Постанова
від 30.03.2010 по справі 2а-316/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 березня 2010 року справа № 2а-316/10/2370

м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Мишенка В.В.,

при секретарі Дубовій Ю.С.,

за участю: представника позивача ОСОБА_1 - за довіреністю, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси адміністративну справу за позовом Христинівського районого центру зайнятості до сільськогосподарського виробничого кооперативу «Зоря» про стягнення заборгованості по страхових внесках в сумі 21958 грн. 06 коп.,

ВСТАНОВИВ:

До суду з позовною заявою звернувся Христинівський районний центр зайнятості (далі - позивач), в якій просить стягнути з сільськогосподарського виробничого кооперативу "Зоря" (далі - відповідач) заборгованість по страхових внесках до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в сумі 21958 грн. 06 коп.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 позов підтримав, обґрунтовуючи свої вимоги викладеними в позовній заяві обставинами.

Відповідач в судове засідання свого представника не направив, хоча був належним чином повідомлений про час, дату та місце слухання справи, клопотань чи заяв про відкладення розгляду справи та відомостей про наявність поважної причини неявки відповідача в судове засідання до суду не надходило. В зв'язку з цим суд вважає, що справа підлягає розгляду без участі відповідача.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши та оцінивши всі наявні в матеріалах справи докази в їх сукупності, суд вважає, що даний позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Страхувальники, які використовують працю фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру, набувають статусу платника страхових внесків на підставі п. 4 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» відповідно з дня укладення цивільно-правового договору. Роботодавці - юридичні особи набувають статусу платника страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (Фонд) з дня взяття їх на облік.

Відповідач зареєстрований Христинівським районним центром зайнятості як платник страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття 29.10.1997 року та відповідно до статті 35 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» зобов'язаний своєчасно та в повному розмірі сплачувати страхові внески.

Положенням частини 2 статті 12 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» встановлено, що функції робочих органів виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття покладаються на центр зайнятості, який провадить збір страхових внесків, контролює правильність нарахування та своєчасність сплати страхових внесків.

Відповідно до ч. 3 ст. 17 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» страхувальники здійснюють перерахування страхових внесків одночасно з одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі, або виручки від реалізації товарів (послуг). При цьому фактичним одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу) вважається одержання відповідних сум готівкою, зарахування на банківський рахунок одержувача, перерахування за дорученням одержувача на будь-які цілі, одержання товарів (послуг) або будь-яких інших матеріальних цінностей в рахунок зазначених виплат (доходу), фактичне здійснення з цих виплат (доходу) відрахувань, передбачених законодавством або за виконавчими документами, чи будь-яких інших відрахувань.

Статтею 19 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» розміри страхових внесків на календарний рік для роботодавців встановлюються у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, грошове забезпечення військовослужбовців, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, що визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці", виплату доходу (прибутку) фізичним особам за виконання робіт (послуг) за договорами цивільно-правового характеру, які підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб.

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття для роботодавців становлять 1,6 відсотка суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, виплату доходу (прибутку) за договорами цивільно-правового характеру та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб.

Пунктом 6.7 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженої Наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 грудня 2000 року № 339 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2001 року за № 30/5221, визначено обов'язок роботодавців щокварталу подавати розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, до 20 числа місяця, наступного за звітним періодом. В цій відомості страхувальники вираховують та зазначають суми внесків, які підлягають сплаті за відповідний звітний період.

Така відомість за 2009 рік подана відповідачем до Фонду в установленому порядку. За звітний період ним самостійно визначено недоїмку зі страхових внесків, яка виникла на кінець 2009 року, на загальну суму 21958 грн. 06 коп. Ці кошти в добровільному порядку не сплачені, тому підлягають стягненню.

Враховуючи викладене, суд вважає законною та обґрунтованою вимогу позивача про стягнення недоїмки зі страхових внесків за 2009 рік на загальну суму 21958 грн. 06 коп., а позов таким, що підлягає задоволенню.

Судові витрати з відповідача не стягуються, оскільки згідно з ч. 4 ст. 94 КАСУ у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», Законом України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», Інструкцією про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженою Наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 грудня 2000 року № 339 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 16 січня 2001 року за № 30/5221, статтями 159, 160, 161, 162, 163 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Христинівського районого центру зайнятості до сільськогосподарського виробничого кооперативу «Зоря» задовольнити повністю.

Стягнути з сільськогосподарського виробничого кооперативу «Зоря»: 20051, Черкаська область, Христинівський район, с. Кузьмина Гребля (код ЄДРПОУ 03794667) на корить Христинівського районного центру зайнятості Черкаської області: 20000, Черкаська область, м. Христинівка, вул. Леніна, 97 (код ЄДРПОУ 22809127) недоїмку з внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття за 2009 рік на загальну суму 21958 (двадцять одна тисяча дев'ятсот п'ятдесят вісім) грн. 06 коп.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд шляхом подання заяви про апеляційне оскарження протягом 10 днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу - з дня складення в повному обсязі. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя В.В. Мишенко

Повний текст постанови виготовлений 30 березня 2010 року.

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.03.2010
Оприлюднено24.09.2015
Номер документу50637612
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-316/10/2370

Ухвала від 15.03.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Ухвала від 05.02.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Постанова від 30.03.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Ухвала від 15.02.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Постанова від 30.03.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Мишенко Володимир Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні