Постанова
від 23.08.2011 по справі 36/68пн
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

донецький апеляційний господарський суд

Постанова

Іменем України

17.08.2011 р.           справа №36/68пн

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого:суддівСклярук О.І.Алєєвої І.В., Малашкевич С.А.

за участю:

прокурора:Пономарьов А.О. посвідчення №3897

представників:

від позивача:не з'явилися

від відповідача:не з'явилися

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргуТовариства з обмеженою відповідальністю "Советський хлібокомбінат", м.Макіївка Донецька область

на рішення господарського суду

Донецької області

від12.07.2011р.

по справі№ 36/68пн (суддя Гриник М.М.)

за позовом:Прокурора Центрально - Міського району м.Макіївки в інтересах держави в особі: Макіївської міської ради, м. Макіївка

до відповідача:Товариства з обмеженою відповідальністю "Советський хлібокомбінат", м.Макіївка

прозвільнення самовільно зайнятої земельної ділянки та стягнення шкоди, заподіяної самовільним зайняттям земельної ділянки у сумі 161,56грн.

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Центрально-Міського району м.Макіївки в інтересах держави в особі: Макіївської міскої ради, м.Макіївка звернувся до господарського суду Донецької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Советський хлібокомбінат", м.Макіївка про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки та стягнення шкоди, заподіяної самовільним зайняттям земельної ділянки у сумі 161,56грн.

Господарським судом Донецької області по справі №36/68пн 12.07.2011р. прийнято рішення (суддя Гриник М.М.), яким позовні вимоги Прокурора Центрально-Міського району м.Макіївки в інтересах держави в особі Макіївської міскої ради, м.Макіївка задоволені частково. Зобов'язано Товариство з обмеженою відповідальністю "Советський хлібокомбінат", м.Макіївка звільнити самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,0008га в м-ні "Сонячний" (район дитячого садка №19 у Центрально-Міському районі м.Макіївки) та привести ділянку у первісний придатний для використання за цільовим призначенням стан. Припинено провадження у справі в частині позовних вимог щодо стягнення шкоди заподіяної самовільним зайняттям земельної ділянки, у сумі 161,56грн. у зв'язку з відсутністю предмету спору.

Рішення обґрунтовано приписами ст.212 Земельного кодексу України.

Не погодившись з прийнятим рішенням Товариство з обмеженою відповідальністю "Советський хлібокомбінат", м.Макіївка звернулося до Донецького апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою та просило рішення господарського суду Донецької області по справі № 36/68пн скасувати в частині звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки та припинити провадження у справі у зв'язку з відсутністю предмету спору.

Вважає, що рішення прийнято з порушенням норм матеріального і процесуального права та з неповним з'ясуванням обставин, що мають значення для справи.

На адресу суду від представника Макіївської міської ради надійшли письмові заперечення на апеляційну скаргу, в яких рішення господарського суду Донецької області від 12.07.2011р. по справі 36/68пн просить залишити без змін, а у задоволенні апеляційної скарги відмовити. Також, просить суд розглянути справу за відсутністю представника Макіївської міської ради.

В судове засідання (17.08.2011р.) з'явився прокурор проти вимог викладенних в апеляційній скарзі заперечує.

Представники Товариства з обмеженою відповідальністю "Советський хлібокомбінат" та Макіївської міської ради в судове засідання (17.08.2011р.) не з'явилися.

Відповідно до статті 98 Господарського процесуального кодексу України про час і місце судового засідання представники позивача та відповідача були повідомлені належним чином, про що свідчать поштові повідомлення в матеріалах справи. Про наявність поважних причин неявки у судове засідання апеляційної інстанції уповноважених представників позивача та відповідача суд не повідомили, своїми правами, передбаченими ст. 22 Господарського процесуального кодексу України, не скористалися.

Ухвалою Донецького апеляційного господарського суду від 02.08.2011р., явка сторін не була визнана обов'язковою.

Апеляційна інстанція, відповідно до ст. 101 Господарського процесуального кодексу України, переглядає справу за наявними в ній доказами і не зв'язана доводами апеляційної скарги та перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Враховуючи викладене та приписи ст.101 Господарського процесуального кодексу України, судова колегія вважає можливим розглянути апеляційну скаргу за відсутністю представників позивача та відповідача.

Розглянувши матеріали господарської справи, апеляційну скаргу, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, судова колегія встановила.

Управлінням держкомзему у місті Макіївка Донецької області Головного управління держкомзему у Донецькій області Управління Державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель проведено перевірку з питань дотримання вимог земельного законодавства Товариством з обмеженою відповідальністю "Советський хлібокомбінат", м.Макіївка.

За результатами перевірки складено акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства (а.с.7) від 22.03.2011р., в якому зафіксовано факт самовільного зайняття та використання відповідачем земельної ділянки загальною площею 0,0008га в м.-ні "Сонячний" (район дитячого садка №19 у Центрально-Міському районі м.Макіївки) для встановлення торгівельного кіоску.

23.03.2011р. фахівцями Управління держкомзему у місті Макіївка Донецької області Головного управління держкомзему у Донецькій області Управління Державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель видано припис №000031 про усунення порушення земельного законодавства (а.с.9).

Протоколом про адміністративне правопорушення (а.с.11) від 08.04.2011р. №000016, Управлінням Держкомзему у м. Макіївка Донецької області за відповідачем було встановлено правопорушення заподіяної матеріальної шкоди (збитку), що підтверджується актом перевірки від 22.03.2011р.

Відділом державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель управління Держкомзему у м. Макіївка був здійснений розрахунок розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільно зайнятої земельної ділянки відповідачем у сумі 161,56грн.

Вказана земельна ділянка на час перевірки використовується без наявності правовстановлюючих документів та виносу меж на місцевості, що є порушенням ст.ст. 125, 126 Земельного кодексу України.

Як зазначалося вище, рішенням господарського суду Донецької області по справі №36/68пн від 12.07.2011р., повний текст якого підписано 18.07.2011р. (суддя Гриник М.М.), позовні вимоги Прокурора Центрально-Міського району в інтересах держави в особі Макіївської міскої ради, м.Макіївка задоволені частково. Зобов'язано Товариство з обмеженою відповідальністю "Советський хлібокомбінат", м.Макіївка звільнти самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,0008га в м-ні "Сонячний" (район дитячого садка №19 у Центрально-Міському районі м.Макіївки) та привести ділянку у первісний придатний для використання за цільовим призначенням стан. Припинено провадження у справі в частині позовних вимог щодо стягнення шкоди заподіяної самовільним зайняттям земельної ділянки, у сумі 161,56грн. у зв'язку з відсутністю пердмету спору.

Оцінюючи правильність застосування місцевим господарським судом норм чинного законодавства, судова колегія дійшла висновку, що рішення господарського суду у справі відповідає вимогам норм матеріального і процесуального права та не підлягає скасуванню з наступних підстав.

Відповідно до частини першої статті 13 Конституції України земля є об'єктом права власності Українського народу, від імені якого це право здійснюють органи державної влади і органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією, іншими законодавчими актами України.

Статтею 2 Земельного кодексу України передбачено, що земельні відносини – це суспільні відносини щодо володіння, користування і розпорядження землею. Суб'єктами земельних відносин є громадяни, юридичні особи, органи місцевого самоврядування та органи державної влади.

Згідно зі статтею 116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом. При цьому, набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Статтею 123 Земельного кодексу України визначено порядок надання у постійне користування земельних ділянок встановлений. Відповідно до ч. 1 цієї статті надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування здійснюється на підставі рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування. Рішення зазначених органів приймається на підставі проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у разі: зміни цільового призначення земельних ділянок; надання в користування земельних ділянок, межі яких не встановлені в натурі (на місцевості). Надання у користування земельної ділянки, межі якої встановлені в натурі (на місцевості), без зміни її цільового призначення, здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо складання документа, що посвідчує право користування земельною ділянкою.

Особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за проектом землеустрою щодо її відведення, звертається з клопотанням про надання дозволу на його розробку до відповідної сільської, селищної, міської, районної, обласної ради, Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевої державної адміністрації (п. 2 статті 123 Земельного кодексу України).

Умови і строки розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок визначаються договором, укладеним замовником з виконавцем цих робіт відповідно до типового договору. Типовий договір на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки затверджується Кабінетом Міністрів України.

Згідно зі статтею 125 Земельного кодексу право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Відповідно до статті 126 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами. Право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону.

У відповідності до статті 1 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель" самовільне зайняття земельної ділянки - будь-які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними.

Відповідачем не надано суду документів, що підтверджують право відповідача на користування земельною ділянкою площею 0,0008га в м-ні "Сонячний" (район дитячого садка №19) для встановлення торгівельного кіоску.

Доказами, що спірна земельна ділянка використовується відповідачем самовільно, в данному випадку є, акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства Управління держкомзему у місті Макіївка Донецької області від 22.03.2011р., припис Управління держкомзему у місті Макіївка Донецької області від 23.03.2011р. №000031, протокол про адміністративне правопорушення від 08.04.2011р. №000016 складений Управлінням держкомзему у місті Макіївка Донецької області.

Отже, спірна земельна ділянка використовується відповідачем самовільно.

Матеріали справи не містять доказів правомірності її використання.

Будь –яких заходів щодо усунення порушень земельного законодавства відповідачем не вжито, самовільно земельну ділянку не звільнено.

Статтею 212 Земельного кодексу України встановлено, що самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними. Приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки. Повернення самовільно зайнятих земельних ділянок провадиться за рішенням суду.

Стосовно посилання Товариства з обмеженою відповідальністю "Советський хлібокомбінат" в апеляційній скарзі на те, що до позовної заяви не були додані документи про встановлення межі земельної ділянки, не зазначене її певне місце розташування, не наведено ніяких доказів, кому належить на праві власності (чи користування) зайнята земельна ділянка та документів, які б це підтверджували, судова колегія зазначає наступне.

Відповідно до п."а" та п."в" ст.12 Земельного кодексу України до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить розпорядження землями територіальних громад, надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу.

Пунктом34 частини першої ст.26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" визначено, що вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин здійснюється виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради.

Зі змісту вказаних норм законодавства України випливає, що розпорядження землями територіальних громад міста, у тому числі –вирішення питань про надання згоди на розроблення проектів відведення земельних ділянок та про надання земельних ділянок у користування, віднесено до виняткової компетенції відповідної міської ради, яка реалізує її шляхом прийняття відповідних рішень на пленарних засіданнях.

В даному випадку позивач, Макіївська міська рада виступає як орган, що реалізує права держави, територіальних громад та Українського народу в цілому, як власників землі.

З огляду на вищевикладене, судова колегія вважає, що норми чинного законодавства місцевим господарським судом застосовані правильно, рішення відповідає приписам матеріального та процесуального права, а також фактичним обставинам справи, а мотиви з яких подана апеляційна скарга, не можуть бути підставою для скасування рішення, оскільки спростовуються вищевикладеним.

Результати розгляду апеляційної скарги оголошені в судовому засіданні.

Керуючись ст. ст. 99, 101, 102, 103, 105 Господарського процесуального кодексу України, Донецький апеляційний господарський суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Советський хлібокомбінат", м.Макіївка на рішення господарського суду Донецької області від 12.07.2011р., повний текст якого підписаний 18.07.2011р. по справі № 36/68пн - залишити без задоволення.

Рішення господарського суду Донецької області від 12.07.2011р., повний текст якого підписаний 18.07.2011р. по справі № 36/68пн - залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття. Постанову апеляційної інстанції може бути оскаржено до Вищого господарського суду України протягом двадцяти днів з набрання постановою апеляційного господарського суду законної сили.

Головуючий                                                                                 О.І. Склярук

Судді:                                                                                           І.В. Алєєва

С.А. Малашкевич

Надруковано 7 примірників: 2-прокурору; 1-позивачу; 1-відповідачу; 1-до справи; 1-ГСДО; 1-ДАГС

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення23.08.2011
Оприлюднено17.09.2015
Номер документу50085038
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —36/68пн

Постанова від 23.08.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

Рішення від 12.07.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гриник М.М.

Ухвала від 21.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гриник М.М.

Ухвала від 09.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гриник М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні