Ухвала
від 27.08.2015 по справі 918/971/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33013 , м. Рівне, вул. Набережна, 26А


УХВАЛА

"27" серпня 2015 р. № 918/971/15

Господарський суд Рівненської області у складі судді Пашкевич І.О. розглянувши матеріали за позовом Приватного виробничо-будівельного підприємства "Базальтвирібпром" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Костопільський комбінат будматеріалів"

про стягнення заборгованості в сумі 285 214,34 грн.

ВСТАНОВИВ:

Приватне виробничо-будівельне підприємство "Базальтвирібпром" (далі Підприємство) звернулось через господарський суд Рівненської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Костопільський комбінат будматеріалів" про стягнення заборгованості в сумі 285 214,34 грн.

Однак, подана Підприємством позовна заява не відповідає вимогам розділу VIII Господарського процесуального кодексу України (далі -ГПК України), а тому підлягає поверненню з посиланням на статтю 63 ГПК України з огляду на наступне.

Підставою позову позивачем визначено два правочини, а саме:

- 04.01.2011 року між позивачем та відповідачем було укладено договір поставки №1, кошти за яким відповідач не сплатив, у зв'язку з чим позивач просив стягнути залишок заборгованості та нарахував відповідачеві пеню, інфляційні втрати та 3% річних;

- 31.12.2013 року між позивачем та відповідачем укладено договір про надання поворотної фінансової допомоги №2 від 31.12.2013 року, за умовами якого позивач надав відповідачу грошові кошти в сумі 47 150,00 грн., які відповідач не повернув, відтак Підприємство просило стягнути вказану суму боргу та нарахувало інфляційні втрати та 3 % річних.

Як вбачається з умов вказаних правочинів, вони регулюють різні відносини, а саме, що стосується стягнення боргу за поставлений товар та позики.

Позивач має право об'єднати в одній позовній заяві кілька вимог, пов'язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами.

Однак, позивачем порушено правила об'єднання вимог та об'єднано в одній позовній заяві дві майнові вимоги до одного відповідача з різних підстав, сумісний розгляд цих вимог перешкоджатиме з'ясуванню прав і взаємовідносин сторін.

Згідно з абзацом 3 пункту 3.6 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" від 26 грудня 2011 року №18 якщо позивач порушив правила об'єднання вимог або об'єднання цих вимог перешкоджатиме з'ясуванню прав і взаємовідносин сторін чи суттєво утруднить вирішення спору, суддя має право повернути позовну заяву (стаття 58 та пункт 5 частини першої статті 63 ГПК). Наприклад, господарський суд повинен повернути позовну заяву без розгляду, якщо: позов поданий одночасно до залізниці та вантажовідправника (вантажоодержувача), і в цій позовній заяві об'єднані вимоги, що ґрунтуються на комерційному акті, з вимогами, які обґрунтовані іншими документами; об'єднано вимоги про стягнення сум боргу, який виник з різних договорів або інших правочинів, і т. п.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 63 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо порушено правила поєднання вимог або об'єднано в одній позовній заяві кілька вимог до одного чи кількох відповідачів і сумісний розгляд цих вимог перешкоджатиме з'ясуванню прав і взаємовідносин сторін чи суттєво утруднить вирішення спору.

Крім того, слід зазначити, що згідно пункту 3 частини 1 статті 57 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Сплата судового збору здійснюється в порядку і розмірі, встановленому Законом України "Про судовий збір".

Згідно пункту 2.21 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України №7 від 21.02.2013 року платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою додаються до позовної заяви (заяви, скарги) і мають містити відомості про те, яка саме позовна заява (заява, скарга, дія) оплачується судовим збором.

У якості доказу сплати судового збору за подання позовної заяви Підприємством додано квитанцію №0.0.421420813.1 від 14.08.2015 року, у якій не зазначено що саме дана позовна заява оплачується судовим збором, а у призначені платежу вказано: "судовий збір за позовом Бачук Володимир Олександрович".

Відтак вказані обставини є підставами для повернення позовної заяви Підприємству без розгляду з посиланням на статтю 63 ГПК України.

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущених порушень.

Керуючись ст.ст. 63, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Приватного виробничо-будівельного підприємства "Базальтвирібпром" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Костопільський комбінат будматеріалів" про стягнення заборгованості в сумі 285 214,34 грн. та додані до неї документи повернути позивачу без розгляду .

Суддя Пашкевич І.О.

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення27.08.2015
Оприлюднено03.09.2015
Номер документу49339961
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/971/15

Ухвала від 14.09.2015

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 27.08.2015

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні