Ухвала
від 03.09.2015 по справі 47/91-09
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

УХВАЛА

про відмову у прийнятті апеляційної скарги

"03" вересня 2015 р.                     Справа № 47/91-09

Колегія суддів у складі: головуючий суддя Пуль О.А., суддя Білоусова Я.О., суддя Фоміна В. О.

розглянувши апеляційну скаргу організації ветеранів Печенізького району Харківської області (вх. №4433 Х/2) на рішення господарського суду Харківської області від 21.09.09р. у справі № 47/91-09

за позовом Приватного підприємства "Луговик", с.Сомівка,

до Харківської обласної державної адміністрації, м.Харків,

про визнання права,

ВСТАНОВИЛА:

Рішенням господарського суду Харківської області від 21.09.2009р. (суддя Светлічний Ю.В.) позовні вимоги Приватного підприємства "Луговик" (64401, Харківська область, Зачепилівський район, с. Сомівка, код за ЄДРПОУ 34172640) задоволено у повному обсязі.

Визнано за Приватним підприємством "Луговик" право оренди земельної ділянки зі ставком, загальною площею 3,67 га, що розташована за адресою: Харківська область, Печенізький район, автодорога Кицівка - П'ятницьке, 17 км. (яка необхідна для обслуговування будівель та використання її в культурно-оздоровчих та рекреаційних цілях) на 49 років, в межах, зазначених у Кадастровому плані земельної ділянки зі ставком, що розташована за адресою: Харківська область, Печенізький район, автодорога Кицівка-П'ятницьке, 17 км., а також викопіювання зі схеми розташування земельної ділянки зі ставком, розташованої по 17-му колометру автодороги Киціка-П'ятницьке (яка міститься у матеріалах Інвентарізаційної справи №113 КП "Печенізьке БТІ") за рахунок земель водного фонду;

Зобов'язано Харківську обласну державну адміністрацію (61200, м. Харків, вул. Сумська, 64) надати в оренду Приватному підприємству "Луговик" земельну ділянку зі ставком, загальною площею 3,67 га, що розташована за адресою: Харківська область, Печенізький район, автодорога Кицівка-П'ятницьке, 17 км. (яка необхідна для обслуговування будівель та використання її в культурно-оздоровчих та рекреаційних цілях) на 49 років за рахунок земель водного фонду;

Зобов'язано Харківську обласну державну адміністрацію видати розпорядження про надання Приватному підприємству "Луговик" згоди на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документа, що посвідчує право користування (оренди) земельною ділянкою зі ставком із земель водного фонду, що розташована за адресою: Харківська область, Печенізький район, автодорога Кицівка-П'ятницьке, 17 км із земель водного фонду;

Зобов'язано Харківську обласну державну адміністрацію видати розпорядження про надання в оренду Приватному підприємству "Луговик" земельну ділянку зі ставком, загальною площею 3,67 га, що розташована за адресою: Харківська область, Печенізький район, автодорога Кицівка-П'ятницьке, 17 км. (яка необхідна для обслуговування будівель та використання її в культурно-оздоровчих та рекреаційних цілях) на 49 років із земель водного фонду;

Зобов'язано Харківську обласну державну адміністрацію забезпечити укладення Печенізькою районною державною адміністрацією (62801, Харківська обл., смт. Печеніги, вул. Леніна, 48) у встановленому законом порядку договору оренди земельної ділянки зі ставком, загальною площею 3,67 га, що розташована за адресою: Харківська область, Печенізький район, автодорога Кицівка-П'ятницьке, 17 км., яка необхідна для обслуговування будівель та використання її в культурно-оздоровчих та рекреаційних цілях, на 49 років із земель водного фонду.

Організація ветеранів Печенізького району Харківської області з рішенням місцевого господарського суду не погодилась та звернулась до Харківського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій посилаючись на порушення судом норм матеріального права, просить рішення суду першої інстанції скасувати та прийняти нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити.

Також апелянт просить відновити пропущений строк подання апеляційної скарги, посилаючись на те, що про наявність вищевказаного рішення йому стало відомо лише 20.08.2015р. після його виявлення у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Дослідивши матеріали апеляційної скарги у відповідності до вимог Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів дійшла висновку про відмову у прийнятті апеляційної скарги з наступних підстав.

Відповідно до ст.91 Господарського процесуального кодексу України (в редакції чинній на час прийняття оскаржуваного рішення) сторони у справі мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор - апеляційне подання на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили.

Відповідно до ст.93 Господарського процесуального кодексу України (в редакції чинній на час прийняття оскаржуваного рішення) апеляційна скарга подається, а апеляційне подання вноситься, протягом десяти днів з дня прийняття рішення місцевим господарським судом, а у разі якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення - з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу. Відновлення пропущеного строку подання апеляційної скарги (подання) можливе протягом трьох місяців з дня прийняття рішення місцевим господарським судом.

Відповідно до п.6 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України №7 від 17.05.2011р. «Про деякі питання практики застосування розділу XII Господарського процесуального кодексу України» статтею 93 ГПК встановлено, що апеляційна скарга, яка подана після закінчення строків, установлених цією статтею, повертається, якщо апеляційний господарський суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку. Господарським судам необхідно мати на увазі, що з урахуванням припису абзацу сьомого пункту 2 розділу XIII "Перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" при апеляційному оскарженні судових рішень місцевих господарських судів, прийнятих до набрання чинності цим Законом, застосовуються, зокрема, правила частини другої статті 93 ГПК (у редакції, яка була чинною на час прийняття таких рішень) щодо можливості відновлення пропущенного строку подання апеляційної скарги протягом трьох місяців з дня прийняття оскаржуваного рішення. Це правило не поширюється на апеляційне оскарження прийнятих до набрання чинності Законом України "Про судоустрій і статус суддів" судових рішень місцевих господарських судів особами, які не брали участі у справі і стосовно яких господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, оскільки ГПК до набрання чинності названим Законом відповідним особам не надавалося право апеляційного оскарження судових рішень і щодо них не застосовувався присікальний тримісячний строк подання апеляційної скарги.

Як вбачається з апеляційної скарги, апелянт в скарзі зазначив, що оскаржуваним рішенням суду порушуються інтереси жителів територіальної громади смт.Печеніги, у тому числі жителів, які входять до складу організації на вищевказану земельну ділянку, що є об'єктом права власності українського народу, та яке не може бути вилучено та передано у власність із зміною цільового призначення приватним суб'єктом господарювання, оскільки не мають можливості вільно та безкоштовно використовувати земельну ділянку, у тому числі з метою організації відпочинку та оздоровлення ветеранів, в інших цілях, спрямованих на реалізацію відповідних інтересів.

Таким чином, як зазначає апелянт, внаслідок ухвалення вищевказаного рішення господарського суду Харківської області порушуються конституційні права членів вищевказаної громадської організації, передбачені ст.ст. 13, 14 Конституції України, у зв'язку з чим організація ветеранів Печенізького району Харківської області і звертається до суду з апеляційною скаргою з метою скасування рішення та поновлення прав та законних інтересів вищевказаних осіб.

Колегія суддів зазначає, що зі змісту ст.91 ГПК України вбачається, що судове рішення, оскаржуване не залученою особою, повинно безпосередньо стосуватися прав та обов'язків цієї особи, тобто судом має бути розглянуто й вирішено спір про право у правовідносинах, учасником яких на момент розгляду справи та прийняття рішення господарським судом першої інстанції є скаржник, або міститься судження про права та обов'язки цієї особи у відповідних правовідносинах.

Рішення є таким, що прийняте про права та обов'язки особи, яка не була залучена до участі у справі, якщо в мотивувальній частині рішення містяться висновки суду про права та обов'язки цієї особи, або у резолютивній частині рішення суд прямо вказав про права та обов'язки таких осіб.

В такому випадку рішення порушує не лише матеріальні права осіб, не залучених до участі у справі, а й їх процесуальні права, що витікають із сформульованого в пункті 1 статті 6 Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод положення про право кожного на справедливий судовий розгляд при визначенні його цивільних прав і обов'язків. Будь-який інший правовий зв'язок між скаржником і сторонами спору не може братися до уваги.

Як вбачається з оскаржуваного рішення господарського суду Харківської області воно не містить жодних приписів щодо прав та обов'язків апелянта.

Пунктом 5 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011р. №7 “Про практику застосування розділу ХІІ Господарського процесуального кодексу України” передбачено, зокрема, якщо апеляційну скаргу подано особою, яка не має право її подавати, то ця обставина виключає перегляд судових актів суду першої інстанції апеляційним господарським судом. У такому випадку останній повинен відмовити у прийнятті апеляційної скарги і винести з цього приводу відповідну ухвалу.

Враховуючи викладені обставини та аналіз положень ст. 91 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку, що організація ветеранів Печенізького району Харківської області не має статусу сторони у справі, а оскаржуване рішення будь-яким чином не зачіпає його права, у зв'язку з чим, організація ветеранів Печенізького району Харківської області не має права звертатись з апеляційною скаргою на рішення господарського суду Харківської області від 21.09.2009р. у даній справі.

Враховуючи викладене, колегія суддів відмовляє у прийнятті апеляційної скарги організації ветеранів Печенізького району Харківської області.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 86, 91 ГПК України, колегія суддів Харківського апеляційного господарського суду,

УХВАЛИЛА:

          Відмовити у прийнятті апеляційної скарги організації ветеранів Печенізького району Харківської області на рішення господарського суду Харківської області від 21.09.2009р. у справі №47/91-09.

Додаток: апеляційна скарга з додатком на 17 арк. та поштовий конверт на 1 арк.

Головуючий суддя Пуль О.А.

Суддя Білоусова Я.О.

Суддя Фоміна В. О.

СудХарківський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення03.09.2015
Оприлюднено09.09.2015
Номер документу49521197
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —47/91-09

Ухвала від 03.09.2015

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Білоусова Я.О.

Рішення від 21.09.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні