Ухвала
від 17.09.2015 по справі 902/1172/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


ОКРЕМА УХВАЛА

17 вересня 2015 р. Справа № 902/1172/15

Господарський суд Вінницької області у складі: судді Матвійчука Василя Васильовича, розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом :Департаменту агропромислового розвитку Вінницької

облдержадміністрації (21050, м. Вінниця, вул. Соборна, 15 А)

до : Вінницького регіонального відділення ДП "Центр ДЗК"

(21050, м. Вінниця, вул. Соборна, 15 А)

про стягнення 98 043,40 грн.

при секретарі судового засідання Солоненко Т.В..

за участю представників сторін:

позивач : ОСОБА_1 за довіреністю № 04-01-20/1728 від 16.09.2015 року;

відповідача : не з'явився.

ВСТАНОВИВ :

Під час судового засідання 17.09.2015 року судом виявлено недоліки в діяльності та порушення законності відповідачем - Вінницьким регіональним відділенням ДП "Центр ДЗК", що полягають у недотриманні останнім норм процесуального права.

Так, ухвалою суду про порушення провадження у справі № 902/1172/15 від 26.08.2015 року відповідача зобов'язано надати суду: пояснення щодо обставин викладених в позовній заяві № 04-01-27/1543 від 20.08.2015 року; договір оренди нерухомого майна № 8 від 17.10.2006 року та докази його виконання в цілому; акти прийому-передачі в рамках договору оренди нерухомого майна № 8 від 17.10.2006 року; докази проведення розрахунків за договором, якщо таке мало чи матиме місце (платіжні документи); провести взаємозвірку заборгованості вказаної в позові за результатами якої скласти акт (відповідачу забезпечити проведення взаємозвірки); установчі документи; довідку Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців станом на 25.08.2015 року.

Під час дослідження матеріалів справи судом встановлено, що відповідачем не виконано вимог ухвали суду від 26.08.2015 року в частині надання доказів. Пояснень причин невиконання вимог суду не надано. Окрім того, останнім не забезпечено явки уповноваженого представника в засідання суду. При цьому суд зважає, що ухвала про порушення провадження у справі отримана відповідачем 31.08.2015 року, про що свідчить поштове повідомлення за вх. номером суду 7172 від 03.09.2015 року.

За вказаних обставин Вінницьке регіональне відділення ДП "Центр ДЗК" вважається належним чином повідомленим господарським судом про час і місце розгляду справи, а також про вимоги, що поставлені відносно нього в ухвалі суду.

Враховуючи викладені обставини в їх сукупності у суду відсутні підстави вважати, що Вінницьке регіональне відділення ДП "Центр ДЗК" не виконало вимоги ухвали суду з поважних причин, оскільки поважними визнаються лише такі обставини, які є об'єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення сторони та пов'язані з дійсними істотними перешкодами та труднощами.

Відповідно до ч.3 ст. 4 3 ГПК України господарський суд створює сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, необхідні умови для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства.

Відповідно до ст.4 5 ГПК України ("Судові рішення") господарські суди здійснюють правосуддя шляхом прийняття обов’язкових до виконання на усій території України рішень, ухвал, постанов. Рішення і постанови господарських судів приймаються іменем України. Невиконання вимог рішень, ухвал, постанов господарських судів тягне відповідальність, встановлену цим Кодексом та іншими законами України. Усі судові рішення викладаються у письмовій формі.

Відповідно до ч.5 ст.124 Конституції України судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов’язковими для виконання на всій території України.

Обов'язковість судових рішень (до яких належать і ухвали суду) визначена ч.3 ст.129 Конституції України як одна з основних засад судочинства.

Статтею 13 Закону України "Про судоустрій та статус суддів" передбачено, зокрема, що судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання усіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об'єднаннями на всій території України; невиконання судових рішень тягне за собою відповідальність, установлену законом.

У статті 115 ГПК України визначено, що рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України.

В разі відмови підприємства чи організації у наданні документів і матеріалів, необхідних для вирішення спору господарський суд може реагувати, зокрема, таким чином:

- якщо підприємство чи організація, яка припустилася порушення, є стороною у справі - на підставі п.5 ст.83 ГПК вирішити питання про стягнення з неї в доход Державного бюджету України штрафу в розмірі, передбаченому цією нормою;

- незалежно від участі зазначеного підприємства чи організації у справі - відповідно до ч.4 ст.90 ГПК надіслати належним органам повідомлення про виявлення в діяльності працівників підприємства чи організації порушення законності, що міститься ознаки дії, переслідуваної в кримінальному порядку, а саме - порушення, передбаченого ст.382 Кримінального кодексу України, у вигляді невиконання службовою особою, зокрема, ухвали суду; згідно з приписами ч.ч.1, 2 ст.90 ГПК України винести і надіслати відповідну окрему ухвалу, маючи при цьому на увазі, що невжиття заходів щодо окремої ухвали суду тягне за собою адміністративну відповідальність, передбачену статтею 185 6 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

При цьому, притягнення певної фізичної та/або юридичної особи до встановленої законом відповідальності не звільняє підприємство чи організацію від обов'язку виконати ухвалу господарського суду, в тому числі про витребування необхідних документів і матеріалів.

Вищевказана позиція підтверджується, зокрема, листом Вищого господарського суду України від 13.08.2008 року № 01-8/482 "Про деякі питання застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у першому півріччі 2008 року".

Разом з тим, незважаючи на обов’язковість виконання вимог ухвал суду, Вінницьке регіональне відділення ДП "Центр ДЗК" так і не виконало вказівки господарського суду Вінницької області.

Дана бездіяльність Вінницького регіонального відділення ДП "Центр ДЗК" порушує норми ст.124 Конституції України, ст.4 5 Господарського процесуального кодексу України та створює перешкоди суду у здійсненні правосуддя позаяк основним завданням судочинства в господарських судах є захист економічних прав та охоронюваних законом інтересів учасників господарських відносин, сприяння зміцненню законності у цій сфері та розгляду справи у встановлені строки незалежним та незацікавленим судом. Необґрунтоване затягування процесу перешкоджає своєчасному здійсненню правосуддя, що не узгоджується із засадами господарського судочинства.

Невиконання вимог рішень, ухвал, постанов господарських судів тягне відповідальність, встановлену Господарським процесуальним кодексом України та іншими законами України.

Неподання або несвоєчасне подання стороною у справі, іншим учасником судового процесу доказів з неповажних причин, спрямоване на затягування судового процесу, має розцінюватися господарським судом як зловживання процесуальними правами.

Відповідні дії або бездіяльність з урахуванням конкретних обставин справи можуть тягти за собою, зокрема, винесення у встановленому порядку окремих ухвал (стаття 90 ГПК), про що наголошується в п.3.13 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 р. № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції".

За таких обставин процесуальні дії Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, що виражались у ненаданні витребуваних судом документів, розцінюються судом як зловживання належними суб'єкту процесуальними правами.

Відповідно до статті 90 Господарського процесуального кодексу України господарський суд, виявивши при вирішенні господарського спору порушення законності або недоліки в діяльності підприємства, установи, організації, державного чи іншого органу, виносить окрему ухвалу.

Окрема ухвала надсилається відповідним підприємствам, установам, організаціям, державним та іншим органам, посадовим особам, які несуть відповідальність за ухилення від виконання вказівок, що містяться в окремій ухвалі.

Враховуючи викладене, господарський суд Вінницької області вбачає за необхідне винести окрему ухвалу та надіслати її на адресу Вінницького регіонального відділення ДП "Центр ДЗК" з метою усунення порушень та недоліків в роботі, а також налагодження його діяльності в сфері вчасного, належного та повного виконання судових рішень (ухвал).

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.86, 90, 115 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ :

1. Керівнику Вінницького регіонального відділення ДП "Центр ДЗК" ОСОБА_2 усунути порушення законності і недоліки в діяльності щодо своєчасного виконання вимог господарського суду.

2. Зобов'язати керівника Вінницького регіонального відділення ДП "Центр ДЗК" :

- розглянути дану окрему ухвалу господарського суду Вінницької області щодо зловживання процесуальними правами у встановленому законом порядку, вжити заходи щодо виконання вимог ухвали суду 26.08.2015 року в частині надання доказів та недопущення у майбутньому зазначених в окремій ухвалі порушень процесуального законодавства;

- про розгляд даної окремої ухвали та прийняті заходи повідомити господарський суд Вінницької області в строк до 30.09.2015 р.

3. Окрему ухвалу направити Головному управлінню Держгеокадастру у Вінницькій області рекомендованим листом.

Суддя Матвійчук В.В.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області (вул. Келецька, 63, м. Вінниця, 21017)

3 - в наряд

Дата ухвалення рішення17.09.2015
Оприлюднено28.09.2015
Номер документу50908064
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —902/1172/15

Ухвала від 13.10.2015

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 01.10.2015

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 17.09.2015

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 17.09.2015

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні