Рішення
від 05.08.2015 по справі 350/1238/14-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 350/1238/14-ц

Провадження № 22-ц/779/1686/2015

Категорія 47

Головуючий у 1 інстанції Бейко А.М.

Суддя-доповідач Бойчук І.В.

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 серпня 2015 року м. Івано-Франківськ

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду Івано-Франківської області в складі:

головуючого Бойчука І.В.,

суддів Горейко М.Д., Вакарук В.М.,

секретаря Капущак С.В.,

з участю представників сторін,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 та Небилівської сільської ради, треті особи: ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 про визнання недійсним та скасування рішення органу місцевого самоврядування і свідоцтва про право власності на земельну ділянку за апеляційною скаргою ОСОБА_3 на рішення Рожнятівського районного суду від 22 червня 2015 року

в с т а н о в и л а :

Рішенням Рожнятівського районного суду від 22 червня 2015 року задоволено позов ОСОБА_2 до ОСОБА_3 та Небилівської сільської ради, треті особи: ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 про визнання недійсним та скасування рішення органу місцевого самоврядування і свідоцтва про право власності на земельну ділянку.

Визнано недійсними та скасовано пункти 18, 18.1 рішення Небилівської сільської ради №174-19/2014 про затвердження технічної документації та передачу ОСОБА_3 у приватну власність земельної ділянки площею 0,1772 га, кадастровий номер НОМЕР_1, для ведення особистого селянського господарства в с.Ловаги, АДРЕСА_1, Рожнятівського району.

Визнано недійсним та скасовано свідоцтво про право власності на дану земельну ділянку.

Знято з реєстрації в реєстраційній службі Рожнятівського районного управління юстиції дану земельну ділянку, власником якої є ОСОБА_3.

Стягнуто в солідарному порядку з ОСОБА_3 та Небилівської сільської ради на користь ОСОБА_2 1743,60 грн. судових витрат по справі.

Апелянт ОСОБА_3 на дане рішення суду подав апеляційну скаргу в якій зазначає, що згідно рішення сесії Небилівської сільської ради від 22 квітня 1997 року ОСОБА_3 було надано дозвіл на приватизацію спірної земельної ділянки. Всі наступні рішення, які приймалися відносно цієї ділянки, є похідними від ніким не скасованого і не оспорюваного рішення від 22.04.1997 року.

25 листопада 2013 року було складено акт встановлення та узгодження зовнішніх меж землекористування, які передаються у власність.

При цьому такий акт підписано ОСОБА_10, яка залучена до розгляду даної справи в якості третьої особи, так і сільським головою с. Небилів і спеціалістом землевпорядником села. Такий акт також був погоджений заступником начальника відділу Держземагенства у Рожнятівському районі.

Жодних зауважень ні у суміжників, ні у представників сільської ради, в тому числі землевпорядника, щодо встановлення чітких меж наданої ОСОБА_3 у власність земельної ділянки, не було. У жодному документі не вказано що в межах приватизованої земельної ділянки існує дорога. Безсумнівним є той факт, що за наявності таких даних про існуючу дорогу, така однозначно знайшла б своє відображення в землевпорядній документації, як до прикладу в ній відображена охоронна зона ЛЕП.

Натомість, суд першої інстанції на такі письмові докази взагалі увагу не звернув, як і на факт того, що у даній справі взагалі відсутній предмет спору.

Суд не взяв до уваги, що ОСОБА_11, з метою нівелювання будь-яких конфліктних ситуацій, звернувся до ОСОБА_2 і до Небилівської сільської ради із заявою, в якій вказав, що з метою вирішення конфлікту в добровільному порядку, готовий надати частину своєї ділянки шириною 1,60 вздовж існуючої стежки, внаслідок чого, з врахуванням ширини стежки у 2 метра, з'являється повноцінна дорога шириною 3,60 метра шляхом укладення договору безоплатного сервітуту, на що погоджувалася і сільська рада, щоб добровільного вирішити спір у такий спосіб.

Судом взагалі не вказано на підставі чого, ним було зроблено висновок про наявність дороги в межах земельної ділянки ОСОБА_3 і що така існує в межах 4 метрів ширини.

Небилівською сільською радою чи ОСОБА_2 ніколи не розроблявся і не замовлявся проект дороги, яка б проходила через земельну ділянку ОСОБА_3, а тому така і не була відображене в землевпорядних документах ОСОБА_3 на момент приватизації.

Вказаний факт, додатково підтверджується Актом комісійного обстеження земельної ділянки ОСОБА_3 від 03 грудня 2014 року, згідно якого встановлено, що ОСОБА_2 власними силами, без погодження із сусідніми землекористувачами влаштував заїзд до власної садиби.

Отже доказів існування дороги в межах приватизованої земельної ділянки ОСОБА_3 не було, немає і бути не може.

Таких доказів не містить і судова справа, адже усі акти сільської ради, на які посилається суд були виготовлені вже після надання земельної ділянки у власність ОСОБА_3

Жодних доказів існування порушеного права ОСОБА_2 в момент приватизації земельної ділянки матеріали справи не містять.

Позивачем не наведено жодного обґрунтування і мотивів які б давали підстави в розумінні норм земельного законодавства для скасування права власності, жодних правових підстав для задоволення позову в суду першої інстанції не було.

Просить рішення суду першої інстанції скасувати та прийняти нове рішення, яким у задоволені позовних вимог відмовити в повному обсязі

Вислухавши суддю-доповідача, пояснення сторін, перевіривши матеріали справи, колегія суддів приходить до висновку про задоволення апеляційної скарги з наступних підстав.

Задовольняючи позовні вимоги ОСОБА_2 у даній справі, суд першої інстанції виходив з того, що актом від 14.07.2014 року та план-схемою до нього/а.с.14-15/ підтверджено, що треті особи по справі та позивач ОСОБА_2 користувалися для заїзду до своїх земельних ділянок дорогою, частину якої передано ОСОБА_3 у приватну власність.

Проте, до такого висновку суд прийшов передчасно, без належного дослідження зібраних у справі доказів та з порушенням норм матеріального і процесуального права, що призвело до постановлення необґрунтованого рішення.

Відповідно до вимог ч.3 ст.. 118 ЗК України громадяни - працівники державних та комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, а також пенсіонери з їх числа, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельних ділянок, які перебувають у постійному користуванні цих підприємств, установ та організацій, звертаються з клопотанням про приватизацію цих земель відповідно до сільської, селищної, міської ради.

Рішенням Небилівської сільської ради від 19 листопада 2013 року, ОСОБА_3 було надано дозвіл на складання технічної документації із землеустрою щодо складання документів по встановленню (відновленню) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), площею 0,1772 га. для ведення особистого селянського господарства в с. Ловаги по АДРЕСА_1.

Вказане рішення було наслідком раніше прийнятого рішення Небилівської сільської ради від 22 квітня 1997 року, яким було вирішено внести зміни в рішення сільської ради від 28 грудня 1993 року № 14 «Про приватизацію земельних ділянок громадян» і передати у приватну власність присадибні земельні ділянки згідно уточнених площ в результаті інвентаризації земель, проведеної 1994-1996 року.

Згідно додатку до списку громадян, які мають право на приватизацію земельних ділянок відповідно рішення сесії від 22 квітня 1997 року с. Небилів зазначений ОСОБА_3, якому в урочищі Ловаги виділено земельні ділянки площами 0,176 га. та 0,054 га.

Відповідно до рішення Небилівської сільської ради від 19 листопада 2013 року ОСОБА_3 з метою визначення і встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) звернувся до проектної установи для виготовлення проекту землеустрою (а.с.119-134).

Згідно даних, що містяться у матеріалах даної технічної документації з землеустрою по встановленню (відновленню) меж земельної ділянки в натурі для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_3 вбачається, що 25.11.2013 року було складено акт встановлення та узгодження зовнішніх меж землекористування, які передаються йому у власність на АДРЕСА_2. Зі змісту цього акту видно, що ніяких заперечень з боку суміжних землекористувачів чи землевласників не було.

З матеріалів землеустрою села та рішень Небилівської сільської ради не вбачається, що в межах приватизованої ОСОБА_3 земельної ділянки існує дорога, яка веде до господарств третіх осіб, які брали участь у справі.

Відповідно до акту обстеження земельних ділянок від 14.07.2014 року (а.с. 14), який складено комісією Небилівської сільської ради, громадяни ОСОБА_12, ОСОБА_5, ОСОБА_2 та інші користуються земельними ділянками в с. Ловаги для ведення особистого селянського господарства та дорогою до них, частину якої передано у власність ОСОБА_3, а саме шириною 4 м. на початку заїзду на дану дорогу з АДРЕСА_1 та довжиною 24.57 м. і на цій довжині 2.00 м.

Однак, актом обстеження земельної ділянки ОСОБА_3 та встановлення на місцевості шляхів, проїздів чи проходів до земельної ділянки ОСОБА_2 (а.с. 112) встановлено, що по населеному пункті села Ловаги Небилівської сільської ради генеральний план забудови села чи будь-яка інша містобудівна документація не розроблялися і не затверджувалися. Також даною комісією, до складу якої входили спеціалісти Рожнятівської районної держадміністрації, відділу Держземагенства у районі, містобудування і архітектури, встановлено, що орієнтовно у 2010 році зі слів позивача ОСОБА_2, останній власними силами без погодження із сусідніми землекористувачами влаштував заїзд до своєї садиби, яким користується по даний час. В технічній документації із землеустрою ОСОБА_3 ві точки А до точки Б зазначена стежка шириною 2 м.

Відповідно до ст.83 ЗК України до земель комунальної власності, які не можуть передаватись у приватну власність, належать - землі загального користування населених пунктів (майдани, вулиці, проїзди, шляхи, набережні, пляжі, парки, 1 сквери, бульвари, кладовища, місця знешкодження та утилізації відходів тощо).

Дослідивши докази, які містяться у матеріалах даної справи, колегія суддів вважає, що відсутні дані про те, що біля господарства ОСОБА_3 проходить дорога (проїзд) саме шириною 4 метри, оскільки такі дані відсутні у Небилівській сільській раді і цією радою будь-якого рішення про затвердження спірної дороги чи її проекту шириною 4.0 метри не приймалося.

Апеляційним судом встановлено, що по довжині переданої у власність ОСОБА_3 земельної ділянки існує прохід (стежка) шириною 2 метри, якою користуються жителі с. Ловаги. Інших даних про існування дороги шириною до 4.00 метрів немає.

За таких обставин, колегія суддів вважає, що у суду першої інстанції були відсутні підстави вважати, що у межі наданої відповідачу ОСОБА_3 у приватну власність земельної ділянки площею 0.1772 га незаконно увійшла частина земель, призначених для влаштування проїзду чи дороги до інших господарств.

У суді першої та апеляційної інстанцій ОСОБА_3 та його представник стверджували, що самовільний проїзд по існуючій стежці залишився по даний час і у випадку необхідності влаштування більш широкої дороги, апелянт не заперечує проти визначення безоплатного земельного сервітуту, однак жителі села цього не бажали.

З огляду на принцип добросусідства, що закладений у чинному Земельному кодексі України, ініціювати влаштування земельного сервітуту вправі Небилівська сільська рада.

Колегія суддів приходить до висновку, що при прийнятті рішення про приватизацію спірної земельної ділянки ОСОБА_3 органом місцевого самоврядування не порушено вимог чинного земельного законодавства і Небилівська сільська рада діяла у межах наданої їй компетенції.

Доводи апеляційної скарги знайшли підтвердження у суді апеляційної інстанції. Рішення судом першої інстанції постановлено з порушенням норм матеріального та процесуального права. Позовні вимоги ОСОБА_2 не є доведеними в суді, тому з цих підстав йому у задоволенні позовних вимог слід відмовити, а рішення суду першої інстанції слід скасувати і постановити нове рішення про відмову у позові.

Керуючись ст.ст. 307, 309, 313, 314, 316, 317 ЦПК України, колегія суддів

в и р і ш и л а :

Апеляційну скаргу ОСОБА_3 задовольнити.

Рішення Рожнятівського районного суду від 22 червня 2015 року скасувати.

Ухвалити нове рішення. У задоволенні позову ОСОБА_2 до ОСОБА_3 та Небилівської сільської ради, треті особи: ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 та ОСОБА_10 про визнання недійсним та скасування рішення органу місцевого самоврядування і свідоцтва про право власності на земельну ділянку відмовити.

Рішення набирає законної сили з моменту проголошення і може бути оскаржене в касаційному порядку безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів.

Судді: І.В. Бойчук

М.Д. Горейко

В.М. Вакарук

Дата ухвалення рішення05.08.2015
Оприлюднено29.09.2015
Номер документу51018396
СудочинствоЦивільне
Сутьвідмову у позові. Керуючись ст.ст. 307, 309, 313, 314, 316, 317 ЦПК України, колегія суддів

Судовий реєстр по справі —350/1238/14-ц

Рішення від 22.06.2015

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Бейко А.М. А. М.

Рішення від 05.08.2015

Цивільне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Бойчук І.В. І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні