Постанова
від 07.09.2015 по справі 805/3215/15-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 вересня 2015 р.                                                   Справа № 805/3215/15-а

приміщення суду за адресою: 84112, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,

Час прийняття постанови: 12 год. 25 хв.

Донецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючий суддя: Куденков К.О.

розглянувши у порядку письмового провадження позовну заяву Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Красногорівської міської ради про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Донецьке обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (надалі – позивач) звернулось до суду із позовною заявою до Красногорівської міської ради (надалі – відповідач) про стягнення заборгованості у розмірі 2133,66 грн.

Позов мотивовано наявністю у відповідача заборгованості за страховими коштами за рішенням №20 від 28.04.2014р. у розмірі 2133,66 грн.

Представник позивача до судового засідання не з'явився, про дату, час й місце судового розгляду справи був повідомлений, надав клопотання про розгляд справи без його участі, в якому зазначив, що станом на 07.09.2015р. заборгованість складає 2133,66 грн.

Відповідачем письмові заперечення на позовну заяву не надані.

Представник відповідача до судового засідання не з'явився, про дату, час й місце судового розгляду справи був повідомлений, не повідомив суд про причини неявки.

Враховуючи положення ч.4 та ч.6 ст.128 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Суд, перевіривши матеріали справи та оцінивши повідомлені сторонами обставини, дійшов наступних висновків.

Донецьке обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності зареєстроване у якості юридичної особи, ідентифікаційний код: 21955772, місцезнаходження: 87510, Донецька область, м. Маріуполь, проспект Луніна, будинок 89, про що зазначено у відомостях з Єдиного державного реєстру, безоплатний доступ до яких забезпечується на підставі «Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців», затвердженого Наказом Міністерства юстиції України «Про деякі питання надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» № 466/5 від 31.03.2015р., зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 31 березня 2015р. за № 349/26794.

Красногорівська міська рада зареєстрована у якості юридичної особи, ідентифікаційний код: 04053281, місцезнаходження: 85630, Донецька область, Мар'їнський район, м. Красногорівка, вул. Артема, буд.3, А, про що свідчить копія свідоцтва про державну реєстрацію серії А00 №613032.

Згідно з заявою відповідача від 12.12.2001р., Красногорівську міську раду взято на облік у Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

На підставі акта №58 від 16.04.2014р. перевірки дотримання порядку використання страхових коштів Фонду, направлених на виплату допомоги та надання соціальних послуг застрахованим особам у Красногорівській міській раді Мар'їнська міжрайонна виконавча дирекція Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати прийняла рішення №20 від 28.04.2014р., яким до відповідача застосовані фінансові (штрафні) санкції у загальному розмірі 3880,14 грн.

Зазначене рішення отримано відповідачем 29.04.2014р., про що зазначено на копії цього рішення.

Позивачем надані банківські виписки, із яких вбачається, що відповідач частково сплатив суму штрафу за рішенням №20 від 28.04.2014р., всього у розмірі 1746,48 грн.

Також, до суду надана копія звіту відповідача по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням за 9 місяців 2014р., яким відповідач підтверджує наявність у нього зобов'язань на суму 2133,66 грн.

Частиною сьомою розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» передбачено, що суми внесків, нарахованих на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, та суми нарахованого збору на обов'язкове державне пенсійне страхування до 1 січня 2004 року, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, не сплачені станом на 1 січня 2011 року, підлягають сплаті в порядку, що діяв до 1 січня 2011 року.

Стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.

На період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до п.11 ст.2 Закону України від 18 січня 2001 року №2240-III «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням», який діяв на момент виникнення спірних правовідносин, визначено, що страхові кошти – це акумульовані страхові внески, суми від фінансових санкцій та інші надходження відповідно до законодавства для здійснення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг за цим Законом.

Згідно з ч.1 ст.9 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» встановлено, що Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі - Фонд) є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, провадить акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені статтею 34 цього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів. Фонд належить до цільових позабюджетних страхових фондів.

Частиною 5 ст.10 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» встановлено, що робочими органами виконавчої дирекції Фонду та його відділень є виконавчі дирекції відділень в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі. Статутом Фонду може бути передбачено створення виконавчих дирекцій або уповноважених представників відділень у районах та містах республіканського (Автономної Республіки Крим) та обласного значення.

Виконавчі дирекції відділень підзвітні правлінням відділень та виконавчій дирекції Фонду та здійснюють свою діяльність від імені Фонду в межах і в порядку, передбачених статутом Фонду та положенням про виконавчі дирекції відділень Фонду.

Згідно з пунктами 3 та 6 ч.1 ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням», страховик має право, зокрема, проводити перевірку правильності використання страхових коштів на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, у фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників; накладати фінансової санкції та адміністративні штрафи, передбачені цим Законом та іншими актами законодавства.

Частиною 2 статті 22 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» визначено, що страхувальники, інші отримувачі коштів Фонду зобов'язані у десятиденний строк після отримання рішення органу Фонду про повернення коштів перерахувати страхові кошти, використані з порушенням встановленого порядку використання, а також фінансові санкції, визначені у статті 30 цього Закону.

Частиною 3 ст.30 вказаного Закону встановлено, що своєчасно не сплачені та не відшкодовані страхові кошти відповідно до частини першої статті 21 та статті 22 цього Закону і фінансові санкції, передбачені частиною першою цієї статті, стягуються із страхувальника, іншого отримувача коштів Фонду у дохід Фонду в порядку, встановленому законом.

Статтею 8 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» передбачено, що спори, що виникають з правовідносин за цим Законом, вирішуються органами Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в порядку, встановленому статутом Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, та в судовому порядку.

Таким чином, відповідач має заборгованість за страховими коштами за рішенням №20 від 28.04.2014р. у розмірі 2133,66 грн., яка підлягає примусовому стягненню.

На підставі наведеного, суд вважає позовні вимоги законними, обґрунтованими та вбачає наявність достатніх підстав для задоволення адміністративного позову.

Частиною 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 2, 11, 17, 69-72, 86, 87, 94, 128, 158-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Красногорівської міської ради про стягнення заборгованості - задовольнити повністю.

Стягнути з Красногорівської міської ради (ідентифікаційний код: 04053281, місцезнаходження: 85630, Донецька область, Мар'їнський район, м. Красногорівка, вул. Артема, буд.3, А) на користь Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (ідентифікаційний код: 21955772, місцезнаходження: 87510, Донецька область, м. Маріуполь, проспект Луніна, будинок 89) заборгованість по коштах Фонду в сумі 2133 (дві тисячі сто тридцять три) гривні 66 (шістдесят шість) копійок (рахунок №25606301783896 в АТ «Ощадбанк», МФО 335106).

Постанова прийнята у порядку письмового провадження та складена у повному обсязі – 07 вересня 2015 року.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

          

Суддя                                                             Куденков К.О.

Дата ухвалення рішення07.09.2015
Оприлюднено14.09.2015
Номер документу49882863
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/3215/15-а

Ухвала від 10.11.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Загацька Т. В.

Постанова від 07.09.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Куденков К.О.

Ухвала від 07.08.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Куденков К.О.

Ухвала від 07.08.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Куденков К.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні