Ухвала
від 18.11.2013 по справі 910/4428/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98 УХВАЛА

Справа № 910/4428/13 18.11.13

за позовом: Українсько-Йорданського Товариства з обмеженою відповідальністю «Кінко», м.Київ

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Оболонь-Трейд», м.Київ

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, Комунального підприємства «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на нерухоме майно», м.Київ

про зобов'язання вчинити дії

Суддя Любченко М.О.

Представники сторін:

від позивача:

від відповідача:

від третьої особи:

Позивач, Українсько-Йорданське Товариство з обмеженою відповідальністю «Кінко», м.Київ звернувся до господарського суду міста Києва із позовом до відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю «Оболонь-Трейд», м.Київ про зобов'язання вчинити дії.

Ухвалою від 04.09.2013р. господарським судом м.Києва по розглядуваній справі була призначена судова експертиза та зупинено провадження по справі.

15.11.2013р. до господарського суду м.Києва надійшов лист №9098/13-42 від 12.11.2013р. директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз О.Г.Рувіна з проханням погодити термін проведення судової експертизи понад три місяці та вимогою до позивача, Українсько-Йорданського Товариства з обмеженою відповідальністю «Кінко» здійснити попередню оплату експертизи, а також клопотання судового експерта І.Р.Тітенко з проханням надати для проведення будівельно-технічної експертизи наступні документи:

- проектну та технічну документацію на групу приміщень №10 за адресою: м.Київ, пр.Героїв Сталінграду, буд.27 літ. «А», площею 281,9 кв.м, які були продані представництвом Фонду державного майна України у Мінському районі м.Києва Товариству з обмеженою відповідальністю «Оболонь-Трейд» за договором б/н від 31.07.1996р., та будь-які інші документи, що відображають технічний стан об'єкту дослідження станом на 31.07.1996р.;

- проектну та технічну документацію на групу приміщень №10 за адресою: м.Київ, пр.Героїв Сталінграду, буд.27 літ. «А», площею 281,9 кв.м, які були продані представництвом Фонду державного майна України у Мінському районі м.Києва Товариству з обмеженою відповідальністю «Оболонь-Трейд» за договором б/н від 31.07.1996р., та будь-які інші документи, що відображають технічний стан об'єкту дослідження за період з 31.07.1996р. по теперішній час;

- виконавчу документацію на проведення будівельних робіт в приміщенні №7 площею 11,3 кв.м групи приміщень №10 за адресою: м.Київ, пр.Героїв Сталінграду, буд. 27 літ. «А» за період з 31.07.1996р. по теперішній час, а саме:

1. дефектні акти;

2. виконавчі схеми;

3. загальний журнал робіт;

4. акти приймання виконаних підрядних робіт;

5. акти на приховані роботи.

Відповідно до ст.13 Закону України «Про судову експертизу» судовий експерт має право: 1) ознайомлюватися з матеріалами справи, що стосуються предмета судової експертизи, і подавати клопотання про надання додаткових матеріалів; 2) вказувати у висновку експерта на виявлені в ході проведення судової експертизи факти, які мають значення для справи і з приводу яких йому не були поставлені питання; 3) з дозволу особи або органу, які призначили судову експертизу, бути присутнім під час проведення слідчих чи судових дій і заявляти клопотання, що стосуються предмета судової експертизи; 4) подавати скарги на дії особи, у провадженні якої перебуває справа, якщо ці дії порушують права судового експерта; 5) одержувати винагороду за проведення судової експертизи, якщо її виконання не є службовим завданням; 6) проводити на договірних засадах експертні дослідження з питань, що становлять інтерес для юридичних і фізичних осіб, з урахуванням обмежень, передбачених законом.

Згідно із п.1.13 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень строк проведення експертизи встановлюється, у залежності від складності дослідження, з урахуванням експертного навантаження фахівців, керівником експертної установи (або заступником керівника чи керівником структурного підрозділу), у межах: 10 днів - щодо матеріалів з невеликою кількістю об'єктів і не складних за характером досліджень; 1 місяця - щодо матеріалів із середньою кількістю об'єктів або середньої складності за характером досліджень; 2 місяців - щодо матеріалів з великою кількістю об'єктів або складних за характером досліджень; більше 2 місяців - щодо матеріалів з особливо великою кількістю об'єктів або найскладніших за характером досліджень (використання криміналістичного обладнання/лазерного, оптичного, електронного/, проведення експериментальних досліджень, застосування декількох методів), при цьому термін виконання не повинен перевищувати 3 місяців. У виняткових випадках, якщо експертиза є особливо складною, потребує вирішення більше десяти питань або вирішення питань, які потребують декількох досліджень, чи налічує більше п'яти томів матеріалів справи, або є комплексною чи потребує залучення фахівців з інших установ (у тому числі судово-медичних), підприємств, організацій і не може бути виконана в зазначені строки, більший розумний строк установлюється за письмовою домовленістю з органом (особою), який призначив експертизу, після попереднього вивчення експертом наданих матеріалів.

Приймаючи до уваги зміст листа №9098/13-42 від 12.11.2013р. директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз та обставини, якими останній його обґрунтовує, виходячи з того, що об'єкт дослідження перебуває в регіональній зоні обслуговування саме Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, суд дійшов висновку щодо можливості надання згоди на проведення судової експертизи в строк, що перевищує три місяці.

Відносно здійснення попередньої оплати за проведення судової експертизи, суд вважає за необхідне зазначити наступне:

Відповідно до частини третьої і четвертої статті 15 Закону України «Про судову експертизу» витрати на проведення судових експертиз науково-дослідними установами Міністерства юстиції України, зокрема, у господарських справах відшкодовуються в порядку, передбаченому чинним законодавством.

Згідно із ст.48 Господарського процесуального кодексу України витрати, що підлягають сплаті за проведення судової експертизи, послуги перекладача, визначаються господарським судом. Судовим експертам і перекладачам відшкодовуються витрати, пов'язані з явкою до господарського суду, в розмірах, встановлених законодавством про службові відрядження.

Постановою №4 від 23.03.2012р Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики призначення судової експертизи» визначено, що витрати, пов'язані з проведенням судової експертизи, під час судового розгляду має нести заінтересована сторона, а у разі призначення господарським судом судової експертизи з власної ініціативи - сторона, визначена в ухвалі господарського суду про призначення судової експертизи. Тому в зазначеній ухвалі суд вправі зобов'язати відповідну сторону перерахувати, в тому числі шляхом здійснення попередньої оплати, суму витрат на проведення експертизи на рахунок експертної установи. У разі відмови чи ухилення заінтересованої сторони або сторони, зобов'язаної ухвалою господарського суду, від оплати витрат, пов'язаних з проведенням судової експертизи, суд може запропонувати іншій стороні оплатити ці витрати, а за відсутності і її згоди та за неможливості проведення судової експертизи без попередньої оплати її вартості суд розглядає справу на підставі наявних доказів.

Після закінчення розгляду справи витрати, пов'язані з проведенням судової експертизи, підлягають розподілу господарським судом на загальних підставах, визначених частиною п'ятою статті 49 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалою від 04.09.2013р. господарського суду м.Києва по справі №910/4428/13 позивача зобов'язано здійснити оплату витрат на проведення судової експертизи.

Враховуючи вищевикладене, а також приймаючи до уваги підстави для призначення судової експертизи, суд вважає за необхідне зобов'язати Українсько-Йорданське Товариство з обмеженою відповідальністю «Кінко» провести попередню оплату експертизи згідно рахунку №6966 від 08.11.2013р.

Одночасно, відносно надання додаткових доказів для проведення будівельно-технічної експертизи, суд вважає за необхідне зазначити наступне:

Відповідно до ст.13 Закону України «Про судову експертизу» судовий експерт має право ознайомлюватися з матеріалами справи, що стосуються предмета судової експертизи, і подавати клопотання про надання додаткових матеріалів.

За змістом п.1.13 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень у випадку невиконання клопотань експерта щодо надання додаткових матеріалів, несплати вартості експертизи в порядку, передбаченому чинним законодавством, незабезпечення доступу до об'єкта дослідження (учинення перешкод з боку сторін, що беруть участь у справі, в обстеженні об'єкта), матеріали справи можуть бути повернуті органу (особі), який призначив експертизу, із зазначенням мотивованих причин неможливості її проведення.

За таких обставин, з метою забезпечення належних умов для проведення судової будівельно-технічної експертизи, суд дійшов висновку, що клопотання судового експерта І.О.Тітенко про надання додаткових документів є правомірним та підлягає задоволенню.

Приймаючи до уваги вищевикладене, керуючись 41, 48, 49, 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

У Х В А Л И В:

Надати згоду на проведення судової експертизи у строк понад три місяці.

Зобов'язати позивача оплатити вартість судової експертизи згідно рахунку №6966 від 08.11.2013р. в строк до 29.11.2013р.; докази здійснення попередньої оплати судової експертизи надати суду в строк до 02.12.2013р.

Зобов'язати сторін та третю особу надати в розпорядження експерта наступні документи:

- проектну та технічну документацію на групу приміщень №10 за адресою: м.Київ, пр.Героїв Сталінграду, буд.27 літ. «А», площею 281,9 кв.м, які були продані представництвом Фонду державного майна України у Мінському районі м.Києва Товариству з обмеженою відповідальністю «Оболонь-Трейд» за договором б/н від 31.07.1996р., та будь-які інші документи, що відображають технічний стан об'єкту дослідження станом на 31.07.1996р. та за період з 31.07.1996р. по теперішній час;

- виконавчу документацію на проведення будівельних робіт в приміщенні №7 площею 11,3 кв.м групи приміщень №10 за адресою: м.Київ, пр.Героїв Сталінграду, буд. 27 літ. «А» за період з 31.07.1996р. по теперішній час, а саме:

1. дефектні акти;

2. виконавчі схеми;

3. загальний журнал робіт;

4. акти приймання виконаних підрядних робіт;

5. акти на приховані роботи.

Зобов'язати учасників судового процесу не перешкоджати експерту при проведенні судової експертизи.

Суддя М.О. Любченко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення18.11.2013
Оприлюднено04.09.2015
Номер документу49421482
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/4428/13

Ухвала від 26.03.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Любченко М.О.

Ухвала від 05.03.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Любченко М.О.

Ухвала від 24.07.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Любченко М.О.

Ухвала від 12.07.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Любченко М.О.

Ухвала від 26.06.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Любченко М.О.

Ухвала від 18.11.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Любченко М.О.

Ухвала від 04.09.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Любченко М.О.

Рішення від 16.04.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Любченко М.О.

Ухвала від 04.09.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Любченко М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні