Ухвала
від 17.08.2015 по справі 712/8384/15-к
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 11-сс/793/385/15 Справа № 712/8384/15-к Категорія: ст. 131 КПК УкраїниГоловуючий у І інстанції ОСОБА_1 Доповідач в апеляційній інстанції ОСОБА_2

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 серпня 2015 року Колегія суддів судової палати в кримінальних справах апеляційного суду Черкаської області в складі:

головуючого суддів при секретарі ОСОБА_2 ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ОСОБА_5 з участю прокурораОСОБА_6

захисника ОСОБА_7

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси матеріали справи за апеляційною скаргою директора ТОВ «Агротехсервіс Мошни» на ухвалу слідчого судді Соснівського районного суду м. Черкаси від 30.07.2015 р., про заборону вчинення державними реєстраторами будь-яких реєстраційних дій, -

в с т а н о в и л а :

Згідно матеріалів кримінального провадження, до Придніпровського РВ в м.Черкаси надійшла заява Голови наглядової ради ПРАТ ЧОП "Агротехсервіс" (м.Черкаси, вул.Смілянська, 169) - ОСОБА_8 , про те, що в протягом червня 2015 р. посадові особи ТОВ "Агротехсервіс Мошни" ( м.Черкаси, пров.Піщаний, 6) вчинили протиправні дії по незаконному заволодінню земельними паями , які перебувають в користуванні на праві оренди ПРАТ ЧОП "Агротехсервіс", а саме - шляхом подачі підроблених угод про дострокове розірвання договорів оренди з пайовиками та укладання нових з ТОВ "Агротехсервіс Мошни", які було подано та використано для перереєстрації в реєстраційній службі Черкаського районного управління юстиції Черкаської області. Таким чином шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів, печаток та штампів відбулося протиправне заволодіння майном підприємства.

29.07.2015 відомості про вказане кримінальне правопорушення були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12015250050002510 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 206-2 ч. 1 КК України.

ПРАТ ЧОП «Агротехсервіс» та його засновники, органи управління буть-яких угод про розірвання договорів оренди земельних ділянок з фізичними особами не укладали і згоди виконавчим органам на їх підписання не надавали, а тому є підстави вважати, що ОСОБА_9 або викрав печатку ПРАТ ЧОП «Агротехсервіс» і скористувався нею для проставлення відтиску на угодах про розірвання договорів оренди, або його син ОСОБА_10 замовив виготовлення нової печатки ПРАТ ЧОП «Агротехсервіс» і вони спільно реалізуючи свій злочинний намір використали її в тих же цілях.

Крім того, встановлено, що до реєстраційної служби Черкаського районного управління юстиції Черкаської області, що розташована за адресою м. Черкаси, вул. Благовісна-Леніна, 269/105, надано близько 50 угод про розірвання договорів оренди укладених фізичними особами з ПРАТ ЧОП «Агротехсервіс», чим спричинено ПРАТ ЧОП «Агротехсервіс» тяжких наслідків у вигляді матеріальних збитків.

30.07.2015 до СВ Придніпровського РВ в м. Черкаси УМВС України в Черкаській області надійшло клопотання голови наглядової ради ПРАТ ЧОП «Агротехсервіс» ОСОБА_8 про звернення до слідчого судді з клопотанням про заборону вчинення реєстраційних дій щодо реєстрації угод про розірвання договорів оренди земельних ділянок, що були укладені між орендарем ПРАТ ЧОП «Агротехсервіс» та орендодавцями фізичними особами та заборонити реєстрацію договорів оренди землі, укладених між орендарем ТОВ «Агротехсервіс Мошни» (м. Черкаси, провул. Піщаний. 6, код 39756865) та орендодавцями - фізичними особами.

З метою недопущення проведення подальшої неправомірної реєстрації угод про розірвання договорів оренди земельних ділянок, що були укладені між орендарем ПРАТ ЧОП «Агротехсервіс» та орендодавцями фізичними особами, а також договорів оренди землі, укладених між орендарем ТОВ «Агротехсервіс Мошни» (м. Черкаси, провул. Піщаний, 6, код 39756865) та орендодавцями - фізичними особами, слідчий у клопотанні просить суд заборонити вчинення державними реєстраторами Реєстраційної служби Черкаського районного управління юстиції Черкаської області вказаних реєстраційних дій.

Ухвалою слідчого судді Соснівського районного суду м. Черкаси від 30.07.2015 р. клопотання начальника відділення СВ Придніпровського РВ в м. Черкаси УМВС України в Черкаській області ОСОБА_11 задоволено та накладено заборону на вчинення державними реєстраторами Реєстраційної служби Черкаського районного управління юстиції Черкаської області будь-яких реєстраційних дій щодо реєстрації угод про розірвання договорів оренди земельних ділянок, що були укладені між орендарем ПРАТ ЧОП «Агротехсервіс» (м. Черкаси, вул. Смілянська, 169, код 03563548) та орендодавцями фізичними особами та реєстрації договорів оренди землі, укладених між орендарем ТОВ «Агротехсервіс Мошни» (м. Черкаси, провул. Піщаний, 6, код 39756865) та орендодавцями - фізичними особами.

На ухвалу слідчого судді директором ТОВ «Агротехсервіс Мошни» ОСОБА_12 подано апеляцію, в якій порушується питання про скасування ухвали слідчого судді Соснівського районного суду м.Черкаси від 30.07.2015 р. та ухвалення нової, якою відмовити в задоволенні клопотання начальника відділення СВ Придніпровського РВ УМВС України в Черкаській області ОСОБА_11 .

Мотивуючи тим, що слідчим суддею Соснівського районного суду м. Черкаси під час винесення оскаржуваної ухвали грубо порушено норми чинного процесуального законодавства (ст.172, ст.173 КПК України), неправильно застосовано положення ст.170 КПК України, що призвело до порушення прав громадян власників земельних ділянок та створило загрозу зупинення діяльності юридичної особи - ТОВ «Агротехсервіс Мошни», що також є грубим порушенням ч.4 ст.173 КПК України.

Заслухавши доповідь судді апеляційного суду, пояснення представника ТОВ «Агротехсервіс Мошни» та захисника, які підтримали свою апеляцію, думку прокурора, який заперечував проти апеляції, вивчивши матеріали справи та перевіривши доводи апеляції, колегія суддів вважає, що вона підлягає задоволенню.

Колегія суддів вважає, що слідчий суддя дійшов не вірного висновку про те, що клопотання начальника відділення СВ Придніпровського РВ в м. Черкаси УМВС України в Черкаській області ОСОБА_11 підлягає задоволенню, що потягло за собою заборону на вчинення державними реєстраторами Реєстраційної служби Черкаського районного управління юстиції Черкаської області будь-яких реєстраційних дій щодо реєстрації угод про розірвання договорів оренди земельних ділянок, що були укладені між орендарем ПРАТ ЧОП «Агротехсервіс» (м. Черкаси, вул. Смілянська, 169, код 03563548) та орендодавцями фізичними особами та реєстрації договорів оренди землі, укладених між орендарем ТОВ «Агротехсервіс Мошни» (м. Черкаси, провул. Піщаний, 6, код 39756865) та орендодавцями - фізичними особами.

Згідно вимог ст.170 КПК України, арештом майна є тимчасове позбавлення підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, у разі якщо до такої юридичної особи може бути застосовано захід кримінально-правового характеру у вигляді конфіскації майна, можливості відчужувати певне його майно за ухвалою слідчого судді або суду до скасування арешту майна у встановленому цим Кодексом порядку. Відповідно до вимог цього Кодексу арешт майна може також передбачати заборону для особи, на майно якої накладено арешт, іншої особи, у володінні якої перебуває майно, розпоряджатися будь-яким чином таким майном та використовувати його.

Слідчий суддя або суд під час судового провадження накладає арешт на майно, якщо є достатні підстави вважати, що вони відповідають критеріям, зазначеним у частині другій статті 167 цього Кодексу. Крім того, у випадку задоволення цивільного позову суд за клопотанням прокурора, цивільного позивача може вирішити питання про накладення арешту на майно для забезпечення цивільного позову до набрання судовим рішенням законної сили, якщо таких заходів не було вжито раніше.

У невідкладних випадках і виключно з метою збереження речових доказів або забезпечення можливої конфіскації чи спеціальної конфіскації майна у кримінальному провадженні щодо тяжкого чи особливо тяжкого злочину за рішенням Директора Національного антикорупційного бюро України (або його заступника), погодженого прокурором, може бути накладено попередній арешт на майно або кошти на рахунках фізичних або юридичних осіб у фінансових установах. Такі заходи застосовуються строком до 48 годин. Невідкладно після прийняття такого рішення, але не пізніше ніж протягом 24 годин, прокурор звертається до слідчого судді із клопотанням про арешт майна.

Якщо у визначений цією частиною термін прокурор не звернувся до слідчого судді із клопотанням про арешт майна або якщо в задоволенні такого клопотання було відмовлено, попередній арешт на майно або кошти вважається скасованим, а вилучене майно або кошти негайно повертаються особі.

Арешт може бути накладено на нерухоме і рухоме майно, майнові права інтелектуальної власності, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковому вигляді, цінні папери, корпоративні права, які перебувають у власності у підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, і перебувають у нього або в інших фізичних, або юридичних осіб, а також які перебувають у власності юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, з метою забезпечення можливої конфіскації майна, спеціальної конфіскації або цивільного позову.

Заборона на використання майна, а також заборона розпоряджатися таким майном можуть бути застосовані лише у випадках, коли їх незастосування може призвести до зникнення, втрати або пошкодження відповідного майна або настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

З матеріалів судового провадження вбачається, що 29.07.2015 відомості про кримінальне правопорушення були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12015250050002510 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 206-2 ч. 1 КК України. При цьому, станом на 30.07.2015 р. ТОВ «Агротехсервіс», ані його службові особи не мають статусу ні підозрюваного, ні обвинуваченого у кримінальному провадженні, тобто не пред`явлена підозра.

Також, з матеріалів провадження вбачається, що слідчий суддя з посиланням на ст.170 КПК України, ухвалою від 30.07.2015 р. заборонив вчинення державними реєстраторами Реєстраційної служби Черкаського районного управління юстиції Черкаської області будь-яких реєстраційних дій щодо реєстрації угод про розірвання договорів оренди земельних ділянок, що були укладені між орендарем ПРАТ ЧОП «Агротехсервіс» (м. Черкаси, вул. Смілянська, 169, код 03563548) та орендодавцями фізичними особами та реєстрації договорів оренди землі, укладених між орендарем ТОВ «Агротехсервіс Мошни» (м. Черкаси, провул. Піщаний, 6, код 39756865) та орендодавцями - фізичними особами.

Вказане свідчить про порушення слідчим суддею вимог ст.170 КПК України.

Колегія суддів вважає, що всупереч вимогам кримінального процесуального законодавства слідчий суддя при розгляді клопотання, застосував закон, який не підлягає застосуванню, оскільки положенням ст. 170 КПК України передбачено застосування заборон для осіб на майно яких накладено арешт, а не заборон вчинення державними реєстраторами (державними органами) реєстрації угод чи інших реєстраційних дій.

Крім того, ст. 170 КПК України, якою керувався слідчий суддя при винесенні ухвали, а також іншими нормами КПК, які встановлюють заходи забезпечення кримінального провадження, взагалі не передбачено можливості забороняти вчиняти дії державному реєстратору чи іншим особам, які не є ані підозрюваними, ані обвинуваченими, ані власниками чи розпорядниками майна.

При цьому, як вбачається з матеріалів провадження, слідчий суддя не накладав безпосереднього арешту на спірні земельні ділянки, тобто не застосовувала норму ст.170 КПК України в спосіб, який вказаною статтею передбачений.

Колегія суддів вважає, з урахуванням викладеного вище, слідчий суддя безпідставно фактично забороняє органам державної влади реалізовувати свої повноваження без належної мотивації та посилання на статті Закону.

З огляду на вищевикладене, колегія суддів вважає, що слідчий суддя в порушення норм чинного процесуального законодавства, а саме ст.ст.172, 173 КПК України, неправильно застосував положення ст.170 КПК України при постановленні ухвали Соснівського районного суду м. Черкаси від 30.07.2015 р., про заборону вчинення державними реєстраторами будь-яких реєстраційних дій, що, в свою чергу, призвело до порушення прав громадян-власників земельних ділянок та створило загрозу зупинення діяльності юридичної особи ТОВ «Агротехсервіс Мошни».

Відповідно до ст.404 КПК України, суд апеляційної інстанції переглядає судові рішення суду 1 інстанції в межах апеляційної скарги.

За таких обставин, колегія суддів вважає, що ухвалу слідчого судді Соснівського районного суду м. Черкаси від 30.07.2015 р., про заборону вчинення державними реєстраторами Реєстраційної служби Черкаського районного управління юстиції Черкаської області будь-яких реєстраційних дій щодо реєстрації угод про розірвання договорів оренди земельних ділянок, що були укладені між орендарем ПРАТ ЧОП «Агротехсервіс» (м. Черкаси, вул. Смілянська, 169, код 03563548) та орендодавцями фізичними особами та реєстрації договорів оренди землі, укладених між орендарем ТОВ «Агротехсервіс Мошни» (м. Черкаси, провул. Піщаний, 6, код 39756865) та орендодавцями - фізичними особами - не може вважатися законною і обгрунтованою, а тому вона підлягає скасуванню, апеляція директора ТОВ «Агротехсервіс Мошни» підлягає задоволенню, з постановлення нової ухвали, якою в задоволенні клопотання начальника відділення СВ Придніпровського РВ в м. Черкаси УМВС України в Черкаській області ОСОБА_11 слід відмовити.

Керуючись: ст.ст. 170, 172, 405, 407 КПК України, колегія суддів, -

у х в а л и л а :

Апеляцію директора ТОВ «Агротехсервіс Мошни» задовольнити.

Ухвалу слідчого судді Соснівського районного суду м. Черкаси від 30.07.2015 р., про заборону вчинення державними реєстраторами Реєстраційної служби Черкаського районного управління юстиції Черкаської області будь-яких реєстраційних дій щодо реєстрації угод про розірвання договорів оренди земельних ділянок, що були укладені між орендарем ПРАТ ЧОП «Агротехсервіс» (м. Черкаси, вул. Смілянська, 169, код 03563548) та орендодавцями фізичними особами та реєстрації договорів оренди землі, укладених між орендарем ТОВ «Агротехсервіс Мошни» (м. Черкаси, провул. Піщаний, 6, код 39756865) та орендодавцями - фізичними особами скасувати.

Постановити нову ухвалу, якою в задоволенні клопотання слідчого про заборону вчинення державними реєстраторами Реєстраційної служби Черкаського районного управління юстиції Черкаської області будь-яких реєстраційних дій щодо реєстрації угод про розірвання договорів оренди земельних ділянок, що були укладені між орендарем ПРАТ ЧОП «Агротехсервіс» (м. Черкаси, вул. Смілянська, 169, код 03563548) та орендодавцями фізичними особами та реєстрації договорів оренди землі, укладених між орендарем ТОВ «Агротехсервіс Мошни» (м. Черкаси, провул. Піщаний, 6, код 39756865) та орендодавцями - фізичними особами відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий :

Судді :

Дата ухвалення рішення17.08.2015
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу49395982
СудочинствоКримінальне
Сутьзаборону вчинення державними реєстраторами будь-яких реєстраційних дій

Судовий реєстр по справі —712/8384/15-к

Ухвала від 17.08.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Поєдинок І. А.

Ухвала від 30.07.2015

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Дерунець О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні