Постанова
від 14.10.2014 по справі 807/2197/14
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

14 жовтня 2014 рокум. Ужгород№ 807/2197/14

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Гебеш С. А.

при секретарі судових засідань - ОСОБА_1

сторони в судове засідання не з'явились;

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовною заявою Державної податкової інспекції у м. Ужгороді Головного управління Міндоходів у Закарпатській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Трансавтолюкс" про визнання недійсними змін до установчих документів, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Реєстраційна служба Ужгородського міськрайонного управління юстиції, -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у м. Ужгороді Головного управління Міндоходів у Закарпатській області звернулася до Закарпатського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Трансавтолюкс" про визнання недійсними змін до установчих документів третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Реєстраційна служба Ужгородського міськрайонного управління юстиції.

У ході судового розгляду згідно ухвали від 10.09.2014 року судом до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору було залучено Реєстраційну службу Ужгородського міськрайонного управління юстиції.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач змінив місцезнаходження з Дніпропетровської області, м. Дніпропетровськ, Ленінський район, Бульвар Рубіновий,10/48 на Закарпатську область, м.Ужгород, пл.Ш.Петефі, 47/601, але фактично за адресою: Закарпатська область, м.Ужгород, пл.Ш.Петефі, 47/601, відповідач не знаходиться і ніколи не знаходився.

Відтак, відомості, внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про реєстрацію товариства з обмеженою відповідальністю "Трансавтолюкс" за адресою: Закарпатська область, .Ужгород, пл.Ш.Петефі, 47/601, є недостовірними.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, однак надіслав на адресу суду клопотання про розгляд даної адміністративної справи за його відсутності на основі наявних в матеріалах справи доказах, в якому також зазначає, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач заперечення проти позову не подав, у судове засідання повторно не з'явився, хоча був належним чином повідомлений про дату, час і місце судового розгляду.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, в судове засідання не з'явилася.

У відповідності до ч. 4 ст. 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Відповідно до частини 1 статті 41 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень КАС України розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. Оскільки сторони в судове засідання не з'явилися, фіксування судового процесу не здійснюється.

Розглянувши подані позивачем документи та матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що товариство з обмеженою відповідальністю "Трансавтолюкс" змінило місцезнаходження з Дніпропетровської області, м. Дніпропетровськ, Ленінський район, Бульвар Рубіновий,10/48 на Закарпатську область, м.Ужгород, пл.Ш.Петефі, 47/601, про що в Єдиному державному реєстрі 07.02.2013 року зроблено запис за № 12241070006047727.

Однак, згідно довідки податкового органу про встановлення фактичного місцезнаходження платника податків № 732/7/07-01-07-04 від 26.11.2013 рокуц за адресою: 88000, Закарпатська область, м.Ужгород, пл.Ш.Петефі, 47/601 знаходиться нежитлове приміщення, яке належить Приватному підприємству «Смерічка».

На підставі вказаної довідки позивач дійшов висновку про те, що зміни до установчих документів та реєстраційна картка, що подавалися державному реєстратору, містили неправдиві відомості, а відповідач юридичної адреси не змінював, що і стало підставою для звернення до суду.

Відповідно до п.67.2 ст. 67 Податкового кодексу України органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Частиною 1 ст. 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15.05.2003 № 755-IV, із змінами і доповненнями (далі - Закон України від 15.05.2003 № 755-IV), передбачено, що державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Згідно ч. 3 ст. 4 Закону України від 15.05.2003 № 755-IV зміни до установчих документів юридичної особи, а також зміна прізвища та/або імені, та/або по батькові (далі - імені) або місця проживання фізичної особи - підприємця підлягають обов'язковій державній реєстрації шляхом внесення відповідних змін до записів Єдиного державного реєстру в порядку, встановленому цим Законом.

У відповідності до ч. 1 ст. 6 Закону України від 15.05.2003 № 755-IV державний реєстратор на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці проводить державну реєстрацію змін до установчих документів юридичних осіб та державну реєстрацію зміни імені або місця проживання фізичних осіб -підприємців.

Згідно ч. 1 ст. 29 Закону України від 15.05.2003 № 755-IV для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридична особа повинна подати (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення) такі документи: заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи; примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення про внесення змін до установчих документів. Документ, що підтверджує правомочність прийняття рішення про внесення змін до установчих документів; оригінали установчих документів юридичної особи з відміткою про їх державну реєстрацію з усіма змінами, чинними на дату подачі документів, або копія опублікованого в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації повідомлення про втрату всіх або частини зазначених оригіналів установчих документів; два примірники змін до установчих документів юридичної особи у вигляді окремих додатків або два примірники установчих документів у новій редакції; документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації змін до установчих документів.

Відповідно до ст. 27 Закону України від 15.05.2003 № 755-IV встановлений перелік підстав для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи, серед яких, зокрема: невідповідність відомостей, які вказані в реєстраційній картці на проведення державної реєстрації юридичної особи, відомостям, які зазначені в документах, що подані для проведення державної реєстрації юридичної особи; невідповідність установчих документів вимогам ч. 3 ст. 8 цього Закону.

Відмова у проведенні державної реєстрації юридичної особи з інших підстав не допускається.

Згідно ч. 1 ст. 19 Закону України від 15.05.2003 № 755-IV у разі якщо зміна відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, не пов'язана із змінами, що вносяться до установчих документів юридичної особи, або не підлягає державній реєстрації, особа, уповноважена діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), подає (надсилає поштовим відправленням з описом вкладення) державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи юридичної особи заповнену реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі.

Враховуючи наведене, суд зазначає, що Закону України від 15.05.2003 № 755-IV розділяє поняття "зміна відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, не пов'язана із змінами, що вносяться до установчих документів юридичної особи" та "проведення державної реєстрації змін до установчих документів".

Твердження позивача про фактичну відсутність відповідача за зареєстрованим місцезнаходженням як на підставу скасування державної реєстрації змін до установчих документів підприємства є безпідставним з огляду на те, що факт відсутності юридичної особи за її місцезнаходженням є підставою у відповідності до вимог ч. 2 ст. 38 Закону України від 15.05.2003 № 755-IV для внесення запису до Єдиного державного реєстру про таку відсутність та звернення податкового органу до суду з позовом про припинення юридичної особи, а не скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Згідно ст. 11 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Позивачем не надано достатніх доказів, які б свідчили про наявність підстав для скасування державної реєстрації змін до установчих документів, у зв'язку з чим у задоволені позову слід відмовити повністю.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 11, 70, 71, 86, 94, 128, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні адміністративного позову Державної податкової інспекції у м. Ужгороді Головного управління Міндоходів у Закарпатській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Трансавтолюкс" про визнання недійсними змін до установчих документів, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Реєстраційна служба Ужгородського міськрайонного управління юстиції, пов'язаних із зміною місцезнаходження з Дніпропетровської області, м. Дніпропетровськ, Ленінський район, Бульвар Рубіновий,10/48 на Закарпатську область, м.Ужгород, пл.Ш.Петефі, 47/601 - відмовити повністю.

Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України, та може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд в порядку та строки, встановлені ст.186 КАС України. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України - протягом десяти днів з дня отримання копії постанови (копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції).

Суддя C.А. Гебеш

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.10.2014
Оприлюднено24.09.2015
Номер документу50616671
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/2197/14

Постанова від 14.10.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С. А.

Ухвала від 14.10.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С. А.

Ухвала від 10.09.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С. А.

Ухвала від 03.07.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С. А.

Ухвала від 15.06.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Маслій В.І.

Ухвала від 27.05.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Онишкевич Тарас Володимирович

Ухвала від 28.11.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Онишкевич Т.В.

Постанова від 14.10.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С. А.

Ухвала від 03.07.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні