Рішення
від 22.06.2015 по справі 350/1238/14-ц
РОЖНЯТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 350/1238/14-ц

Номер провадження 2/350/29/2015

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 червня 2015 року смт.Рожнятів

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

в складі :

головуючого судді Бейка А.М.

секретяря ОСОБА_1

адвоката ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт.Рожнятів цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 та Небилівської сільської ради, треті особи - ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 та ОСОБА_11 про визнання недійсним та скасування рішення органу місцевого самоврядування і свідоцтва про право власності на земельну ділянку, суд -

В С Т А Н О В И В:

у своїй позовній заяві ОСОБА_3 просить суд ухвалити рішення, яким визнати недійсним та скасувати пункти 18, 18.1 рішення № 174-19/2014 Небилівської сільської ради Рожнятівького району Івано-Франківської області про затвердження ОСОБА_4 технічної документації та передачу у власність земельної ділянки площею 0,1772 га, кадастровий номер 2624883602:03:001:0005 для ведення особистого селянського господарства в с.Ловаги вул.Шевченка. Визнати недійсним та скасувати Свідоцтво про право власності на нерухоме майно - земельну ділянку, площею 0,1772 га для ведення особистого селянського господарства в с.Ловаги вул.Шевченка, Рожнятівського району Івано-Франківської області, видане 14.03.2014 року ОСОБА_4 Реєстраційною службою Рожнятівського районного управління юстиції. Зняти з реєстрації в Реєстраційній службі Рожнятівського районного управління юстиції земельну ділянку, площею 0,1772 га для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер НОМЕР_1::001:0005, яка знаходиться в с.Ловаги вул.Шевченка Рожнятівського району Івано-Франківської області, власник ОСОБА_4, житель ІНФОРМАЦІЯ_1. Витребувати від ОСОБА_4 оригінал Свідоцтва про право власності на нерухоме майно: земельну ділянку, площею 0,1772 га для ведення особистого селянського господарства, яка знаходиться в с.Ловаги вул.Шевченка 20, Рожнятівського району Івано-Франківської області. Стягнути з відповідачів у солідарному порядку судові витрати по справі.

У судовому засіданні позивач ОСОБА_3 свої позовні вимоги мотивував тим, що на підставі Свідоцтв про право власності на нерухоме майно, виданих 18.04.2014 року Реєстраційною службою Рожнятівського районного управління юстиції Івано-Франківської області йому належать на праві приватної власності дві земельні ділянки - земельна ділянка, площею 0,2501 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд /на якій знаходиться житловий будинок з господарськими будівлями/ та земельна ділянка, площею 0,4527 га для ведення особистого селянського господарства, які знаходяться в с.Ловаги по вул.Шевченка 20, Рожнятівського району Івано-Франківської області. До належних йому земельних ділянок та домоволодіння в с.Ловаги Рожнятівського району Івано-Франківської області з вулиці Шевченка проходить дорога шириною 4,0 метри, довжиною 380,0 метрів, між земельною ділянкою відповідача ОСОБА_4, ОСОБА_12 та інших землекористувачів. Також даною дорогою до своїх земельних ділянок заїжджають і треті особи по справі. Весною 2014 року відповідач ОСОБА_4 заявив, що частина дороги входить у межі його земельної ділянки, яку він приватизував та висипав на дорогу каміння, загородивши проїзд йому та іншим жителям. З цього приводу він звернувся в Небилівську сільську раду Рожнятівського району, комісія якої на місці встановила, що до його земельних ділянок та інших землекористувачів проходить дорога шириною 4,0 метри, з яких частину дороги шириною 2,0 метри, довжиною 24,57 метри з вул.Шевченка помилково передано у власність ОСОБА_4 у добровільному порядку вирішити даний спір відповідач не бежає, а тому за захистом свого права він змушений звернутися до суду. Просить суд задоволити його позовні вимоги у повному об'ємі.

У судовому засіданні відповідач ОСОБА_4 та його представник ОСОБА_13 суду пояснили, що позивач неправильно тлумачать норми земельного законодавства. Земельна ділянка, яка зараз знаходиться у приватній власності ОСОБА_4, належала ще його матері - ОСОБА_14 Починаючи десь із 1980 року і по даний час він постійно користується земельною ділянкою, яку згідно рішення Небилівської сільської ради від 19.02.2014 року №174-19/2014 передано йому у приватну влісність. Дороги як стверджує позивач там ніколи не було, а була стежка шириною 2м., користуватися якою він нікому не забороняє і не перешкоджає. Вважає позовні вимоги ОСОБА_3 безпідставними та просить суд у задоволенні позову відмовити.

У судовому засіданні представник Небилівської сільської ради - ОСОБА_15 в судовому засіданні позовні вимоги визнав повністю та суду пояснив, що при винесенні рішення Небилівською сільською радою від 19.02.2014 року №174-19/2014 про затвердженні технічної документації та передачі ОСОБА_4 у приватну власність земельної ділянки площею 0,1772 га було допущено помилку у зв'язку з якою, ОСОБА_4 було передано у приватну власність частину дороги. Він як голова Небилівської сільської ради та депутати надіялись на те, що сторони зможуть врегулювати даний спір у добровільному порядку, самостійно визначившись із порядком користування дорогою, однак сторони мирової угоди не уклали, і спір продовжує існувати.

В судовому засіданні треті особи ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 та ОСОБА_11 позовні вимоги підтримали та суду пояснили, що вони у них у користуванні є земельні ділянки в с.Ловаги, Рожнятівського і для проїзду до них вони користувалися дорогою, частину якої Небилівська сільська рада передали у приватну власність ОСОБА_4 Стверджуєть, що дорога там буза завжди. А не як вказує відповідач ОСОБА_4 - стежка.

В судове засідання треті особи ОСОБА_8, ОСОБА_10 та ОСОБА_9 в судове засідання не з'явились, однак направили до суду заяви в яких вказали, що користувалися спірною дорогою для заїзду до своїх земельних ділянок, позов підтримують і справу просять слухати у їх відсутності.

Пояснення свідків ОСОБА_16 та ОСОБА_17 суд не приймає до уваги, так як вони доказового значення для справи не мають.

Суд заслухавши сторін, адвокат ОСОБА_2, представника ОСОБА_13, вивчивши матеріали справи та дослідивши письмові докази вважає, що у позовні вимоги підставні і підлягають до задоволення з таких підстав.

За змістом ст.10 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд сприяє всебічному і повному з'ясуванню обставин справи, сприяє здійсненню прав сторін.

Згідно ст.57 ЦПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів, зокрема, звуко-і відеозаписів, висновків експертів.

Відповідно до ст.60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно ст.212 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідно до ст.83 ЗК України до земель комунальної власності, які не можуть передаватись у приватну власність, належать - землі загального користування населених пунктів (майдани, вулиці, проїзди, шляхи, набережні, пляжі, парки, сквери, бульвари, кладовища, місця знешкодження та утилізації відходів тощо).

Копіями свідоцтв про право власності на нерухоме майно/а.с.9, 10/ підтверджено, що ОСОБА_3 є власником земельних ділянок в с.Ловаги вул.Шевченка 20, площею 0,2501 га та 0,4527 га.

Копією договору дарування/а.с.11/ підтверджено, що ОСОБА_3 є власником будинку та господарських будівель у с.Ловаги, вул.Шевченка 20.

Копією свідоцтва про право власності на нерухоме майно/а.с.69/ підтверджено, що ОСОБА_4 є власником земельної ділянки в с.Ловаги вул.Шевченка, площею 0,1772 га.

Витягом з рішення Небилівської сільської ради від 12.02.2014 року №174-19/2014 /а.с.13/ підтверджено, що Небилівська сільська рада прийняла п.18 та 18.1 про затвердження технічної документації та передачу ОСОБА_4 у приватну власність земельної ділянки площею 0,1772 га, кадастровий номер 2624883602:03:001:0005, для ведення особистого селянського господарства в с.Ловаги, вул.Шевченка, Рожнятівського району.

Актом від 14.07.2014 року та план-схемою до нього/а.с.14-15/ підтверджено, що треті особи по справі та позивач ОСОБА_3 користувалися для заїзду до своїх земельних ділянок дорогою, частину якої передано ОСОБА_4 у приватну власність.

Фотографіями/а.с.70-73/ підтверджено, що ОСОБА_4 відгородив частину дороги вздовж своєї земельної ділянки.

Довідкою Небилівської сільської ради від 07.08.2014 року №1281 підтверджено, що генерального плану с.Ловаги немає.

Викопіюванням з частини карти «Організація території ріллі» та землекористування с.Ловаги за 1988 рік/а.с.95, 96/ підтверджено, що до земельної ділянки позивача та третіх осіб вказана дорога.

Суд не дає оцінку іншим письмовим доказам долученим до справи, так як вони не мають доказового значення по суті заявлених позовних вимог.

Оскільки в судовому засіданні позивач ОСОБА_3 та його адвокат довели підставність та законність позовних вимог до відповідачів, надали суду переконливі письмові доказів того, що його земельні права та норми чинного земельного законодавства порушено, суд приходить до переконання, що позовів слід задоволити.

На підставі ст.83, 152, 153, 158 ЗК України, 378 ЦК України та керуючись ст.ст.10, 11, 209, 214, 215, 218, 223, 294, 296 ЦПК України, суд -

р і ш и в :

позов ОСОБА_3 до ОСОБА_4 та Небилівської сільської ради, треті особи - ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 та ОСОБА_11 про визнання недійсним та скасування рішення органу місцевого самоврядування і свідоцтва про право власності на земельну ділянку - задоволити.

Визнати недійсними та скасувати пункти 18, 18.1 рішення Небилівської сільської ради №174-19/2014 про затвердження технічної документації та передачу ОСОБА_4 у приватну власність земельної ділянки площею 0,1772 га, кадастровий номер 2624883602:03:001:0005, для ведення особистого селянського господарства в с.Ловаги, вул.Шевченка, Рожнятівського району.

Визнати недійсним та скасувати Свідоцтво про право власності на земельну ділянку, площею 0,1772 га, кадастровий номер 2624883602:03:001:0005, для ведення особистого селянського господарства в с.Ловаги, вул.Шевченка, Рожнятівського району, видане 14.03.2014 року ОСОБА_4.

Зняти з реєстрації в Реєстраційній службі Рожнятівського районного управління юстиції земельну ділянку площею 0,1772 га, кадастровий номер 2624883602:03:001:0005, для ведення особистого селянського господарства в с.Ловаги, вул.Шевченка, Рожнятівського району, власником якої є ОСОБА_4, житель ІНФОРМАЦІЯ_2.

Стягнути в солідарному порядку з ОСОБА_4 та Небилівської сільської ради, Рожнятівського в користь ОСОБА_3 1743,60 грн. судових витрат по справі.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Івано - Франківської області через Рожнятівський районний суд шляхом подачі в 10 - денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Суддя :

Дата ухвалення рішення22.06.2015
Оприлюднено07.10.2015

Судовий реєстр по справі —350/1238/14-ц

Рішення від 22.06.2015

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Бейко А.М. А. М.

Рішення від 05.08.2015

Цивільне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Бойчук І.В. І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні