Ухвала
від 02.07.2010 по справі 33/236-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"02" липня 2010 р. Справа № 33/236-09

Заступник голови Господарського суду Харківської області ОСОБА_1

розглянувши заяву про відвід колегії суддів (вх. № 214) по справі за позовом

СТГО "Південна залізниця", м. Харків

до ВАТ ДЕК "Центренерго" в особі відокремленого структурного підрозділу Зміївська ТЕС ВАТ ДЕК "Центренерго", с. Комсомольське

про стягнення 29538662,14 гривень

ВСТАНОВИВ:

В провадженні господарського суду Харківської області знаходиться справа № 33/236-09 за позовом СТГО "Південна залізниця", м. Харків до ВАТ ДЕК "Центренерго" в особі відокремленого структурного підрозділу Зміївська ТЕС ВАТ ДЕК "Центренерго", с. Комсомольське про стягнення 29538662,14 гривень.

01 липня 2010 року (вх. № 214) на адресу господарського суду Харківської області надійшла заява відповідача про відвід колегії суддів у складі: головуючий суддя Савченко А. А., судді Кононова О. В. та Смірнова О. В. по даній справі. В обґрунтування відводу заявник посилається на те, що судовою колегією порушено приписи процесуального законодавства під час розгляду даної справи, зокрема, відмовлено в задоволенні клопотань учасників судового процесу. Наведені обставини викликали у заявника відводу сумнів у неупередженості судової колегії при розгляді даної справи.

Надаючи юридичну кваліфікацію зазначеним заявником відводу обставинам з урахуванням вимог процесуального закону слід виходити з наступного.

Статтею 20 Господарського процесуального кодексу України визначено перелік обставин, які можуть бути підставою для відводу судді. Зокрема, суддя не може брати участі в розгляді справи і підлягає відводу (самовідводу), якщо він є родичем осіб, які беруть участь в судовому процесі, або буде встановлено інші обставини, що викликають сумнів у його неупередженості. Відвід повинен бути мотивованим та обґрунтованим.

Разом з тим вказані заявником відводу обставини виходячи із змісту зазначених вимог закону не можуть бути правовими підставами для відводу судді. Такий висновок обґрунтовується наступним.

Відповідно до статті 43 Господарського процесуального кодексу України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному повному і об’єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили. При цьому втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб забороняється законом.

Таким чином розглядаючи конкретну судову справу (здійснюючи правосуддя) суд самостійно визначає коло законодавства, що регулює спірні правовідносини, застосовує його, здійснює його тлумачення, визначає порядок ведення судового засідання на підставі приписів процесуального закону, вирішує питання про розгляд по суті заяв та клопотань учасників судового процесу, надає правову оцінку обставинам справи на підставі внутрішнього переконання, що ґрунтується на приписах закону. Процесуальне рішення по справі виноситься судом за результатом надання юридичної оцінки поясненням всіх учасників судового процесу, наявним у справі доказам та з обов’язковим співвідношенням їх з вимогами відповідного законодавства.

При цьому розгляд по суті наведених питань є виключним правом суду, який розглядає конкретну судову справу, оскільки судочинство в Україні здійснюється в силу вимог Конституції України виключно судами і делегування функцій судів, привласнення цих функцій іншими особами не допускається. Крім того, законом встановлено право учасників судового процесу на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення у випадку незгоди з прийнятим судовим рішенням з мотивів саме невірного застосування матеріального чи (або) процесуального права.

Отже посилання заявника відводу на порушення судом норм процесуального законодавства, як на підставу для відводу судді, не узгоджується з вказаними приписами закону, в зв’язку з чим не може бути підставою для відводу колегії суддів у складі: головуючий суддя Савченко А. А., судді Кононова О. В. та Смірнова О. В. Таким чином в задоволенні поданої заяви про відвід судової колегії слід відмовити, оскільки вона позбавлена фактичного та правового обґрунтування.

На підставі викладеного та керуючись статтями 20, 86 ГПК України, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні заяви (вх. № 214) про відвід колегії суддів у складі: головуючий суддя Савченко А. А., судді Кононова О. В. та Смірнова О. В. по справі № 33/236-09 відмовити.

Заступник голови Господарського суду

Харківської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.07.2010
Оприлюднено14.09.2015
Номер документу49828919
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —33/236-09

Ухвала від 23.12.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Кравець Т.В.

Ухвала від 13.12.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Кравець Т.В.

Ухвала від 29.07.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Кравець Т.В.

Ухвала від 21.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 02.07.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 13.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 25.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 26.01.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Судовий наказ від 11.08.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська І.А.

Рішення від 17.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні