Рішення
від 23.12.2010 по справі 2-о-293/10
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

23.12.10

Справа №2-0- 293\2010

РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ 23 грудня 2010 року м. Радомишль

Радомишльський районний суд Житомирської області в складі: головуючого судді Коваленко В.П.

при секретарі Білошицькій І.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа виконком Борщівської сільської ради

Радомишльського району Житомирської області. про встановлення факту права власності на нерухоме майно ,-

ВСТАНОВИВ:

Заявниця ОСОБА_1 звернулася до суду із даною заявою, в якій просить встановити факт . що її батько ОСОБА_2 володів та користувався житловим будинком з надвірними будівлями по вул. Совхутір 34 в селі Борщів Радомишльського району Житомирської області на праві власності . В підтвердження своїх вимог посилається на те, що після смерті батька відкрилася спадщина на зазначене майно. В даний час у заявниці виникла необхідність оформлення спадщини, але перепоною до позитивного вирішення справи є та обставина, що відсутній правовстановлюючий документ на даний будинок .

В судовому засіданні заявниця підтримала свої вимоги, просить встановити спірний факт, заінтересована особа проти заявлених вимог не заперечує, просить розглянути справу без участі її представника, про що надала суду письмову заяву.

Вислухавши пояснення заявниці, перевіривши матеріали справи, оцінивши всі докази та обставини по справі, суд встановлює спірний факт, виходячи зі слідуючого.

Як встановлено судом заявниця є рідною дочкою ОСОБА_2 . що стверджується свідоцтвом про її народження та свідоцтвом про одруження.

10 жовтня 1994 року в с.Борщів Радомишльського району Житомирської області у віці 67 років помер батько заявниці ОСОБА_2, про що виконкомом Борщівської сільської ради Радомишльського району Житомирської

області зроблено запис за № 20 в Книзі реєстрації смертей' . Після його смерті залишилося спадкове майно, до складу якого входить житловий будинок з надвірними спорудами розташований в с. Борщів Радомишльського району по вул. Совхутір 34.

В даний час у заявниці виникла необхідність оформлення спадщини, але перепоною до позитивного вирішення справи є та обставина, що у покійного спадкодавця відсутній документ підтверджуючий право власності на будинок.

Оскільки діючим на той час законодавством (ст.ст. 100,101 ЦК Української РСР в редакції 1963 року) не передбачалась державна реєстрація, то основним документом була погосподарська книга сільської ради, а тому будинок і не реєструвався в бюро по технічній інвентаризації.

Пленум Верховного Суду України в постанові №2 від 22 грудня 1995 року «Пр судову практику у справах за позовами про захист права власності « в п.а,б роз'яснив, ш положення ст.ст.17,18 Закону «Про власність» щодо спільної сумісної власност поширюються на правовідносини . які виникли після введення в дію Закону України «Пр>. власність». До правовідносин, що виникли раніше , застосовується діюче на той ча^ законодавство , зокрема спори щодо майна колгоспного двору, яке було придбане до 15 квітня 1991 року, мають вирішуватися за нормами, що регулювали власність цього двор>. а саме: право власності на майно, яке належало до колгоспного двору г збереглося після припинення його існування , мають ті члени двору , котрі 15 квітня 1991 року не втратили частку в його майні, а згідно ст.12б ЦК Української РСР (який діяв на той час) такими, щі втратили це право вважаються працездатні члени двору, які не менше трьох років до ціс: дати не брали участі своєю працею і коштами у веденні спільного господарства двор\ Розмір частки члена двору визначається, виходячи з рівності часток усіх його членів, включаючи неповнолітніх та напрацездатних. Виходячи з положень зазначеного законодавства . суд приходить до висновку, що спадкодавець станом на 15 квітня 1991 року не втратив свого права на власність колгоспного двору, головою якого він був, що підтверджується випискою з погосподарських книг Борщівської сільської ради.

З довідки зазначеної сільської ради, виписок із погосподарських книг видно , що покійний спадкодавець користувався будинком на праві власності.

Статтею 256ч,2 ЦПК України передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення. Таким чином, суд вважає, що факт, про встановлення якого просить

заявниця, підтверджений належними доказами, а тому вимоги її задовольняє.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.256 ч.2 -259 ЦПК України, суд

ВИРІ Ш И В:

Заяву задовольнити.

Встановити факт . що ОСОБА_2 . померлий 10 жовтня 1994 року \ віці 67 років в селі Борщів Радомишльського району Житомирської області володів та користувався житловим будинком з надвірними будівлями по вул. Совхутір 34 в селі Борщів Радомишльського району Житомирської області на праві власності.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Житомирської області через Радомишльський районний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня його проголошення апеляційної скарги . Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з/?ня отримання копії рішення.

Суддя Коваленко В.П.

Дата ухвалення рішення23.12.2010
Оприлюднено24.09.2015
Номер документу50543811
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту права власності на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —2-о-293/10

Ухвала від 17.08.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Дьомич Л. М.

Ухвала від 10.08.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Дьомич Л. М.

Рішення від 17.08.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Дьомич Л. М.

Ухвала від 03.08.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Дьомич Л. М.

Рішення від 03.12.2010

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Васильків О. В.

Ухвала від 06.12.2010

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Болотвіна Л.О. Л. О.

Рішення від 21.12.2010

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Болотвіна Л.О. Л. О.

Рішення від 23.12.2010

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Ухвала від 08.12.2010

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Фазикош О. В.

Ухвала від 19.10.2010

Цивільне

Красногвардійський районний суд

Шевченко Ірина Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні