Ухвала
від 26.04.2010 по справі 9/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відмову у відкритті провадження за адміністративним позовом третьої особи з самостійними вимогами на предмет спору

"26" квітня 2010 р. № 9/23

За позовом закритого акціонерного товариства В«Чернівецький машинобудівний заводВ» , м. Чернівці

до Управління Пенсійного фонду України у Шевченківському районі м. Чернівці

третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_1

про визнання протиправними дій суб'єкта владних повноважень

Суддя Т.І. Ковальчук

Представники: не викликалися

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся з позовом до відповідача про визнання протиправними дій останнього щодо призначення гр. ОСОБА_1 пенсії у відповідності до Закону України В«Про наукову та науково-технічну діяльністьВ» в той час, як останній не набув права на таку пенсію під час роботи на ЗАТ В«Чернівецький машинобудівний заводВ» .

Провадження у справі відкрито ухвалою від 10.02.2009 р. ухвалою від 25.02.2009 р. до участі у справі залучено третю особу -ОСОБА_1

Ухвалою від 30.03.2010 р. розгляд справи в судовому засіданні призначено на 27.04.2010 р.

Третя особа без самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_1 звернувся з адміністративним позовом про вступ у справу № 9/23 третьою особою з самостійними вимогами, пред'явивши адміністративний позов до закритого акціонерного товариства В«Чернівецький машинобудівний заводВ» , третя особа на стороні позивача управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Чернівці, в якому просить:

1) визнати недійсним лист голови правління товариства з обмеженою відповідальністю В«МашзаводВ» ОСОБА_2 Управлінню Пенсійного Фонду України в Шевченківському районі м. Чернівці від 17.05.2004 р. № 8/159 п., яким керувалась комісія розгляді питання спеціальної пенсій ОСОБА_1;

2) скасувати рішення комісії по розгляду питань, пов'язаних з призначенням та виплатою пенсій, Управління Пенсійного Фонду України в Шевченківському районі м. Чернівці від 09 червня 2004 року № 5.4.;

3) спонукати голову правління закритого акціонерного товариства В«Чернівецький машинобудівний заводВ» ОСОБА_2:

3.1) виконати рішення Ленінського районного суду м. Чернівці від 02 лютого 1999 року негайно, шляхом скасування наказу № 183/2 від 25 липня 1995 року та поновлення дії укладеного ОСОБА_1 з закритим акціонерним товариством В«Чернівецький машинобудівний заводВ» контракту та поновлення його на роботі;

3.2) відповідно до рішення Ленінського районного суду м. Чернівці від 02 лютого 1999 року та вимоги управління Пенсійного Фонду України у Шевченківському районі м. Чернівці від 29.01.2004р. № 276/01 - 01 1806 внести зміни запису в трудову книжку ОСОБА_1.

4) визнати рішення, дії і бездіяльність голови правління закритого акціонерного товариства В«Чернівецький машинобудівний заводВ» ОСОБА_2. щодо невиконання рішення Ленінського районного суду м. Чернівці від 02 лютого 1999 року, відмови у внесенні зміни запису в трудову книжку ОСОБА_1 протиправними і такими, що завдали йому значної матеріальної і моральної шкоди;

5) в порядку п. 2 ст. 21 КАС України спонукати голову правління закритого акціонерного товариства В«Чернівецький машинобудівний заводВ» відшкодувати шкоду, заподіяну протиправними рішеннями, діями і бездіяльністю щодо прав, свобод та інтересів ОСОБА_1.

Відповідно до ч. 1 ст. 53 Кодексу адміністративного судочинства України треті особи, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору, можуть вступити у справу у будь-який час до закінчення судового розгляду, пред'явивши адміністративний позов до сторін. Задоволення адміністративного позову таких осіб має повністю або частково виключати задоволення вимог позивача до відповідача.

З наведеного видно, що в порядку ч. 1 ст. 53 КАС України третьою особою з самостійними вимогами на предмет спору може подаватися позов, предмет якого є ідентичним з предметом первісного позову, за яким було відкрито провадження у справі, а самостійність вимог третьої особи полягає в тому, що вона вважає, ніби в матеріальних правовідносинах із відповідачем перебуває саме вона, і саме її право порушене відповідачем.

Тож третя особа із самостійними вимогами заперечує вимогу позивача і переслідує мету вирішити спір не на користь позивача, а на свою користь, тому протиставляє себе не лише відповідачу, а й позивачу, але саме щодо того предмета спору, з яким звернувся до суду позивач.

Предметом спору у справі № 9/23 є визнання протиправними дій управління Пенсійного фонду України у Шевченківському районі м. Чернівці щодо призначення ОСОБА_1 пенсії за віком у відповідності до вимог Закону України В«Про наукову та науково-технічну діяльністьВ» на підставі листа Міністерства праці та соціальної політики України від 18.10.2006 р. № 10115/039/161-06, листа Міністерства промислової політики України від 20.04.2005 р., листа Федерального агентства з промисловості Російської Федерації від 18.10.2004 р. за № 06-168.

ОСОБА_1 звернувся в межах справи № 9/23 як третя особа з самостійними вимогами на предмет спору з адміністративним позовом, предметом спору якого є інші, аніж у справі № 9/23, вимоги, хоча й пов'язані з предметом спору первісного позову.

Окрім того, у відповідності до п. 1 ст. 3 КАС України справа адміністративної юрисдикції -це переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Проте адміністративний позов подано ОСОБА_1 до ЗАТ В«Чернівецький машинобудівний заводВ» , який не є суб'єктом владних повноважень, а є юридичною особою -господарським товариством, відтак, за своєю правовою природою спір між цими сторонами не є справою адміністративної юрисдикції.

Відповідно до ст. 1 Цивільного процесуального кодексу України завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави, а відповідно до ч. 1 ст. 15 цього Кодексу суди розглядають в порядку цивільного судочинства справи про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин, а також з інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

За таких обставин підстав для залучення ОСОБА_1 третьою особою з самостійними вимогами на предмет спору у справі № 9/23 немає, а його позовну заяву не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства, оскільки вона підвідомча загальним судам і має розглядатися місцевим загальним судом за місцезнаходженням відповідача ЗАТ В«Чернівецький машинобудівний заводВ» .

Хоча КАС України окремо не виписано процедуру відкриття адміністративним судом провадження за адміністративним позовом третьої особи з самостійними вимогами на предмет спору, суд вважає, що ця процедура повинна відбуватися у відповідності з загальними положеннями ст.ст. 106-109 КАС України щодо вирішення питання про відкриття провадження в адміністративній справі за адміністративним позовом особи, яка вважає, що порушено її права, свободи чи інтереси у сфері публічно-правових відносин (ст. 104 КАС України).

Відтак, оскільки адміністративний позов ОСОБА_1 не є публічно-правовим спором, не підпадає під юрисдикцію адміністративних судів і не відповідає положенням ст. 53 КАС України щодо пред'явлення третьою особою самостійних вимог на предмет спору, у відкритті провадження за цим позовом у межах справи № 9/23 належить відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1-3, 17, 53, п. 1 ч. 1 ст. 109, ст. 165, п. 6 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В :

1. Відмовити у відкритті провадження за адміністративним позовом ОСОБА_1 як третьої особи із самостійними вимогами на предмет спору у межах справи № 9/23.

Порядок і строки апеляційного оскарження.

Заява про апеляційне оскарження ухвали суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня її проголошення.

Якщо ухвалу було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею ухвали.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом десяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя Т.І.Ковальчук

СудГосподарський суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення26.04.2010
Оприлюднено11.09.2015
Номер документу49792863
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/23

Ухвала від 13.01.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Алексєєв М.В.

Ухвала від 19.03.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

Ухвала від 03.06.2010

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 30.03.2010

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 25.08.2010

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 02.02.2010

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 26.04.2010

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 07.05.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 23.04.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 21.05.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні