Постанова
від 19.09.2013 по справі 219/6204/2013-а
АРТЕМІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 219/6204/2013-а

2-а/219/263/2013

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 вересня 2013 року м. Артемівськ

Артемівський міськрайонний суд Донецької області у складі головуючого судді Решетняк І.В., розглянувши в письмовому провадженні у приміщенні суду в м. Артемівську Донецької області адміністративну справу за позовом фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 до Часовоярської міської ради про визнання дій депутатів в частині відмови від продажу земельної ділянки неправомірними та зобов'язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В :

Фізична особа - підприємець ОСОБА_1 (далі по тексту позивач) звернулася до Артемівського міськрайонного суду Донецької області з адміністративним позовом до Часовоярської міської ради (далі по тексту відповідач) про визнання дій депутатів в частині відмови від продажу земельної ділянки неправомірними та зобов'язання вчинити дії.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивач є власником магазину "Еліт", розташованого за адресою: м. Часів-Яр Донецької області, вул. Комсомольська, 2 а, якому відповідачем незаконно та необґрунтовано відмовлено в продажу земельної ділянки для обслуговування нежилого приміщення вказаного промислового магазину.

Відповідач письмових заперечень проти позову до суду не надав, представник відповідача подав заяву щодо вирішення спору на розсуд суду.

Відповідно до частини 4 статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутністю. Якщо таке клопотання заявили всі особи, які беруть участь у справі, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Згідно з пунктом 10 частини 1 статті 3 Кодексу адміністративного судочинства України письмове провадження - розгляд і вирішення адміністративної справи в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанції без виклику осіб, які беруть участь у справі, та проведення судового засідання на основі наявних у суду матеріалів у випадках, встановлених цим Законом.

Представником позивача та представником відповідача були подані до суду клопотання про розгляд справи за їх відсутністю. У зв`язку з цим на підставі частини 4 статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України судом, враховуючи складність вирішення даного спору, пов`язаного з застосуванням земельного законодавства України, було вирішено провести 06.09.2013 року розгляд справи в порядку письмового провадження.

Розглянувши подані позивачем і відповідачем документи і матеріали, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі з огляду на наступне.

Згідно з свідоцтвом про право власності на будинок підприємства торгівлі (пром/магазин) від 26.04.2002 року (а.с.23) будинок підприємства торгівлі (пром/магазин) по вул.Комсомольській, 2а. в м.Часів-Яр належить позивачу на праві приватної власності.

Відповідно до технічного паспорту від 14.04.2004 року (а.с.24-27) магазин «Еліт» по вул.Комсомольській, 2а, в м.Часів-Яр належить позивачу - ОСОБА_1 - на праві власності.

Постановою Артемівського міськрайонного суду Донецької області від 03.08.2012 року (а.с.21) також встановлено, що ОСОБА_1 є власником магазину магазину "Еліт", розташованого за адресою: м. Часів-Яр Донецької області, вул. Комсомольська, 2 а, якій за рішенням Часовоярської міської ради від 29.12.2011 року № 6/17-213 надана згода на розробку документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки в м. Часів-Яр по вул.Комсомольській, 2 а. При цьому зазначеною постановою суду від 03.08.2012 року зобов`язано Часовоярську міську раду затвердити проект землеустрою відносно відведення земельної ділянки для обслуговування нежитлового приміщення промислового магазину на умовах оренди з подальшим викупом в м. Часів-Яр Донецької області по вул.Комсомольська, 2 а.

21.11.2012 року між позивачем та відповідачем був укладений договір № 6\2012 оренди земельної ділянки (а.с.12-16) із земель житлової та громадської забудови для обслуговування нежитлового приміщення промислового магазину, який знаходиться за адресою: м. Часів Яр, вул. Комосомольська, 2 а, кадастровий номер 1410370600:00:002:0302, у п.36 якого передбачається можливість припинення дії договору оренди у разі придбання орендарем, тобто позивачем, земельної ділянки у власність.

08.02.2013 року між позивачем та відповідачем був укладений договір(а.с.19-20) про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки за адресою: м. Часів Яр, вул.Комосомольська, 2 а, за яким позивач на протязі 10 робочих днів з моменту укладання цього договору сплачує в рахунок оплати ціни згаданої земельної ділянки площею 179 м 2 на розрахунковий рахунок відповідача суму 6 164, 40 грн., що становить 20% вартості земельної ділянки, визначеної за нормативно грошовою оцінкою земельної ділянки, яка становить 30 822, 01 грн.

11.02.2013 року зазначена сума авансового платежу сплачена позивачем на розрахунковий рахунок відповідача (а.с.18).

15.05.2013 року позивачем подана заяву (а.с.10) відповідачу про продаж земельної ділянки комунальної власності несільськогосподарського призначення у м.Часів-Ярі, загальною площею 0,0179 га, розташовану за адресою: м.Часів-Яр, вул. Комсомольська, 2а.

Однак 27.06.2013 року та 29.08.2013 року відповідачем в особі депутатів Часовоярської міської ради не було прийнято рішення про продаж згаданої земельної ділянки позивачу, що підтверджується виписками з протоколів засідання Часовоярської міської ради 39 та 42 сесії 6 скликання (а.с.28,29,36,37), що по суті є відмовою в продажі вказаної земельної ділянки позивачу.

Згідно з ч.1 ст.127 Земельного кодексу України органи місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень, визначених ст.122 цього Кодексу, здійснюють продаж земельних ділянок комунальної власності громадянам, юридичним особам та іноземним державам на підставах та в порядку, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч.5 ст.128 Земельного кодексу України підставою для відмови в продажу земельної ділянки є:

а) неподання документів, необхідних для прийняття рішення щодо продажу такої земельної ділянки;

б) виявлення недостовірних відомостей у поданих документах;

в) якщо щодо суб'єкта підприємницької діяльності порушена справа про банкрутство або припинення його діяльності;

г) встановлена цим Кодексом заборона на передачу земельної ділянки у приватну власність;

ґ) відмова від укладення договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки.

За вимогою ч.6 ст.128 Земельного кодексу України рішення міської ради про продаж земельної ділянки є підставою для укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки.

Таким чином, рішення міської ради про відмову в укладенні договору купівлі-продажу земельної ділянки може ґрунтуватися лише на підставах, визначених ч.5 ст.128 Земельного кодексу України.

При цьому за згаданими виписками з протоколів засідання Часовоярської міської ради 39 та 42 сесії 6 скликання не міститься будь-якої мотивації відмови в укладенні вказаного договору купівлі-продажу земельної ділянки з посиланням на підстави відмови, передбачені ч.5 ст.128 Земельного кодексу України.

Згідно з ч.2 ст.19 Конституції України органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

У зв`язку з викладеним суд приходить до висновку про порушення відповідачем вимог ч.2 ст.19 Конституції України при вирішенні питання про продаж зазначеної земельної ділянки позивачу, що обумовлює необхідність задоволення позовних вимог.

Ч.1 ст.94 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати з відповідного місцевого бюджету, якщо іншою стороною був орган місцевого самоврядування, його посадова чи службова особа.

Керуючись вимогами ст.ст. 69-71, 94, 158-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, ст.ст.127,128 Земельного кодексу України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

Позовні вимоги фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 до Часовоярської міської ради про визнання дій депутатів в частині відмови від продажу земельної ділянки неправомірними та зобов'язання вчинити дії - задовольнити у повному обсязі.

Визнати дії депутатів Часовоярської міської ради в частині відмови від продажу фізичній особі - підприємця ОСОБА_1 земельної ділянки комунальної власності для обслуговування нежитлового приміщення промислового магазину за адресою: м.Часів-Яр Донецької області, вул. Комсомольська, 2а, - неправомірними.

Зобов'язати Часовоярську міську раду продати фізичній особі - підприємцю ОСОБА_1 земельну ділянку за адресою: м.Часів-Яр Донецької області, вул.Комсомольська, 2а, для обслуговування нежитлового приміщення промислового магазину «Еліт».

Стягнути з місцевого бюджету Часовоярської міської ради на користь ОСОБА_1 34 (тридцять чотири) гривні 41 коп. судового збору.

Апеляційна скарга на постанову суду може бути подана до Донгецького апеляційного адміністративного суду через Артемівський міськрайонний суд Донецької області протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не було скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Головуючий суддя І. В.Решетняк

СудАртемівський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення19.09.2013
Оприлюднено11.09.2015
Номер документу49765940
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —219/6204/2013-а

Ухвала від 02.09.2013

Адміністративне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Решетняк І. В.

Постанова від 19.09.2013

Адміністративне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Решетняк І. В.

Ухвала від 04.08.2013

Адміністративне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Решетняк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні