Постанова
від 30.03.2010 по справі 2а-316/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

Іменем України

30 березня 2010 року Справа № 2 а-316/10/2370

Черкаський окружний адм іністративний суд в складі:

головуючого судді Мишенка В.В.,

при секретарі Дубовій Ю.С.,

за участю: представника по зивача Гриценка О.М. - за до віреністю, розглянувши у від критому судовому засіданні в м. Черкаси адміністративну с праву за позовом Христинівсь кого районого центру зайнято сті до сільськогосподарсько го виробничого кооперативу « Зоря» про стягнення заборго ваності по страхових внесках в сумі 21958 грн. 06 коп.,

ВСТАНОВИВ:

До суду з позовною заявою звернувся Христинівський ра йонний центр зайнятості (дал і - позивач), в якій просить стя гнути з сільськогосподарськ ого виробничого кооперативу "Зоря" (далі - відповідач) забор гованість по страхових внеск ах до Фонду загальнообов'язк ового державного соціальног о страхування України на вип адок безробіття в сумі 21958 грн. 06 коп.

В судовому засіданні предс тавник позивача Гриценко О .М. позов підтримав, обґрунт овуючи свої вимоги викладени ми в позовній заяві обставин ами.

Відповідач в судове засіда ння свого представника не на правив, хоча був належним чин ом повідомлений про час, дату та місце слухання справи, кло потань чи заяв про відкладен ня розгляду справи та відомо стей про наявність поважної причини неявки відповідача в судове засідання до суду не н адходило. В зв' язку з цим суд вважає, що справа підлягає ро згляду без участі відповідач а.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и та оцінивши всі наявні в мат еріалах справи докази в їх су купності, суд вважає, що даний позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Страхувальники, які викори стовують працю фізичних осіб за договорами цивільно-прав ового характеру, набувають с татусу платника страхових вн есків на підставі п. 4 ч. 2 ст. 4 За кону України «Про загальнооб ов'язкове державне соціальне страхування на випадок безр обіття» відповідно з дня укл адення цивільно-правового до говору. Роботодавці - юриди чні особи набувають статусу платника страхових внесків д о Фонду загальнообов'язковог о державного соціального стр ахування України на випадок безробіття (Фонд) з дня взяття їх на облік.

Відповідач зареєстрований Христинівським районним цен тром зайнятості як платник с трахових внесків до Фонду за гальнообов'язкового державн ого соціального страхування України на випадок безробіт тя 29.10.1997 року та відповідно до с татті 35 Закону України «Про за гальнообов'язкове державне с оціальне страхування на випа док безробіття» зобов'язаний своєчасно та в повному розмі рі сплачувати страхові внеск и.

Положенням частини 2 статті 12 Закону України «Про загаль нообов'язкове державне соціа льне страхування на випадок безробіття» встановлено, що ф ункції робочих органів вик онавчої дирекції Фонду загал ьнообов'язкового державного соціального страхування Ук раїни на випадок безробіття покладаються на центр зайнят ості, який провадить збір стр ахових внесків, контролює пр авильність нарахування та св оєчасність сплати страхових внесків.

Відповідно до ч. 3 ст. 17 Закону України «Про загальнообов'я зкове державне соціальне стр ахування на випадок безробіт тя» страхувальники здійснюю ть перерахування страхових в несків одночасно з одержання м (перерахуванням) коштів на о плату праці (виплату доходу), у тому числі в безготівковій ч и натуральній формі, або виру чки від реалізації товарів (п ослуг). При цьому фактичним од ержанням (перерахуванням) ко штів на оплату праці (виплату доходу) вважається одержанн я відповідних сум готівкою, з арахування на банківський ра хунок одержувача, перерахува ння за дорученням одержувача на будь-які цілі, одержання то варів (послуг) або будь-яких ін ших матеріальних цінностей в рахунок зазначених виплат (д оходу), фактичне здійснення з цих виплат (доходу) відрахува нь, передбачених законодавст вом або за виконавчими докум ентами, чи будь-яких інших від рахувань.

Статтею 19 Закону України «П ро загальнообов'язкове держа вне соціальне страхування на випадок безробіття» розміри страхових внесків на календ арний рік для роботодавців в становлюються у відсотках до сум фактичних витрат на опла ту праці найманих працівникі в, грошове забезпечення війс ьковослужбовців, що включают ь витрати на виплату основно ї та додаткової заробітної п лати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат, у том у числі в натуральній формі, щ о визначаються згідно з норм ативно-правовими актами, при йнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці", ви плату доходу (прибутку) фізич ним особам за виконання робі т (послуг) за договорами цивіл ьно-правового характеру, які підлягають обкладенню подат ком з доходів фізичних осіб.

Згідно зі статтею 1 Закону У країни «Про розмір внесків н а деякі види загальнообов'яз кового державного соціально го страхування на загальнооб ов'язкове державне соціальне страхування на випадок безр обіття» внески на загальнооб ов' язкове державне соціаль не страхування на випадок бе зробіття для роботодавців ст ановлять 1,6 відсотка суми факт ичних витрат на оплату праці найманих працівників, що вкл ючають витрати на виплату ос новної та додаткової заробіт ної плати, інші заохочувальн і та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній фор мі, виплату доходу (прибутку) з а договорами цивільно-правов ого характеру та підлягають обкладанню податком з доході в фізичних осіб.

Пунктом 6.7 Інструкції про по рядок обчислення і сплати вн есків на загальнообов'язкове державне соціальне страхува ння на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фон ду загальнообов'язкового дер жавного соціального страхув ання України на випадок безр обіття, затвердженої Наказом Міністерства праці та соціа льної політики України від 18 г рудня 2000 року № 339 та зареєстров аної в Міністерстві юстиції України 16 січня 2001 року за № 30/5221, визначено обов' язок робото давців щокварталу подавати р озрахункову відомість про на рахування і перерахування ст рахових внесків до Фонду заг альнообов'язкового державно го соціального страхування У країни на випадок безробіття , до 20 числа місяця, наступного за звітним періодом. В цій від омості страхувальники вирах овують та зазначають суми вн есків, які підлягають сплаті за відповідний звітний пері од.

Така відомість за 2009 рік пода на відповідачем до Фонду в ус тановленому порядку. За звіт ний період ним самостійно ви значено недоїмку зі страхови х внесків, яка виникла на кіне ць 2009 року, на загальну суму 21958 г рн. 06 коп. Ці кошти в добровіль ному порядку не сплачені, том у підлягають стягненню.

Враховуючи викладене, суд в важає законною та обґрунтова ною вимогу позивача про стяг нення недоїмки зі страхових внесків за 2009 рік на загальну с уму 21958 грн. 06 коп., а позов таким , що підлягає задоволенню.

Судові витрати з відповіда ча не стягуються, оскільки зг ідно з ч. 4 ст. 94 КАСУ у справах, в яких позивачем є суб' єкт вл адних повноважень, а відпові дачем - фізична чи юридична особа, судові витрати здійсн ені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись Законом України «Про загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я на випадок безробіття», Зак оном України «Про розмір вне сків на деякі види загальноо бов'язкового державного соці ального страхування на загал ьнообов'язкове державне соці альне страхування на випадок безробіття», Інструкцією пр о порядок обчислення і сплат и внесків на загальнообов'яз кове державне соціальне стра хування на випадок безробітт я та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального стра хування України на випадок б езробіття, затвердженою Нака зом Міністерства праці та со ціальної політики України ві д 18 грудня 2000 року № 339 та зареєст рованою в Міністерстві юстиц ії України 16 січня 2001 року за № 30 /5221, статтями 159, 160, 161, 162, 163 КАС Україн и, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Христинівського районого це нтру зайнятості до сільськог осподарського виробничого к ооперативу «Зоря» задовольн ити повністю.

Стягнути з сільськогоспо дарського виробничого коопе ративу «Зоря»: 20051, Черкаська об ласть, Христинівський район, с. Кузьмина Гребля (код ЄДРПОУ 03794667) на корить Христинівськог о районного центру зайнятост і Черкаської області: 20000, Черка ська область, м. Христинівка, в ул. Леніна, 97 (код ЄДРПОУ 22809127) нед оїмку з внесків на загальноо бов' язкове державне соціал ьне страхування на випадок б езробіття за 2009 рік на загальн у суму 21958 (двадцять одна тисяч а дев' ятсот п' ятдесят вісі м) грн. 06 коп.

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду че рез Черкаський окружний адмі ністративний суд шляхом пода ння заяви про апеляційне оск арження протягом 10 днів з дня її проголошення, а в разі скл адення постанови у повному о бсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу - з дня складенн я в повному обсязі. Якщо поста нову було проголошено у відс утності особи, яка бере участ ь у справі, то строк подання за яви про апеляційне оскарженн я обчислюється з дня отриман ня нею копії постанови. Апеля ційна скарга на постанову су ду першої інстанції подаєтьс я протягом двадцяти днів піс ля подання заяви про апеляці йне оскарження.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Суддя В.В. Мише нко

Повний текст постанови виг отовлений 30 березня 2010 року.

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.03.2010
Оприлюднено01.07.2010
Номер документу8669201
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-316/10/2370

Ухвала від 15.03.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Ухвала від 05.02.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Постанова від 30.03.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Ухвала від 15.02.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Постанова від 30.03.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Мишенко Володимир Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні