Постанова
від 22.09.2015 по справі 813/4710/15
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 вересня 2015 року                                                             Справа № 813/4710/15

11:03 год.

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючий суддя Грень Н.М.,

секретар судового засідання Кіщак К.В.,

представника позивача не прибув,

представник відповідача не прибув,

розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Львові про стягнення заборгованості з Товариства з обмеженою відповідальністю «Техноарт», -

в с т а н о в и в :

На розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Львові (далі – позивач, ВВД ФСС від нещасних випадків) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Техноарт» (далі – відповідач, ТзОВ «Техноарт») з вимогою стягнути на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Львові з Товариства з обмеженою відповідальністю «Техноарт» заборгованість зі сплати страхових внесків в сумі 550,19 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач покликається на те, що відповідач є платником страхових внесків відповідно до абз. 5 п. 7 розділу VIII “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування” та ст.ст. 45, 47 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”, проте, не сплатив у встановлені законом строки страхові внески у розмірі 550,19 грн., що визначена відповідачем самостійно у відповідному звіті за 1 квартал 2015 року. Також, позивач звертає увагу, що заборгованість відповідача виникла до 01.01.2011 року. Оскільки вказана заборгованість добровільно відповідачем не сплачена, стягнення заборгованості із сплати заборгованості страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення заборгованості або застосування штрафних санкцій, позивач звернувся із позовом до суду.

Представник позивача в судове засідання не прибув, через канцелярію суду 21.09.2015 року за вх. № 30994 надійшло клопотання про розгляд справи без участі уповноваженого представника, крім того, позовні вимоги підтримав повністю просив позов задовольнити повністю.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про дату, час і місце судових засідань повідомлений належним чином відповідно до ч. 11 ст. 35 КАС України, заперечень проти позову, клопотань про відкладення розгляду справи чи іншого змісту не подавав.

Суд заслухав пояснення представника позивача, дослідив подані докази у їх сукупності, оглянув оригінали документів, які мають значення для справи та встановив наступне.

ТзОВ «Техноарт» зареєстроване як юридична особа 21.08.1995 року з присвоєнням ідентифікаційного коду юридичної особи 23273284 /а.с. 6-7/. Відповідач перебуває на обліку як страхувальник – платник страхових внесків у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Львові.

Відповідно до абз. 5 п. 7 Розділу VII Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування” від 08.07.2010 року за № 2464-VI, стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.

Відповідно до ст. 5 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” (в редакції чинній до 01.01.2011 року, далі – Закон України від 23.09.1999 року № 1105-XIV), обов'язковість сплати страхувальником страхових внесків є одним з основних принципів страхування.

Згідно ст. 18 Закону України від 23.09.1999 року № 1105-XIV, виконавча дирекція Фонду соціального страхування від нещасних випадків є постійно діючим виконавчим органом правління Фонду.

Пунктом 2 ч. 2 ст. 45 Закону України № 1105-XIV від 23.09.1999 року передбачено обов'язок роботодавця як страхувальника своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Пунктом 2.1. Постанови Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань “Про порядок стягнення та обліку заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України” № 31 від 30 листопада 2010 року передбачено, що стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, і контроль за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій на період до повного стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі - Фонд) та надання страхувальниками за підсумками 2010 року розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду і відомості розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності здійснюються відповідно до Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою правління Фонду від 12 липня 2007 року № 36, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 1 серпня 2007 року за № 867/14134.

Пунктом 4.12 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань від 12 липня 2007 року № 36, (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) встановлено, що страхові внески сплачуються страхувальниками-роботодавцями - у день одержання коштів на оплату праці в установах банків. Підприємства, які здійснюють виплату заробітної плати на поточні рахунки фізичних осіб в установах банків, сплачують страхові внески до Фонду в день перерахування коштів на особові рахунки.

Відповідно до ч. 8 ст. 47 Закону України № 1105-XIV від 23.09.1999 року страхувальник здійснює страховий внесок у Фонд соціального страхування від нещасних випадків у порядку і строки, які визначаються страховиком.

Статтею 55 вищевказаного Закону визначено, що спори щодо суми страхових внесків, а також щодо розміру шкоди та прав на її відшкодування, накладення штрафів та з інших питань вирішуються в судовому порядку.

З матеріалів справи встановлено, що заборгованість відповідача зі сплати страхових внесків становить 550,19 грн.

Слід зазначити, що позивачем надіслано відповідачу претензію № 2074/05 від 12.08.2015 року про погашення заборгованості зі сплати страхових внесків у розмірі 550,19 грн. /а.с.9/. Однак, позивачем не вжито жодних заходів щодо сплати вказаної заборгованості, зокрема, і не оскаржено суму заборгованості чи саму претензію, доказів зворотного до матеріалів вправи не надано.

З врахуванням вищевикладеного та того, що відповідач у встановлені законодавством строки не сплатив суму заборгованості до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, наявність у нього зазначеної заборгованості підтверджується матеріалами справи, а будь-яких доказів сплати заборгованості станом на день розгляду справи суду не надано, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають до задоволення у повному обсязі.

Щодо судових витрат, то у відповідності до вимог ст. 94 КАС України, судові витрати у формі судового збору, з відповідача не належить стягувати.

Керуючись ст. ст. 2, 7-14, 69-71, 86, 94, 158-163, 167 КАС України, суд -

п о с т а н о в и в :

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Техноарт» (м. Львів, вул. В.Великого, буд. 18; ЄДРПОУ 23273284) на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Львові (м. Львів, вул. Пасічна, 102, ЄДРПОУ 25258840) заборгованість в сумі 550 (п'ятсот п'ятдесят) грн. 19 коп.

3. Судові витрати зі сторін не стягувати.

Постанову може бути оскаржено, згідно зі ст. 186 КАС України, протягом 10 днів з дня її проголошення чи отримання копії постанови, шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання копії постанови.

          Постанова набирає законної сили, згідно зі ст. 254 КАС України, після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження. Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова суду не набрала законної сили.

          

          Суддя                                                                       Грень Н.М.

Повний текст постанови складено та підписано 23.09.2015 року.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.09.2015
Оприлюднено30.09.2015
Номер документу51001977
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/4710/15

Ухвала від 03.04.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Грень Наталія Михайлівна

Постанова від 22.09.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Грень Наталія Михайлівна

Ухвала від 28.08.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Грень Наталія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні