Постанова
від 14.06.2011 по справі 2а-1870/3010/11
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 червня 2011 р. Справа № 2a-1870/3010/11

Сумський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Павлічек В.О.,

за участю секретаря судового засідання - Дикач О.О.,

представника позивача - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом Сумського міжрайонного природоохоронного прокурора в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції в місті Суми до Сумського обласного міжгосподарського об'єднання по будівництву "Сумиоблагробуд" про стягнення податкового боргу ,-

В С Т А Н О В И В:

Сумський міжрайонний природоохоронний прокурор в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції в м. Суми (далі по тексту - позивач, ДПІ в м. Суми), звернувся до Сумського обласного міжгосподарського об'єднання по будівництву "Сумиоблагробуд" (далі по тексту - відповідач, Сумського ОМОБ "Сумиоблагробуд"), в якому з урахуванням уточнень до позовної заяви просить суд стягнути з відповідача за рахунок коштів на рахунках у банках, обслуговуючих такого платника на користь держави податковий борг в сумі 9807,62 грн.

Позовні вимоги обґрунтовуються наступним. Відповідач, не виконуючи обов'язок зі сплати податків, закріплений у ст. 9 Закону України "Про систему оподаткування" (чинним в редакції на момент виникнення податкового зобов'язання), має заборгованість з податку по орендній платі за землю, з податку на додану вартість, штрафних санкцій та пенів загальному розмірі 9807,62 грн.

Прокурор повідомлявся про час, дату та місце розгляду справи, в судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив.

Представник позивача у судовому засіданні позов підтримав у повному обсязі та просив суд його задовольнити.

Відповідач, повідомлявся про час, дату та місце розгляду справи, в судове засідання не з'явився, про причини неявки, всупереч вимог ч. 2 ст. 40 КАС України, суд не повідомив, заперечень стосовно позовних вимог не надсилав.

Суд, заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши докази у їх сукупності, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що Сумське обласне міжгосподарське об'єднання по будівництву "Сумиоблагробуд" зареєстровано як юридична особа, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с. 12-13).

Відповідач самостійно узгодив податкове зобов'язання з податку на додану вартість шляхом подачі податкових декларацій до ДПІ в м. Суми за 2010 року (а.с. 14-17). Виходячи з вищезазначеного, сума ПДВ, яка підлягає нарахуванню до сплати в бюджет становить 1568,37 грн.

Також, відповідач подав податкові декларації орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності за 2009 та 2010 рік (а.с. 18-19). Податковий борг із зазначеного податку становить 8239,25 грн.

04 жовтня 2010 року ДПІ в м. Суми була проведена невиїзна документальна перевірка дотримання вимог податкового законодавства. Перевіркою було встановлено, що відповідач самостійно узгодив податкове зобов'язання по орендній платі за земельні ділянки державної і комунальної власності за червень 2009 року - серпень 2009 року. Узгоджене податкове зобов'язання по орендній платі за земельні ділянки державної і комунальної власності за червень-серпень 2009 року суб'єктом господарювання в строки визначені законом сплачено не було.

На підставі перевірки було складено акт про результати невиїзної документальної перевірки дотримання вимог податкового законодавства № 8022/152/03089398 від 04 жовтня 2010 року (а.с. 22). Відповідач зазначений вище акт отримав про що свідчить підпис керівника СОМО по будівництву "Сумиоблагробуд" (а.с. 22).

За результатами зазначеної вище перевірки до відповідача податковим повідомленням-рішенням № 0008741502/0/77411 від 07 жовтня 2010 року (а.с. 23) були застосовані штрафні (фінансові) санкції в сумі 1381,36 грн. Відповідач отримав зазначене податкове повідомлення-рішення про що свідчить підпис керівника СОМО по будівництву "Сумиобланробуд" (а.с. 23). Зазначене податкове повідомлення-рішення відповідачем оскаржено не було.

27 січня 2011 року ДПІ в м. Суми була проведена невиїзна документальна перевірка дотримання вимог податкового законодавства. Перевіркою було встановлено, що відповідач самостійно узгодив податкове зобов'язання по орендній платі за земельні ділянки державної і комунальної власності за вересень 2009 року в сумі 1165,69 грн. Граничний строк слпати узгодженого податкового зобов'язання по орендній платі за земельні ділянки державної і комунальної власності на вересень 2009 року по 31 жовтня 2009 року. Сума податкового зобов'язання на вересень 2009 року в розмірі 1165,69 грн. була погашена суб'єктом господарювання 14.10.2010 та 29.12.2010, з порушенням граничного терміну, визначеного чинним законодавством, для сплати узгодженого податкового зобов'язання по орендній платі за земельні ділянки державної і комунальної власності на вересень 2009 року із затримкою на 349 днів та 425 днів відповідно.

На підставі перевірки було складено акт про результати невиїзної документальної перевірки дотримання вимог податкового законодавства № 295/152/03089398 від 27 січня 2011 року (а.с. 20). Відповідач зазначений вище акт отримав про що свідчить підпис керівника СОМО по будівництву "Сумиоблагробуд" (а.с. 20).

За результатами зазначеної вище перевірки до відповідача податковим повідомленням-рішенням № 0000391502/0/6207 від 31 січня 2011 року (а.с. 21) були застосовані штрафні (фінансові) санкції в сумі 582,85 грн. Відповідач отримав зазначене податкове повідомлення-рішення про що свідчить підпис керівника СОМО по будівництву "Сумиобланробуд" (а.с. 21). Зазначене податкове повідомлення-рішення відповідачем оскаржено не було.

Відповідно до п.п. 16.1.1 п. 16.1 ст. 16 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" від 21 грудня 2000 року N 2181-III (далі - Закон) (в редакціїї чинною на момент виникнення податкового зобов'язання), після закінчення встановлених строків погашення узгодженого податкового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня. З огляду на зазначене на суму податкового боргу була нарахована пеня в розмірі 1475,88 грн., про що свідчить розрахунок заборгованості (а.с. 4-5).

Як вбачається з матеріалів справи, а саме: відповідно до облікової картки платника податків (а.с. 6-11) загальна сума узгодженого зобов'язання платника становить 9807,62 грн.

Статтею 67 Конституції України передбачено, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Статтею 11 Закону України "Про систему оподаткування" від 25 червня 1991 року N 1251-XII (в редакції чинною на момент виникнення податкового зобов'язання) закріплено, що відповідальність за правильність обчислення, своєчасність сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) і додержання законів про оподаткування несуть платники податків і зборів (обов'язкових платежів) відповідно до законів України.

На підставі п. 1 та п. 2 ч. 1 ст. 10 Закону України "Про Державну податкову службу в Україні" від 05.02.1998 року № 83/98-ВР (в редакції чинною на момент виникнення податкового зобов'язання), державні податкові інспекції в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об`єднані державні податкові інспекції здійснюють контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів (обов'язкових платежів), забезпечують облік платників податків, інших платежів, правильність обчислення і своєчасність надходження цих податків, платежів, а також здійснюють реєстрацію фізичних осіб -платників податків та інших обов'язкових платежів.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про плату за землю" використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати, що визначається залежно від грошової оцінки земель.

Як встановлено п. 8 ст. 14 Закону України "Про систему оподаткування" плата за землю (земельний податок, а також орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності) належать до загальнодержавних податків і зборів (обов'язкових платежів).

Відповідно до п.п. 4.1.4 п. 4.1. ст. 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" від 21 грудня 2000 року N 2181-III (далі - Закон) (в редакціїї чинною на момент виникнення податкового зобов'язання), податкові декларації подаються за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює календарному місяцю (у тому числі при сплаті місячних авансових внесків), - протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця; календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі при сплаті квартальних або піврічних авансових внесків), - протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя); календарному року, крім випадків, передбачених підпунктом "г" підпункту 4.1.4 цього пункту, - протягом 60 календарних днів за останнім календарним днем звітного (податкового) року; календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб (прибуткового податку з громадян), - до 1 квітня року, наступного за звітним.

П.п. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 вказаного Закону визначає, що узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у строки, визначені цією статтею, визнається сумою податкового боргу платника податків.

Відповідно до п.п. 5.3.1. п. 5.3. ст. 5 Закону, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закону для подання податкової декларації.

Відповідно до п.п. 17.1.7 п. 17.1 ст.17 Закону, у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання протягом граничних строків, визначених цим Законом, такий платник податку зобов'язаний сплатити штраф у таких розмірах при затримці, що є більшою 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов'язання, - у розмірі п'ятдесяти відсотків погашеної суми податкового боргу.

Відповідно до п. 17.3 ст. 17 Закону, сплата (стягнення) штрафних санкцій, передбачених цією статтею, прирівнюється до сплати (стягнення) податку та оскарження їх сум.

Підпунктом 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу встановлено, що органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Судом встановлено, що податковий борг на час розгляду справи відповідачем не сплачений, у зв'язку з чим суд приходить до висновку про те, що зазначений податковий борг підлягає стягненню з нього у судовому порядку.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Сумського міжрайонного природоохоронного прокурора в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції в місті Суми до Сумського обласного міжгосподарського об'єднання по будівництву "Сумиоблагробуд" про стягнення податкового боргу - задовольнити.

Стягнути з Сумського обласного міжгосподарського об'єднання по будівництву "Сумиоблагробуд" (40030, м. Суми, вул. Пролетарська, 69, код 03089398) за рахунок коштів у банках, обслуговуючих такого платника податків, та готівки, що належить такому платнику податків на користь держави податковий борг з податку на додану вартість у сумі 1568,37 грн. на користь Державного бюджету м. Суми на п/р 31111029700002, код 83636315, банк одержувача ГУДКУ в Сумській області, МФО 837013 та податковий борг орендної плати за землю в сумі 8239,25 грн. на п/р 33218812700002, код одержувача 83636315, банк одержувача ГУДКУ в Сумській області, МФО 837013.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання копії повного тексту постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст постанови складено 20 червня 2011 року.

Суддя (підпис) В.О. Павлічек

З оригіналом згідно

Суддя В.О. Павлічек

Дата ухвалення рішення14.06.2011
Оприлюднено30.09.2015
Номер документу51020466
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1870/3010/11

Постанова від 14.06.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.О. Павлічек

Постанова від 14.06.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.О. Павлічек

Ухвала від 19.05.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.О. Павлічек

Постанова від 14.06.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.О. Павлічек

Ухвала від 19.05.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.О. Павлічек

Ухвала від 19.05.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.О. Павлічек

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні