Ухвала
від 03.09.2015 по справі 815/6756/13-а
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

03 вересня 2015 року м. Київ К/800/66095/13

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

Олексієнка М.М. (доповідач), Швеця В.В., Штульман І.В.,

здійснивши в письмовому провадженні касаційний розгляд справи за адміністративним позовом відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Одеса (далі - Фонд) до ліквідаційної комісії Державної санітарно-епідеміологічної служби в Одеській області (далі - Ліквідаційна комісія ДСЕС) про стягнення капіталізованих платежів за касаційною скаргою представника Фонду на судові рішення Одеського окружного адміністративного суду від 18 жовтня 2013 року та Одеського апеляційного адміністративного суду від 22 листопада 2013 року,

в с т а н о в и л а :

У вересні 2013 року представник Фонду звернувся в суд з позовом, відповідно до якого просив стягнути 579946,26 грн. капіталізовані платежі.

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду від 18 жовтня 2013 року, залишеною без змін ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 22 листопада 2013 року, позовну заяву залишено без розгляду у зв'язку з пропуском строку звернення до суду.

В касаційній скарзі представник позивача, з посиланням на порушення норм матеріального і процесуального права, допущені судами, просить попередні судові рішення скасувати з направленням справи для продовження розгляду. Зазначає, що стрки звернення до суду не пропустив.

З'ясувавши обставини справи в межах, передбачених статтею 220 Кодексу адміністративного судочинства України (далі -КАС України), колегія суддів приходить до висновку про задоволення касаційної скарги з урахуванням наступного.

Залишаючи позовну заяву без розгляду, суди попередніх інстанцій, з посиланням на положення статей 99 КАС України, 104, 105 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), виходили з того, що позивачем пропущено строк звернення до адміністративного суду і на підстав позовної заяви та доданих до неї матеріалів не знайшли підстав для визнання причин пропуску поважними.

Висновок судів не відповідає дійсним обставинам справи та нормам матеріального і процесуального права.

Строки звернення до адміністративного суду визначаються статтею 99 КАС України.

Відповідно до частини першої цієї норми адміністративний позов може бути поданий в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Як свідчить зміст позовної заяви, представник позивача просив стягнути капіталізовані платежі у зв'язку з ліквідацією юридичної особи, тому в цьому випадку строки звернення до суду встановлюються ЦК України, а не частиною другою статті 99 КАС України.

За приписами частини третьої статті 112 ЦК України у разі відмови ліквідаційної комісії у задоволенні вимог кредитора або ухилення від їх розгляду кредитор має право протягом місяця з дати, коли він дізнався або мав дізнатися про таку відмову звернутися до суду із позовом до ліквідаційної комісії.

Саме ця норма повинна застосуватися при визначення строків звернення до суду.

Невірне застосування норм права призвело до неналежного з'ясування обставин, які мають суттєве значення для обрахування строків звернення до суду.

Зокрема, судом першої інстанції не з'ясовано, коли ліквідаційна комісія ДСЕС відмовила у задоволенні вимог Фонду або ухилилася від їх розгляду. З цього часу необхідно визначати строки звернення до суду.

Суд апеляційної інстанції зазначені порушення не виправив та усупереч вимогам статей 159, 161, 195, 202 КАС України не забезпечив з'ясування наведених доводів апеляційної скарги, тому попередні судові рішення підлягають скасуванню з направленням справи для продовження розгляду до суду першої інстанції з підстав, передбачених частиною першою статті 227 КАС України (порушення норм матеріального і процесуального права, які призвели до постановлення незаконної ухвали, яка перешкоджає подальшому провадженню у справі.

При новому розгляді, з урахуванням положень частини третьої статті 112 ЦК України, необхідно з'ясувати, коли позивач дізнався або мав дізнатися про відмову в задоволенні його вимог щодо сплати капіталізованих платежів і визначитися у строках звернення до суду за захистом порушеного права.

На підставі наведеного, керуючись статтями 220, 222, 227, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Одеса задовольнити.

Скасувати судові рішення Одеського окружного адміністративного суду від 18 жовтня 2013 року та Одеського апеляційного адміністративного суду від 22 листопада 2013 року з направленням справи для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення копії особам, які беруть участь у справі і оскарженню не підлягає.

Судді: М.М. Олексієнко

В.В. Швець

І.В. Штульман

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення03.09.2015
Оприлюднено21.09.2015
Номер документу50686398
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/6756/13-а

Ухвала від 18.05.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Потоцька Н.В.

Ухвала від 28.02.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Потоцька Н. В.

Ухвала від 12.09.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Потоцька Н. В.

Ухвала від 31.10.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Джабурія О.В.

Ухвала від 31.10.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Джабурія О.В.

Ухвала від 16.12.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Коваль М.П.

Постанова від 30.11.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Потоцька Н. В.

Ухвала від 03.11.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Потоцька Н. В.

Ухвала від 28.08.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Олексієнко М.М.

Ухвала від 03.09.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Олексієнко М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні