Постанова
від 16.09.2015 по справі 823/2284/15
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 вересня 2015 року справа № 823/2284/15

                                                                      м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Орленко В.І., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Смілянської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Черкаській області до приватного підприємства “Екотеплосервіс” про припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом звернулась Смілянська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Черкаській області, в якому просить припинити юридичну особу - приватне підприємство “Екотеплосервіс”.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач більше одного року не подає органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності, що відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" є підставою для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи.

На підставі вимог ч. 4 ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України справа розглядається в порядку скороченого провадження суддею одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

У строк, наданий судом в ухвалі про відкриття скороченого провадження (07.09.2015) відповідач не надіслав на адресу суду заперечення на позовну заяву. Таким чином, з урахуванням вимог п. 3 ч. 5 ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України справа розглядається протягом трьох днів по закінченню семиденного строку з дати, якою суд обумовив закінчення терміну на подання заперечень.

Розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що відповідач – приватне підприємство “Екотеплосервіс” зареєстроване як юридична особа 19.11.2001, код ЄДРПОУ 31729263 (витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 11.08.2015) та перебуває на обліку в Смілянській об'єднаній державній податковій інспекції з 27.12.2001 за №40-ПП (довідка про взяття на облік платника податків від 27.12.2003 №308/19-124).

Статтею 19 Господарського кодексу України встановлено обов'язок усіх суб'єктів господарювання вести первинний (оперативний) облік результатів своєї роботи, складати та подавати відповідно до вимог закону статистичну інформацію та інші дані, визначені законом, а також вести (крім громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які провадять господарську діяльність і зареєстровані відповідно до закону як підприємці) бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно із законодавством.

Пунктом 49.2 ст. 49 Податкового кодексу України, який набрав чинності з 01.01.2011 визначено, що платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Відповідно до пункту 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України податкові декларації, крім випадків передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює: календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця; календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя); календарному року, крім випадків, передбачених підпунктами 49.18.4 та 49.18.5 цього пункту - протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року; календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб - до 1 травня року, що настає за звітним; календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб - підприємців - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Разом з тим, в порушення вищезазначених правил здійснення господарської діяльності, останній раз відповідач подавав податкову декларацію до Смілянської об'єднаної державної податкової інспекції 28.10.2013, що підтверджується довідкою позивача від 07.08.2015 №3254/23-04-15-0121.

При цьому, як вбачається з наданої позивачем довідки від 07.08.2015 №3366/23-04-15-0121 відповідач не має заборгованості перед бюджетом зі сплати податків, зборів (обов'язкових платежів).

Статтею 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" № 755-IV від 15.05.2003, що є спеціальним в частині регулювання відносин, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб-підприємців, в свою чергу, визначено, що неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону є однією з підстав для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи.

Відповідно до п.п. 20.1.37. п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення фізичною особою-підприємцем підприємницької діяльності та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

З огляду на зазначене, суд приходить до висновку, що викладені в позовній заяві доводи є обґрунтованими, а вимоги такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись статтями 159-163, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу - приватне підприємство “Екотеплосервіс” (20700, Черкаська область, м. Сміла, вул. Дзержинського, буд. 72А, код ЄДРПОУ 31729263).

Копію постанови надіслати державному реєстратору реєстраційної служби Смілянського міськрайонного управління юстиції Черкаської області для виконання обов'язків, передбачених ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців".

Постанова прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження, є остаточною.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги в порядку, передбаченому ст.ст.185-187 Кодексу адміністративного судочинства України. Строк для подання апеляційної скарги обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Суддя В.І. Орленко

Дата ухвалення рішення16.09.2015
Оприлюднено30.09.2015
Номер документу50966529
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/2284/15

Постанова від 16.09.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.І. Орленко

Ухвала від 18.08.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.І. Орленко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні