Ухвала
від 19.04.2013 по справі 19/121
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Чернігівської області

14000, м. Чернігів, тел. (462) 672-847

проспект Миру, 20

УХВАЛА

В« 18 В» квітня 2013 року справа № 19/121 - 2010р.

За заявою головного державного виконавця відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Чернігівській області ОСОБА_1 14000, м. Чернігів, вул. Щорса, 12 Стягувач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Транс - Сервіс - 1» 81118, с. Ставчани Пустомитівського району Львівської області Боржник: Державне підприємство «Чемерський спиртовий завод» 17036, с. Чемер Козелецького району Чернігівської області, вул. Промислова, 10 про процесуальне правонаступництво Суддя А.С.Сидоренко

Представники сторін, ДП «Укрспирт» та органу стягнення в судове засідання не з'явились.

СУТЬ СПОРУ:

Головним державним виконавцем відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Чернігівській області ОСОБА_1 подана заява про здійснення процесуального правонаступництва шляхом заміни боржника - державного підприємства «Чемерський спиртовий завод» його правонаступником - державним підприємством спиртової та лікеро - горілчаної промисловості «Укрспирт» (м. Київ, вул. Б.Грінченка, 1, код 37199618).

В обґрунтування поданої заяви державний виконавець вказує, що ДП «Чемерський спиртовий завод» було реорганізовано шляхом приєднання до ДП «Укрспирт». При цьому останнє визначено правонаступником майнових прав і обов'язків боржника по справі.

Ухвалою господарського суду від 10.04.2013р. розгляд даної заяви був призначений в судовому засіданні з викликом повноважних представників боржника та ДП «Укрспирт».

Головний державний виконавець С.В.Петренко в судове засідання не з'явився, подавши клопотання про розгляд заяви за його відсутності.

Стягувач належним чином був повідомлений про дату, час та місце проведення розгляду заяви, що підтверджується засвідченим господарським судом витягом з офіційного сайту Українського державного підприємства поштового зв'язку «Укрпошта» щодо відстеження пересилання поштового відправлення, який містить інформацію про отримання адресатом відповідного поштового відправлення, однак в судове засідання не з'явився, причини неявки до суду не повідомив.

Втім, вказаною вище ухвалою господарського суду від 10.04.2013р. явка повноважного представника стягувача обов'язковою визнана не була.

Представник боржника в судове засідання не з'явився, причини неявки до суду не повідомив. До початку судового засідання від боржника надійшов відзив на заяву, в якому він просить відмовити в її задоволенні, посилаючись на незавершення процедури реорганізації підприємства та існування на даний час ДП «Чемерський спиртовий завод» як окремої юридичної особи.

Представник ДП «Укрспирт» також в судове засідання не з'явився, причини неявки до суду не повідомив. До початку судового засідання від ДП «Укрспирт» надійшов відзив на заяву (факсограма), в якому воно просить відмовити в її задоволенні, посилаючись на аналогічні обставини, викладені у відзиві боржника.

Розглянувши подані документи і матеріали, з'ясувавши фактичні обставини справи, дослідивши докази, які мають юридичне значення для розгляду заяви по суті, господарський суд ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Чернігівської області від 21.09.2010р. по справі № 19/121, залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 24.11.2010р., задоволені позовні вимоги товариства з обмеженою відповідальністю «Транс - Сервіс - 1» та присуджено до стягнення з ДП «Чемерський спиртовий завод» 56 100,00 грн. заборгованості, 5844,80 грн. нарахованого на суму боргу індексу інфляції, 3314,46 грн. трьох процентів річних з простроченої суми, 22 499,95 грн. пені, 877,59 грн. державного мита та 236,00 грн. витрат на інформаційно - технічне забезпечення судового процесу.

21.02.2011р. на примусове виконання вищевказаного рішення господарського суду був виданий відповідний наказ.

Постановою заступника начальника відділу державної виконавчої служби Козелецького районного управління юстиції ОСОБА_2 від 12.02.2013р. відкрито виконавче провадження з виконання наказу господарського суду Чернігівської області від 21.02.2011р. по справі № 19/121.

У відповідності з постановою головного державного виконавця відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Чернігівській області ОСОБА_1 від 25.02.2013р. вищевказане виконавче провадження було прийнято до виконання відділом примусового виконання рішень УДВС ГУЮ у Чернігівській області.

Згідно ст. 25 Господарського процесуального кодексу України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Про заміну або про відмову заміни сторони чи третьої особи її правонаступником господарський суд виносить ухвалу.

Право на звернення до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником надано також державному виконавцю ч. 5 ст. 8 Закону України «Про виконавче провадження».

Постановою Кабінету Міністрів України від 28.07.2010р. № 672 був ліквідований Державний концерн спиртової та лікеро - горілчаної промисловості (концерн «Укрспирт») та погоджено пропозицію Міністерства аграрної політики щодо:

утворення Державного підприємства спиртової та лікеро - горілчаної промисловості (далі - Державне підприємство «Укрспирт») на базі майна Державного концерну спиртової та лікеро - горілчаної промисловості (концерн «Укрспирт»), державних підприємств і об'єднань спиртової та лікеро - горілчаної промисловості (в т.ч. ДП «Чемерський спиртовий завод») з віднесенням підприємства до сфери управління Міністерства аграрної політики;

реорганізації державних підприємств і об'єднань спиртової та лікеро - горілчаної промисловості, що належать до сфери управління Міністерства аграрної політики (в т.ч. ДП «Чемерський спиртовий завод») шляхом приєднання до Державного підприємства «Укрспирт» та шляхом виділу майна, з використанням якого виготовляється підакцизна продукція, і передачі такого майна до Державного підприємства «Укрспирт».

Цією ж постановою установлено, що ДП «Укрспирт» є правонаступником Державного концерну спиртової та лікеро - горілчаної промисловості (концерн «Укрспирт»).

Наказом Міністерства аграрної політики України від 10.08.2010р. № 481 було утворено ДП «Укрспирт» та затверджено його статут.

Наказом Міністерства аграрної політики України від 14.10.2010р. № 651 було реорганізовано, зокрема, ДП «Чемерський спиртовий завод» шляхом приєднання до ДП «Укрспирт» та створено на базі майна реорганізованого державного підприємства відокремлений підрозділ (філію) без прав юридичної особи; визначено ДП «Укрспирт» правонаступником майнових прав і обов'язків реорганізованого ДП «Чемерський спиртовий завод»; утворено комісію з реорганізації ДП «Чемерський спиртовий завод».

Цим же наказом було уповноважено голову комісії ОСОБА_3 підписувати всі документи, необхідні для припинення шляхом реорганізації ДП «Чемерський спиртовий завод», зобов'язано його, зокрема, забезпечити проведення інвентаризації майна, майнових прав та обов'язків, що знаходяться на балансі реорганізованого підприємства, здійснити їх передачу на баланс ДП «Укрспирт» та подати до міністерства на затвердження передавальний акт приймання - передачі майна, майнових прав та обов'язків.

В той же час, у відповідності з ч. 4 ст. 91 Цивільного кодексу України, цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Згідно ст. ст. 104, 106 Цивільного кодексу України, юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації.

Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади.

Відповідно до ч. ч. 2 - 4 ст. 107 Цивільного кодексу України, після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу), які мають містити положення про правонаступництво щодо всіх зобов'язань юридичної особи, що припиняється, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов'язання, які оспорюються сторонами.

Передавальний акт та розподільчий баланс затверджуються учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про її припинення, крім випадків, встановлених законом.

Підписані головою і членами комісії з припинення юридичної особи та затверджені учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про припинення юридичної особи, примірники передавального акта та розподільчого балансу передаються в орган, який здійснює державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, за місцем її державної реєстрації, а також в орган, який здійснює державну реєстрацію юридичної особи - правонаступника, за місцем її державної реєстрації.

Порушення положень частин другої та третьої цієї статті є підставою для відмови у внесенні до єдиного державного реєстру запису про припинення юридичної особи та державній реєстрації створюваних юридичних осіб - правонаступників.

За змістом ч. 13 ст. 37 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», зміни до установчих документів юридичної особи, що не припиняється в результаті приєднання, підлягають державній реєстрації після державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті приєднання у порядку, встановленому статтею 29 цього Закону. Приєднання вважається завершеним з моменту державної реєстрації припинення юридичних осіб, що припиняються в результаті приєднання, та державної реєстрації відповідних змін до установчих документів.

Як вбачається із витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, наданого на запит господарського суду, станом на 15.04.2013р. ДП «Чемерський спиртовий завод» перебуває в стані припинення підприємницької діяльності за рішенням засновників.

За таких обставин, господарський суд доходить висновку про те, що реорганізація боржника не була завершена у встановленому законодавством порядку, тобто припинення його діяльності на даний час не відбулось.

При цьому господарський суд не може взяти до уваги доданий державним виконавцем до заяви акт приймання - передачі основних засобів від 01.07.2011р. № 7, оскільки він не підписаний членами комісії та не затверджений Міністерством аграрної політики України.

Отже, заява про здійснення процесуального правонаступництва подана державним виконавцем передчасно, а тому слід відмовити у її задоволенні.

Керуючись ст. ст. 25, 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні заяви головного державного виконавця відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Чернігівській області ОСОБА_1 про здійснення процесуального правонаступництва.

Суддя А.С.Сидоренко

19.04.13

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення19.04.2013
Оприлюднено24.09.2015
Номер документу50697240
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —19/121

Рішення від 07.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шаптала Є.Ю.

Ухвала від 10.04.2013

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Кочергіна Л.Р.

Ухвала від 19.04.2013

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Кочергіна Л.Р.

Ухвала від 16.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шаптала Є.Ю.

Ухвала від 16.12.2014

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Репех В.М.

Судовий наказ від 12.10.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Тимошенко О.М.

Ухвала від 22.09.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Тимошенко О.М.

Ухвала від 30.08.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Тимошенко О.М.

Ухвала від 17.08.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Левицька Н.Г.

Ухвала від 08.07.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні