Постанова
від 17.09.2015 по справі 825/2730/15-а
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 вересня 2015 року                     м.Чернігів                     Справа № 825/2730/15-а

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючої судді           ЖитнякЛ.О.

за участі секретаря           Стасюк Т.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в м.Чернігові до Чернігівської обласної виробничо-наукової асоціації по картоплі "Чернігівкартопля" про стягнення боргу по сплаті різниці між сумою пенсій,-                                                  

В С Т А Н О В И В:

20.08.2015 Управління Пенсійного фонду України в м.Чернігові (далі – УПФУ в м.Чернігові) звернулось до суду з адміністративним позовом до Чернігівської обласної виробничо-наукової асоціації по картоплі "Чернігівкартопля" (далі – Асоціація "Чернігівкартопля") про стягнення боргу по сплаті різниці між сумою пенсії в розмірі 2017,50грн (згідно збільшених позовних вимог), мотивуючи тим, що відповідачем не сплачено різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" і сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, згідно надісланих позивачем повідомлень.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надав суду заяву про розгляд справи буз участі представника управління.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи належним чином повідомлений, що підтверджується рекомендованими повідомленнями про вручення поштового відправлення (а.с.16, 20). Причини неявки до суду не повідомив.

За таких обставин, враховуючи ч.1 ст.41 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає за можливе розглянути спір по суті на підставі наявних у справі доказів без фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Розглянувши подані документи і матеріали, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Чернігівська обласна виробничо-наукова асоціація по картоплі "Чернігівкартопля" (код 14222282) зареєстровано як юридичну особу 15.05.1992 (а.с. 5-7) та взято на облік до УПФУ в м.Чернігові як платника страхових внесків під №2506-0039. На обліку перебуває з 01.02.2010 (а.с. 8).

УПФУ в м.Чернігові на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (далі – Закон №1977-XII), і сумою пенсій, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів працівнику КупріяновуВ,П., витрачено суму у розмірі 2017,50 грн.

Відповідно до ст.24 Закон №1977-XII держава встановлює для наукових (науково-педагогічних) працівників, які мають необхідний стаж наукової роботи, пенсії на рівні, що забезпечує престижність наукової праці та стимулює систематичне оновлення наукових кадрів. Різниця між сумою пенсії, призначеної за цим Законом, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується: для наукових (науково-педагогічних) працівників державних бюджетних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів - за рахунок коштів державного бюджету; для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів - за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за цим Законом; для наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів - за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів.

Згідно з п. 13 Прикінцевих положень Закону України від09.07.2003 №1058-IV "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" у разі якщо особа має право на отримання пенсії відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" та цього Закону, призначається одна пенсія за її вибором. При цьому різниця між розміром пенсії, на який має право особа відповідно до зазначеного Закону, та розміром пенсії із солідарної системи відповідно до цього Закону фінансується відповідно до умов, передбачених Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність".

Механізм фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи визначено Порядком фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом № 1977-XII, та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2004 № 372 (далі – Порядок).

Відповідно до п. 2 Порядку за рахунок коштів державного бюджету фінансується 50 відсотків різниці у розмірі пенсії наукових (науково-педагогічних) працівників державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації у розрахунку на одну особу. Інша частина фінансується за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів.

Згідно вимогам ч.5 та ч.8 Порядку розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону № 1977-XII, про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення. Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках. У разі порушення строку сплати коштів, які спрямовуються на фінансування різниці у розмірі пенсії, органи Пенсійного фонду стягують відповідні суми у порядку, визначеному законодавством.

Різниця у розмірі пенсій наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації фінансується за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів згідно з п. 3-8 цього Порядку (ч. 9 Порядку).

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем було направлено Асоціації "Чернігівкартопля" повідомлення про суму витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", і сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на 2015рік, яке було отримано відповідачем 27.01.2015 (а.с.9).

На час розгляду судом цієї адміністративної справи зазначена заборгованість відповідачем не сплачена, доказів на спростування цієї обставини суду не надано.

З огляду на встановлене, керуючись ч.1 ст.9, ст.ст. 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України суд визнає, що вимога позивача про стягнення боргу по сплаті різниці між сумами пенсій в розмірі 2017,50грн. є обґрунтованою та підтверджується матеріалами справи, а відтак підлягає задоволенню у повному обсязі.

Судові витрати по справі згідно ч.4 ст.94 Кодексу адміністративного судочинства України з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст.41,158-163,167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд–

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Чернігівської обласної виробничо-наукової асоціації по картоплі "Чернігівкартопля" (проспект Миру, 14, офіс 217, м.Чернігів, Чернігівська область, 14000, ід.код 14222282) борг по сплаті різниці між сумою пенсій в сумі 2017,50 грн (дві тисячі сімнадцять гривень 50 коп) та перерахувати на рахунок Управління Пенсійного фонду України в м. Чернігові (проспект Перемоги, 139, м.Чернігів, 14013, р/р 25601200287321 в ОПЕРВ ЧОУ Ощадбанку, МФО 353553, код 37972192).

Постанова суду набирає законної сили в порядку статей 167, 186 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня отримання її копії. Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Суддя                                                                                                               Л.О. Житняк

                                                                                          

Дата ухвалення рішення17.09.2015
Оприлюднено28.09.2015
Номер документу50907563
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —825/2730/15-а

Ухвала від 22.08.2019

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Житняк Л.О.

Постанова від 17.09.2015

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Житняк Л.О.

Постанова від 17.09.2015

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Житняк Л.О.

Ухвала від 09.09.2015

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Житняк Л.О.

Ухвала від 21.08.2015

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Житняк Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні