовує твердження апелянта - ПАТ «ВТБ Банк» про те, що останній не погоджував та не уповноважував комітет кредиторів приймати рішення від його імені, оскільки такі повноваження надані комітету кредиторів законом.

За наведеним у ст. 1 Закону про банкрутство визначенням мирової угоди - остання являється домовленістю між боржником та кредитором (групою кредиторів) про припинення зобов'язання за угодою сторін (прощення боргів).

Така можливість закріплена у ст. 605 Цивільного кодексу України, відповідно до якої зобов'язання припиняється внаслідок звільнення (прощення боргу) кредитором боржника від його обов'язків, якщо це не порушує прав третіх осіб щодо майна кредитора.

Виходячи з конструкції даної статті суд відзначає, що для вказаної дії необхідна згода кредитора та відсутність порушення прав третіх осіб щодо майна кредитора. При цьому ні положення даної статті, ні положення Закону про банкрутство не встановлюють певних меж (процентного співвідношення, тощо) по відношенню до об'єму прощення - вцілому чи частково.

Оскільки рішення про списання (прощення) боргу від імені кредитора прийнято комітетом кредиторів, відповідно до наданих законом повноважень, вважається, що кредитор таку згоду надав. Доказів того, що вказане рішення порушує права третіх осіб щодо майна кредитора, жодним з апелянтів не подано.

Як визначено ч. 3 ст. 36 Закону про банкрутство, для конкурсних кредиторів, які не брали участі в голосуванні або проголосували проти укладення мирової угоди, не можуть бути встановлені умови гірші, ніж для кредиторів, які висловили згоду на укладення мирової угоди, вимоги яких віднесені до однієї черги.

Вимоги апелянтів - ПАТ «ВТБ Банк», ПАТ «Банк Форум» та ДП «Держрезервнасінфонд» (які не брали участі в голосуванні) відносяться до четвертої та шостої черг, так само як і вимоги членів комітету кредиторів, які проголосували за укладення мирової угоди. Списання боргів четвертої черги обумовлено в розмірі 95% вимог кожного кредитора, а шостої - 100%. Відтак, зазначені кредитори знаходяться в рівних умовах.

Враховуючи наведене, суд вважає безпідставним твердження апелянтів про неправомірність встановленої мировою угодою умови про списання боргів кредиторів четвертої та шостої черг.

Також суд вважає необгрунтованим посилання апелянта - ДП «Держрезервнасінфонд» на положення ч. 14 ст. 17 Бюджетного кодексу України, як неможливість проведення списання боргу, оскільки предметом регулювання даної статті є правовідносини по наданим суб'єктам господарювання кредитам (позикам), залученим державою або під державні гарантії. Однак правовідносини між ДП «Держрезервнасінфонд» та ПСП «Еліта» виникли на підставі договорів поставки насіння, сортозаміни насіння та зберігання насіння і не підпадають під дію даної статті, оскільки відсутнє кредитування залученими державою коштами.

Судом не приймається до уваги твердження апелянта - ПАТ «Банк Форум» про неправомірне посилання в мировій угоді на звіт про оцінку майна боржника від 01.06.2013 року, який станом на момент укладення угоди втратив чинність. Виходячи з тексту мирової угоди вбачається, що посилання на звіт використане в якості порівняння, оскільки в подальшому йде посилання на дані бухгалтерського обліку за 2014 рік, згідно яких розмір залишку активів боржника дещо перевищує визначений звітом розмір. Слід також зазначити, що економічне обгрунтування підстав укладення мирової угоди відображено в оскаржуваній ухвалі з посиланням на дані бухгалтерського обліку боржника станом на 01.01.2015 року, а не з огляду на звіт про оцінку від 01.06.2013 року.

Не може вважатись обгрунтованим посилання апелянтів на більшу доцільність задоволення вимог кредиторів внаслідок продажу майна боржника в процедурах санації або ліквідації з огляду на вартість активів (більше 11 мільйонів гривень), оскільки як вказувалося вище, згідно ст. 16 Закону про банкрутство, рішення про введення певних процедур банкрутства приймається комітетом кредиторів, який в свою чергу представляє інтереси всіх кредиторів. Відтак, оскільки комітетом кредиторів прийнято рішення про укладення мирової угоди, інші конкурсні кредитори зобов'язані з ним погодитись.

Відтак, з огляду на відсутність порушень порядку укладення мирової угоди, встановленого Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", та відповідність умов мирової угоди чинному законодавству, місцевий господарський суд дійшов правомірного висновку про затвердження мирової угоди від 10.12.2014 року між боржником ПСП "Еліта" в особі керівника боржника ОСОБА_3 та комітетом кредиторів підприємства-боржника в особі голови комітету кредиторів ОСОБА_8

Затвердження мирової угоди відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є підставою для припинення провадження у справі про банкрутство.

Отже, з огляду на викладене вище, колегія суддів Рівненського апеляційного господарського суду вважає, що ухвала господарського суду Вінницької області від 28.01.2015 року відповідає матеріалам справи, грунтується на чинному законодавстві і підстав для її скасування немає. Зазначені в апеляційних скаргах інші доводи скаржників не обгрунтовані та не спростовують висновків суду першої інстанції, а тому не можуть бути підставою для скасування чи зміни оскаржуваної ухвали.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 103, 105, 106 ГПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційні скарги ПАТ "ВТБ Банк", ДП "Державний резервний насіннєвий фонд України", ПАТ "Банк Форум" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Банк Форум" ОСОБА_4 залишити без задоволення.

2. Ухвалу господарського суду Вінницької області від 28.01.2015 року у справі № 10/64/2011/5003 залишити без змін.

3. Постанову може бути оскаржено в касаційному порядку.

Головуючий суддя Тимошенко О.М.

Суддя Демидюк О.О.

Суддя Коломис В.В.

СудРівненський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення03.03.2015
Оприлюднено02.09.2015
Номер документу49176613
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/64/2011/5003

Ухвала від 25.11.2015

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 11.11.2015

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 05.10.2015

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 24.03.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Даценко М.В.

Ухвала від 05.11.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Даценко М.В.

Ухвала від 17.12.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Даценко М.В.

Ухвала від 28.11.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Даценко М.В.

Ухвала від 29.08.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Даценко М.В.

Постанова від 03.03.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Ухвала від 20.03.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Даценко М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні