Постанова
від 28.08.2015 по справі 646/9325/15-а
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/9325/15-а

Провадження № 2-а/646/84/2015

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.08.15 року Червонозаводський районний суд міста Харкова у складі:

Головуючого судді Міндарьової М.Ю.,

За участі секретаря судових засідань ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду справу за адміністративним позовом ОСОБА_2 до Управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі міста Харкова про визнання неправомірною відмови в призначенні пенсії за віком на пільгових умовах, скасування рішення та зобов’язання вчинити певні дії,-

встановив:

ОСОБА_2 звернулася до суду з адміністративним позовом до Управління пенсійного фонду України в Червонозаводському районі міста Харкова про визнання неправомірною відмови в призначенні пенсії за віком на пільгових умовах, скасування рішення та зобов’язання вчинити певні дії . В обґрунтування позовних вимог ОСОБА_2 зазначила, 08 жовтня 1985 року наказом №194 начальника Куп’янського районного вузлу зв’язку ОПЗ «Харківзв’язок» вона була прийнята на посаду телефоніста третього класу міжміської телефонної станції Куп’янського районного вузлу зв’язку МТЗ РВЗ) з цілодобовою дією на вказаній посаді по 08 квітня 1991 року, стаж роботи на цій посаді складає 5 років 6 місяців 0 днів. З 15 квітня 1991 року наказом №15-к начальника вона була прийнята по переводу на посаду телефоніста МТС РВЗ 3 класу у Дворічанському районному вузлу зв'язку Харківської області, і працювала на вказаній посаді до 30 червня 1998 року, таким чином, стаж роботи на цій посаді складає 7 років 2 місяці 15 днів, таким чином її загальний стаж роботи складає 12 років 8 місяців 15 днів, загальний стаж роботи становить 30 років, у зв'язку з чим вона має право на пенсію на пільгових умовах при досягненні 50 років, тобто з 09 вересня 2014 року.

Відповідно до п. «Б» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Позивач зазначає, що вона 20.10.2014 року звернулась до УПФУ у Червонозаводському районі міста Харкова з вимогою про призначення пільгової пенсії, оскільки вона має достатньо пільгового стажу на вказаній посаді, однак 16.07.2015 року вона отримала лист-відмову №8290/33-02 від 16.07.2015 року, в якому їй було відмовлено в призначені пенсії за віком за списком №2, оскільки пільговий стаж роботі складає лише 02 роки 05 місяців 14 днів, а також копію листа Державного департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації від 17.04.2015 року №01-40/06/3026 з висновком щодо правильності проведення атестації робочих місць за умовами праці.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_2 та її представник ОСОБА_3 підтримали позовні вимоги та просили їх задовольнити, з підставі зазначених у позові.

Представник відповідача - УПФУ в Червонозаводському районі міста Харкова ОСОБА_4 адміністративний позов ОСОБА_2 не визнала, з підстав зазначених у запереченні проти позову.

Судом встановлені такі факти і відповідні їм правовідносини.

Між сторонами виник спір у сфері публічно правових відносин.

Згідно ст. 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних повноважень.

Відповідно до ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно ч. 1 ст. 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом .

08 жовтня 1985 року наказом №194 начальника Куп’янського районного вузлу зв’язку ОПЗ «Харківзв’язок» ОСОБА_2 була прийнята на посаду телефоніста третього класу міжміської телефонної станції Куп’янського районного вузлу зв’язку МТЗ РВЗ) з цілодобовою дією на вказаній посаді по 08 квітня 1991 року, стаж роботи на цій посаді складає 5 років 6 місяців 0 днів. З 15 квітня 1991 року наказом №15-к начальника ОСОБА_2 була прийнята по переводу на посаду телефоніста МТС РВЗ 3 класу у Дворічанському районному вузлу зв'язку Харківської області, і працювала на вказаній посаді до 30 червня 1998 року, таким чином, стаж роботи на цій посаді складає 7 років 2 місяці 15 днів, таким чином загальний стаж роботи позивача складає 12 років 8 місяців 15 днів, загальний стаж роботи становить у зв'язку з чим вона має право на пенсію на пільгових умовах при досягненні 50 років, тобто з 08.09.2014 року.

Відповідно до п. «Б» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

ОСОБА_2 20.10.2014 року звернулась до УПФУ у Червонозаводському районі міста Харкова з вимогою про призначення пільгової пенсії, оскільки вона має достатньо пільгового стажу на вказаній посаді, однак 16.07.2015 року вона отримала лист-відмову №8290/33-02 від 16.07.2015 року, в якому їй було відмовлено в призначені пенсії за віком за списком №2, оскільки пільговий стаж роботі складає лише 02 роки 05 місяців 14 днів, а також копію листа Державного департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації від 17.04.2015 року №01-40/06/3026 з висновком щодо правильності проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Відповідно до ст.62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» основним документом, що підтверджує стаж роботи є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Згідно з п.1-2 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року №637 , основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами. У разі коли документи про трудовий стаж не збереглися, підтвердження трудового стажу здійснюється органами Пенсійного фонду на підставі показань свідків.

Вищезазначена професія міститься в Розділі ХХIX списку № 2 виробництв, цехів, професій та посад (підрозділ «зв'язок», код 23100000-19093), робота на яких дає право на державну пенсію на пільгових умовах та у пільгових розмірах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 1994 року №162 , яка дає право на отримання пенсії за віком на пільгових умовах.

Атестація робочих місць за умовами праці в Дворічанському районному вузлі зв'язку (наразі - ПАТ «Укртелеком») проводилась згідно наказу № 44 від 08.08. 1994 року.

ОСОБА_5 Кабінету Міністрів України від 01 серпня 1992 року №442 затверджений Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці. Пунктом 2 вказаної постанови встановлено, що відповідно до ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» пенсії за віком на пільгових умовах за списками № 1 і 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення, затверджуваними Кабінетом Міністрів України, а також пенсії, що можуть встановлюватися підприємствами й організаціями за рахунок власних коштів працівникам інших виробництв, професій та посад залежно від умов праці, призначаються за результатами атестації робочих місць. Відповідно до п.1 Порядку атестація проводиться на підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров'я працюючих, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому.

Згідно до ч.2 п.4 Порядку відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації.

Отже, своєчасність та проведення атестації робочих місць за умовами праці не залежить від працівника і не може обмежувати його право на отримання пенсії.

Таким чином, посилання відповідача на порушення проведення порядку атестації робочих місць на ПАТ «Укртелеком», як на підставу для відмови у позові є безпідставними, оскільки несвоєчасне або неналежне проведення атестації робочих місць не можуть позбавити громадян їх конституційного права на соціальний захист щодо вирішення питань надання пенсій за віком на пільгових умовах відповідно до ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» , також відповідач не привів суду доказів вищезазначеної атестації недійсною.

За наявності трудової книжки, наказів про проведення атестації, відсутність висновків про результати експертизи умов праці та якості атестації робочого місця не може бути підставою для відмови ОСОБА_2 в призначенні пенсії за віком на пільгових умовах.

Крім цього, схожої правової позиції дотримуються судді Вищого адміністративного суду України яка викладена в оглядовому листі № 1406/100/13-08 від 14 серпня 2008 року.

Відповідно до ч.3 ст.129 Конституції України , основними засадами судочинства є, зокрема, законність, рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно зі ст.11 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Суд повинен запропонувати особам, які беруть участь у справі, подати докази або з власної ініціативи витребувати докази, яких, на думку суду, не вистачає.

Відповідно до ст.71 КАСУ України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст.72 цього Кодексу . В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Всебічно, повно, об'єктивно та безпосередньо дослідивши наявні у справі докази, з'ясувавши обставини, на які посилалася позивачка та її представник, як на підставу своїх вимог, а відповідач, як на підставу своїх заперечень, заслухавши думку сторін та показання свідків, вивчивши матеріали справи, суд ухвалює рішення про задоволення позову.

Питання розподілу судових витрат підлягає вирішенню в порядку ст. 94 КАС України .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 11 , 71 , 86 , 159-163 , 256 КАС України , суд,-

постановив:

Адміністративний позов ОСОБА_2 - задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати рішення від 19.01.2015 року Управління Пенсійного Фонду України в Червонозаводському районі міста Харкова про відмову в призначені ОСОБА_2, пенсії за віком на пільгових умовах за Списком №2 затвердженого ОСОБА_5 Міністрів СРСР № 1173 від 22.08.1956 року «Про затвердження списків виробництва, цехів, професій та посад, праця в яких дає право на державну пенсію на пільгових умовах та пільгових розмірах» та за Списком №2 затвердженого ОСОБА_5 Кабінету Міністрів України №162 від 11.03.1994р., з 17.01.2015 року.

Визнати за ОСОБА_2 право на отримання пенсії за віком відповідно до пункту «Б» статті Закону України «Про пенсійне забезпечення» з урахуванням стажу роботи зі шкідливими умовами праці за Списком № 2 ствердженого ОСОБА_5 Міністрів СРСР № 1173 від 22.08.1956 року «Про ствердження списків виробництва, цехів, професій та посад, праця в яких дає право її державну пенсію на пільгових умовах та пільгових розмірах» та за Списком №2 ствердженого ОСОБА_5 Кабінету Міністрів України №162 від 11.03.1994р., робота на яких дає право на пенсію на пільгових умовах за період з 08.10.1985 року, 08.04.1991 рік та з 15.04.1991 року по 30.06.1998 рік включно.

Зобов'язати Управління Пенсійного Фонду України в Червонозаводському районі міста Харкова зарахувати ОСОБА_2, стаж роботи з 22.03.1988 року по 08.04.1991 рік та з 15.04.1991 року по 30.06.1998 рік, для призначення пенсії за віком на пільгових умовах за Списком № 2 затвердженого ОСОБА_5 Міністрів СРСР № 1173 від 22.08.1956 року «Про затвердження списків виробництва, цехів, професій та посад, праця в яких дає право на державну пенсію на пільгових умовах та пільгових розмірах» та за Списком №2 затвердженого "ОСОБА_5 Кабінету Міністрів України №162 від 11.03.1994 року.

Зобов'язати Управління Пенсійного Фонду України в Червонозаводському районі міста Харкова призначити, нарахувати та виплатити ОСОБА_2, пенсію за віком відповідно до пункту «Б» статті Закону України «Про пенсійне забезпечення» з урахуванням стажу роботи зі шкідливими умовами праці за Списком № 2 затвердженого ОСОБА_5 Міністрів СРСР № 1173 від 22.08.1956 року «Про ствердження списків виробництва, цехів, професій та посад, праця в яких дає право за державну пенсію на пільгових умовах та пільгових розмірах» та за Списком №2 затвердженого ОСОБА_5 Кабінету Міністрів України №162 від 11.03.1994 року, робота на яких дає право на пенсію на пільгових умовах, з 17.01.2015 року.

Стягнути з державного бюджету України на користь ОСОБА_2 судові витрати у розмірі 73, 08 гривень.

ОСОБА_5 може бути оскаржена повністю або частково протягом десяти днів з дня отримання копії постанови шляхом подачі апеляційної скарги до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення з одночасним надісланням особою, яка подає апеляційну скаргу, її копії до суду апеляційної інстанції.

ОСОБА_5 набирає законної сили у строки та порядку, встановленими ст. 254 КАС України.

Суддя - М.Ю. Міндарьова

Дата ухвалення рішення28.08.2015
Оприлюднено30.09.2015
Номер документу51097279
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —646/9325/15-а

Постанова від 28.08.2015

Адміністративне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Міндарьова М. Ю.

Ухвала від 30.12.2015

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Чудовський Д. О.

Ухвала від 03.11.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Сіренко О.І.

Ухвала від 02.10.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Сіренко О.І.

Постанова від 28.08.2015

Адміністративне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Міндарьова М. Ю.

Ухвала від 31.07.2015

Адміністративне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Міндарьова М. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні