Постанова
від 15.03.2012 по справі 2а-1870/675/12
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

копія

С У М С Ь К И Й О К Р У Ж Н И Й А Д М І Н І С Т Р А Т И В Н И Й С У Д

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 березня 2012 р. Справа № 2a-1870/675/12

Суддя Сумського окружного адміністративного суду Савченко Д.М., розглянувши в порядку скороченого провадження в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Сумах до товариства з обмеженою відповідальністю "Індустріал-Трейд" про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в м. Сумах (далі - позивач, УПФУ в м. Сумах) звернулося до суду з позовом, у якому просило стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Індустріал-Трейд" (далі - відповідач, ТОВ "Індустріал-Трейд") заборгованість зі сплати штрафних санкцій та пені в загальному розмірі 164грн.46коп. Свої вимоги мотивує тим, відповідач, який перебуває на обліку в УПФУ в м. Сумах як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування всупереч вимог Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", своєчасно не сплатив у встановлений законом строк та належному розмірі єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв’язку з чим рішеннями від 18.11.2011р. за №167 та 169 до нього застосовані штрафні санкції та пеня в загальному розмірі 259грн.34коп. Станом на момент звернення з позовом до суду сума заборгованості зі сплати фінансових санкцій та пені складає в загальному розмірі 164грн.46коп.

Відповідачу за останнім відомим місцем реєстрації (а.с.20), у відповідності з приписами ст. 183-2 КАС України надіслано копію ухвали про відкриття провадження у справі та пропонувалось протягом 10 днів з дня отримання копії ухвали надати свої письмові заперечення проти позову та докази, якими вони обґрунтовуються або заяву про визнання позову. У визначений строк відповідачем не було надано заперечень чи заяви про визнання позову.

Перевіривши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає за необхідне позов задовольнити, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ТОВ "Індустріал-Трейд" (код ЄДРПОУ 37282758), зареєстроване як юридична особа та включене до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, відповідно до п.1 ч.1 ст. 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" перебуває на обліку УПФУ в м. Сумах, як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що вбачається зі змісту позовної заяви та підтверджується копією свідоцтва про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с.10), копією заяви про реєстрацію в органах ПФ (а.с.11), копією довідки з ЄДРПОУ (а.с.12).

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", платник єдиного внеску зобов'язаний: своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Базою нарахування єдиного внеску є суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основу та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України "Про оплату праці", та суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (ч.1 ст.7 вказаного Закону).

Відповідно до ч. 5 ст. 8 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", єдиний внесок для платників, до яких відноситься відповідач, встановлюється у відсотках до визначеної абзацом першим пункту 1 частини першої статті 7 цього Закону бази нарахування єдиного внеску (за винятком винагороди за цивільно-правовими договорами) відповідно до класів професійного ризику виробництва, до яких віднесено платників єдиного внеску, з урахуванням видів їх економічної діяльності.

Відповідно до ч. 8 ст. 9 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", п. 3.1"Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України 08 жовтня 2010 року № 22-2, платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом. Базовим звітним періодом в даному випадку для відповідача є календарний місяць.

Відповідно до п.2 ч.11 ст.25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум. На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу. Суми штрафів та нарахованої пені, застосованих за порушення порядку та строків нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску, стягуються в такому самому порядку, що і суми недоїмки із сплати єдиного внеску.

Відповідно до ч.14 ст.25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", про нарахування пені та застосування штрафів, передбачених цим Законом, посадова особа територіального органу Пенсійного фонду в порядку, встановленому Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, приймає рішення, яке протягом трьох робочих днів надсилається платнику єдиного внеску.

Як встановлено судом, за несвоєчасну сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування жовтень-листопад 2011р. позивачем 18.11.2011р. відносно ТОВ "Індустріал-Трейд" винесені рішення за №167 та №169 (а.с.4,5), згідно яких до відповідача застосовані фінансові санкції у вигляді сплати штрафу в загальному розмірі 197грн.75коп. та нарахована пеня в сумі 61грн.59коп., розмір яких розраховано відповідно до вимог Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" та Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління ПФУ 19 грудня 2003 року №21-1 на підставі даних особового рахунку (а.с.6-9).

Сума фінансових санкцій і пені частково відповідачем сплачена та станом на 29.12.2011р. склала в загальному розмірі 164грн.46коп., в тому числі по сплаті штрафних (фінансових) санкцій - 127грн.98коп., пені - 36грн.48коп. (а.с.3).

Враховуючи, що зазначені рішення, отримані повноважною особою ТОВ "Індустріал-Трейд" (а.с.4,5), на день розгляду справи не оскаржувались, та в той же час сума фінансових санкцій і пені в загальному розмірі 164грн.46коп. на момент розгляду справи відповідачем залишилась не сплаченою, доказів погашення боргу або заперечення з цього приводу відповідачем не надано, суд приходить до висновку, що позовні вимоги в цій частині також є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 183-2, 186, 254, 256 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в м. Сумах до товариства з обмеженою відповідальністю "Індустріал-Трейд" про припинення підприємницької діяльностівЂ“ задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Індустріал-Трейд" (код ЄДРПОУ 37282758, АДРЕСА_1, 40000, юридична адреса вул.Черепіна, буд.36/138, м.Суми, 40000, розрахунковий рахунок 26006318211 у ОСОБА_1 Аваль, МФО 380805) на користь управління Пенсійного фонду України в м.Суми (код ЄДРПОУ 37429970, вул. Харківська, 35, м. Суми-24, 40024 розрахунковий рахунок 25600311180 в СОУ ВАТ "Державний ощадний банк України", МФО 337568) заборгованість зі сплати штрафних санкцій та пені застосованих на підставі рішень від 18.11.2011р. за №167 та №169 в загальному розмірі 164грн.46коп. (сто шістдесят чотири грн.46коп.)

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя (підпис) Д.М. Савченко

З оригіналом згідно

Суддя Д.М. Савченко

Дата ухвалення рішення15.03.2012
Оприлюднено01.10.2015
Номер документу51361562
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1870/675/12

Постанова від 15.03.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Д.М. Савченко

Постанова від 15.03.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Д.М. Савченко

Ухвала від 25.01.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Д.М. Савченко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні