Рішення
від 12.10.2009 по справі 8/112-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/112-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД         КИЇВСЬКОЇ  ОБЛАСТІ

01033 м. Київ, вул. Комінтерну,16                                                     т. 230-31-77

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"12" жовтня 2009 р.                                                                    Справа №8/112-09

за позовом Першого заступника прокурора Київської області, м. Київ

в інтересах держави в особі Великобугаївської сільської ради Васильківського району, с. Велика Бугаївка, Васильківський район                      

до відповідача Приватного підприємства „Центрінвест.Буд”, с. Велика Бугаївка, Васильківський район

про визнання недійсним договору оренди та повернення земельної ділянки,     

Суддя                    Чорна Л.В.

Представники:

від позивача: не з‘явився;    

від відповідача: не з‘явився;

від прокуратури: Сивець А.М. –посв. №224 від 3012.2008р. - прокурор.    

         суть спору:

Прокурором заявлено позов про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки площею 40га, яка знаходиться в межах с. Велика Бугаївка, Васильківський район, Київська область, експертна грошова оцінка якої становить 17 212 000,00грн., укладений 07 лютого 2008р. між позивачем та відповідачем, та про зобов‘язання відповідача повернути зазначену земельну ділянку державі в особі позивача.

Прокурором подана заява про уточнення позовної заяви з підставами, а саме виключення аукціону, що було предметом розгляду у справі №18/336-08.

Заява судом прийнята.     

Згідно письмових пояснень позивача спірна земельна до передачі її в оренду відносилась до земель запасу.

На загальних зборах жителів села 04 лютого 2007р. обговорювалось питання про коригування схеми планування території Великобугаївської сільської ради, протоколом загальних зборів від 04 лютого 2007р. погоджено запропоновані місця розташування територій згідно переліку, порушити клопотання перед Васильківською районною радою про зміну меж населеного пункту села та зміни цільового призначення земель особистого селянського господарства.  

У березні 2008р. за дорученням голови Київської обласної державної адміністрації було проведено робочу нараду у державному інституті „УкрНДІПроцивільсьбуд” під головуванням архітектора Київської області Шпілевського І.І., де, зокрема, доповідалися Пропозиції до обговорення проекту „Євро-2012”. Рішенням Великобугаївської сільської ради від 25 березня 2008р. замовлено виготовлення генерального плану села Велика Бугаївка Київської області.  

Відповідач позов не визнає з підстав, викладених у письмовому відзиві.

20 серпня 2009р. позивачем подавалась заява про відмову від позову.

Прокурор проти зазначеної заяви заперечує.

Відповідно до ч. 6 ст. 29 Господарського процесуального кодексу України відмова позивача від позову, поданого прокурором в інтересах держави, не позбавляє прокурора права підтримувати позов і вимагати вирішення спору по суті.

Позивач та відповідач у судове засідання не з‘явились, про час та місце розгляду справи повідомлені у встановленому законодавством порядку.

Відповідач письмові пояснення з приводу заяви прокурора про уточнення та Статут до суду не подав.

Строк розгляду справи продовжено ухвалою голови господарського суду Київської області від 31 серпня 2009р., трьохмісячний строк вичерпано.            

Позов підлягає задоволенню.

судом встановлено:

          Позов заявлено прокурором в порядку ст.ст. 14, 121 Конституції України, рішення Конституційного суду України від 03.04.1999р., ст. 361 Закону України „Про прокуратуру”, ст. 1 Земельного кодексу України.  

          07 лютого 2008р. між Великобугаївською сільською радою - Орендодавець /позивач/ та приватним підприємством „Центрінвест.буд” –Орендар /відповідач/ укладено договір оренди землі, за умовами якого Орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування, з правом викупу, земельну ділянку для житлового будівництва та будівництва спортивно-розважального комплексу, що перебуває у державній власності, загальною площею 40,0000га, з них 6,2937га –пасовища, 2,2529га –сіножаті, 24,0876га –інші захисні насадження, 7,3658га –яри, кадастровий номер земельної ділянки: 3221480500:04:008:0035, розташовану на території села Велика Бугаївка, Васильківський район, Київська область, в межах населеного пункту.

          Згідно п. 2.1. договору оренди в оренду передається земельна ділянка загальною площею 40,000га. Вказана земельна ділянка відноситься до Великобугаївської сільської ради згідно з проектом формування території і встановлення меж сільської ради, виданого Київським відділенням Інституту землеустрою Української академії аграрних наук.

          Згідно п. 2.2. договору оренди нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 13 321 673,07грн. Згідно Висновку про експертну грошову оцінку земельної ділянки, проведеної ПП „Актив Інвест” від 07 лютого 2008р. експертна грошова оцінка земельної ділянки складає 17 212 000,00грн.

          Договір укладено на 49 років –п. 3.1. договору оренди.

В силу ст. 19 Земельного кодексу України землі України за основним цільовим призначенням поділяються на такі категорії, зокрема, землі сільськогосподарського призначення та землі житлової та громадської забудови.

Як свідчить п. 1.1. спірного договору оренди земельної ділянки в оренду передано землі, які відносяться до земель сільськогосподарського призначення, а згідно п. 5.2. договору оренди цільове призначення земельної ділянки для житлового будівництва та будівництва спортивно-розважального комплексу.  

          Відповідно до ст. 22 Земельного кодексу України землями сільськогосподарського призначення визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури, у тому числі інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції, або призначені для цих цілей.

До земель сільськогосподарського призначення належать:

а) сільськогосподарські угіддя (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги);

б) несільськогосподарські угіддя (господарські шляхи і прогони, полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження, крім тих, що віднесені до земель лісогосподарського призначення, землі під господарськими будівлями і дворами, землі під інфраструктурою оптових ринків сільськогосподарської продукції, землі тимчасової консервації тощо).

Землі сільськогосподарського призначення передаються у власність та надаються у користування:

а) громадянам - для ведення особистого селянського господарства, садівництва, городництва, сінокосіння та випасання худоби, ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

б) сільськогосподарським підприємствам - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

в) сільськогосподарським науково-дослідним установам та навчальним закладам, сільським професійно-технічним училищам та загальноосвітнім школам - для дослідних і навчальних цілей, пропаганди передового досвіду ведення сільського господарства;

г) несільськогосподарським підприємствам, установам та організаціям, релігійним організаціям і об'єднанням громадян - для ведення підсобного сільського господарства;

ґ) оптовим ринкам сільськогосподарської продукції - для розміщення власної інфраструктури.

Відповідно до ст. 23 Земельного кодексу України землі, придатні для потреб сільського господарства, повинні надаватися насамперед для сільськогосподарського використання.

Для будівництва промислових підприємств, об'єктів житлово-комунального господарства, залізниць і автомобільних шляхів, ліній електропередачі та зв'язку, магістральних трубопроводів, а також для інших потреб, не пов'язаних з веденням сільськогосподарського виробництва, надаються переважно несільськогосподарські угіддя або сільськогосподарські угіддя гіршої якості.

Відповідно до ст. 38 Земельного кодексу України до земель житлової та громадської забудови належать земельні ділянки в межах населених пунктів, які використовуються для розміщення житлової забудови, громадських будівель і споруд, інших об'єктів загального користування.

Відповідно до ст. 20 Земельного кодексу України віднесення земель до тієї чи іншої категорії здійснюється на підставі рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень.

Зміна цільового призначення земель провадиться органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які приймають рішення про передачу цих земель у власність або надання у користування, вилучення (викуп) земель і затверджують проекти землеустрою або приймають рішення про створення об'єктів природоохоронного та історико-культурного призначення.

Доказів зміни цільового призначення у встановленому законодавством порядку до суду не подано.

Разом з цим, до суду не подано доказів того, що спірна земельна ділянка до передачі її в оренду відносилась до земель запасу, як і вирішення клопотання перед Васильківською районною радою про зміну меж населеного пункту села та зміни цільового призначення земель особистого селянського господарства та виготовлення генерального плану села Велика Бугаївка.

В порядку ст. 21 Земельного кодексу України порушення порядку встановлення та зміни цільового призначення земель є підставою для визнання недійсними угод щодо земельних ділянок.

Відповідно до ч. 1 ст. 203 Цивільного кодексу України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства.

Відповідно до п. 1 ст. 215 Цивільного кодексу України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Відповідно до п. 3 ст. 215 Цивільного кодексу України якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

Відповідно до п. 1 ст. 216 Цивільного кодексу України недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю.

У разі недійсності правочину кожна із сторін зобов'язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а в разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, коли одержане полягає у користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі, - відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування.

Відповідно до ст. 210 Земельного кодексу України угоди, укладені із порушенням встановленого законом порядку купівлі-продажу, ренти, дарування, застави, обміну земельних ділянок, визнаються недійсними за рішенням суду.

За таких обставин вимоги обґрунтовані, матеріалами справи доведені, підлягають задоволенню.     

          Зважаючи на викладене, керуючись ст. 49, ст.ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

вирішив:

Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки площею 40га, яка знаходиться в межах с. Велика Бугаївка, Васильківський район, Київська область, експертна грошова оцінка, якої становить 17 212 000грн. 00коп., укладений 07 лютого 2008р. між Великобугаївською сільською радою Васильківського району Київської області (код 04359175, 08636, вул. Шевченка, 41, с. Велика Бугаївка, Васильківський район, Київська область) та приватним підприємством „Центрінвест.буд” (код 34558769, 08636, вул. Шевченка, 34, с. Велика Бугаївка, Васильківський район, Київська область).

Зобов‘язати приватне підприємство „Центрінвест.буд” (код 34558769, 08636, вул. Шевченка, 34, с. Велика Бугаївка, Васильківський район, Київська область) повернути земельну ділянку площею 40га, яка знаходиться в межах с. Велика Бугаївка, Васильківський район, Київська область, експертна грошова оцінка, якої становить 17 212 000грн. 00коп. державі в особі Великобугаївської сільської ради Васильківського району Київської області (код 04359175, 08636, вул. Шевченка, 41, с. Велика Бугаївка, Васильківський район, Київська область).

Стягнути з приватного підприємства „Центрінвест.буд” (код 34558769, 08636, вул. Шевченка, 34, с. Велика Бугаївка, Васильківський район, Київська область) в доход державного бюджету України 170(сто сімдесят)грн. 00коп. державного мита та 312(триста дванадцять)грн. 50коп. інформаційних.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення вступає в законну силу після закінчення десятиденного строку з дня його належного оформлення і підписання, і може бути оскаржено в апеляційному або касаційному порядку.

Суддя                                                                                Чорна Л.В.

Дата ухвалення рішення12.10.2009
Оприлюднено15.10.2009
Номер документу4989319
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/112-09

Рішення від 12.10.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Чорна Л.В.

Ухвала від 02.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Рішення від 07.07.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник І.Ю.

Ухвала від 19.05.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник І.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні