Постанова
від 11.08.2009 по справі 13/66-1100
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

13/66-1100

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


ПОСТАНОВА

                 

11.08.09                                                                                           Справа  № 13/66-1100

Львівський апеляційний господарський суд у складі суддів:

головуючий суддя                                                            Бонк Т. Б.

судді                                                                                Бойко С. М.

                                                                                Марко Р. І.

при секретарі судового засідання Гулик Н. Г.

за участю представників сторін:

від позивача –не з'явився

від відповідача (апелянта) –не з'явився

розглянув апеляційну скаргу Житлово-експлуатаційної контори № 13 житлово-будівельного кооперативу, м. Тернопіль № 269 від 09.07.2009 р.

на рішення господарського суду Тернопільської області від 26.06.2009 р.

у справі № 13/66-1100

за позовом Комунального підприємства теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго»Тернопільської міської ради, м. Тернопіль

до відповідача Житлово-експлуатаційної контори № 13 житлово-будівельного кооперативу, м. Тернопіль

про стягнення заборгованості за послуги теплопостачання в сумі 29 309, 07 грн. та 15 808, 37 грн. пені

ВСТАНОВИВ:

          рішенням господарського суду Тернопільської області від 26.06.2009 р. у справі № 13/66-1100 задоволено позов Комунального підприємства теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго»Тернопільської міської ради, стягнуто з Житлово-експлуатаційної контори № 13 житлово-будівельних кооперативів на користь позивача 29 309, 07 грн. основного боргу, 15 808, 37 грн. пені, 451, 17 грн. в повернення витрат по сплаті державного мита та 312, 50 грн. –витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

          Рішення суду мотивоване тим, що відповідачем несвоєчасно проведено оплату вартості спожитої за період з 01.03.2008 р. по 30.04.2009 р. теплової енергії, у зв'язку з чим у нього виникла заборгованість перед позивачем в сумі 29 309, 07 грн., на яку згідно п. 7.2.3 договору, нарахована пеня в розмірі 1 % за кожен день прострочення в сумі 15 808 грн.

          У своїй апеляційній скарзі відповідач просить дане рішення скасувати та прийняти нове, яким розстрочити сплату боргу за теплопостачання, а в задоволенні вимог про стягнення пені відмовити, посилаючись на те, що ЖЕК № 13 ЖБК є підприємством, що здійснює обслуговування житлового фонду і несвоєчасність сплати мешканцями квартирної плати призводить до важкого фінансово-економічного стану підприємства. Крім цього, апелянт зазначає, що Законом України «Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги»заборонено стягувати пеню із споживачів.

Розглянувши наявні у справі матеріали, давши належну оцінку доводам та запереченням, які містяться в апеляційній скарзі, колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку, що рішення господарського суду першої інстанції слід залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення з наступних підстав.

Матеріалами справи встановлено, що 01.10.2001 р. між Комунальним підприємством теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» Тернопільської міської ради (енергопостачальник) та Житлово-експлуатаційною конторою № 13 житлово-будівельних кооперативів (споживач) укладено договір № 1004 про постачання теплової енергії в гарячій воді, згідно п. 1.1 якого позивач взяв на себе зобов'язання постачати відповідачу теплову енергію в гарячій воді в необхідних йому обсягах, а останній зобов'язався оплачувати одержану теплову енергію за встановленими тарифами в терміни, передбачені даним договором.

Відповідно до п. 6.3 вказаного договору, відповідач зобов'язався сплачувати вартість теплової енергії за 3 дні до початку розрахункового періоду з урахуванням залишкової суми (сальдо) розрахунків на початок місяця. При цьому, у п. 10.3 договору сторони погодили, що припинення дії договору не звільняє споживача від обов'язку повної сплати спожитої теплової енергії.

Згідно п.п. 10.1, 10.4 укладеного між сторонами договору, договір набуває чинності з дня його підписання та вважається пролонгованим на кожний наступний рік, якщо за місяць до закінчення строку його дії про припинення не буде письмово заявлено однією із сторін.

Враховуючи, що жодна із сторін договору в строк, визначений п. 10.4, не заявила про відмову від договору чи зміну його умов, даний договір вважався пролонгованим на новий термін і постачання теплової енергії здійснювалося на тих же умовах.

Відповідно до ст. 11 ЦК України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

За своєю правовою природою між сторонами виникли правовідносини, які мають ознаки договору про надання послуг. Так, згідно ст. 901 ЦК України, виконавець зобов'язується надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Укладеним договором сторони передбачили порядок надання послуг, порядок ведення обліку спожитої теплової енергії та проведення розрахунків, а також відповідальність за порушення умов договору.

Кількість фактично спожитої теплової енергії визначено згідно договірного навантаження з урахуванням середньомісячної фактичної температури теплоносія від теплових джерел енергопостачальної організації та кількості годин (діб) роботи теплоспоживального обладнання споживача в розрахунковому періоді.

Згідно ст. 526 ЦК України та ст. 193 ГК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Всупереч вищезазначених норм закону відповідачем несвоєчасно проведено оплату вартості спожитої за період з 01.03.2008 р. по 30.04.2009 р. теплової енергії, у зв'язку з чим у нього виникла заборгованість в сумі 29 309, 07 грн., яка не погашена в добровільному порядку. Дана заборгованість підтверджується розрахунком суми боргу за теплову енергію із зазначенням періоду, за який надано послуги.

Крім цього, за несвоєчасне виконання розрахунків сторони в п. 7.2.3 договору передбачили стягнення пені в розмірі 1 % належної до сплати суми за кожен день прострочення, яка, згідно розрахунку позивача, становить за період з 01.11.2008 р. по 30.04.2009 р. 15 808 грн.

Слід зазначити, що посилання апелянта на Закон України «Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги»не береться судом до уваги, оскільки положення даного Закону забороняють нараховувати та стягувати з громадян України пеню за несвоєчасне внесення квартирної плати та за житлово-комунальні послуги.

Відповідно до ст.ст. 33, 34 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Враховуючи наведене, апеляційний господарський суд вважає, що рішення господарського суду першої інстанції прийняте з врахування всіх обставин справи та з дотриманням норм чинного законодавства, а тому не вбачає підстав для його зміни чи скасування.

Керуючись ст.ст. 99, 101 –105 ГПК України, Львівський апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1.          Рішення господарського суду Тернопільської області від 26.06.2009 р. у справі № 13/66-1100 залишити без змін, апеляційну скаргу Житлово-експлуатаційної контори № 13 житлово-будівельного кооперативу, м. Тернопіль –без задоволення.

2.          Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку.

3.          Матеріали справи скерувати на адресу місцевого господарського суду.

Головуючий суддя                                                                      Бонк Т. Б.

Суддя                                                                                          Бойко С. М.

Суддя                                                                                          Марко Р. І.

СудЛьвівський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення11.08.2009
Оприлюднено15.10.2009
Номер документу4989867
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/66-1100

Судовий наказ від 19.12.2014

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

Ухвала від 19.12.2014

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

Постанова від 11.08.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бонк Т.Б.

Рішення від 26.06.2009

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

Ухвала від 03.08.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бонк Т.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні