Рішення
від 10.09.2015 по справі 923/894/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 вересня 2015 р. Справа № 923/894/15

Господарський суд Херсонської області у складі судді Сулімовської М.Б., при секретарі Ільонок В.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: товариства з обмеженою відповідальністю "Південенерго", м.Херсон

до відповідача: Херсонської міської ради м.Херсона

про зобов'язання вчинити певні дії

за участю представників сторін:

від позивача: Тюпляєв Я.Г. (паспорт серії МО № 688024, виданий Дніпровським РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області 21.04.1999р.), представник за довіреністю № 16/06 від 16.06.2015р.; Черства Т.С. (паспорт серії МР № 223074, виданий Дніпровським ВМ ХМВ УМВС України в Херсонській області 09.07.2007р.), представник за довіреністю від 02.06.2015р.

від відповідача: Тонкошкуров В.Г. (посвідчення серії А № 236 від 15.01.2015р.), представник за довіреністю № 9-38-9/21 від 12.01.2015р.

Позивач товариство з обмеженою відповідальністю "Південенерго", м. Херсон звернувся до суду з позовом до відповідача Херсонської міської ради про зобов`язання вчинити певні дії, а саме прийняти з оренди ділянку, яка розташована за адресою: м. Херсон, вул. Кірова, 14-А. Позовні вимоги, з посиланням на приписи статей 93 Земельного кодексу України, статей 1, 19, 31, 34 Закону України "Про оренду землі", обґрунтовані порушенням відповідачем прав позивача як орендаря земельної ділянки.

Ухвалою господарського суду від 10.06.2015р. порушено провадження у справі № 923/894/15.

За клопотанням сторін та на підставі ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950р., ст.17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини", справу розглянуто в більш тривалий строк, ніж передбачено ч.1 ст.69 ГПК України.

23.07.2015р. позивачем було подано уточнення прохальної частини позовної заяви, а саме, що стосується порядку приймання-передачі спірної земельної ділянки, яке було підтримано представником в судовому засіданні 24.07.2015р.

Враховуючи, що подана позивачем заява не є заявою про зміну підстав або предмету позову, заявою про збільшення позовних вимог тощо, суд ухвалив про прийняття даної заяви та про розгляд позовних вимог з урахуванням їх уточнення в частині зазначення порядку приймання-передачі спірної земельної ділянки - шляхом підписання відповідного акту.

В судовому засіданні 24.07.2015р. представники сторін дійшли згоди про можливість врегулювання даного спору в добровільному порядку, у зв'язку з чим ухвалою господарського суду від 24.07.2015р., на підставі ч.3 ст.69 ГПК України, було продовжено строк вирішення спору і відкладено розгляд справи на 10.09.2015р.

В судове засідання 10.09.2015р. представники сторін прибули.

Представник позивача надав для залучення до матеріалів справи додаткові матеріали, зазначив, що сторонами спір в добровільному порядку не врегульовано, а тому просить суд позов задовольнити.

Представник відповідача проти позовних вимог заперечив, з підстав, викладених у відзиві на позовну заяву, просить відмовити в його задоволенні.

У судовому засіданні 10.09.2015р. відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України судом проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд, -

в с т а н о в и в:

29.12.2008р. між Херсонською міською радою (Орендодавець) та товариством з обмеженою відповідальністю "Південенерго" (Орендар) було укладено договір оренди земельної ділянки, за умовами якого орендодавець на підставі рішення міської ради від 10.10.2008р. №980 надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення площею 0,0371 га під реконструкцію 2-поверхової адміністративної будівлі та її обслуговування, яка знаходиться у м.Херсоні по вул.Кірова, в районі будинку №14, із земель запасу.

Договір оренди земельної ділянки було зареєстровано в Херсонському міському відділі Херсонської регіональної філії державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при державному комітеті по земельних ресурсах" 23.03.2009р. за №040971300093.

23.03.2009р. земельну ділянку за актом приймання-передачі було передано орендареві.

В п.8 договору сторони дійшли згоди про те, що його укладено на 5 років, строком до 10.10.2013р. Після закінчення строку дії договору орендар має переважне право на поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 60 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

21.08.2013р. орендар товариство з обмеженою відповідальністю "Південенерго" звернувся до орендодавця Херсонської міської ради із заявою (вих. №272 - а.с.29) про поновлення договору оренди земельної ділянки строком на 44 роки.

Листом від 10.01.2014р. №8-9187-8/15 (а.с.37) Херсонська міська рада повідомила про неможливість поновлення з товариством з обмеженою відповідальністю "Південенерго" договору оренди земельної ділянки площею 0,0371 га по вул. Кірова, 14-а під реконструкцію 2-поверхової адміністративної будівлі та її обслуговування, оскільки, враховуючи, що ТОВ "Південенерго" належить частина об'єкту нерухомого майна (нежитлові приміщення третього поверху адміністративної будівлі), відведення земельної ділянки в користування або у власність (шляхом викупу) має здійснюватись тільки спільно всіма співвласниками об'єкту нерухомого майна. У зв'язку з чим для оформлення земельної ділянки із відповідною заявою необхідно звернутись усім співвласникам нерухомого майна.

05.05.2015р. орендар ТОВ "Південенерго" направив орендодавцеві Херсонській міській раді для підписання примірники акту про передачу та прийом земельної ділянки в натурі (а.с.10), посилаючись на припинення строку дії договору оренди земельної ділянки та обов'язок орендаря щодо повернення орендодавцеві земельної ділянки після припинення дії договору.

Листом від 12.06.2015р. №8-4694-17/15 (а.с.43) Херсонська міська рада повідомила орендаря про неможливість підписання акту передачі та приймання земельної ділянки посилаючись на те, що міською радою не приймалось рішення щодо відмови у продовженні строку дії договору оренди земельної ділянки, а з огляду на положення ст.33 Закону України "Про оренду землі", договір оренди вважається поновленим на тих же умовах і на той же строк. Крім цього, міська рада зазначила, що підписання акта передачі та приймання земельної ділянки можливо лише у випадку припинення договору оренди земельної ділянки внаслідок набуття права власності на об'єкт нерухомого майна іншими особами, але, з огляду на те, що ТОВ "Південенерго" залишилося співвласником нерухомості, підписання акту є неможливим.

Відмова Херсонської міської ради від підписання акту про передачу та прийом земельної ділянки стало підставою для звернення орендаря ТОВ "Південенерго" до господарського суду із заявою про зобов'язання відповідача прийняти з оренди спірну земельну ділянку.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, представник позивача зазначив, що, відповідно до ст.31 Закону України "Про оренду землі" та п.37 договору оренди, укладеного між сторонами, дія договору припиняється у разі закінчення строку, на який його було укладено. Статтею 34 Закону України "Про оренду землі" та п.21 договору оренди передбачений обов'язок орендаря після припинення дії договору повернути орендодавцю земельну ділянку. Оскільки, як стверджує представник товариства, Херсонська міська рада відмовила у продовженні договору оренди земельної ділянки, додаткова угода до договору оренди сторонами не укладалась, то договір оренди земельної ділянки від 29.12.2008р. припинив свою дію у зв'язку із закінченням строку, на який його було укладено. У зв'язку з чим у орендаря є обов'язок передати після закінчення дії договору оренди земельну ділянку орендодавцеві, так само як і у орендодавця, в свою чергу, є обов'язок прийняти земельну ділянку з оренди шляхом підписання відповідного акту приймання-передачі, від чого останній ухиляється. Також представник позивача зазначив, що, не дивлячись на те, що договір оренди припинив свою дію, ТОВ "Південенерго" продовжує сплачувати орендну плату, оскільки має побоювання, що у разі несплати орендних платежів йому можуть бути нараховані податковою інспекцією штрафні санкції; в той же час, товариство не має можливості та й не повинно одноосібно сплачувати орендну плату за земельну ділянку при наявності інших співвласників нерухомого майна, яке розташоване на ній.

Крім цього, представник позивача звернув увагу на те, що ТОВ "Південенерго" має намір оформити та використовувати спірну земельну ділянку у встановленому порядку. Так в судовому засіданні 24.07.2015р. представниками сторін було узгоджено питання щодо можливості врегулювання спору в добровільному порядку, у зв'язку з чим було продовжено строк розгляду справи та відкладено розгляд справи. Позивач звернувся до Центру надання адміністративних послуг м.Херсона для отримання переліку документів, необхідних для укладення договору оренди земельної ділянки всіма землекористувачами. ТОВ "Південенерго" було сформовано пакет документів (копії яких надано до матеріалів справи), замовлено, оплачено та отримано витяг про реєстрацію земельної ділянки та оновлений кадастровий план земельної ділянки. Однак інший землекористувач ухиляється від надання необхідних документів та укладення договору оренди земельної ділянки, що унеможливлює вирішення питання про укладення договору оренди всіма землекористувачами, які є власниками нерухомого майна, розташованого на земельній ділянці.

У зв'язку з чим представник позивача підтримує позовні вимоги та просить суд їх задовольнити.

Представник Херсонської міської ради проти позову заперечує, з підстав, викладених у відзиві. Зокрема, зазначив, що відповідно до ч.3 ст.24 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" виключно на пленарних засіданнях міської ради вирішуються питання регулювання земельних відносин. Враховуючи, що після звернення позивача до Херсонської міської ради з заявою про поновлення договору оренди земельної ділянки міською радою не приймалося рішення про відмову в поновленні договору, то, на думку представника відповідача, вступає в дію ст.33 Закону України "Про оренду землі", відповідно до якої якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку дії договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які передбачені договором. Отже договір оренди земельної ділянки, укладений між сторонами 29.12.2008р., є поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Згідно зі ст. ст. 13, 19 Конституції України земля є об'єктом права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статтею 12 Земельного кодексу України визначено повноваження сільских, селищних рад у галузі земельних відносин щодо розпорядження землями територіальних громад.

Як встановлено судом, 29.12.2008р. між Херсонською міською радою (орендодавець) та товариством з обмеженою відповідальністю "Південенрго" (орендар), на підставі рішення міської ради від 10.10.2008р. №980, укладено договір оренди земельної ділянки, за умовами якого орендареві було передано в строкове платне користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення під реконструкцію 2-поверхової адміністративної будівлі та її обслуговування, яка знаходиться у м.Херсоні по вул.Кірова, в районі будинку №14, із земель запасу, загальною площею 0,0371 га - інші відкриті землі, зайняті поточним будівництвом, нормативна грошова оцінка якої становить 166282,20 грн.

Договір оренди земельної ділянки було зареєстровано в Херсонському міському відділі Херсонської регіональної філії державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при державному комітеті по земельних ресурсах" 23.03.2009р. за №040971300093.

23.03.2009р. земельну ділянку за актом приймання-передачі було передано орендареві.

Відповідно до ст. 93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності. Відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються законом.

Згідно ст. 125 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації цього права.

Відповідно до ст. 6 Закону України "Про оренду землі" орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі. Право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Згідно ст. 13 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до ст. 14 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально.

Відповідно до ст. 33 Закону України "Про оренду землі" (в редакції Закону на час закінчення строку дії договору) по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі). Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов'язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі. До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди. При поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право орендаря на укладення договору оренди землі припиняється. Орендодавець у місячний термін розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди, перевіряє його на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і, за відсутності заперечень, приймає рішення про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної та комунальної власності), укладає з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі. За наявності заперечень орендодавця щодо поновлення договору оренди землі орендарю направляється лист-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення. У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. У цьому випадку укладання додаткової угоди про поновлення договору оренди землі здійснюється із: власником земельної ділянки (щодо земель приватної власності); уповноваженим керівником органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування без прийняття рішення органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної або комунальної власності). Керівник органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який уповноважений підписувати додаткову угоду до договору оренди землі щодо земельної ділянки державної або комунальної власності, визначається рішенням цього органу. Додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов'язковому порядку. Відмова, а також наявне зволікання в укладенні додаткової угоди до договору оренди землі може бути оскаржено в суді. У разі зміни межі або цільового призначення земельної ділянки поновлення договору оренди землі здійснюється у порядку одержання земельної ділянки на праві оренди.

Так в п.8 договору сторони дійшли згоди про те, що його укладено на 5 років, строком до 10.10.2013р. Після закінчення строку дії договору орендар має переважне право на поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 60 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

21.08.2013р. орендар товариство з обмеженою відповідальністю "Південенерго" звернувся до орендодавця Херсонської міської ради із заявою (вих. №272 - а.с.29) про поновлення договору оренди земельної ділянки строком на 44 роки. Проте, як слідує з тексту вищезазначеної заяви, додаткова угода про поновлення договору оренди орендодавцем на адресу Херсонської міської ради не направлялась.

Листом від 10.01.2014р. №8-9187-8/15 (а.с.37) Херсонська міська рада повідомила про неможливість поновлення з товариством з обмеженою відповідальністю "Південенерго" договору оренди земельної ділянки площею 0,0371 га по вул.Кірова, 14-а під реконструкцію 2-поверхової адміністративної будівлі та її обслуговування, оскільки, враховуючи, що ТОВ "Південенерго" належить частина об'єкту нерухомого майна (нежитлові приміщення третього поверху адміністративної будівлі), відведення земельної ділянки в користування або у власність (шляхом викупу) має здійснюватись тільки спільно всіма співвласниками об'єкту нерухомого майна. У зв'язку з чим для оформлення земельної ділянки із відповідною заявою необхідно звернутись усім співвласникам нерухомого майна.

Суд критично ставиться до тверджень відповідача про те, що, так як Херсонською міською радою не приймалось рішення про відмову в поновленні договору, вступає в дію ст.33 Закону України "Про оренду землі", відповідно до якої якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку дії договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які передбачені договором, у зв'язку з чим договір оренди земельної ділянки, укладений між сторонами 29.12.2008р., є поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Як вбачається з матеріалів справи та підтверджено представниками сторін в судових засіданнях, додаткова угода про поновлення договору оренди земельної ділянки від 29.12.2008р. не укладалась.

При цьому суд враховує, що відповідно до ст. 33 Закону України "Про оренду землі" додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов'язковому порядку. Тобто зазначена норма закону передбачає обов'язковість пролонгації договору оренди земельної ділянки (відновлення на той самий строк і на тих самих умовах) за відсутності заперечень орендодавця протягом одного місяця після закінчення строку договору і не вимагає наявності рішення орендодавця на поновлення договору оренди землі в якості обов'язкової підстави для його продовження.

Суд звертає увагу на те, що приписи статті 33 Закону України "Про оренду землі" передбачають чіткий порядок поновлення договорів оренди землі.

Так частини 2 і 3 даної норми встановлюють, що орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору на новий строк, зобов'язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі, додавши до листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі проект відповідної додаткової угоди.

У частинах 4 та 5 також йдеться про обов'язковість направлення крім листа-повідомлення і проекту додаткової угоди, а саме, що орендодавець у місячний термін розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди, перевіряє даний проект додаткової угоди на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору, оскільки при поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право орендаря на укладення договору оренди землі взагалі припиняється.

І лише після таких перевірок і узгоджень та за відсутності заперечень орендодавець приймає рішення про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної та комунальної власності) та укладає з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі.

За наявності ж заперечень орендодавця щодо поновлення договору оренди землі орендарю направляється лист-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення.

З аналізу зазначених ч.ч.1-5 ст.33 Закону України "Про оренду землі" вбачається, що в ч.6 цієї статті законодавцем закладений принцип "мовчазної згоди", а саме, якщо орендодавець, який отримав лист-повідомлення та проект додаткової угоди про поновлення договору оренди землі, що дає йому змогу перевірити проект на відповідність закону та узгодити істотні умови основного договору, не прийняв позитивного рішення про поновлення договору, але і не надав протягом одного місяця після закінчення строку договору обґрунтованих заперечень на лист та проект, то цим самим він мовчки погодився з фактом поновлення, а тому договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Згідно з ч.2 ст.125 Земельного кодексу України, в редакції, чинній на момент укладення договору оренди від 29.12.2008р., право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації.

Договір від 29.12.2008р. зареєстрований у Херсонському міському відділі Херсонської регіональної філії державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при державному комітету України по земельних ресурсах", про що в книзі записів державної реєстрації договорів оренди вчинено запис від 23.03.2009р. №040971300093.

Отже, договір набрав чинності 23 березня 2009 року.

Враховуючи положення п.8 Договору, що останній укладено на 5 років, останнім днем дії даного Договору є 22 березня 2014 року.

Таким чином, суд констатує, що, оскільки між сторонами не було укладено додаткової угоди про поновлення договору оренди землі, обов'язковість якої встановлена приписами статті 33 Закону України "Про оренду землі" та відомості про наявність якої (додаткової угоди), відповідно до правових позицій Верховного Суду України, викладених в Аналізі практики застосування судами ст. 16 ЦК України, необхідні для її державної реєстрації, з часу проведення якої настає момент поновлення договору і виникнення за ним права оренди (ст. 640 ЦК України, ст.125 ЗК), а також наявність якої підтверджувала б волевиявлення сторін поновити спірний договір оренди земельної ділянки, то з 22 березня 2014 року договір оренди земельної ділянки припинив свою дію на підставі абз.2 ч.1 ст.31 Закону України "Про оренду землі" та п.8 Договору за закінченням строку, на який його було укладено.

Щодо позиції відповідача стосовно того, що набуття права власності на об'єкт нерухомості, розташований на орендованій земельній ділянці, кількома особами є підставою для переукладання договору оренди а не для його припинення, а також посилання на положення п.40 договору оренди, відповідно до якого перехід права власності на будівлі і споруди, розташовані на орендованій земельній ділянці, до другої особи не є підставою для зміни умов договору, але потребує переоформлення договору оренди землі, суд зазначає наступне.

Як слідує з Витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно (а.с.67), позивачеві на праві власності належать нежитлові приміщення третього поверху адміністративної будівлі, розташованої на спірній земельній ділянці. Інша частина адміністративної будівлі відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна від 22.07.2015р. (а.с.96-99) на праві власності належить третій особі.

Відповідно до частини четвертої статті 120 Земельного кодексу України у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду кількома особами право на земельну ділянку визначається пропорційно до часток осіб у праві власності жилого будинку, будівлі або споруди.

Статтею 6 Закону України "Про оренду землі" визначено, що орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

Таким чином, враховуючи, що земельна ділянка може бути об'єктом цивільних прав виключно з моменту оформлення прав на земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у спільній власності декількох суб'єктів, то в даному випадку надання її у користування має відбутись шляхом укладення договору оренди земельної ділянки з усіма власниками будівлі, в якому сторонами (орендарями) виступатимуть кілька осіб (множинність сторін).

Порядок використання земельної ділянки кожним співвласником будівлі, зокрема відшкодування орендної плати за використання земельної ділянки, повинно здійснюватися пропорційно до часток осіб у праві власності на будівлю кожного співвласника. Такий договір оренди землі повинен містити невід'ємні частини, визначені статтею 15 Закону України "Про оренду землі".

Отже, в такому випадку матиме місце укладення нового договору оренди.

При цьому, як встановлено судом, в даному випадку договір оренди припинив свою дію у зв'язку із закінченням строку, на який його було укладено, та не вжиттям сторонами заходів щодо його продовження у встановленому законом порядку, а не у зв'язку із набуттям права власності на будівлю, розташовану на земельній ділянці, декількома особами.

Відповідно до положень статті 34 Закону України "Про оренду землі" у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. Орендар не має права утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця.

За умовами п.21 Договору після припинення дії договору орендар повертає орендодавцеві земельну ділянку у стані, не гіршому в порівнянні з тим, у якому він одержав її в оренду.

Як вже зазначалось, 05.05.2015р. орендар ТОВ "Південенерго" направив орендодавцеві Херсонській міській раді для підписання примірники акту про передачу та прийом земельної ділянки в натурі (а.с.10), посилаючись на припинення строку дії договору оренди земельної ділянки та обов'язок орендаря щодо повернення орендодавцеві земельної ділянки після припинення дії договору. Листом від 12.06.2015р. №8-4694-17/15 (а.с.43) Херсонська міська рада повідомила орендаря про неможливість підписання акту передачі та приймання земельної ділянки посилаючись на те, що міською радою не приймалось рішення щодо відмови у продовженні строку дії договору оренди земельної ділянки, а з огляду на положення ст.33 Закону України "Про оренду землі", договір оренди вважається поновленим на тих же умовах і на той же строк.

Згідно статті 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно до статті 13 Закону України "Про оренду землі " за договором оренди землі орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Нормою частини 1 статті 19 Закону України "Про оренду землі" встановлено, що строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років.

Статтею 631 ЦК України передбачено, зокрема, що строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов'язки відповідно до договору.

Відповідно до частини 1 статті 598 ЦК України зобов'язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом.

Судом встановлено, що договір оренди земельної ділянки від 29.12.2008 року є припиненим.

Відповідно до положень статті 34 Закону України "Про оренду землі" у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором.

Обов'язок позивача як орендаря повернути відповідачу - орендодавцеві земельну ділянку після припинення дії договору оренди закріплено в п.21 договору, в той же час, обов'язку орендаря повернути орендовану земельну ділянку після закінчення строку договору кореспондує зустрічний обов'язок орендодавця прийняти цю земельну ділянку.

Частиною першою статті 545 Цивільного кодексу України встановлено, що прийнявши виконання зобов'язання, кредитор повинен на вимогу боржника видати йому розписку про одержання виконання частково або у повному обсязі.

Отже, на виконання зобов'язання за договором оренди, особа вправі в судовому порядку вимагати прийняття від неї майна, яке було предметом договору, та отримання документа (акта) про таке прийняття, як підтвердження виконання нею зобов'язання (аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду України №1/5005/5719/2011 від 20.03.2012р.).

Таким чином, позивачем обрано саме такий спосіб захисту, передбачений п. 5 ч. 1 ст. 16 ЦК України, як примусове виконання обов'язку в натурі шляхом зобов'язання відповідача прийняти майно з оренди.

З матеріалів справи вбачається, що спір між ТОВ "Південенрго" та Херсонською міською радою виник з приводу вимоги до відповідача прийняти у позивача земельну ділянку, яка було предметом договору оренди, шляхом складання та підписання акту приймання-передачі.

Пунктом 5 частини 2 статті 16 Цивільного кодексу України передбачено такий спосіб захисту цивільних прав та інтересів, як примусове виконання обов'язку в натурі. А тому позовна вимога про зобов'язання відповідача прийняти від позивача як орендаря земельну ділянку є присудженням обов'язку в натурі.

Вказана правова позиція узгоджується із позицією, викладеною в постанові Верховного Суду України №1/5005/5719/2011 від 20.03.2012р.

Крім цього, в судовому засіданні судом було досліджено питання щодо фактичного місця розташування спірної земельної ділянки. Як слідує з укладеного між сторонами 29.12.2008р. договору оренди земельної ділянки та підписаного 23.03.2009р. акту про передачу та прийом земельної ділянки в натурі, в оренду передано земельну ділянку, яка знаходиться в м.Херсоні по вул.Кірова, в районі будинку №14. В той же час, позивач просить зобов'язати відповідача прийняти з оренди земельну ділянку, яка розташована в м.Херсоні по вул.Кірова, 14-а.

Як пояснив представник ТОВ "Південерго", мова йде про одну й ту ж земельну ділянку, на якій розташовується двоповерхова адміністративна будівля, після реконструкції якої було присвоєно адресу м.Херсон, вул.Кірова, 14-а.

Представник відповідача Херсонської міської ради підтвердив даний факт та зазначив, що земельна ділянка, розташована в м.Херсоні по вул.Кірова, 14-а, є саме тією ділянкою, що була передана товариству в оренду за договором від 29.12.2008р.

Вирішуючи питання щодо фактичного місця розташування земельної ділянки, судом враховується, що у відповідності зі статтею 79 Земельного кодексу України земельна ділянка - це частина земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, з визначеними щодо неї правами.

При цьому суд звертає увагу на те, що адреси (поштові адреси) присвоюються будинкам, будівлям, спорудам тощо; за однією адресою можуть знаходитися декілька земельних ділянок. Земельна ділянка, в свою чергу, ідентифікується не за адресою, а за кадастровим номером, який є неповторним на всій території України.

Як слідує з укладеного між сторонами договору та акту приймання-передачі земельної ділянки, в оренду передано земельну ділянку несільськогосподарського призначення загальною площею 0,0371 під реконструкцію 2-поверхової адміністративної будівлі та її обслуговування, яка знаходиться у м.Херсоні по вул. Кірова, в районі будинку №14.

Згідно Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 06.08.2015р. № НВ-6501337052015 (а.с.85-88) та кадастрового плану (а.с.89-90), який є невід'ємною частиною договору оренди, кадастровим номером земельної ділянки площею 0,0371 є 6510136900:25:002:0068.

На підставі вищевикладеного суд вважає, що позивачем невірно сприймається місце розташування земельної ділянки та поштова адреса адміністративної будівлі, зазначена в прохальній частині позовної заяви, а тому поверненню з оренди підлягає земельна ділянка, передана в оренду за умовами укладеного між сторонами 29.12.2008р. договору, а саме - загальною площею 0, 0371 га, кадастровим номером 6510136900:25:002:0068, розташована в м.Херсоні по вул.Кірова, в районі будинку №14.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про обґрунтованість вимог позивача і наявність підстав для задоволення позову в повному обсязі та зобов'язання відповідача Херсонської міської ради прийняти з оренди земельну ділянку, загальною площею 0,0371 га, кадастровий номер 6510136900:25:002:0068, розташовану в м.Херсоні по вул.Кірова, в районі будинку 14, передану в оренду на підставі договору оренди земельної ділянки від 29.12.2008р., зареєстрованого в Херсонському міському відділі Херсонської регіональної філії державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при державному комітеті по земельних ресурсах" 23.03.2009р. за №040971300093 шляхом підписання акту приймання-передачі.

Судові витрати в порядку статті 49 ГПК України покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити.

2. Зобов'язати Херсонську міську раду (код ЄДРПОУ 26347617, 73000 м.Херсон, пр.Ушакова, 37) прийняти від товариства з обмеженою відповідальністю "Південенерго" (код ЄДРПОУ 24951326, 73000 м.Херсон, вул.Кірова, 14-а) з оренди земельну ділянку, загальною площею 0,0371 га, кадастровий номер 6510136900:25:002:0068, розташовану в м.Херсоні, по вул.Кірова в районі будинку 14, за договором оренди земельної ділянки від 29.12.2008р., зареєстрованого в Херсонському міському відділі Херсонської регіональної філії державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при державному комітеті по земельних ресурсах" 23.03.2009р. за №040971300093 шляхом підписання акту приймання-передачі.

3. Стягнути з Херсонської міської ради (код ЄДРПОУ 26347617, 73000 м.Херсон, пр.Ушакова, 37) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Південенерго" (код ЄДРПОУ 24951326, 73000 м.Херсон, вул.Кірова, 14-а, р/р 2600030847501 ПАТ "Банк Кредит Дніпро" МФО 305749) судовий збір в сумі 1218 (одна тисяча двісті вісімнадцять) грн. 00 коп.

4. Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Повний текст рішення складено та підписано 18.05.2015р.

Суддя М.Б. Сулімовська

Дата ухвалення рішення10.09.2015
Оприлюднено24.09.2015
Номер документу50798388
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —923/894/15

Ухвала від 24.07.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 23.06.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 03.07.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 16.07.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Постанова від 24.11.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 11.11.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 15.10.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 01.10.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Рішення від 10.09.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 10.06.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні