Постанова
від 21.08.2015 по справі 804/8921/15
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 серпня 2015 р. Справа № 804/8921/15 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Власенка Д.О.,

при секретарі судового засідання Гелетій М.Т.

за участю

прокурора Барчук А.Б.,

представників позивача Сагайдак Я.В., Армашова І.М.,

відповідача та представника

відповідача в одній особі Марченко В.Я.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у місті Дніпропетровську адміністративну справу за позовом Новомосковського міжрайонного прокурора Дніпропетровської області в інтересах держави в особі: Новомосковської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, Управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області до Державного реєстратора прав на нерухоме майно Васильєвої Дар’ї Дмитрівни, Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області, треті особи - Приватне підприємство "ТЕХСЕРВІС", Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет в особі Новомосковського коледжу Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету, про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

До Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Новомосковського міжрайонного прокурора Дніпропетровської області в інтересах держави в особі: Новомосковської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, Головного управління Держземагентства у Дніпропетровській області до Державного реєстратора прав на нерухоме майно Реєстраційної служби Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області Васильєвої Дар’ї Дмитрівни, Реєстраційної служби Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області, треті особи: Приватне підприємство «ТЕХСЕРВІС», Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет в особі Новомосковського коледжу Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету, в якому позивач просить:

1. Визнати протиправним та скасувати рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно Реєстраційної служби Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області Васильєвої Д.Д. №20116349 від 19.03.2015 про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1, розташованої на території Вільнянської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, за приватним підприємством «ТЕХСЕРВІС» (ідентифікаційний код 25517342).

2. Зобов'язати Реєстраційну службу Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області внести до Державного реєстру прав на нерухоме майно запис про скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1, розташованої на території Вільнянської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, за приватним підприємством «ТЕХСЕРВІС» (ідентифікаційний код 25517342).

Ухвалою суду від 20.08.2015 року замінено первісного відповідача по справі - Реєстраційну службу Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області, на належного - Новомосковське міськрайонне управління юстиції Дніпропетровської області.

В обґрунтування позовних вимог прокурор посилався на те, що державним реєстратором Новомосковського міськрайонного управління юстиції Васильєвою Д.Д., в порушення вимог ст. ст. 24, 28-1 Закону України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (в редакції від 05.03.2015), прийнято рішення про державну реєстрацію прав та їх обмежень №20116349 від 19.03.2015 та проведено державну реєстрацію права оренди ПП «ТЕХСЕРВІС» на земельну ділянку (кадастровий номер НОМЕР_1), розташованої на території Вільнянської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, при невідповідності заявлених прав документам, що їх посвідчують, наявності розбіжностей щодо об'єкту оренди, що містяться у Державному земельному кадастрі, а також невідповідності суттєвих умов договору, які були подані на реєстрацію.

У судовому засіданні прокурор та представники позивачів позовні вимоги підтримали, надали пояснення, аналогічні викладеним в позовній заяві.

Відповідач Державний реєстратор прав на нерухоме майно Васильєва Д.Д., яка одночасно є представником співвідповідача Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області, проти позовних вимог заперечувала, зазначивши, що подані керівником ПП «ТЕХСЕРВІС» ОСОБА_6 на реєстрацію документи містили всі необхідні відомості, оскільки ця інформація містилась в наданих договорі оренди земельної ділянки та в Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, а відтак відсутні підстави для запиту інформації на підставі п.8-1 ч.2 ст.9 Закону України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Зазначені дії державного реєстратора також узгоджуються з роз'ясненням Міністерства юстиції України 02.04.2015р. за вих№ 13- 32/114. Крім того, зазначає, що посвідчуваний договір містить усі істотні вимоги договору оренди землі, передбачені ст. 15 Закону України «Про оренду землі» № 161-XIV від 6 жовтня 1998 року (зі змінами станом на 12.02.2015р.). Таким чином, стверджує, що подані на реєстрацію керівником ПП «ТЕХСЕРВІС» документи цілком відповідали вимогам діючого законодавства, в зв'язку з чим в подальшому і була проведена державна реєстрація права власності на земельну ділянку за державою в особі Новомосковської районної державної адміністрації та державна реєстрація іншого речового права - права оренди земельної ділянки за ПП «ТЕХСЕРВІС».

Але ознайомившись з доданими до адміністративного позову матеріалами та після проведеного працівниками правоохоронних органів допиту вважає, що надані на державну реєстрацію документи були сфабриковані чи підроблені. Проте, на момент реєстрації державному реєстратору було про це невідомо, оскільки остання не є фахівцем з проведення експертно-криміналістичних досліджень підроблених документів, які надаються на реєстрацію. Додатково звертає увагу суду, що відповідно до абз. 2 п. 6 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2013 року № 868, відповідальність за достовірність відомостей, які містяться у документах, поданих для проведення державної реєстрації прав, взяття на облік безхазяйного нерухомого майна, несе заявник.

Дослідивши матеріали, з'ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються вимоги позову, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступні обставини справи.

Судом встановлено, що до Реєстраційної служби Новомосковського міськрайонного управління юстиції 17.03.2015 з заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень звернувся директор приватного підприємства «ТЕХСЕРВІС» ОСОБА_6 для державної реєстрації договору оренди земельної ділянки (кадастровий номер НОМЕР_1), загальною площею 319,0165 га, розташованої на території Вільнянської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, від 28.12.2012 укладеного з Новомосковською районною держаною адміністрацією для сільськогосподарського призначення строком на 15 років з правом пролонгації.

Відповідно до тексту договору від 28.12.2012 підставою для його укладення є розпорядження голови Новомосковської районної державної адміністрації №1023-р-12 від 26.12.2012 «Про затвердження ПП «ТЕХСЕРВІС» проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділянки на умовах оренди».

До заяви ОСОБА_6 надав оригінал договору оренди земельної ділянки, копію розпорядження голови Новомосковської районної державної адміністрації №1023-р-12 від 26.12.2012 «Про затвердження ПП «ТЕХСЕРВІС» проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділянки на умовах оренди», копію витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-1200995702014 від 23.05.2014, та інші документи.

Судом також встановлено, що державним реєстратором Новомосковського міськрайонного управління юстиції Васильєвою Д.Д., в порушення вимог ст. ст. 24, 28-1 Закону України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (в редакції від 05.03.2015), прийнято рішення про державну реєстрацію прав та їх обмежень №20116349 від 19.03.2015 та проведено державну реєстрацію права оренди ПП «ТЕХСЕРВІС» на земельну ділянку (кадастровий номер НОМЕР_1), розташованої на території Вільнянської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області.

Надаючи правову оцінку правомірності рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно Реєстраційної служби Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області Васильєвої Д.Д. № 20116349 від 19.03.2015р. про державну реєстрацію прав оренди земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1, розташованої на території Вільнянської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, за приватним підприємством «ТЕХСЕРВІС» (ідентифікаційний код 25517342), суд зазначає наступне.

Офіційна публікація тексту Закону України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень» ( в редакції від 05.03.2015р) вперше відбулась в газеті «Голос України» від 24.03.2015р. № 52 і положення цього Закону в новій редакції набули чинності 25 березня 2015 року. А реєстрація права власності на земельну ділянку за Новомосковською районною державною адміністрацією та право оренди вказаної земельної ділянки за Приватним підприємством «ТЕХСЕРВІС» проведені державним реєстратором 17 березня 2015р., тобто до набрання чинності нової редакції Закону.

Разом з тим, в п.8-1 ч.2 ст.9 Закону України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень» в редакції від 05.03.2015р. та в попередній редакції зазначено відповідно, що «під час проведення державної реєстрації прав, які виникли та оформлені в установленому порядку до 1 січня 2013 року, запитує від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, які відповідно до чинного на момент оформлення права законодавства проводили таке оформлення, інформацію (довідки, копії документів тощо), необхідну для реєстрації прав та їх обтяжень, якщо такі документи не були подані заявником або якщо документи, подані заявником , не містять передбачених цим Законом відомостей про правонабувача або про нерухоме майно» (нова редакція); «під час проведення державної реєстрації прав, які виникли та зареєстровані в установленому порядку до 1 січня 2013 року, запитує від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, які відповідно до чинного на момент реєстрації законодавства проводили таку реєстрацію, інформацію (довідки, копії документів тощо), необхідну для реєстрації прав та їх обтяжень, якщо такі документи не були подані заявником або якщо документи, подані заявником , не містять передбачених цим Законом відомостей про правонабувача або про нерухоме майно» (попередня редакція ).

Тобто в Законі чітко вказано, що державний реєстратор при проведенні державної реєстрації прав, які виникли та оформлені в установленому порядку до 1 січня 2013 року запитує необхідну для реєстрації прав та їх обтяжень інформацію від відповідних органів лише в тому разі , якщо такі документи не були подані заявником або якщо документи, подані заявником, не містять передбачених цим Законом відомостей про правонабувача або про нерухоме майно.

Також Міністерством юстиції України 02.04.2015р. за вих № 13- 32/114 начальникам головних територіальних управлінь Міністерства юстиції України в областях та місті Києві надано роз'яснення «Щодо застосування положень Закону України від 05 березня 2015 року № 247-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових на земельні ділянки сільськогосподарського призначення», відповідно до якого «у разі коли заявником разом з документами , необхідними для проведення державної реєстрації похідного речового права на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, подається документ, що підтверджує виникнення права власності на відповідну земельну ділянку та/або витяг з Державного земельного кадастру, в якому міститься інформація , необхідна для проведення державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку, державний реєстратор або нотаріус проводить державну реєстрацію права власності на підставі цих документів».

Судом під час судового розгляду встановлено, що подані керівником ПП «ТЕХСЕРВІС» ОСОБА_6 на реєстрацію документи містили всі необхідні відомості, оскільки ця інформація містилась в наданих договорі оренди земельної ділянки та в Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, що свідчить про відсутність підстав для запиту інформації на підставі п.8-1 ч.2 ст.9 Закону України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Однією з підстав для відмови в державній реєстрації договору оренди, а також для визнання договору недійсним відповідно до закону, є відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов, передбачених статтею 15 Закону України «Про оренду землі» в редакції, станом на момент вчинення реєстраційних дій 17.03.2015 року, тобто станом на 11.08.2013 року.

Разом з тим, під час судового розгляду встановлено, що встановити наявність в договорі оренди землі всіх істотних умов, передбачених статтею 15 Закону України «Про оренду землі», державний реєстратор не мала можливості, оскільки в матеріалах реєстраційної справи відсутні копії договору з п.2.7 по п.7.1 включно.

Як пояснила Державний реєстратор прав на нерухоме майно Васильєва Д.Д., зазначене сталося через великий обсяг роботи на той час (частина працівників перебувала на лікарняному) та власну неуважність при формуванні копій поданих на реєстрацію документів у реєстраційну справу.

Крім того, під час судового розгляду судом відповідно до інформації Новомосковської районної державної адміністрації встановлено, що розпорядження голови Новомосковської райдержадміністрації щодо виготовлення технічної документації, передачу в оренду земельних ділянок на території Новомосковського району на користь ПП «Техсервіс» (ЄДРПОУ 25517342) в базі даних програми «Облік ОДА 2003» та автоматизованій системі діловодство «ДОК ПРОФ 2.0» не знайдено. В секторі правового забезпечення Новомосковської РДА відсутні договори оренди земельних ділянок, укладених між райдержадміністрацією та ПП «ТЕХСЕРВІС» (ЄДРПОУ 25517342). Запис про укладення таких договорів оренди в журналі реєстрації договорів оренди відсутній.

Новомосковською міжрайонною прокуратурою з Новомосковської райдержадміністрації витребувано оригінали розпорядження голови Новомосковської райдержадміністрації №1023-р-12 від 26.12.2012 та матеріалів, на підставі яких воно прийнято, вивченням змісту якого встановлено, що фактично воно не стосується ПП «Техсервіс».

Також вивченням змісту копії витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-1200995702014 від 23.05.2014, який було подано представником ПП «ТЕХСЕРВІС» для проведення державної реєстрації договору оренди земельної ділянки від 28.12.2012, встановлено, що державну реєстрацію земельної ділянки з кадастровим номером НОМЕР_1 проведено управлінням Держземагентства у Новомосковському районі Дніпропетровської області лише 20.11.2013, на підставі технічної документації із землеустрою, розробленої ДП «Дніпропетровський інститут землеустрою», що фактично виключає факт формування та державної реєстрації вказаної земельної ділянки станом на момент прийняття розпорядження №1023-р-12 від 26.12.2012 та укладення договору оренди 28.12.0212. Однак, в порушення вимог ст. 50 Закону України «Про землустрій» технічна документація із землеустрою щодо відведення вищевказаної земельної ділянки ПП «ТЕХСЕРВІС» фактично не виготовлялась, та рішень райдержадміністрацією про надання дозволу на її виготовлення та затвердження не приймались.

Зазначені обставини та норми права у сукупності свідчать про протиправність рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно Реєстраційної служби Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області Васильєвої Д.Д. № 20116349 від 19.03.2015р. про державну реєстрацію прав оренди земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1, розташованої на території Вільнянської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, за приватним підприємством «ТЕХСЕРВІС» (ідентифікаційний код 25517342); необхідність його скасування; та зобов'язання Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області внести до Державного реєстру прав на нерухоме майно запис про скасування державної реєстрації права оренди зазначеної земельної ділянки.

Таким чином, позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 2, 8-12, 69, 71, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Новомосковського міськрайонного прокурора Дніпропетровської області в інтересах держави в особі: Новомосковської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, Управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області до Державного реєстратора прав на нерухоме майно Васильєвої Дар’ї Дмитрівни, Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області, треті особи - Приватне підприємство "ТЕХСЕРВІС", Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет в особі Новомосковського коледжу Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету, про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити певні дії - задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно Реєстраційної служби Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області Васильєвої Д.Д. № 20116349 від 19.03.2015р. про державну реєстрацію прав оренди земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1, розташованої на території Вільнянської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, за приватним підприємством «ТЕХСЕРВІС» (ідентифікаційний код 25517342).

Зобов'язати Новомосковське міськрайонне управління юстиції Дніпропетровської області внести до Державного реєстру прав на нерухоме майно запис про скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1, розташованої на території Вільнянської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, за приватним підприємством «ТЕХСЕРВІС» (ідентифікаційний код 25517342).

Судові витрати по справі не стягуються.

Апеляційна скарга на постанову суду подається до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії повного тексту постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови складено 14 вересня 2015 року

Суддя Д.О. Власенко

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.08.2015
Оприлюднено21.09.2015
Номер документу50312018
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/8921/15

Ухвала від 01.10.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Власенко Денис Олександрович

Постанова від 21.08.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Власенко Денис Олександрович

Ухвала від 20.08.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Власенко Денис Олександрович

Ухвала від 28.07.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Власенко Денис Олександрович

Ухвала від 20.07.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Власенко Денис Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні