Рішення
від 28.02.2007 по справі 13/257
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

13/257

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

 

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 лютого 2007 р.   Справа № 13/257   

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Шкіндера П.А. при секретарі судового засідання Федорук О.М. .розглянув у відкритому судовому засіданні справу

за позовом       Товариство з обмеженою відповідальністю "Товари для Вас"

вул.Василіянок,62а,м.Івано-Франківськ,    

до відповідача Житлово-будівельний кооператив "Прогрес"

вул.Чорновола,125 а, кв.1,м.Івано-Франківськ,76000

за участю представників сторін:

від позивача: Гах Володимир Ілліч-директор (наказ) від відповідача: не з"явився

про спонукання до укладання інвестиційного договору на умовах позивача.

В судовому засіданні оголошено перерву до 28.02.2007року, після чого судове засідання було продовжено.

Позивач в судовому засіданні заявлені вимоги підтримав і просить суд позов задоволити.

Відповідач в судове засідання не з"явився.

В ході судового засідання представникам сторін права та обов'язки, передбачені ст.22 ГПК України роз'яснено, заперечення щодо складу суду не поступало.

       В судовому засіданні оголошувалась перерва за клопотанням сторін для врегулювання спору.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд

                                                                        встановив:

рішенням загальних зборів ЖБК "Прогрес" від 30.08.2005р. ТзОВ "Товари для Вас" надано дозвіл на добудову четвертого поверху з влаштуванням шатрового даху будинку по вулиці Чорновола, 125а, взамін ТзОВ "Товари для Вас" зобов'язується провести профілактичний ремонт існуючого даху за власні кошти. Рішення прийнято одноголосно.

ТзОВ "Товари для Вас" виконуючи рішення загальних зборів в вересні місяці 2005р. провело профілактичний ремонт даху будинку по вул.Чорновола,125а за власні кошти.

Отримавши дозвіл від відповідача на добудову четвертого поверху, проведено розрахунки економічної ефективності даного проекту, в результаті чого, було встановлено, що проект стає прибутковим, в разі добудови четвертого поверху та мансардного приміщення.

Тому, виробляючи необхідні документи для отримання дозволів, на проведення добудови по вул.Чорновола, 125а ТзОВ "Товари для Вас" просило, надати дозвіл на добудову четвертого поверху з влаштуванням мансардного приміщення.

Рішенням виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради від 25.10.2005року позивач отримав дозвіл на проведення проектно-пошукових робіт для надбудови четвертого та мансардного поверхів, при умові укладення угоди з виконавчим комітетом міської ради про участь у соціально-економічному розвитку міста. На виконання проектно-пошукових робіт встановлено шестимісячний термін.

Між позивачем та жильцями будинку   на вулиці Чорновола, 125а 01.11.2005р. було досягнуто домовленості, де сторони взяли на себе відповідні зобов'язання по практичному виконанню рішення загальних зборів ЖБК "Прогрес" від 30.08.2005р.ішення загальних зборів ЖБК"Після отримання дозволу на проектно-пошукові роботи підприємством виконано ряд робіт, зокрема проведено геологічне обстеження ґрунтів, на яких побудований будинок, виготовлено за власні кошти проект відводу землі для ЖБК, зібрані всі технічні умови для проведення проектних робіт і виготовлений проект, який пройшов всі експертизи. Зауваження і пропозиції, які були висловлені ЖБК і експертизи позивачем були враховані.

        Рішення МВК від 14.03.2006р., і дано дозвіл на надбудову 4-го поверху з мансардним приміщеннями.

Рішенням загальних зборів ЖБК "Прогрес" від14.05.2006р. висловлено зауваження і

пропозиції по проекту надбудови 4-го та мансардних поверхів. Рішенням зборів зобов'язано

ТзОВ "Товари для Вас" провести проект надбудови по вул.Чорновола,125а у первісний стан,

тобто без мансардного приміщення.          

Позивачем зауваження вказані у рішенні зборів ЖБК "Прогрес" виконані і листом від 21.05.2006р. ТзОВ "Товари для Вас" звернулись з проханням до Івано-Франківського міськвиконкому провести зміни до рішення №136 від 14.03.2006року.

Враховуючи  домовленості між сторонами,  позивачем 21.07.2006р. був укладений договір підряду з ТзОВ "Полі сервіс", яке зобов'язувалась виконати будівельні роботи  по  надбудові четвертого поверху.

У зв'язку з вчиненими перешкодами жильцями будинку, роботи  з підготовкою до проведення будівельних робіт  позивачем було призупинено, у зв'язку з чим позивач  несе збитки через неможливість проведення будівельних робіт. Інвестори у випадку не виконання підприємством своїх зобов'язань, ставлять перед ним повернення своїх коштів і фінансову компенсацію по причині росту вартості житла.

Позивачем 18.10.2006року  направлено ЖБК "Прогрес" для підпису інвестиційний договір, де чітко розписані зобов'язання сторін по виконанню рішення зборів ЖБК "Прогрес" від 30.08.2005р., однак ЖБК "Прогрес" не повідомило позивача про підписання чи відмову у підписанні зазначеного договору .

Зміст запропонованого договору має наступний текст:

Інвестиційний Договір від  «18»жовтня 2006 р.

ЖБК «Прогрес »м. Івано - Франківськ вул. В. Чорновола 125 А надалі «Сторона - І " В          особі                                                                         

голови ЖБК «Прогрес »Точеного О., що діє на підставі статуту з однієї сторони, і ТзоВ «Товари для Вас »м. Івано - Франківськ вул.. Василіянок 62 А надалі «Сторона —II »в особі директора Гах В.І., що діє на  підставі статуту з іншої сторони уклали даний Інвестиційний Договір про наступне.

          Предмет договору.

«Сторона -1»надала дозвіл згідно Протоколу загальних зборів від 30.08. 2005 року на будівництво повного четвертого поверху з шатровим дахом із влаштуванням житлових квартир у житловому будинку по вул.. Чорновола 125 А. «Сторона - II »розробляє проектно - кошторисну документацію, погоджує її в установленому законом порядку. Проводить самостійно надбудову четвертого поверху з влаштуванням шатрового даху, або залучає підрядну організацію. Бере на себе ряд інвестиційних зобов'язань.

2.          Обов'язки Сторін.

3.          2.1. «Сторона- II»бере на себе слідуючі інвестиційні обов'язки:

проводить ремонт існуючого даху з метою запобігання протікання його на період виготовлення проекту і до початку будівництва;

          влаштувати шатровий дах із метало - черепиці з водовідводами;

          провести ревізію вентиляційних каналів;

реставрувати існуючий фасад будинку (ремонт штукатурки, ґрунтовка стін, фарбування (зовнішнє) балконних рам;

          ремонт під'їзду із влаштуванням нових дверей з кодовим замком;

реставрація сходів в під'їзді з розширенням під'їзду за рахунок входу в підвал, реставрація сходів в  під'їзді, покриття під'їзду пластиково - металічною конструкцією, заміна перил;

          заміна труб підвальної розводки ( каналізації і води ), наведення порядку в підвалі;

заміна поштових ящиків;

          благоустрій території навколо будинку із ремонтом під'їзної дороги ( посадка дерев, кущів, підсипка торфо - земляною сумішшю, влаштування лавочок );

          - у випадку нанесення збитків власникам квартир ( затоплення квартир, руйнування вікон, балконів та інші пошкодження ) по вині підприємства зобов'язуємось скласти відповідальний акт нанесених збитків і короткий  термін компенсувати збитки у грошовій формі, або провести відповідний ремонт;

-          разом з будівельною організацією надаємо графік проведення будівельних робіт;

- після здачі надбудови в експлуатацію нові квартировласники вступають в члени  ЖБК на тих умовах, що і існуючі члени ЖБК, всі комунікації передаються на баланс ЖБК, або експлуатуючій організації ;           

2.2 «Сторона -1 »бере на себе слідуючі інвестиційні обов'язки: надає право під час будівництва користуватися водою, електроенергією, підсобними приміщеннями;          своїми діями не створювати перешкоди для проведення будівельних робіт при умові дотримання проектних рішень і інвестиційних зобов'язань; не вмішуватись в процес розподілу квартир.

3. Права Сторін.

3.1.«Сторона - II »має право розпоряджатись побудованим житлом на свій розсуд, при цьому «Сторона -1»не повинна створювати перешкод. .

3.2.           «Сторона -1»має право:вносити свої пропозиції щодо покращення стану території і будинку в межах взятих на себе обв'язків

          «Стороною - II »; у випадку порушення вз'ятих на себе обов'язків «Стороною - II »вказати в письмовій формі на них із встановленим терміном виконання, у випадку повторного невиконання, припинити будівництво, або вимагати грошову компенсацію за невиконану роботу; має право призначити відповідального члена ЖБК, який проводитиме нагляд за дотриманням вз'ятих на себе зобов'язань «Стороною - II », а також вирішення поточних питань, які будуть виникати в процесі будівництва.

4. Претензії.

4.1 Усі спори між Сторонами, які виникли при виконанні даного Договору, будуть при змозі, вирішуватись шляхом переговорів.

4.2 У випадку невиконання графіка проведення робіт «Сторона - II »сплачує 0,1% за день простою від суми недовиконання певного виду робіт «Стороні -1».

4.3 У випадку перешкоджання «Стороною -1» виконання графіка проведення робіт «Стороною - II », що привело до зриву графіка проведення робіт,

«Сторона -1»сплачує пеню 0,1 % за день прострочки від суми недовиконання певного виду робіт «Стороні - II », або «Сторона - II »недовиконує свої обов'язки на дану пеню.

4.4 У випадку недосягнення угоди шляхом переговорів, усі суперечки підлягають розгляду і вишенню в судовому порядку у встановленому чинним законодавством.

5. Форс - мажор.

Обставини непереборної сили, що виникають з події екстраординарного характеру і які не можливо передбачити і запобігти: пожежі, повені, землетруси, епідемії, страйки, воєнні дії Сторона, яка не може виконати свої Договірні  зобов'язання вчасно в наслідок настання форс - мажорних обставин попереджає одна одну протягом 10 робочих днів,при цьому не оплачують пеню та штрафи і продовжують виконувати свої обов”язки після закінчення форс-мажорних обставин.

6.Термін виконання Договору

Згідно графіку проведення ремонтно-будівельних робіт розроблено разом з будівельною організацією:

початок робіт -08 листопада 2006 р.

Закінчення робіт -26 грудня 2007р.

Інвестиційний договір складено у двох примірниках.

7.Юридичні адреси сторін

ЖБК “Прогрес                                                                ТзОВ “Товари для ВАС”

м.Івано-Франківськ                                                         м.Івано-Франківськвул

Чорновола,125А,кв.1                                                        вул.Васильянок 62А.       

      Обґрунтовуючи свої вимоги,  позивач посилається на те, що на підставі домовленостей між позивачем та жильцями будинку  на вулиці Чорновола, 125а  від 01.11.2005р. та  рішення загальних зборів ЖБК "Прогрес" від 30.08.2005р. ,  яким  ТзОВ "Товари для Вас" надано дозвіл на добудову четвертого поверху з влаштуванням шатрового даху будинку по вулиці Чорновола, 125а, з урахуванням вимог ст.ст. 638,641,642,646 Цивільного кодексу України, позивачем направлено для підписання договір від 18.10.2006р., однак в порушення вимог зазначених вище вимог Закону, відповідач договір не підписав та не повернув позивачу.

     Враховуючи попередню згоду відповідача на укладення договору, вчиненні дії на виконання домовленостей щодо проведення ремонту даху та дій по виготовленню проектної документації, проведення експертиз, що потягнуло за собою матеріальні витрати позивача, останній просить позов задоволити.

       Відповідач проти позову заперечив і просить в позові відмовити.Відзиву на позов суду не представив.

        Розглянувши матеріали справи, заслухавши обґрунтування за заперечення сторіноцінивши подані ними докази, суд приходить до висновку про задоволення позову виходячи з наступного.

У відповідності до вимог до п. 2 статті 638 Цивільного кодексу України, договір  укладається  шляхом  пропозиції  однієї   сторони укласти  договір  (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною.

      Позивачем  у відповідності до вимог статті 641  Цивільного кодексу України направлено відповідачу пропозицію про укладення інвестиційного договору.

Рішенням загальних зборів ЖБК "Прогрес" від 30.08.2005р. ТзОВ "Товари для Вас" надано дозвіл на добудову четвертого поверху з влаштуванням шатрового даху будинку по вулиці Чорновола, 125а, взамін ТзОВ "Товари для Вас" зобов'язується провести профілактичний ремонт існуючого даху за власні кошти. Рішення прийнято одноголосно.

Статтею 642 Цивільного кодексу України встановлено,що відповідь  особи,  якій  адресована   пропозиція   укласти договір,   про   її  прийняття  (акцепт)  повинна  бути  повною  і безумовною.

        Якщо особа,  яка одержала пропозицію  укласти  договір,  у межах  строку  для  відповіді вчинила дію відповідно до вказаних у пропозиції умов договору  (відвантажила  товари,  надала  послуги, виконала  роботи,  сплатила  відповідну  суму  грошей  тощо),  яка засвідчує  її  бажання  укласти  договір,  ця  дія  є   прийняттям

пропозиції,  якщо інше не вказане в пропозиції укласти договір або не встановлено  законом.  

     Особа,  яка  прийняла  пропозицію,  може  відкликати  свою відповідь про її прийняття,  повідомивши про це особу, яка зробила пропозицію укласти договір,  до моменту або в момент одержання нею відповіді про прийняття пропозиції.

     Приймаючи до уваги вчинені сторонами дії, направлені на виконання домовленостей по надбудові четвертого поверху будинку по вул. Чорновола 125А у м. Івано-Франківську, та дії відповідача щодо не підписання договору, які порушують законні права та охоронювані законом інтереси відповідача,що передбачені статтею 15 Цивільного кодексу України, зокрема кожна  особа  має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

 Кожна особа має право на захист свого  інтересу,  який  не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

А також,  право особи  звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу суд приходить до висновку про задоволення позову.    

Відповідно до ст. 49 ГПК України судові витрати по сплаті  держмита в сумі                   85грн., а також 118 грн. витрат з інформаційно-технічного забезпечення слід покласти на відповідача.

Керуючись ст. 124 Конституції України, ст. 49, 82-84 Господарського процесуального кодексу України, ст.ст. 15, 638, 641,642 ,646 Цивільного кодексу України,  суд

                                                  ВИРІШИВ:

позов задоволити

          Укласти інвестиційний договір в наступній редакції:  Договір від  «18»жовтня 2006 р.

ЖБК «Прогрес »м. Івано - Франківськ вул. В. Чорновола 125 А надалі «Сторона - І " В          особі                                                                         

голови ЖБК «Прогрес »Точеного О., що діє на підставі статуту з однієї сторони, і ТзоВ «Товари для Вас »м. Івано - Франківськ вул.. Василіянок 62 А надалі «Сторона —II »в особі директора Гах В.І., що діє на  підставі статуту з іншої сторони уклали даний Інвестиційний Договір про наступне.

1.Предмет договору.

«Сторона -1»надала дозвіл згідно Протоколу загальних зборів від 30.08. 2005 року на будівництво повного четвертого поверху з шатровим дахом із влаштуванням житлових квартир у житловому будинку по вул.. Чорновола 125 А. «Сторона - II »розробляє проектно - кошторисну документацію, погоджує її в установленому законом порядку. Проводить самостійно надбудову четвертого поверху з влаштуванням шатрового даху, або залучає підрядну організацію. Бере на себе ряд інвестиційних зобов'язань.

2.Обов'язки Сторін.

2.1. «Сторона- II»бере на себе слідуючі інвестиційні обов'язки:

проводить ремонт існуючого даху з метою запобігання протікання його на період виготовлення проекту і до початку будівництва;          влаштувати шатровий дах із метало - черепиці з водовідводами; провести ревізію вентиляційних каналів; реставрувати існуючий фасад будинку ( ремонт штукатурки, ґрунтовка стін, фарбування ( зовнішнє) балконних рам; ремонт під'їзду із влаштуванням нових дверей з кодовим замком; реставрація сходів в під'їзді з розширенням під'їзду за рахунок входу в підвал, реставрація сходів в  під'їзді, покриття під'їзду пластиково - металічною конструкцією, заміна перил;заміна труб підвальної розводки ( каналізації і води ), наведення порядку в підвалі; заміна поштових ящиків;          благоустрій території навколо будинку із ремонтом під'їзної дороги ( посадка дерев, кущів, підсипка торфо - земляною сумішшю, влаштування лавочок );- у випадку нанесення збитків власникам квартир ( затоплення квартир, руйнування вікон, балконів та інші пошкодження ) по вині підприємства зобов'язуємось скласти відповідальний акт нанесених збитків і короткий  термін компенсувати збитки у грошовій формі, або провести відповідний ремонт; -  разом з будівельною організацією надаємо графік проведення будівельних робіт; після здачі надбудови в експлуатацію нові квартировласники вступають в члени  ЖБК на тих умовах, що і існуючі члени ЖБК, всі комунікації передаються на баланс ЖБК, або експлуатуючій організації ;           

2.2 «Сторона -1 »бере на себе слідуючі інвестиційні обов'язки :          надає право під час будівництва користуватися водою, електроенергією, підсобними приміщеннями;          своїми діями не створювати перешкоди для проведення будівельних робіт при умові дотримання проектних  рішень і інвестиційних зобов'язань;          не вмішуватись в процес розподілу квартир.

3. Права Сторін.

3.1.«Сторона - II »має право розпоряджатись побудованим житлом на свій розсуд, при цьому «Сторона -1»не повинна створювати перешкод. .

3.2.           «Сторона -1»має право: вносити свої пропозиції щодо покращення стану території і будинку в межах взятих на себе обв'язків " Стороною - II »;   у випадку порушення вз'ятих на себе обов'язків «Стороною - II »вказати в письмовій формі на них із    встановленим терміном виконання, у випадку повторного невиконання, припинити будівництво, або  вимагати грошову компенсацію за невиконану роботу ;  має право призначити відповідального члена ЖБК, який проводитиме нагляд за дотриманням вз'ятих на себе зобов'язань «Стороною - II », а також вирішення поточних питань, які будуть виникати в процесі будівництва.

4.Претензії.

4.1 Усі спори між Сторонами, які виникли при виконанні даного Договору, будуть при змозі, вирішуватись шляхом переговорів.

4.2У випадку невиконання графіка проведення робіт «Сторона - II»сплачує 0,1% за день простою від суми недовиконання певного виду робіт «Стороні -1».

4.3 У випадку перешкоджання «Стороною -1» виконання графіка проведення робіт «Стороною - II », що привело до зриву графіка проведення робіт,

«Сторона -1»сплачує пеню 0,1 % за день прострочки від суми недовиконання певного виду робіт «Стороні - II », або «Сторона - II »недовиконує свої обов'язки на дану пеню.

4.4 У випадку недосягнення угоди шляхом переговорів, усі суперечки підлягають розгляду і вишенню в судовому порядку у встановленому чинним законодавством.

5. Форс - мажор.

Обставини непереборної сили, що виникають з події екстраординарного характеру і які не можливо передбачити і запобігти: пожежі, повені, землетруси, епідемії, страйки, воєнні дії Сторона, яка не може виконати свої Договірні  зобов'язання вчасно в наслідок настання форс - мажорних обставин попереджає одна одну протягом 10 робочих днів,при цьому не оплачують пеню та штрафи і продовжують виконувати свої обов”язки після закінчення форс-мажорних обставин.

6.Термін виконання Договору

Згідно графіку проведення ремонтно-будівельних робіт розроблено разом з будівельною організацією:

початок робіт -08 листопада 2006 р.

Закінчення робіт -26 грудня 2007р.

Інвестиційний договір складено у двох примірниках.

7.Юридичні адреси сторін

ЖБК “Прогрес                                                                ТзОВ “Товари для ВАС”

м.Івано-Франківськ                                                         м.Івано-Франківськвул

Чорновола,125А,кв.1                                                        вул.Васильянок 62А.    

          

       Стягнути з  Житлово-будівельного  кооперативу "Прогрес" вул.Чорновола,125а, кв.1,  м.Івано-Франківськ ( код 22188642) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Товари для Вас",  вул.Василіянок,62а, м.Івано-Франківськ (код 22198356) -   85грн. судових витрат по сплаті державного мита та 118 грн. судових витрат з інформаційно-технічного забезпечення.

          Видати позивачу наказ після набрання рішенням законної сили.  Рішення господарського  суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

        

                    Суддя                                              Шкіндер П.А.                                              

Рішення оформлене та підписане відповідно до вимог ст. 84 ГПК України  20.03.2007р.

Виготовлено в АС "Діловодство суду"


20.03.2007року  

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення28.02.2007
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу508778
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/257

Рішення від 01.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Постанова від 24.04.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сітайло Л.Г.

Рішення від 07.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 16.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 19.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 16.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 26.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 18.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 07.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 07.09.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні