Постанова
від 09.09.2015 по справі 820/3880/15
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

09 вересня 2015 р. № 820/3880/15

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Бадюков Ю.В.,

при секретарі судового засідання - Кікоян Г.О.,

за участю представника позивача - Гончарова С.М.,

представника відповідача - Толкачева В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Харкові адміністративну справу за позовом

Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі міста Харкова до Закритого акціонерного товариства "Харківське щіткове об'єднання" про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі міста Харкова, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Закритого акціонерного товариства "Харківське щіткове об'єднання", в якому просив суд стягнути з ЗАТ „Харківське щіткове об'єднання" на користь Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Харкова (р/р 256093012094 в ф-ї ХОУ АТ "Ощадбанк", МФО 351823, код ЄДРПОУ 22682106) заборгованість по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до п. "а" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в сумі 28 723,74 грн.

В обґрунтування позову зазначив, що відповідач, Закрите акціонерне товариство "Харківське щіткове об'єднання" зареєстрований як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України та має заборгованість по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до п. "а" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (Список № 1) в сумі 28 723,74 грн., яка по теперішній час відповідачем не сплачена.

Посилаючись на викладені мотиви позову, представник позивача просив суд прийняти рішення про задоволення заявлених вимог у повному обсязі.

Представник відповідача - Закритого акціонерного товариства "Харківське щіткове об'єднання", проти позову заперечував з підстав та мотивів, викладених у наданих до суду письмових запереченнях.

Суд, вивчивши доводи позову, дослідивши зібрані по справі докази в їх сукупності, проаналізувавши зміст норм матеріального і процесуального права, які врегульовують спірні правовідносини, виходить з таких підстав та мотивів.

Відповідно до п.2.1 Положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах, затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду України №8-2 від 30 квітня 2002 року (у редакції постанови Правління Пенсійного фонду України від 25.02.2008 року №5-5) та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 21 травня 2002 р. за N 442/6730 одним з основних завдань управління є ведення обліку осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню; стягнення у передбаченому законодавством порядку своєчасно не нарахованих та/або не сплачених сум страхових внесків та інших платежів; призначення (перерахунок) пенсій, щомісячного довічного утримання суддям у відставці та підготовка документів для їх виплати; забезпечення своєчасного і в повному обсязі фінансування та виплати пенсій, допомоги на поховання та інших виплат, які згідно із законодавством здійснюються за рахунок коштів Фонду та інших джерел, визначених законодавством; ефективне та цільове використання коштів Фонду, інших коштів, призначених для виплати пенсій та щомісячного довічного грошового утримання суддям у відставці, удосконалення методів фінансового планування, звітності та системи контролю за витрачанням коштів, призначених для пенсійного забезпечення.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач, Закрите акціонерне товариство "Харківське щіткове об'єднання" (код ЄДРПОУ - 00307365, адреса: 61017, м. Харків, пров. Благоїва, 17), зареєстрований як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України.

Згідно положень п. "а" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: а) працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників (36-2003-п), затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 25 років у чоловіків, з них не менше 10 років на зазначених роботах, і не менше 20 років у жінок, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

Відповідно до п. "а" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", колишнім працівникам ЗАТ "Харківське щіткове об'єднання", таким як: ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 була призначена пенсія на пільгових умовах на підставі п. "а" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (Список № 1).

Згідно довідок, які уточнюють характер роботи та умови праці, необхідні для призначення пенсії на пільгових умовах, наданих до суду УПФУ в Ленінському районі (а.с. 27 - 28, 30), колишні працівники відпрацювали необхідний стаж на відповідних посадах в ЗАТ "Харківське щіткове об'єднання" та набули права на пенсію на пільгових умовах відповідно до п.п. "а" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (Список № 1).

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Таким чином, відповідач зобов'язаний відшкодовувати органам Пенсійного фонду суми фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до пунктів "а" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Пунктами 1 та 2 ст. 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26 червня 1997 року №400/97-ВР визначено, що платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є: 1) суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; 2) філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених у пункті 1 цієї статті, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади.

Відповідно до абз. 1 ч. 12 ст. 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року №1058-ІV, страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Крім того, порядок покриття витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" визначений Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. № 21-1 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004р. за № 64/8663.

Згідно пункту 6.1 Інструкції №21-1 від 19.12.2003 року, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Відповідно до пункту 6.2 вищеназваної Інструкції, витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи з урахуванням вимог абзацу третього підпункту 1 пункту 2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Відповідно до п. 6.4 Інструкції № 21-1, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

На виконання вимог Інструкції №21-1 від 19.12.2003 року, управлінням Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Харкова відповідачу супровідними листами були направлені розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "а" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" рекомендованою кореспонденцією з повідомлення про вручення, а саме розрахунки за лютий 2015 р. (а.с. 8 - 12, 55 - 71). Направлені розрахунки були отримані уповноваженим представником відповідача, про що свідчать позначки на повідомлення про вручення.

Як вбачається з матеріалів справи, заборгованість по пенсіонеру ОСОБА_4 в розмірі 15 277,6 грн. виникла за період січень 2014 - січень 2015 року з розрахунку 1 175,20 грн включно (1 175,20 грн./місяць), оскільки останній було підвищено пенсійний вік згідно законодавства України з 55 р. до 57 років (в повідомленнях на 2014 р. в графі "4" вказана дата виходу на пенсію 28.05.2013 р., а в повідомленні на 2015 рік 28.05.2015 р.), про що відповідача було повідомлено в січні 2015 року шляхом надсилання відповідного розрахунку.

Так, заборгованість по пенсіонеру ОСОБА_3 в розмірі 13 446,00 грн. виникла за період лютий 2014 - січень 2015 року включно (1 134,0 грн./місяць), оскільки останній було підвищено пенсійний вік згідно законодавства України з 55 р. до 57,5 років (в повідомленнях на 2014 р. в графі "4" вказана дата виходу на пенсію 04.02.2014 р., а в повідомленні на 2015 рік 04.02.2016 р.), про що відповідача було повідомлено в січні 2015 року шляхом надсилання відповідного розрахунку.

Таким чином, у відповідача після збільшення пенсійного віку виникли додаткові зобов'язання щодо відшкодування фактичних витрат на доставку та виплату пенсій зазначеним колишнім працівникам (пенсіонерам). Проте, в установлений строк підприємство вказаної заборгованості не сплатило.

Матеріалами справи підтверджено, що листом від 04.09.15 р. №2544/02-06 УПФУ в Валківському районі Харківської області начальника УПФУ в Ленінському районі м. Харкова повідомлено, що колишньому працівнику підприємства - гр. ОСОБА_4 (АДРЕСА_1) нарахована пенсія по 30 вересня 2015 року, а відтак заборгованість по виплаті пенсії по вказаному пенсіонеру відсутня.

Суд зазначає, що доказів заборгованості перед зазначеними пенсіонерами матеріали справи не містять та судом не встановлено.

Таким чином, загальна сума фактичних витрат на виплату пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "а" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за період лютий 2015 р. складає 28 723,74 грн.

Відповідно до п. 6.7. вказаної вище Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Закрите акціонерне товариство "Харківське щіткове об'єднання" фактичні витрати на виплату та доставку пенсій за вказаний період, призначені відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" до теперішнього часу не сплатило, в зв'язку з чим утворилась заборгованість перед Пенсійним фондом України в особі відповідного пенсійного органу по відшкодуванню виплаченої пенсії у розмірі 28 723,74 грн., що підтверджується розрахунком боргу за Сп. №1 за підписом начальника управління, наявним в матеріалах справи (а.с. 7).

Враховуючи викладене вище, беручи до уваги той факт, що відповідно до ч.1 ст. 71 КАС України, кожна сторона належними і достатніми доказами повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а відповідач, в свою чергу, належними доказами не довів факту погашення зазначеної суми заборгованості у розмірі 28 723,74 грн., а тому суд вбачає достатньо підстав для задоволення позову.

Згідно з ч.1 ст. 256 Кодексу адміністративного судочинства України, негайно виконуються постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження.

Відповідно ч.4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 94, 160-163, 167, 183-2, 186, 254, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі міста Харкова до Закритого акціонерного товариства "Харківське щіткове об'єднання" про стягнення заборгованості - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Закритого акціонерного товариства "Харківське щіткове об'єднання" (м. Харків, провул. Благоєва, 17, код ЄДРПОУ 00307365) на користь Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі міста Харкова (м. Харків, м-н Свободи, 5 Держпром, 2 під'їзд, 4 поверх, р/р 256093012094 в ф-ї ХОУ АТ "Ощадбанк", МФО 351823, код ЄДРПОУ 22682106) заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій по списку №1 за лютий 2015 року у розмірі 28723, 74 грн. (двадцять вісім тисяч сімсот двадцять три гривні 74 копійки).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Бадюков Ю.В.

Дата ухвалення рішення09.09.2015
Оприлюднено21.09.2015
Номер документу50423998
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/3880/15

Постанова від 09.09.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бадюков Ю.В.

Ухвала від 13.08.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Рубан В.В.

Ухвала від 11.08.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Рубан В.В.

Ухвала від 30.06.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Рубан В.В.

Ухвала від 15.05.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Рубан В.В.

Ухвала від 15.05.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Рубан В.В.

Ухвала від 23.04.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Рубан В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні