Ухвала
від 08.09.2015 по справі 646/11237/15-к
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/11237/15-к

№ провадження 1-кс/646/4433/2015

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08.09.2015 року м.Харків

Слідчий суддя Червонозаводського районного суду міста Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого СВ Червонозаводського РВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області ОСОБА_3 про проведення обшуку за матеріалами кримінального провадження №12015220060001121 від 31.05.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 114-1 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ Червонозаводського РВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області ОСОБА_3 звернувся до суду із зазначеним клопотанням, погодженим з прокурором прокуратури Червонозаводського району м. Харкова ОСОБА_4 , в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку на території нежитлових приміщень літ. Ч-1, загальною площею 156,4 кв.м., літ. Р-3, загальною площею 2543,2 кв.м., розташованих за адресою: м. Харків, вул. Достоєвського, 3, які на праві приватної власності належать Дочірньому підприємству «Спринтер», код ЄДРПОУ 30534106, з метою відшукання і вилучення документації, які зазначено в ухвалі про тимчасовий доступ до речей і документів від 03.09.2015, а саме: документації про облік військовозобов`язаних, розроблення мобілізаційних заходів на підприємстві, призначення особи відповідальної за проведення мобілізації та ведення обліку військовозобов`язаних та документації її діяльності, бухгалтерської та господарської документації, документації щодо працевлаштування найманих працівників, комп`ютерної техніки, серверу з записами камер відео спостереження.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що 30.05.2015 до Червонозаводського РВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області надійшло повідомлення з Комінтернівського РВК м. Харкова про те, що 22.05.2015 за адресою: м. Харків, вул. Достоєвського, 3, працівники ДП «Спринтер» перешкоджали законній діяльності Збройних Сил України.

Зібраний матеріал за даним фактом, за дорученням начальника СВ Червонозаводського РВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області, був внесений до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 12015220060001121, від 31.05.2015 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 114-1 КК України.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_5 , який займає посаду т.в.о. військового комісара ІНФОРМАЦІЯ_1 , пояснив, що відповідно до указу президента України від 14.01.2015 № 15/2015 «Про часткову мобілізацію», військовий комісаріат проводить оповіщення підприємств, які знаходяться на території Комінтернівського та Червонозаводського району Харкова та на підставі запитів підприємства повинні направляти списки призовників і військовозобов`язаних, які працюють на відповідних підприємствах.

Так, 15.05.2015 близько 15.30 ним спільно з відповідальним виконавцем Комінтернівського ОРВК ОСОБА_6 і провідним спеціалістом Комінтернівського ОРВК ОСОБА_7 здійснено виїзд за адресою р. Харків, вул. Достоєвського, 3, де знаходиться підприємство ДП «Спринтер» для вручення керівнику запиту про необхідність надати на їх адресу списки військовозобов`язаних і призовників, які працюють на даному підприємстві та інші документи. По прибуттю на місце встановлено, що дана територія огороджена і знаходиться під охороною. При вході на територію є контрольно-пропускний пункт, де постійно знаходиться охоронець. На підприємство вони приїхали у військовій формі. ОСОБА_6 залишився в автомобілі, а він з Виходцевою підійшли до КПП. ОСОБА_5 звернувся до охоронця і повідомив, що вони представники військкомату і запитали чи тут знаходиться підприємство «Спринтер». Охоронець відповів, що тут. Він пояснив, що їм необхідно вручити керівнику підприємства запит про необхідність надати на адресу Комінтернівського ОРВК списки усіх призовників і військовозобов`язаних, які у них працюють. Після цього охоронець комусь зателефонував і повідомив, що на КПП підприємство приїхали представники військкомату і хочуть передати лист. При розмові охоронець запропонував ОСОБА_8 просто залишити листа, але той пояснив, що їм потрібен штамп з вхідним номером. Він сказав це по телефону. ОСОБА_8 запитав охоронця, з ким він розмовляв і чому вони не можуть пройти. Чітко він нічого не відповів, поклав трубку, закрив ворота і почав голосно лаятися. Сказав, що нікого з керівництва немає і почав ображати і голосно кричати. Представлятися, або розписатися за отримання листа, охоронець відмовився. Після цього вони поїхали.

Також, 22.05.2015 ОСОБА_6 спільно з ДІМ СДІМ Червонозаводського РВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області ОСОБА_9 і представником адміністрації Червонозаводського району Харкова ОСОБА_10 здійснили виїзд за вказаною адресою підприємство «Спринтер». Але на територію їх також не пропустили, а лист вони залишили охоронцю, який від підпису відмовився, але зобов`язався передати керівництву. Згідно запиту вони повинні були в термін до 27.05.2015 надати на адресу Комінтернівського ОРВК списки усіх призовників і військовозобов`язаних, які у них працюють віком із 20 до 60 років. До 29.05.2015 на адресу військкомату від підприємства «Спринтер» ніяких документів не надходило, після чого було прийнято рішення звернутися до Червонозаводський РВ. Також станом на 03.06.2015 року від підприємства «Спринтер» ніяких відповідей не надходило.

Аналогічні свідчення дали відповідальний виконавець Комінтернівського ОРВК ОСОБА_6 , провідний спеціаліст Комінтернівського ОРВК ОСОБА_7 та ДІМ СДІМ Червонозаводського РВ ОСОБА_9 .

Під час досудового розслідування слідчим був здійснений виїзд за адресою: м. Харків, вул. Достоєвського, 3 за місцем знаходження ДП «Спринтер» з метою вручення запиту керівництву. По прибуттю на підприємство охоронець на територію не пропустив, будь-що отримувати відмовився, пояснив, що на підприємстві нікого не має та запит ніхто отримувати не буде.

Відповідно до інформації з Державного реєстру прав власності на нерухоме майно встановлено, що нежитлові приміщення літ. Ч-1, загальною площею 156,4 кв. м., літ. Р-3, загальною площею 2543,2 кв. м., розташовані за адресою: м. Харків, вул. Достоєвського, 3, зареєстровані на Дочірнє підприємство «Спринтер», код ЄДРПОУ 30534106.

Відповідно до отриманої інформації з Комінтернівського ОРВК на вказаному підприємстві на теперішній час працює 43 особи які є військовозобов`язаними.

Таким чином, враховуючи, що мобілізація та призов працівників-військовозобов`язаних могли негативно вплинути на роботу підприємства ДП «Спринтер», керівництво не виконувало покладені обов`язки та перешкоджало законній діяльності військового комісаріату. Як наслідок, працюючі на підприємстві військовозобов`язані уникнули призову через ненадання керівництвом ДП «Спринтер» інформації про їх перебування на підприємстві та незабезпечення підприємством своєчасного прибуття вказаних осіб до комісаріату.

03.09.2015 року слідчим суддею Червонозаводського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 задоволено клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей та документів з можливістю вилучення, а саме документації про облік військовозобов`язаних, розроблення мобілізаційних заходів на підприємстві, призначення особи відповідальної за проведення мобілізації та ведення обліку військовозобов`язаних та документації її діяльності, бухгалтерської та господарської документації щодо працевлаштування найманих працівників, комп`ютерної техніки, серверу з записами камер відео спостереження які знаходяться у володінні Дочірнього підприємством «Спринтер», код ЄДРПОУ 30534106, що розташоване за адресою: м. Харків, вул. Достоєвського, 3.

07.09.2015 здійснено виїзд по місцю розташування ДП «Спринтер» за вказаною адресою з метою виконання вказаної ухвали суду. Проте, на виклик слідчого вийшов начальник служби безпеки ДП «Спринтер» ОСОБА_11 , який пояснив, що є посадовою особою підприємства та уповноважений на отримання документів та спілкування із правоохоронними органами. В подальшому ОСОБА_11 отримав вказану ухвалу про тимчасовий доступ до речей та документів, однак виконати її відмовився. Він пояснив, що причиною невиконня ухвали суду є незаконність проведення досудового розслідування у зв`язку із закінчення мобілізаційних заходів. Крім того, ОСОБА_11 пояснив, що до підприємства ніхто з працівників Комінтернівського ОРВК не звертався та листів не надавав. На прохання надати відповідь про невиконання ухвали суду чи розписатися у протоколі останній відмовився.

Таким чином, на виконання вимог ст.165 КПК України з метою виконання ухвали суду про тимчасовий доступ до речей і документів слідчим вручено володільцю речей належну копію ухвали, проте уповноваженим представником ДП «Спринтер» маючи реальну можливість не забезпечено доступ до зазначених речей та документів.

Враховуючи викладене, на підставі ст. 166 КПК України з метою отримання речей та документів, які зазначено в ухвалі слідчого судді Червонозаводського районного суду від 03.09.2015, а саме: документації про облік військовозобов`язаних, розроблення мобілізаційних заходів на підприємстві, призначення особи відповідальної за проведення мобілізації та ведення обліку військовозобов`язаних та документації її діяльності, бухгалтерської та господарської документації, документації щодо працевлаштування найманих працівників, комп`ютерної техніки, серверу з записами камер відео спостереження, які знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 - нежитлові приміщення літ. Ч-1, загальною площею 156,4 кв. м., літ. Р-3, загальною площею 2543,2 кв. м. право власності на які зареєстровані за Дочірнім підприємством «Спринтер», код ЄДРПОУ 30534106, та з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, слідчий просив надати дозвіл на проведення обшуку вказаних нежитлових приміщень.

Слідчий у судовому засіданні підтримав клопотання.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, приходжу до наступного.

Відповідно до ч. 1,2 статті 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами КПК України, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до положень статті 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. До клопотання про проведення обшуку також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Як вбачається з клопотання та доданих до нього матеріалів, підставою для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР №12015220060001121 від 31.05.2015 року про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 114-1 КК України, є матеріали правоохоронних та контролюючих державних органів про виявлення фактів вчинення чи підготовки до вчинення кримінальних правопорушень.

Згідно з фабулою зазначеного витягу з кримінального провадження, встановлено, що 30.05.2015 до Червонозаводського РВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області надійшло повідомлення з Комінтернівського РВК м. Харкова про те, що 22.05.2015 за адресою: м. Харків, вул. Достоєвського, 3, невстановлена особа перешкоджала законній діяльності Збройних Сил України.

Як вбачається з матеріалів доданих до клопотання, 15.05.2015 року т.в.о. військового комісара ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 , спільно з відповідальним виконавцем Комінтернівського ОРВК ОСОБА_6 і провідним спеціалістом Комінтернівського ОРВК ОСОБА_7 здійснено виїзд за адресою р. Харків, вул. Достоєвського, 3, де знаходиться підприємство ДП «Спринтер» для вручення керівнику запиту про необхідність надати на їх адресу списки військовозобов`язаних і призовників, які працюють на даному підприємстві та інші документи. Однак, охоронець вказаного підприємства сказав, що нікого з керівництва немає та зачинив ворота. Представлятися, або розписатися за отримання листа, охоронець відмовився, про що був складений відповідний акт від 15.05.2015 року.

Також, 22.05.2015 ОСОБА_6 спільно з ДІМ СДІМ Червонозаводського РВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області ОСОБА_9 і представником адміністрації Червонозаводського району Харкова ОСОБА_10 здійснили виїзд за вказаною адресою підприємства «Спринтер». Але на територію їх також не пропустили, а лист вони залишили охоронцю, який від підпису відмовився, але зобов`язався передати керівництву. Згідно запиту вони повинні були в термін до 27.05.2015 надати на адресу Комінтернівського ОРВК списки усіх призовників і військовозобов`язаних, які у них працюють віком із 20 до 60 років. Але на територію їх також не пропустили, а лист вони залишили охоронцю, який від підпису відмовився, але зобов`язався передати керівництву. Про зазначене було складено відповідний акт від 22.05.2015 року.

Згідно вказаного запиту підприємство «Спринтер» повинно було в термін до 27.05.2015 надати на адресу Комінтернівського ОРВК списки усіх призовників і військовозобов`язаних, які у них працюють віком із 20 до 60 років.

До 29.05.2015 на адресу військкомату від підприємства «Спринтер» ніяких документів не надходило, що підтверджується актом від 29.05.2015 року.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», підприємства, установи і організації зобов`язані сприяти військовим комісаріатам у їх роботі в мирний час та під час мобілізації; вести облік військовозобов`язаних, резервістів і призовників із числа працюючих, здійснювати заходи щодо бронювання військовозобов`язаних на період мобілізації та на воєнний час і надавати звітність із цих питань відповідним органам державної влади, іншим державним органам та органам місцевого самоврядування в установленому порядку; надавати відповідним органам державної влади, іншим державним органам та органам місцевого самоврядування інформацію, необхідну для планування і здійснення мобілізаційних заходів.

Однак в порушення зазначених вимог Закону, керівниками підприємства «Спринтер» запитуваних документів до військомату надано не було.

Ухвалою слідчого судді Червонозаводського районного суду м. Харкова від 03.09.2015 року, клопотання слідчого СВ Червонозаводського РВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів за матеріалами досудового розслідування №12015220060001121 від 31.05.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 114-1 КК України, було задоволено.

Слідчому надано тимчасовий доступ до речей та документів з можливістю вилучення, а саме до: документації про облік військовозобов`язаних, розроблення мобілізаційних заходів на підприємстві, призначення особи відповідальної за проведення мобілізації та ведення обліку військовозобов`язаних та документації її діяльності, бухгалтерської та господарської документації щодо працевлаштування найманих працівників, комп`ютерної техніки, серверу з записами камер відео спостереження, які знаходяться у володінні Дочірнього підприємством «Спринтер», код ЄДРПОУ 30534106, що розташоване за адресою: м. Харків, вул. Достоєвського, 3.

Відповідно до протоколу тимчасового доступу до речей і документів від 07.09.2015 року, 07.09.2015 здійснено виїзд по місцю розташування ДП «Спринтер» за вказаною адресою з метою виконання вказаної ухвали суду. Проте, начальник служби безпеки ДП «Спринтер» ОСОБА_11 , який пояснив, що є посадовою особою підприємства та уповноважений на отримання документів та спілкування із правоохоронними органами, отримавши ухвали слідчого судді, виконати дії вказані в ухвалі відмовився. На прохання надати відповідь про невиконання ухвали суду чи розписатися у протоколі останній відмовився.

Вказані обставини також підтвердили свідки ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , під час їх допиту в якості свідків 07.09.2015 року.

Відповідно до ст. 165 КПК України, особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов`язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду.

Згідно з ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Відповідно до інформації з Державного реєстру прав власності на нерухоме майно , нежитлові приміщення літ. Ч-1, загальною площею 156,4 кв. м., літ. Р-3, загальною площею 2543,2 кв. м., розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстровані на Дочірнє підприємство «Спринтер», код ЄДРПОУ 30534106.

Тому, з метою виявлення та фіксація відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 114-1 КК України, враховуючи положення ч. 5 ст. 234 КПК України, вважаю правильним клопотання задовольнити, надати дозвіл на проведення обшуку на території нежитлових приміщень літ. Ч-1, загальною площею 156,4 кв.м., літ. Р-3, загальною площею 2543,2 кв.м., розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , які на праві приватної власності належать Дочірньому підприємству «Спринтер», код ЄДРПОУ 30534106.

Враховуючи встановлені на час подання клопотання обставин вчиненого кримінального правопорушення, метою обшуку є відшукання та вилучення предметів і документів, які мають доказове значення у кримінальному провадженні, та які зазначено в ухвалі про тимчасовий доступ до речей і документів від 03.09.2015, а саме: документації про облік військовозобов`язаних, розроблення мобілізаційних заходів на підприємстві, призначення особи відповідальної за проведення мобілізації та ведення обліку військовозобов`язаних та документації її діяльності, бухгалтерської та господарської документації, документації щодо працевлаштування найманих працівників.

Клопотання в частині відшукання комп`ютерної техніки, серверу з записами камер відео спостереження, задоволенню не підлягає, оскільки є необґрунтованим та недоведеним.

Статтею 235 КПК України встановлено, що ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Відповідно до ст. 309 КПК України, ухвала слідчого судді про надання дозволу на обшук оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Фіксування процесу технічними засобами відповідно до положень ст. 107 КПК України не здійснювалось.

Керуючись ст.ст. 223, 234, 235, ч.1, 2, 3 ст. 214 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Червонозаводського РВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області ОСОБА_3 про проведення обшуку за матеріалами кримінального провадження №12015220060001121 від 31.05.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 114-1 КК України задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчому СВ Червонозаводського РВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області ОСОБА_3 на проведення обшуку на території нежитлових приміщень літ. Ч-1, загальною площею 156,4 кв.м., літ. Р-3, загальною площею 2543,2 кв.м., розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , які на праві приватної власності належать Дочірньому підприємству «Спринтер», код ЄДРПОУ 30534106, з метою відшукання і вилучення документації, яка зазначена в ухвалі про тимчасовий доступ до речей і документів від 03.09.2015, а саме: документації про облік військовозобов`язаних, розроблення мобілізаційних заходів на підприємстві, призначення особи відповідальної за проведення мобілізації та ведення обліку військовозобов`язаних та документації її діяльності, бухгалтерської та господарської документації, документації щодо працевлаштування найманих працівників.

В задоволенні іншої частини клопотання - відмовити.

Строк дії ухвали один місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЧервонозаводський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення08.09.2015
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу50019300
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —646/11237/15-к

Ухвала від 08.09.2015

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Васильєва О. О.

Ухвала від 03.09.2015

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Васильєва О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні