Рішення
від 14.03.2007 по справі 27/46-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

27/46-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

27.02.07р.

Справа № 27/46-07

За позовом  Державного підприємства «Придніпровська залізниця», м. Дніпропетровськ 

до  Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрбуд», м. Дніпропетровськ

третя особа Регіональне відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області, м. Дніпропетровськ 

про розірвання договору оренди державного майна від 01.11.03р. №ПР/ДФСК-03-05/НЮА-115

                                                                                                           Суддя  Татарчук В.О.

                                                                                          Секретар Сергієнко П.М.

Представники:

від позивача –Діденко Р.А. дов. від 01.01.2007р. №75, Іванченко В.П. дов. від 01.01.07р. №357

від відповідача –  не з'явився

від третьої особи –Самусько О.А. дов. від 20.03.06р. №16  

Суть спору:

Державне підприємство «Придніпровська залізниця»звернулося з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Укрбуд», третя особа - регіональне відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області про:

-          розірвання договору оренди державного майна від 01.11.2003р. №ПР/ДФСК-03-05/НЮА-115 і зобов'язання відповідача скласти акт приймання-передачі та повернути нежитлові приміщення, які знаходяться на першому поверсі 5-ти поверхового нежитлового будинку, загальною площею 53,7кв.м., розташованого за адресою:м. Дніпропетровськ, пл. Миколи Островського, 2 та перебуває на балансі дорожнього фізкультурно-спортивного клубу «Локомотив»структурного підрозділу ДП «Придніпровська залізниця»;

-          стягнення з відповідача на розрахунковий рахунок балансоутримувача суми заборгованості з орендної плати в розмірі 10732,10грн., суму неустойки за несвоєчасне звільнення приміщень в розмірі 1240,02грн.      

          Позовні вимоги обґрунтовані тим, що:

-          23.11.2006р. відповідачу був направлений лист про припинення договору оренди;

-          в порушення п.п.2.6, 5.7 10.1 договору оренди, ст.530 ЦК України відповідач не склав акт приймання передачі та не передав приміщення позивачу;

-          відповідно до п.9.2 договору орендар зобов'язаний сплатити неустойку за несвоєчасне звільнення орендованого приміщення в розмірі 1240,02грн.;

-          заборгованість відповідача з орендної плати на час звернення з позовом становить 10732,10грн.

Відповідач відзив на позов не надав та не забезпечив явку представника в судове засідання. Суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності відповідача, так як останній був належним чином повідомлений про час та місце судового засідання.

Третя особа погоджується з позовними вимогами, однак вказує на відсутність  матеріалах справи погодження стосовно розрахунку орендної плати.

В судовому засіданні 27.02.07 були оголошені вступна та резолютивна частини постанови.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача і третьої особи, суд -

встановив:

01.11.2003р. між ДП «Придніпровська залізниця»(Орендодавець) і ТОВ «Укрбуд»(Орендар) було укладено договір оренди державного майна №ПР/ДФСК-03-05/НЮА-115.

Згідно з пунктом 1.1 вказаного договору орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування нерухоме майно: нежитлові приміщення, які знаходяться на першому поверсі 5-ти поверхового житлового будинку загальною площею 53,7кв.м. (три кімнати), розміщене за адресою: м. Дніпропетровськ, пл. Островського, 2.

Розрахунок орендної плати за перший місяць оренди державного нерухомого майна в сумі 574,07грн. затверджений регіональним відділенням Фонду державного майна України по Дніпропетровській області.

Суд вважає за необхідне задовольнити позовні вимоги в частині зобов'язання відповідача скласти акт приймання-передачі і повернути нежитлові приміщення, а також стягнення заборгованості з орендної плати в розмірі 10732,10грн. та суми неустойки за несвоєчасне звільнення приміщень в розмірі 1240,02грн. з таких підстав.    

ДП «Придніпровська залізниця»і ТОВ «Укрбуд»узгодили, що договір укладено строком на п'ять років і договір діє з 01.11.2003р. до 01.11.2004р. включно і у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом місяця після закінчення терміну дії договору, повній оплаті за договором і при наданні інформації щодо виконання умов договору, а саме наявності договору страхування, дозволу пожежної інспекції та узгодження балансоутримувача договір може бути продовжений на той самий строк і на тих самих умовах, які передбачені у договорі (п.11.1 договору).

Зазначене положення узгоджується з вимогами Закону України „Про оренду державного та комунального майна”.

Так, згідно з ч.ч.1, 2 ст.17 вказаного Закону термін договору оренди визначається за погодженням сторін. У разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення терміну дії договору він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Відповідно до ст.764 ЦК України якщо наймач продовжує користуватися майном після закінчення строку договору найму, то, за відсутності заперечень наймодавця протягом одного місяця, договір вважається поновленим на строк, який був раніше встановлений договором.

Частиною 4 статті 284 Господарського кодексу України встановлено, що строк договору оренди визначається за погодженням сторін. У разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення строку дії договору він вважається продовженим на такий самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

За період з 01.11.2004р. по 01.12.2005р. були відсутні заяви сторін щодо припинення договору оренди, а тому строк дії вказаного договору було продовжено до 01.11.2006р.

23.11.2006р. позивачем на адресу відповідача був направлений лист №НГ-9/1161 в якому вказано на те, що строк дії договору оренди №ПР/ДФСК-03-05/НЮА-115 закінчився у 2004р. і ТОВ «Укрбуд»необхідно звільнити орендоване приміщення з передачею майна згідно з актом приймання-передачі. Факти направлення та отримання вказаного листа відповідачем підтверджується копією повідомлення про вручення поштового відправлення №494732.

Пунктом 11.6 договору сторони встановили, що цей договір припиняється внаслідок закінчення строку на який його було укладено.

Викладені обставини дозволяють стверджувати, що договір оренди №ПР/ДФСК-03-05/НЮА-11 від 01.11.2003р. є припиненим.

Стосовно строку дії договору суд враховує наступне. Як зазначалось вище, в пункті 11.1 договору сторони вказали два строки дії договору: п'ять років і з 01.11.2003р. до 01.11.2004р. Враховуючи чітку вказівку дат суд вважає, що позивач та відповідач визначили строк дії договору оренди саме з 01.11.2003р. до 01.11.2004р.

Відповідно до ст.526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Пунктами 2.6, 5.7, 10.1 договору оренди встановлено, що:

-          у разі припинення цього договору повернення орендованого майна орендодавцю проводиться за актом-приймання передачі;

-          майно вважається повернутим орендодавцю з моменту підписання сторонами акту приймання-передачі і обов'язок по складанню такого акту покладається на сторону, яка передає майно іншій стороні договору;

-          у разі припинення або розірвання договору орендар зобов'язаний повернути орендодавцю орендоване майно в належному стані на протязі 3-х діб після закінчення дії договору.

Враховуючи викладене, обов'язок щодо повернення орендованого майна за актом приймання-передачі в разі припинення дії договору оренди покладено саме на ТОВ «Укрбуд»у зв'язку з чим, підлягають задоволенню відповідні вимоги ДП «Придніпровська залізниця».

Також, підлягають задоволенню вимоги щодо стягнення з відповідача заборгованості з орендної плати в сумі 10732,10грн., а також неустойки в розмірі 1240,02грн з огляду на наступне.  

Відповідно до п.3.1 договору сторони встановили, що орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку і використання плати за оренду державного майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.1995р. №786 і становить без ПДВ за перший (базовий) місяць оренди 574,07грн.

Орендна плата за кожний наступний місяць розраховується шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за поточний місяць (3.2 договору).

Орендна плата перераховується орендарем не пізніше 10 числа місяця наступного за звітним, з урахуванням щомісячного індексу інфляції, таким чином:

-          70% на рахунок балансоутримувача у розмірі 401,85грн.;

-          30% до державного бюджету по місцю реєстрації орендаря у податковій інспекції на рахунки відкриті районними відділеннями казначейств –у розмірі 172,22грн.  

Враховуючи, що орендодавцем було державне підприємство «Придніпровська залізниця», а об'єктом оренди майно структурного підрозділу, вказаний порядок перерахування орендної плати встановлений у відповідності з положеннями Методики розрахунку і використання плати за оренду державного майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.1995р. №786.

Так, відповідно до п.17 Методики у разі коли орендодавцем майна є державне підприємство, організація, крім підприємств, установ та організацій, які перебувають у віданні Національної академії наук, орендна плата спрямовується:

- за окреме індивідуально визначене майно підприємства, організації (крім нерухомого) - підприємству, організації;

- за цілісний майновий комплекс структурного підрозділу підприємства, організації, нерухоме майно - 70 відсотків орендної плати підприємству, організації, 30 відсотків - до державного бюджету.

          Матеріали справи свідчать, що відповідач не дотримувався вказаного порядку при перерахуванні орендної плати і сума заборгованості перед позивачем за період листопада, грудня 2004р., 2005р., січня-листопада 2006р. склала 10732,10грн.

Згідно з п.9.2 договору оренди у випадку несвоєчасного звільнення приміщення орендар сплачує орендодавцю неустойку у розмірі 10% від місячної орендної плати за кожний день використання приміщення, згідно чинного законодавства.

За період з 01.12.2006р. по 15.12.2006р. сума неустойки склала 1240,02грн.  

З урахуванням викладеного, підлягають задоволенню позовні вимоги щодо зобов'язання відповідача скласти акт приймання-передачі і повернути нежитлові приміщення, а також стягнення заборгованості з орендної плати в розмірі 10732,10грн. та суми неустойки за несвоєчасне звільнення приміщень в розмірі 1240,02грн.

В той же час, суд відмовляє в задоволенні позову в частині розірвання договору оренди з огляду на викладені обставини щодо припинення дії вказаного договору.

Стосовно розподілу судових витрат суд зазначає наступне.

Позивачем було сплачено державне мито в сумі 192грн.32коп. Враховуючи, що вимоги складаються з немайнових (розірвання договору оренди), а також майнових (зобов'язання повернути приміщення, стягнути кошти), позивачем при зверненні з заявою не було сплачено мито в повному обсязі.    

У зв'язку з чим, з ДП «Придніпровська залізниця»слід стягнути на користь бюджету 700грн.08коп. держмита (з урахуванням вартості орендованого майна).

Керуючись Законом України „Про оренду державного та комунального майна”, ст.ст.49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд  -

в и р і ш и в :

Позов задовольнити частково.

Зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю «Укрбуд»(м. Дніпропетровськ, пл. Островського, 2, код ЄДРПОУ32130724) скласти акт прийому-передачі та повернути державному підприємству «Придніпровська залізниця»(м. Дніпропетровськ, пр. К. Маркса, 108, код ЄДРПОУ01073828) нежитлові приміщення, які знаходяться на першому поверсі 5-ти поверхового нежитлового будинку, загальною площею 53,7кв.м., розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, пл. Островського, 2 та перебуває на балансі дорожнього фізкультурно-спортивного клубу «Локомотив»структурного підрозділу ДП «Придніпровська залізниця», про що видати наказ.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Укрбуд»(м. Дніпропетровськ, пл. Островського, 2, код ЄДРПОУ 32130724, р/р 26005141955001 в КБ «Приватбанк»МФО 305299) на користь державного підприємства «Придніпровська залізниця»(м. Дніпропетровськ, пр. К. Маркса, 108, отримувач коштів: дорожній фізкультурно-спортивний клуб «Локомотив», р/р 26006000056 у ДФ АБ «Експрес-Банк», МФО 306964, код ЄДРПОУ 13426966) суму заборгованості з орендної плати в розмірі 10732,10грн., неустойку в розмірі 1240,02грн., про що видати наказ.

Відмовити в задоволенні позову в частині розірвання договору оренди державного майна від 01.11.2003р. №ПР/ДФСК-03-05/НЮА-115.

Стягнути з державного підприємства «Придніпровська залізниця»(м. Дніпропетровськ, пр. К. Маркса, 108, код ЄДРПОУ 01073828, р/р 26005000012 у ДФ АБ «Експрес-Банк», МФО 305437) на користь державного бюджету 700,08грн. державного мита, про що видати наказ.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Укрбуд»(м. Дніпропетровськ, пл. Островського, 2, код ЄДРПОУ 32130724, р/р 26005141955001 в КБ «Приватбанк»МФО 305299) на користь державного підприємства «Придніпровська залізниця»(м. Дніпропетровськ, пр. К. Маркса, 108, код ЄДРПОУ 01073828, р/р 26005000012 у ДФ АБ «Експрес-Банк», МФО 305437) 807,40грн. витрат по сплаті державного мита, 106,36грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, про що видати наказ.

Суддя                                                                                          В.О.Татарчук

Дата підписання рішення, оформленого у відповідності до ст.84 ГПК України –07.03.2007р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення14.03.2007
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу492183
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —27/46-07

Рішення від 14.03.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук В.О.

Ухвала від 15.02.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук В.О.

Ухвала від 01.02.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук В.О.

Постанова від 16.08.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова T.Б.

Ухвала від 31.07.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова T.Б.

Постанова від 30.05.2007

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Виноградник О.М.

Рішення від 14.03.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук В.О.

Ухвала від 15.02.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук В.О.

Ухвала від 01.02.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук В.О.

Ухвала від 27.12.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні