Постанова
від 03.02.2012 по справі 2а/1570/7709/2011
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

1

Справа № 2а/1570/7709/2011

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 січня 2012 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді -Соколенко О.М.

при секретарі -Кулішенко Є.С.

за участю: представника позивача - ОСОБА_1 (за довіреністю)

відповідач -не з`явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України в Суворовському районі м. Одеси до державного підприємства «Одеський механічний завод»про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах у сумі 8800 грн. 66 коп.,-

ВСТАНОВИВ:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Суворовському районі м. Одеси до державного підприємства «Одеський механічний завод»про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 та ч. 13 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»в частині пенсій, призначених відповідно до ст. 13 закону України «Про пенсійне забезпечення»(пенсій за віком призначених на пільгових умовах) у сумі 8800 грн. 66 коп. В обґрунтування вказаних вимог позивач зазначив, що згідно розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, виплачених пенсіонерам, які працювали на державному підприємстві «Одеський механічний завод», останнє повинне відшкодувати заборгованість на суму 8800 грн. 66 коп. (за списком № 1 - 1952 грн. 27 коп. та за списком № 2 - 6848 грн. 39 коп.) за період з 01.07.2011р. по 31.08.2011р. Оскільки заборгованість в добровільному порядку відповідачем погашена не була, позивач звернувся до суду з вказаним позовом.

У судовому засіданні представник позивача підтримала позовні вимоги в повному обсязі та просила суд позов задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з'явився, його позиція щодо позову не відома, оскільки заперечень на позовну заяву він не подав та повноважного представника у судове засідання не направив. Враховуючи наявність у довідці з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису про внесення інформації щодо відсутності юридичної особи за адресою місцезнаходження, судом було розміщено оголошення про виклик відповідача в судове засідання на 30.01.2012 року в газеті «Одеські вісті». Таким чином, про дату, час і місце судового розгляду відповідач був повідомлений належним чином та своєчасно.

Отже, враховуючи те, що судом було вжито всіх передбачених заходів для повідомлення відповідача належним чином про дату, час і місце розгляду судової справи, суд розглядав справу без участі відповідача відповідно до положень ст. 128 КАС України.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов обґрунтований та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що державне підприємство «Одеський механічний завод»перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Суворовському районі м. Одеси (а.с.8).

Згідно з приписами п.п. 1,2 ст. 1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування»від 26 червня 1997 року №400/97-ВР (із змінами та доповненнями) платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є, у тому числі, суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених у пункті 1 цієї статті, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади.

Судом також встановлено, що на державному підприємстві «Одеський механічний завод»виконуються роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списками № 1 та № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України.

З матеріалів справи вбачається, що на підставі довідки, що уточнює особливий характер роботи або умови праці, необхідної для призначення пільгової пенсії, ОСОБА_2 була призначена пенсія на пільгових умовах за списком № 1 (а.с.25) та на підставі довідок про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 були призначені пенсії на пільгових умовах за списком № 2 (а.с.23,24,26).

Відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»№1058-IV від 09.07.2003р. пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зазначеним особам, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення».

Згідно зі ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах; жінки - після досягнення 45 років і при стажі роботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожний повний рік такої роботи чоловікам і на 1 рік 4 місяці -жінкам. Працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах; жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах. Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з шкідливими і важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи чоловікам і за кожні 2 роки такої роботи - жінкам.

Судом встановлено, що усі пенсіонери мають необхідний стаж роботи зазначений у ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», що дає право на призначення пільгової пенсії.

Згідно довідок УПФУ у Суворовському районі м. Одеси від 30 серпня 2011 року, ОСОБА_2 за період з липня по серпень 2011 року отримав пенсію за віком при неповному пільговому стажі за Списком №1 у розмірі 3529 грн. 22 коп.; ОСОБА_5 за період з липня по серпень 2011 року отримав пенсію за віком при неповному пільговому стажі за Списком №2 у розмірі 2633 грн. 00 коп., ОСОБА_4 - у розмірі 1832 грн. 54 коп. та ОСОБА_3 -у розмірі 1625 грн. 20 коп. (а.с.19-22).

Абзацом 4 пункту 1 статті 2 вказаного Закону передбачено, що для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «а», «б»- «з»статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Судом встановлено, за період з 01.07.2011р. по 31.08.2011р. державному підприємству «Одеський механічний завод»нараховано до відшкодування суму фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій призначених відповідно до п. «а»та «б-з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (список № 1 та список № 2) у розмірі 8800 грн. 66 коп., що підтверджується копіями розрахунків (а.с. 17-18) та копією акту звірки (а.с.11).

Відповідно до п.6.1 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування до пенсійного фонду України», затвердженої Постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. №21-1 (із змінами та доповненнями) відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції -фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім працівників, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, у таких розмірах: 90 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2011 році. Для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Згідно з п. 6.4 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування до пенсійного фонду України»розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем направлені відповідачу розрахунки сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, в яких вказано суму, яка підлягає відшкодуванню за вищезазначений період, та які були отримані відповідачем (а.с. 15-18).

Пунктами 6.8. вказаної Інструкції встановлено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Проте, під час розгляду справи судом встановлено, що державне підприємство «Одеський механічний завод» не сплачувало визначені управлінням Пенсійного фонду України в Суворовському районі м. Одеси суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, чим були порушені вищевикладені вимоги законодавства.

Таким чином, станом на 01.09.2011 року, та як зазначив представник позивача у судовому засіданні, станом на момент розгляду справи, відповідач має заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду України в Суворовському районі м. Одеси по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до п. «а»та «б-з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»(список №1 та список № 2) у сумі 8800 грн. 66 коп.

Судом встановлено, що станом на момент розгляду справи, відповідач вказану заборгованість у добровільному порядку не погасив.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Проте, відповідачем не було надано до суду заперечень на адміністративний позов, а також доказів, які б спростовували доводи позивача.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, суд вважає, що позовні вимоги управління Пенсійного фонду України в Суворовському районі м. Одеси є обґрунтованими та підлягають задоволенню у повному обсязі .

Керуючись ст. ст. 2, 7, 8, 9, 14, 39, 70, 71, 72, 79, 86, 94, 128, 158 - 163, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Суворовському районі м. Одеси до державного підприємства «Одеський механічний завод» про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах у сумі 8800 грн. 66 коп. - задовольнити повністю.

Стягнути з державного підприємства «Одеський механічний завод»(ідентифікаційний код 01056333) на р/р 256043013704 в Одеському облуправлінні ВАТ "Ощадбанк України", МФО 328845, управління Пенсійного фонду України в Суворовському районі м. Одеси заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 та ч. 13 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»в частині пенсій, призначених відповідно до ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»(пенсій за віком, призначених на пільгових умовах) в сумі 8800 грн. 66 коп. (вісім тисяч вісімсот гривень 66 копійок).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі до Одеського апеляційного адміністративного суду через Одеський окружний адміністративний суд апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги на постанову суду одночасно надсилається особою, яка її подає, до Одеського апеляційного адміністративного суду.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого ст. 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

Повний текст постанови складений та підписаний суддею 03 лютого 2012 року.

Суддя О.М.Соколенко

.

Дата ухвалення рішення03.02.2012
Оприлюднено30.09.2015
Номер документу50960252
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1570/7709/2011

Ухвала від 05.12.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

Ухвала від 21.09.2016

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Андрухів В. В.

Постанова від 03.02.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

Ухвала від 17.10.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

Ухвала від 04.10.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні