Ухвала
від 18.05.2015 по справі 642/3334/15-к
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

18.05.2015

Справа № 642/3334/15 к

Провадження №1 кс/642/1422/15

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 травня 2015 року слідчий суддя Ленінського районного суду м. Харкова Вікторов В.В., за участю секретаря Лозоватої А.В., слідчого Церковного В.Ю. розглянувши винесене в кримінальному провадженні № 12015220010000037 клопотання слідчого СВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області Церковного В.Ю. про арешт майна,-

В с т а н о в и в:

15 травня 2015 року слідчий СВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області Церковний В.Ю. звернувся до слідчого судді Ленінського районного суду м. Харкова з клопотанням про арешт тимчасово вилученого майна, а саме: труби для монтажу теплих полів з маркуванням «Italy» «Giacom1n1» в кількості 59 бухт (120м 2шт, 180м 1шт, 280м 1шт, 230м 1шт, 190м 2шт, 220м 1шт, 130м 1шт, 200м 5шт, 100м 4шт, 150м 1шт, 110м 1шт, 300м 1шт, 240м 38шт.); двох ліній з виробництва поліетиленової труби, які використовувались для виготовлення труби для монтажу теплих полів з маркуванням «Italy» «Giacom1n1»;

що було вилучено під час проведення обшуку нежитлових приміщень за адресою: м.Харків, вул.Заводу Комсомолець, буд.36, літ.Ф-1, 14 травня 2015 року.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що під час проведеного досудового слідства встановлено, що здійснюючи покупки на території торгівельного центру «Барабашово» гр. ОСОБА_1 побачив що підприємством «Акведук» до продажу пропонуються оригінальні фірмові труби виробництва Італії (Giacomini) для монтажу теплих полів. ОСОБА_1 вирішив придбати вказану трубу та зробив покупку у менеджера вказаного підприємства, а саме: придбав дві бухти вказаної труби по 50 метрів кожна, зо що заплатив 500 гривень. При здійсненні покупки менеджер підприємства «Акведук» повідомив, що вказана труба є оригінальною та виробляється італійською фірмою «Giacomini».

В подальшому через нетривалий термін її експлуатації вказана труба деформувалась та стала не придатною для монтажу теплих полів. ОСОБА_1 звернувся з претензією до представників підприємства «Акведук», однак останні повернути грошові кошти відмовились, сертифікати відповідності не надали.

В ході перевірки звернення гр. ОСОБА_1 було отримано відповідь від ТОВ «А-КВАТРО» (м.Ужгород), яке дослідивши зразок продукції наданої ОСОБА_1 встановило, що вказана труба не є оригінальною продукцією компанії «Giacomini S.p.A.».

Також встановлено, що виготовлення та реалізацію вказаних труб здійснюють: ТОВ «Акведук-Україна» ЄДРПОУ 38496922 (свою діяльність здійснює за адресою: м.Харків, проспект Гагаріна, 20, офіс 2222); ФОП ОСОБА_2 (код НОМЕР_1 ) та ФОП ОСОБА_3 (код НОМЕР_2 ), які також здійснюють свою діяльність за вказаною адресою та є засновниками ТОВ «Акведук-Україна». Виготовлення продукції, тобто труб для монтажу теплих полів «Giacomini» здійснюється за адресою: м.Харків, вул.Заводу Комсомолець, буд.36, літ.Ф-1. Вказане приміщення належить ТОВ «Харківський завод залізничної техніки» ЄДРПОУ 35698133.

З метою отримання доказів протиправних дій посадових осіб ТОВ «Акведук-Україна», ФОП ОСОБА_2 та ФОП ОСОБА_3 до матеріалів кримінального провадження необхідно долучити речі і документи, які свідчитимуть про ці протиправні дії, а саме електронні носії інформації, бухгалтерські та інші документи ТОВ «Акведук-Україна», ФОП ОСОБА_2 та ФОП ОСОБА_3 , які можуть свідчити про сплату ОСОБА_1 вказаної суми грошових коштів та документи, що можуть свідчити про походження труби для монтажу теплих полів «Giacomini», яка реалізується вказаними суб`єктами господарювання.

За місцем виготовлення вказаної труби для монтажу теплих полів «Giacomini» можуть знаходитись речі і документи, які мають значення для досудового розслідування та які можуть бути доказами під час судового розгляду. З метою отримання доказів протиправних дій осіб, які шахрайським шляхом заволодівають грошовими коштами осіб під приводом продажу труби виробництва Італії (Giacomini) для монтажу теплих полів, в тому числі проведення відповідних експертиз, на підставі ухвали слідчого судді Ленінського районного суду був проведений обшук у вищевказаних приміщеннях за адресою: АДРЕСА_1 .

В ході обшуку вилучено:

- трубу для монтажу теплих полів з маркуванням «Italy» «Giacom1n1» в кількості 59 бухт (120м 2шт, 180м 1шт, 280м 1шт, 230м 1шт, 190м 2шт, 220м 1шт, 130м 1шт, 200м 5шт, 100м 4шт, 150м 1шт, 110м 1шт, 300м 1шт, 240м 38шт.);

- дві лінії з виробництва поліетиленової труби, які використовувались для виготовлення труби для монтажу теплих полів з маркуванням «Made in Italy» «Giacom1n1»;

на що не було прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку та згідно ч.7 ст.236 КПК є тимчасово вилученим майном.

Вказане майно має значення для досудового розслідування та може бути доказами під час судового розгляду, тобто зберегло сліди вчинення кримінального правопорушення та використовувалось як знаряддя вчинення кримінального правопорушення, в зв`язку з тим, що, з метою встановлення можливої шкоди завданої шахрайськими діями необхідно провести їх дослідження. З цією ж метою необхідне проведення дослідження ліній які використовувались для виготовлення вищевказаних труб.

Без застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт майна, буде не можливо провести повне та всебічне досудове розслідування та встановити всі факти щодо протиправної діяльності винних осіб та це може призвести до втрати або пошкодження відповідного майна, що може перешкодити кримінальному провадженню.

У судовому засіданні слідчий клопотання про арешт майна підтримав та просив його задовольнити.

Суд, вислухавши слідчого, дослідивши надані матеріали, приходить до висновку, що клопотання про арешт майна не підлягає задоволенню.

Згідно вимоги ч.5 ст.171 КПК України клопотання слідчого про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

Дане клопотання було подано слідчим у строк, передбачений вищевказаною статтею КПК України.

Відповідно до статті 171 КПК у клопотанні слідчого, прокурора про арешт майна повинно бути зазначено: 1) підстави, у зв`язку з якими потрібно здійснити арешт майна; 2) перелік і види майна, що належить арештувати; 3) документи, що підтверджують право власності на майно, що належить арештувати.

Відповідно до ч. 3 ст.132 КПК України не допускається застосування заходів кримінального провадження якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

Існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

Потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора;

Може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається з клопотанням.

Суд, вислухавши слідчого, дослідивши надані матеріали, приходить до висновку, що клопотання про арешт майна задоволенню не підлягає виходячи з наступного.

Арешт може бути накладено на майно підозрюваного, обвинуваченого, осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння.

При цьому таке майно може перебувати як у згаданих осіб, так і в інших фізичних або юридичних осіб.

Як вбачається з поданих до клопотання матеріалів по даному кримінальному провадженню жодній особі про підозру не повідомлено.

Щодо осіб, які не є підозрюваними (яким у порядку, передбаченому

ст. ст. 276 279 КПК, повідомлено про підозру, або яка затримана за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення), обвинуваченими (особа, обвинувальний акт щодо якої передано до суду в порядку, передбаченому ст. 291 КПК) або особами, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, не може бути прийнято ухвалу про арешт майна.

Враховуючи наведене, навіть якщо у слідчого судді є достатні підстави вважати, що певною особою було вчинено кримінальне правопорушення, він не має повноважень накладати арешт на майно особи, яка не є підозрюваним.

З огляду на наведене слідчій суддя визнає клопотання про накладення арешту на майно передчасними та відмовляє у його задоволенні, оскільки на момент розгляду клопотання , особам, про майно яких йдеться в клопотанні, не повідомлено про підозру.

Крім того слідчим не були надані документи, що підтверджують право власності на майно, що належить арештувати, відповідно до п.3 ч.2 ст.171 КПК України.

Таким чином суд вважає клопотання не обґрунтованим

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 131-132, 167 ч.2, 170- 173 КПК України,

У х в а л и в:

В задоволенні клопотання слідчого СВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області Церковного В.Ю. про арешт майна - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Харківської області протягом п`яти днів з моменту її проголошення.

Суддя В.В. Вікторов

Дата ухвалення рішення18.05.2015
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу50205471
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —642/3334/15-к

Ухвала від 18.05.2015

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Вікторов В. В.

Ухвала від 18.05.2015

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Вікторов В. В.

Ухвала від 27.04.2015

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Шрамко Л. Л.

Ухвала від 27.04.2015

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Шрамко Л. Л.

Ухвала від 27.04.2015

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Шрамко Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні