Рішення
від 10.11.2011 по справі 2-1860/11
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-1860/11

РІШЕННЯ

Іменем України

10.11.2011 року Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі

головуючого судді Медвідь Н.О.

при секретарі Остролуцькій Ю.М.

розглянувши у судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради, ТОВ «Агрофірма «Рубежівка», ОСОБА_3 про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до відповідачів ОСОБА_2 сільської ради, ТОВ «Агрофірма «ОСОБА_4», ОСОБА_3 про визнання права власності на спадкове майно, посилаючись на те, що 04.06.2008 р. помер її дядько - ОСОБА_5який згідно з заповітом від 7.05.2008 року, все своє майно заповідав їй.

У встановлений законом 6-ти місячний термін вона прийняла спадщину звернувшись з відповідною заявою про прийняття спадщини до Першої Київської обласної державної нотаріальної контори.

Спадковим майном після смерті ОСОБА_6 є домоволодіння № 40 по вулиці Шевченка в селі Мих. Рубежівка, Києво-Святошинського району Київської, право на земельну частку( пай) у землі яка перебуває у колективній власності КСП "Агрофірми ОСОБА_4" в селі Мих-Рубежівка, К.Святошинського району Київської області розміром 2,0217 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, та 0.34 га саду яке померлий отримав в спадок після смерті його матері.

ОСОБА_5 отримав по спадщині за заповітом право на земельну частку(пай) із земель колективної власності КСП АФ "Рубежівська" відповідно до сертифікату серії РН № 372780 в розмірі 3,07 в умовних кадастрових гектарах, в тому числі ріллі 1,97 кадастрових гектар, частку багаторічних насаджень( саду) в розмірі 0,34 умовних кадастрових гектар та на частку ріллі осушеної пойми в розмірі 0,57 умовних кадастрових гектар в межах ОСОБА_2 сільської Ради.

Згідно з актом, ОСОБА_5 є власником земельної ділянки площею 2,0217 га на території ОСОБА_2 сільської ради Києво- Святошинського району.

На момент смерті ОСОБА_5 залишилось не використаним його право на частку багаторічних насаджень (саду) в розмирі 0, 34 умовних кадастрових гектар в межах Мих-Рубежівеької сільської ради. На цю земельну ділянку ОСОБА_5 Державний акт про право власності не отримував.

Рішенням Києво-Святошинського районного суд Київської області від 1.06.2009 року в задоволенні позовних вимог ОСОБА_7 в позові про визнання недійсним заповіту та свідоцтво про право на спадщину відмовлено.

На час розгляду справи в суді оригінал державного акту на бланку серія ЯГ № 249592 який був виданий ОСОБА_5 знаходився у його брата ОСОБА_8, якій відмовився надати їй оригінал Державного акту про право власності на землю..

Рішенням Києво-Святошинського районного суду Київської області від 24.12.2009 року зобов'язано ОСОБА_9М, передати до Першої обласної державної нотаріальної контори оригінал державного акту про право власності на землю.

Під час виконання рішення суду ОСОБА_7 заявив, що втратив оригінал державного акту . надати його до держнотконтори він не може, та 14 жовтня 2010 року вона отримала від державного нотаріуса Першої державної нотаріальної контори Київської області постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій.

Тому просила визнати за нею право власності на спадкове майно, земельну ділянку розміром 2.0217 га, кадастровий № 3222485200:04:016:0012, що знаходиться в межах ОСОБА_4 сільської ради К-Святошинського район Київської області, та право на земельну частку (пай) у землі яка перебуває в колективній власності ТОВ АФ "Рубежівська" в розмірі 0.34 умовних кадастрових гектар багаторічних насаджень в межах ОСОБА_4 сільради

В судовому засіданні позивачка позовні вимоги підтримала.

Відповідачі ОСОБА_2 сільська рада та ТОВ «Агрофірма «ОСОБА_4» в судове засідання, не з»явилася, про день слухання справи повідомлені належним чином, згідно заяв просили слухати справу у їхню відсутність.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з»явився, про день, слухання справи повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив.

Суд вислухавши позивачку, вивчивши матеріали справи, позов задовольняє частково з наступних підстав:

Судом встановлено, що 04.06.2008 р. помер дядько позивачки- Примаченко ОСОБА_10.

Згідно з заповітом ОСОБА_5, від 7.05.2008 року, посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_11 все своє майно він заповідав позивачці, яка у встановлений законом 6-ти місячний термін прийняла спадщину звернувшись з відповідною заявою про прийняття спадщини до Першої Київської обласної державної нотаріальної контори.

Спадковим майном після смерті ОСОБА_5 є домоволодіння № 40 по вулиці Шевченка в селі Мих. Рубежівка, Києво-Святошинського району Київської, право на земельну частку( пай) у землі яка перебуває у колективній власності КСП "Агрофірми ОСОБА_4" в селі Михайлівська-Рубежівка, Києво-Святошинського району Київської області розміром 2,0217 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, та 0.34 га саду яке ОСОБА_5 отримав в спадок після смерті його матері ОСОБА_12.

Згідно з довідкою № 47 від 08.08.2008р., виданої ТОВ ,Агрофірма „Рубежівська", ОСОБА_5 отримав по спадщині за заповітом право на земельну частку(гай) із земель колективної власності КСП АФ "Рубежівська" відповідно до сертифікату серії РН № 372780 в розмірі 3,07 в умовних кадастрових гектарах, в тому числі ріллі 1,97 кадастрових гектар, частку багаторічних насаджень( саду) в розмірі 0,34 умовних кадастрових гектар та на частку ріллі осушеної пойми в розмірі 0,57 умовних кадастрових гектар в межах ОСОБА_2 сільської Ради.

Частину землі ОСОБА_5 за договором купівлі продажу в 2006 році продав, а на частину землі в розмірі 2.0217 га він отримав державний акт про право власності на землю .Державний акт на бланку серія ЯГ № 249592 був виданий ОСОБА_5 на підставі розпорядження Києво-Святошинської РДА Київської області від 17 лютого 2006 року №120.Згідно з актом, ОСОБА_5 є власником земельної ділянки площею 2.0217 га на території Михайлівсько-Рубежівеької сільської ради Києво- Святошинського району Київської області з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

На момент смерті ОСОБА_5 залишилось не використаним його право на частку багаторічних насаджень (саду) в розмирі 0, 34 умовних кадастрових гектар в межах Михайлівсько-Рубежівеької сільської ради.

В 2009 році брат покійного ОСОБА_3 звернувся до Києво-Святошинського районного суду Київської області з позовною заявою в який просив визнати недійсним заповіт та свідоцтво про право на спадщину недійсними, та рішенням К-Святошинського районного суду Київської області від 1,06,2009 року в задоволенні позовних вимог йому було відмовлено.

Рішенням Києво-Святошинського районного суду Київської області від 24.12.2009 року зобов'язано ОСОБА_9М, передати до Першої обласної державної нотаріальної контори оригінал державного акту про право власності на землю акт на бланку серія ЯГ Ж» 249592 але під час виконання рішення суду ОСОБА_3 заявив, що втратив оригінал державного акту про право власності на землю . тому виконавче провадження щодо зобов'язання ОСОБА_3 надати до державної нотаріальної контори оригінал державного акту про право власності на землю, було закінчено без виконання.

Ст. 126 Земельного кодексу України визначає, що документом, який посвідчує право власності на земельну ділянку є Державний акт, право власності на земельну ділянку, набуту увласність із земель приватної власності без зміни її меж, цільового призначення, посвічується: а) цивільно - правовою угодою щодо відчуження земельної ділянки, укладеною в порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою; б) свідоцтвом про право на спадщину.

В п, 6 ст. 126 передбачено, що при набутті права власності на земельну ділянку на поставі документів, визначених частиною другою цієї статті, державний акт на право власності на земельну ділянку, що відчужується, долучається до документа, на поставі якого відбувся перехід права власності на земельну ділянку, в кожному такому випадку відчуження земельної ділянки.

Крім того, Постановою кабінету міністрів України від 6 травня 2009 р. № 439 затверджено порядок здійснення відмітки про перехід права власності на земельну ділянку. Пунктом 2 розділу І вказаної постанови встановлено, що відмітка про перехід права власності на земельну ділянку- здійснюється на сторінках державного акта, де знаходиться план зовнішніх меж земельної ділянки.

Таким чином враховуючи, що ОСОБА_5 не отримав державний акт про право власності на земельну ділянку частку- багаторічних насаджень (саду) в розмирі 0, 34 умовних кадастрових гектар в межах ОСОБА_2 сільської ради, позивачка не має право на це спадкове майно .

Згідно ст. 125 земельного кодексу України право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою та його державної реєстрації.

Відповідно до п.9.1.1 Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель, затвердженого наказом Держкомзему України від 01.07.03 №174, зареєстрованим у Мінюсті України 25.11.03 №641/7962, для отримання державного акту на право власності на земельну ділянку та здійснення його державної реєстрації власник або належним чином уповноважена ним особа повинна пред'явити оператору документ, що посвідчує особу та надати копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера.

Стаття 1220 ЦК України передбачає, що спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою і часом відкриття спадщини є день смерті особи.

Відповідно до статті 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом мас право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Статтею 1296 ЦК передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину, але відповідно до статті 1297 ЦК позивачка як спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов'язана звернутися до нотаріуса за видачею мені позивачу свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Доказами , які підтверджують обставини, викладені в позовній заяві є заповіт від 07.05.2008 року відповідно до якого ОСОБА_5 заповідав позивачці все його майно; копією державного акту про право власності на землю № 249592 на ім'я ОСОБА_5 на земельну ділянку розміром 2.0217 га;

Суд задовольняючи позовні вимоги частково, не визнає право позивачки на земельну частку (пай) в розмірі 0, 34 га умовних кадастрових гектар багаторічних насаджень в межах ОСОБА_4 сільської ради , оскільки як вбачається з свідоцтва про право на спадщину на ім'я ОСОБА_5 від 15.12.2004 року останній успадкував після смерті матері ОСОБА_12 право на земельну частку(пай) у землі КСП АФ "Рубежівська" розміром 3.07 га в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки належної ОСОБА_9 , але довідка ТОВ АГ 'Рубежівська" свідчить про те, що ОСОБА_5 отримав по спадщині право на земельну частку(пай) із земель колективної власності КСП АФ"Рубежівська" в розмірі 3.07 га і на час смерті залишилось невикористаним право на частку багаторічних насаджень в розмірі 0.34 умовних кадастрових гектар в межах ОСОБА_4 сільради, державний акт на частку не виготовлявся.

За таких обставин суд вважає, що право на частку багаторічних насаджень в розмірі 0.34 умовних кадастрових гектар в межах ОСОБА_4 сільради, на яку державний акт на частку не виготовлявся, не входить до спадкового майна.

Відповідно до ст.60 ЦПК України кожна сторона зобов’язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Отже, суд, оцінюючи докази в їх сукупності, дійшов висновку про часткову обґрунтованість та доведеність вимог позивача, оскільки вони частково відповідають вимогам ст.57-59 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 1220-1222, 1261, 1268, 1296 ЦК України, ст. 125 ЗК України, ст.ст. 10, 11, 209, 212-214, 215 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити частково.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно, земельну ділянку розміром 2,0217 га, кадастровий № 3222485200:04:016:0012, що знаходиться в межах ОСОБА_2 сільської ради Києво-Святошинського району Київської області.

В решті позову відмовити.

Рішення суду може бути оскаржено до Апеляційного суду Київської області через Києво-Святошинський протягом 10 днів з дня його проголошення.

Суддя:

СудКиєво-Святошинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення10.11.2011
Оприлюднено08.09.2015
Номер документу49463521
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1860/11

Ухвала від 25.02.2021

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Бугайченко Т. А.

Ухвала від 16.02.2021

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 01.02.2021

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Кирилюк Н. А.

Ухвала від 03.02.2020

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Шевченко І. М.

Ухвала від 20.10.2011

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Циганок В. Г.

Ухвала від 03.11.2011

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Федотова В. М.

Ухвала від 23.12.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 31.05.2013

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Вадовська Л. М.

Ухвала від 15.09.2011

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Оладько С. І.

Ухвала від 10.05.2017

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Слободян Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні