Постанова
від 08.09.2015 по справі 820/8164/15
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

08 вересня 2015 р. № 820/8164/15

Харківський окружний адміністративний суд у складі в особі ОСОБА_1, розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за адміністративним позовом

управління Пенсійного фонду України в Чугуївському районі Харківської області до відокремленого підпрозділу товариства з обмеженою відповідальністю "Курганський бройлер" філія "Голден Кросс" простягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в Чугуївському районі Харківської області звернулось до належного суду з адміністративним позовом до відокремленого підрозділу товариства з обмеженою відповідальністю "Курганський бройлер" філія "Голден Кросс" про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на доставку та виплату пільгових пенсій на підставі повідомлення про розрахунки за червень - липень 2015 року в розмірі 774,96 грн., яка на теперішній час добровільно відповідачем не сплачена.

Згідно зі ст.183-2 КАС України даний позов підлягає розгляду та вирішенню в порядку скороченого провадження.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд приходить до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Встановлено, що відокремлений підрозділ товариства з обмеженою відповідальністю "Курганський бройлер" філія "Голден Кросс" знаходиться на обліку в управліні Пенсійного фонду України в Чугуївському районі Харківської області та має заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до п. п. "б"-"з" ч. 1 ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", за червень - липень 2015 р. в розмірі 774,96 грн., яка виникла внаслідок наступного.

Так, колишнім працівникам відповідача була призначена пенсія згідно до п. п. "б"-"з" ч. 1 ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Суд звертає увагу, що виплата пенсій за віком на пільгових умовах за рахунок коштів Пенсійного фонду України, згідно ст. 9 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", не передбачено.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особисто важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими та і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом (до набрання чинності Закону України № 1058 діяв Закон України № 400). Згідно з абзацом 4 пункту 1 статті 2 Закону України № 400, для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ч. 1 ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення", за ставкою 100 відсотків від об'єкта оподаткування.

Відповідно до чинного законодавства, пенсії, що призначені відповідно до пунктів "б-з" ч. 1 ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", підлягають відшкодуванню Пенсійному фонду України до досягнення працівниками пенсійного віку, встановленого чинним законодавством. Після досягнення працівниками, які вийшли на пенсію на пільгових умовах, пенсійного віку, виплата здійснюється на загальних підставах за рахунок коштів Пенсійного фонду.

Порядок відшкодування підприємством витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах встановлено Інструкцією про порядок обчислення страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003 року (зареєстровано в Міністерстві юстиції України № 64/8663 від 16.01.2004 року)

Відповідно до п. 6.4 Інструкції: розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (згідно з додатками до Інструкції № 6 та № 7), які надсилаються підприємствам. Повідомлення формуються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з Додатком № 8 до Інструкції № 21-1. Підприємства щомісяця до 25-го числа повинні вносити до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Як вбачається з доказів справи, за червень - липень 2015 року щомісячна зазначена сума, що підлягала відшкодуванню відповідачем склала 774,96 грн., про що було відповідним пенсійним органом складено розрахунки та разом з повідомленнями було направлено відповідачеві, що ним не було оскаржено у визначений законом спосіб, а тому сума боргу вважається узгодженою та як такою, що підлягає перерахуванню до Пенсійного фонду України.

Таким чином, у встановлений законом строк відповідачем суми по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до п. "б" - "з" ч. 1 ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", не були внесені до Пенсійного фонду України, внаслідок чого у нього утворилася заборгованість перед останнім за червень - липень 2015 року в сумі 774,96 грн., яка до теперішнього часу не погашена, а тому у суду маються правові підстави для задоволення адміністративного позову.

Керуючись ст. ст. 9, 11, 159, 160, 183-2 КАСУ, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Чугуївському районі Харківської області до відокремленого підрозділу товариства з обмеженою відповідальністю "Курганський бройлер" філія "Голден Кросс" про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з відокремленого підрозділу товариства з обмеженою відповідальністю "Курганський бройлер" філія "Голден Кросс" (адреса: 63523, Харківська область, Чугуївський район, смт. Новопокровка, вул. Першотравнева, буд. 1, код ЄДРПОУ: 35462691) на користь управління Пенсійного фонду України в Чугуївському районі Харківської області (юридична адреса: 63503, Харківська область, м. Чугуїв, вул. Леонова, буд. 4-А, код ЄДРПОУ: 22645269) заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за червень - липень 2015 року в розмірі 774,96 (сімсот сімдесят чотири) грн. 96 коп. на р/р 256023013843 в ХОУ ВАТ "Державний Ощадний банк України", МФО 351823.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд у десятиденний строк з моменту отримання копії постанови.

Суддя Самойлова В.В.

Дата ухвалення рішення08.09.2015
Оприлюднено15.09.2015
Номер документу49986703
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/8164/15

Ухвала від 17.09.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

П’янова Я.В.

Ухвала від 17.09.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

П’янова Я.В.

Ухвала від 24.09.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

П’янова Я.В.

Постанова від 08.09.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Самойлова В.В.

Ухвала від 17.08.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Самойлова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні