Постанова
від 24.11.2015 по справі 923/894/15
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" листопада 2015 р.Справа № 923/894/15 Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Лавриненко Л.В.

суддів: Пироговського В.Т., Жекова В.І.

при секретарі судового засідання - Мельник Ю.М.

розглянувши матеріали апеляційної скарги ОСОБА_1 міської ради

на рішення Господарського суду Херсонської області від 10.09.2015 р.

у справі № 923/894/15

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю В«ПівдененергоВ» м. Херсон

до відповідача ОСОБА_1 міської ради

про зобов'язання вчинити певні дії

за участю представників сторін:

від ОСОБА_1 міської ради - ОСОБА_2 - за довір.;

від Товариства з обмеженою відповідальністю В«ПівдененергоВ» м. Херсон - ОСОБА_3 - за довір.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 01.10.2015 р. прийнято до провадження та призначено до розгляду на 11.11.2015 р. о 10:00 год. апеляційну скаргу ОСОБА_1 міської ради.

12.10.2015 від ОСОБА_1 міської ради до Одеського апеляційного господарського суду надійшло клопотання про проведення судового засідання, яке призначене на 11.11.2015 о 10:00 год., в режимі відеоконференції.

Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 15.10.2015 р. клопотання ОСОБА_1 міської ради задоволено, доручено Господарському суду Херсонської області (73000, м. Херсон, вул. Горького, 18) забезпечити проведення судового засідання по справі №923/894/15, розгляд якої призначено на 11.11.2015 р. о 10:00 год., в режимі відеоконференції в приміщенні Господарського суду Херсонської області.

11.11.2015 р. судове засідання по справі №923/894/15 не відбулось з вини Господарського суду Херсонської області, оскільки останнім не було забезпечено проведення його в режимі відеоконференції.

Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 11.11.2015 р. розгляд справи відкладено на 24.11.2015 р.

Відповідно до ч. 2 ст. 101 ГПК України апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Апеляційна скарга розглянута в межах процесуального строку, встановленого ст. 102 ГПК України.

В червні 2015 р. Товариство з обмеженою відповідальністю В«ПівдененергоВ» м. Херсон звернулось до Господарського суду Херсонської області з позовом до ОСОБА_1 міської ради про зобов'язання вчинити певні дії, а саме прийняти з оренди земельну ділянку, яка розташована за адресою: м. Херсон, вул. Кірова, 14-А.

23.07.2015 р. позивачем подано до місцевого господарського суду заяву про уточнення позовних, а саме, що стосується порядку приймання-передачі спірної земельної ділянки.

Рішенням Господарського суду Херсонської області від 10.09.2015 р. позов Товариства з обмеженою відповідальністю В«ПівдененергоВ» м. Херсон задоволено у повному обсязі.

Зобов'язано ОСОБА_1 міську раду прийняти від Товариства з обмеженою відповідальністю В«ПівдененергоВ» м. Херсон з оренди земельну ділянку, загальною площею 0,0371 га, кадастровий номер 6510136900:25:002:0068, розташовану в м. Херсоні, по вул. Кірова в районі будинку 14, за договором оренди земельної ділянки від 29.12.2008 р., зареєстрованого в ОСОБА_1 міському відділі ОСОБА_1 регіональної філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при державному комітеті по земельних ресурсах" 23.03.2009 р. за №040971300093 шляхом підписання акту приймання-передачі.

Не погодившись з рішенням місцевого господарського суду, ОСОБА_1 міська рада звернулась до Одеського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить оскаржуване рішення скасувати та прийняти нове, яким у задоволені позову відмовити.

Мотивуючи заявлені вимоги, ОСОБА_1 міська рада посилається на порушення Господарським судом Херсонської області приписів ст. 33 Закону України «Про оренду землі».

В поданому відзиві, Товариство з обмеженою відповідальністю В«ПівдененергоВ» м. Херсон заперечує проти доводів, викладених в апеляційній скарзі, і вважає, що оскаржуване рішення є таким, що прийнято відповідно до норм чинного законодавства, у зв'язку з чим підлягає залишенню без змін.

Розглянувши матеріали справи, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що апеляційна скарга ОСОБА_1 міської ради не підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Згідно зі ст. ст. 13, 19 Конституції України земля є об'єктом права власності Українського народу.

Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Земельного кодексу України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.

З приписами ст. 93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності. Відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються законом.

Згідно ст. 125 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації цього права.

Відповідно до ст. 6 Закону України "Про оренду землі" орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі. Право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Статтею 13 Закону України "Про оренду землі" визначено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно ст. 14 цього Закону договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально.

Як вбачається з матеріалів справи, 29.12.2008 р. між ОСОБА_1 міською радою (Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю В«ПівдененергоВ» м. Херсон (Орендар) укладено договір оренди земельної ділянки, за умовами якого орендодавець на підставі рішення міської ради від 10.10.2008 р. № 980 надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення площею 0,0371 га під реконструкцію 2-поверхової адміністративної будівлі та її обслуговування, яка знаходиться у м. Херсоні по вул. Кірова, в районі будинку № 14, із земель запасу.

Договір оренди земельної ділянки зареєстровано в ОСОБА_1 міському відділі ОСОБА_1 регіональної філії державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при державному комітеті по земельних ресурсах" 23.03.2009р. за №040971300093.

23.03.2009 р. ОСОБА_1 міська рада передала земельну ділянку Товариству з обмеженою відповідальністю В«ПівдененергоВ» м. Херсон за актом приймання - передачі.

Пунктом 8 договору оренди земельної ділянки сторони узгодили, що його укладено на 5 років, строком до 10.10.2013 р.

Після закінчення строку дії договору орендар має переважне право на поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 60 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

21.08.2013 р. Товариство з обмеженою відповідальністю В«ПівдененергоВ» м. Херсон звернулось до ОСОБА_1 міської ради з заявою про поновлення дії договору оренди земельної ділянки строком на 44 роки.

Листом від 10.01.2014 р. ОСОБА_1 міська рада повідомила про неможливість поновлення з Товариством з обмеженою відповідальністю В«ПівдененергоВ» м. Херсон договору оренди земельної ділянки, оскільки Товариству з обмеженою відповідальністю В«ПівдененергоВ» м. Херсон належить лише частина об'єкту нерухомого майна (нежитлові приміщення третього поверху адміністративної будівлі), тому відведення земельної ділянки в користування або у власність (шляхом викупу) має здійснюватися тільки спільно всіма співвласниками об'єкту нерухомого майна, у зв'язку з чим для оформлення земельної ділянки необхідно звернутись з відповідною заявою усім співвласникам нерухомого майна.

05.05.2015р. Товариство з обмеженою відповідальністю В«ПівдененергоВ» м. Херсон направило ОСОБА_1 міській раді для підписання акт про прийом - передачі земельної ділянки в натурі, посилаючись на припинення строку дії договору оренди земельної ділянки та обов'язок орендаря повернути орендодавця земельну ділянку після припинення дії договору.

Листом від 12.06.2015 р. ОСОБА_1 міська рада повідомила Товариство з обмеженою відповідальністю В«ПівдененергоВ» м. Херсон про неможливість підписання акту прийому - передачі земельної ділянки посилаючись на те, що міською радою не приймалось рішення про відмову у продовженні строку дії договору оренди земельної ділянки, отже відповідно до приписів ст. 33 Закону України «Про оренду землі» договір від 29.12.2008 р. вважається поновленим на тих же умовах і на той же строк.

Також, міська рада у наведеному листі зазначила, що підписання акту прийому - передачі земельної ділянки можливо лише у випадку припинення договору оренди земельної ділянки внаслідок набуття права власності на об'єкт нерухомого майна іншими особами, але, у зв'язку з тим, що Товариство з обмеженою відповідальністю В«ПівдененергоВ» м. Херсон залишилося співвласником нерухомості, підписання акту є неможливим.

Відповідно до ст. 33 Закону України "Про оренду землі" по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі).

Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов'язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі.

До листа - повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди.

При поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право орендаря на укладення договору оренди землі припиняється.

Орендодавець у місячний термін розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди, перевіряє його на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і, за відсутності заперечень, приймає рішення про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної та комунальної власності), укладає з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі. За наявності заперечень орендодавця щодо поновлення договору оренди землі орендарю направляється лист-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення.

У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. У цьому випадку укладання додаткової угоди про поновлення договору оренди землі здійснюється із:

- власником земельної ділянки (щодо земель приватної власності);

- уповноваженим керівником органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування без прийняття рішення органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної або комунальної власності).

Керівник органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який уповноважений підписувати додаткову угоду до договору оренди землі щодо земельної ділянки державної або комунальної власності, визначається рішенням цього органу.

Додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов'язковому порядку.

Відмова, а також наявне зволікання в укладенні додаткової угоди до договору оренди землі може бути оскаржено в суді.

У разі зміни межі або цільового призначення земельної ділянки поновлення договору оренди землі здійснюється у порядку одержання земельної ділянки на праві оренди.

З аналізу наведеної норми слід дійти висновку, що договір оренди землі поновляється на тих самих умовах та на той самий строк у разі дотримання сторонами встановленого цією нормою порядку, зокрема за наявності додаткової угоди та за відсутністю заперечень орендодавця протягом одного місяця після закінчення строку договору.

Як вбачається з матеріалів справи додаткова угода про поновлення договору оренди земельної ділянки від 29.12.2008 р. між сторонами не укладалась.

Таким чином, відсутність укладеної між сторонами додаткової угоди про поновлення договору оренди землі, обов'язковість якої встановлена приписами статті 33 Закону України "Про оренду землі", а також наявність якої підтверджувала б волевиявлення сторін поновити спірний договір оренди земельної ділянки, то з 22 березня 2014 року договір оренди земельної ділянки припинив свою дію на підставі абз. 2 ч. 1 ст. 31 Закону України "Про оренду землі" та п.8 Договору за закінченням строку, на який його було укладено.

Доводи ОСОБА_1 міської ради, щодо того, що набуття права власності на об'єкт нерухомості, розташований на орендованій земельній ділянці, кількома особами є підставою для переукладання договору оренди, а не для його припинення, а також посилання на положення п.40 договору оренди, не приймаються судом апеляційної інстанції враховуючи наступне.

Як вбачається з наявного в матеріалах справи ОСОБА_2 про реєстрацію права власності на нерухоме майно, Товариству з обмеженою відповідальністю В«ПівдененергоВ» м. Херсон на праві власності належать нежитлові приміщення третього поверху адміністративної будівлі, розташованої на спірній земельній ділянці.

Разом з тим, інша частина адміністративної будівлі відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна від 22.07.2015р. належить на праві власності третій особі - ОСОБА_4

Відповідно до ч. 4 ст. 120 Земельного кодексу України у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду кількома особами право на земельну ділянку визначається пропорційно до часток осіб у праві власності жилого будинку, будівлі або споруди.

Статтею 6 Закону України "Про оренду землі" визначено, що орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

Таким чином, враховуючи, що земельна ділянка може бути об'єктом цивільних прав виключно з моменту оформлення прав на земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у спільній власності декількох суб'єктів, то в даному випадку надання її у користування має відбутись шляхом укладення договору оренди земельної ділянки з усіма власниками будівлі, в якому сторонами (орендарями) виступатимуть кілька осіб.

Порядок використання земельної ділянки кожним співвласником будівлі, зокрема відшкодування орендної плати за використання земельної ділянки, повинно здійснюватися пропорційно до часток осіб у праві власності на будівлю кожного співвласника. Такий договір оренди землі повинен містити умови, визначені статтею 15 Закону України "Про оренду землі", у зв'язку з чим в даному випадку повинен укладатись новий договір оренди землі.

При цьому, в даному випадку договір оренди припинив свою дію у зв'язку із закінченням строку, на який його було укладено, а не у зв'язку з набуттям права власності на будівлю, розташовану на земельній ділянці, декількома особами.

Відповідно до положень статті 34 Закону України "Про оренду землі" у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором.

За умовами п. 21 договору оренди землі після припинення дії договору орендар повертає орендодавцеві земельну ділянку у стані, не гіршому в порівнянні з тим, у якому він одержав її в оренду.

Як зазначено вище, 05.05.2015 р. Товариство з обмеженою відповідальністю В«ПівдененергоВ» м. Херсон направило ОСОБА_1 міській раді для підписання акт прийому - передачі земельної ділянки в натурі, посилаючись на припинення строку дії договору оренди земельної ділянки та обов'язку орендаря щодо повернення орендодавцю земельної ділянки після припинення дії договору.

Листом від 12.06.2015 р. ОСОБА_1 міська рада повідомила орендаря про неможливість підписання акту прийому - передачі земельної ділянки посилаючись на те, що міською радою не приймалось рішення щодо відмови у продовженні строку дії договору оренди земельної ділянки, а з огляду на положення ст.33 Закону України "Про оренду землі", договір оренди вважається поновленим на тих же умовах і на той же строк.

Згідно зі ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно до ч. 1 ст. 598 цього Кодексу зобов'язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом.

Отже, на виконання зобов'язання за договором оренди, особа вправі в судовому порядку вимагати прийняття від неї майна, яке було предметом договору, та отримання документа (акта) про таке прийняття, як підтвердження виконання нею зобов'язання.

Одеський апеляційний господарський суд зазначає, що зміст відзиву на позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю В«ПівдененергоВ» м. Херсон та апеляційна скарга ОСОБА_1 міської ради свідчить лише про її ухилення від врегулювання земельних правовідносин з іншим співвласником будівлі, розташованої на спірній земельній ділянці, а також про її бажання покласти обов'язок сплати орендної плати за всю земельну ділянку на особу, яка виявила намір продовжувати користуватися земельною ділянкою з дотриманням вимог земельного законодавства.

Враховуючи вище викладене, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що місцевий господарський суд дійшов вірного висновку щодо обґрунтованості вимог позивача і наявність підстав для задоволення позову в повному обсязі та зобов'язання ОСОБА_1 міської ради прийняти з оренди земельну ділянку, передану Товариству з обмеженою відповідальністю В«ПівдененергоВ» м. Херсон на підставі договору оренди земельної ділянки від 29.12.2008 р., шляхом підписання акту прийому - передачі.

На підставі викладеного, керуючись ст. 85, 91, 93, 99, 101-105 ГПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Рішення Господарського суду Херсонської області від 10.09.2015 р. по справі № 923/894/15 залишити без змін, апеляційну скаргу ОСОБА_1 міської ради - без задоволення.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку.

Повний текст постанови складено та підписано 30.11.2015 р.

Головуючий суддя Л.В. Лавриненко

Судді В.Т. Пироговський

ОСОБА_5

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення24.11.2015
Оприлюднено04.12.2015
Номер документу53934897
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/894/15

Ухвала від 24.07.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 23.06.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 03.07.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 16.07.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Постанова від 24.11.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 11.11.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 15.10.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 01.10.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Рішення від 10.09.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 10.06.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні