Ухвала
від 19.10.2010 по справі 8/б-1223
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"19" жовтня 2010 р.Справа № 8/Б-1223 УХВАЛА

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Сидорук А.М.

Кредитор: Державна податкова інспекція у Теребовлянському районі, вул. Шевченка,26, м. Теребовля, Тернопільська область.Боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю "Інтех", вул. Січових Стрільців, 28, м. Теребовля Тернопільської областіСуддя: ОСОБА_1

За участю представників сторін

Кредитора: ОСОБА_2 - головний державний інспектор з питань юридичної роботи

Боржника: ОСОБА_3 - директор

Регіонального Фонду державного майна України по Тернопільській області: ОСОБА_4 -головний спеціаліст-юрисконсульт

Суть справи: Кредитор - Державна податкова інспекція у Теребовлянському районі, вул. Шевченка,26 м. Теребовля Тернопільської області звернулася до господарського суду Тернопільської області із заявою про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтех", вул. Січових Стрільців, 28, м. Теребовля Тернопільської області в порядку ст.52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» .

Боржник - Товариство з обмеженою відповідальністю "Інтех" у відзиві на заяву про порушення у справі про банкрутство просить суд відмовити в задоволенні заяви кредитора.

В розпочатому судовому засіданні представникам сторін роз'яснено їх права та обов'язки, передбачені ст.22 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників кредитора, боржника, судом встановлено наступне:

В розпочатому судовому засіданні представник кредитора в порядку статті 22 Господарського процесуального кодексу України заявив клопотання про залучення до участі у розгляді справи № 8/Б-1223 представника Теребовлянської районної державної адміністрації (ОСОБА_5А.), арбітражного керуючого ОСОБА_6, представника державної виконавчої служби Теребовлянського району для надання пояснень щодо місцезнаходження ТОВ "Інтех", про наявність чи відсутність активів (майна) боржника.

Розглянувши заявлене клопотання, заслухавши думку представника боржника, який заперечив проти заявленого клопотання, суд встановив, що відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" сторонами у справі про банкрутство є кредитори та боржник та відповідно до ст. 11 Закону у підготовчому засіданні господарський суд оцінює подані документи, заслуховує пояснення сторін, розглядає обґрунтованість заперечень боржника та за результатами розгляду справи виносить відповідний процесуальний документ.

Враховуючи наведене, господарський суд не вбачає підстав для виклику в судове засідання посадових осіб, зазначених в клопотанні кредитора, розглядає справу за наявними в ній матеріалами, а відтак в задоволенні клопотання ДПІ в Теребовлянському районі відмовляє.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Інтех", вул. Січових Стрільців, 28, м. Теребовля Тернопільської області, ідентифікаційний код 30916189 зареєстроване як юридична особа Теребовлянською районною державною адміністрацією 21.06.2000р.

Станом на 11.12.2009 р. за боржником - Товариством з обмеженою відповідальністю "Інтех", вул. Січових Стрільців, 28, м. Теребовля Тернопільської області, ідентифікаційний код 30916189 рахується податковий борг на загальну суму 68 808, 30 грн., в тому числі: 66 398, 83 грн. -по податку на додану вартість; 2 088, 74 грн. -по податку на прибуток та 320, 73 грн. -пеня по комунальному податку.

В підтвердження зазначеної заборгованості кредитором надано господарському суду: довідку ДПІ у Теребовлянському районі № 10357/19 від 14.12.2009 р., податкові декларації з податку на прибуток підприємства, податкові декларації з податку на додану вартість, податкові розрахунки комунального податку, виконавчі листи по адміністративних справах № 2-а-2111/09/1970 та № 2-а-2115/09/1970, податкові повідомлення -рішення; постанови державного виконавця відділу державної виконавчої служби Теребовлянського районного управління юстиції від 30.11.2009р. про повернення виконавчих листів № 2-а-2115/09/1970 від 03.09.2009р., № 2-а-2111/09/1970 від 20.08.2009р. стягувачеві в зв'язку з відсутністю у боржника майна та грошових коштів.

Як вбачається з пояснень представника кредитора - Державної податкової інспекції у Теребовлянському районі, основною підставою звернення кредитора до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є відсутність боржника за місцезнаходженням юридичної особи, про що свідчить Довідка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 10.12.2009р.

У відповідності до ч. 1 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" кредитором може бути подана заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника.

Отже, за правилами цієї статті справа про банкрутство може бути порушена у разі наявності хоча б однієї з перелічених умов, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника.

Як вбачається з матеріалів справи та з пояснень представника кредитора в судовому засіданні, на дату звернення до суду із заявою про порушення справи про банкрутство боржника, Товариство з обмеженою відповідальністю "Інтех" надавало Державній податковій інспекції у Теребовлянському районі податкові декларації, документи бухгалтерської звітності, які долучені кредитором до матеріалів справи.

Відповідно до Довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, долученої кредитором до заяви про порушення справи про банкрутство, станом на 10.12.2009р. в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців значиться Товариство з обмеженою відповідальністю "Інтех", вул. Січових Стрільців, 28, м. Теребовля Тернопільської області, ідентифікаційний код 30916189.

Відповідно до зазначеної довідки, державним реєстратором відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" було проведено наступні реєстраційні дії: 29.03.2005р. -внесення запису про включення відомостей про юридичну особу; 28.08.2006р. -внесення інформації щодо відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу; 08.05.2007р. -підтвердження відомостей про юридичну особу; 10.07.2008р. -підтвердження відомостей про юридичну особу; 16.09.2009р. -внесення інформації щодо відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу. У відповідності до ч. 5 ст. 17 Закону України В«Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємцівВ» в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців містяться відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу, а також відомості про зарезервовані найменування юридичних осіб.

Згідно ст.18 Закону України В«Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємцівВ» якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

При цьому ч. 3 ст. 18 цього Закону встановлено, що у випадку, якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, не були до нього внесені, вони не можуть бути використані в спорі з третьою особою, крім випадків, коли третя особа знала або могла знати ці відомості.

Отже при встановленні факту відсутності керівних органів боржника - юридичної особи за її місцезнаходженням ініціюючий кредитор повинен керуватися відомостями, які містяться в Єдиному державному реєстрі.

Відповідно до Довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 10.12.2009р., останній запис - 16.09.2009р. /на дату подання заяви про порушення справи про банкрутство/ державним реєстратором вчинений наступного змісту: -внесення інформації щодо відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу. У відповідності до ст.19 Закону України В«Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємцівВ» юридична особа зобов'язана подавати (надсилати) щороку протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстратору для підтвердження відомостей про юридичну особу реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу.

У разі ненадходження в установлений частиною одинадцятою цієї статті строк реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор зобов'язаний надіслати рекомендованим листом протягом п'яти робочих днів з дати, встановленої для подання реєстраційної картки, юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору зазначеної реєстраційної картки.

У разі надходження державному реєстратору від органу державної податкової служби повідомлення встановленого зразка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням державний реєстратор зобов'язаний надіслати рекомендованим листом протягом п'яти робочих днів з дати надходження зазначеного повідомлення юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки.

У разі неподання юридичною особою протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей.

Якщо державному реєстратору повернуто рекомендованого листа з відміткою відділення зв'язку про відсутність юридичної особи за зазначеною адресою, державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

Як вбачається з пояснень представника боржника - директора Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтех", останній особисто одержував за юридичною адресою Товариства -м.Теребовля Тернопільської області, вул..Січових Стрільців, 28 простою кореспонденцією від державного реєстратора Теребовлянської районної державної адміністрації Тернопільської області повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки, однак в силу різних виробничих питань, не мав можливості своєчасно надіслати державному реєстратору зазначену реєстраційну картку, проте в лютому 2010 року товариством реєстраційна картка була подана державному реєстратору.

Підтвердженням пояснень представника боржника є довідка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 30.09.2010р., подана представником кредитора ДПІ в Теребовлянському районі в судовому засіданні, з якої вбачається, що 02.02.2010р. державним реєстратором Теребовлянської районної державної адміністрації внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про підтвердження відомостей про юридичну особу.

В судовому засіданні представник боржника на запитання суду пояснив, що на даний час Товариство з обмеженою відповідальністю "Інтех" знаходиться на стадії санації та надалі бажає здійснювати підприємницьку діяльність відповідно до установчих документів Товариства.

Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлює не лише умови та порядок визнання боржника банкрутом та застосування ліквідаційної процедури, але й відновлення платоспроможності суб'єкта підприємницької діяльності - боржника.

Згідно ст.ст. 33, 34 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень; обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Отже, основними та належними доказами відсутності боржника за його місцезнаходженням у даному випадку є відомості, які містяться в Єдиному державному реєстрі.

Відповідно до ч. 2 ст. 52 Закону господарський суд у двотижневий строк з дня винесення ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника виносить постанову про визнання відсутнього боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

У разі наявності підстав, передбачених ч. 1 ст. 52 Закону, суд визнає боржника банкрутом та відкриває ліквідаційну процедуру, тобто продовжує рух справи про банкрутство, а за їх відсутності -припиняє провадження у справі на підставі ст. 80 ГПК України.

Таким чином, чинне законодавство України про банкрутство пов'язує можливість відкриття провадження у справі про банкрутство в порядку ст. 52 Закону з доведенням обставин відсутності боржника за місцезнаходженням або за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника.

Отже, у контексті вказаної норми при розгляді даної справи за правилами ст. 52 Закону, предметом доказування є визначення місцезнаходження боржника - юридичної особи та факт відсутності керівних органів юридичної особи за її місцезнаходженням.

Дослідивши у сі матеріали справи у їх сукупності, судом встановлено, що ініціюючим кредитором не надано господарському суду належних доказів в підтвердження відсутності боржника за своїм місцезнаходженням, а тому господарський суд припиняє провадження у справі на підставі ст. 80 Господарського процесуального кодексу України.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 80, 86 Господарського процесуального кодексу України, Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», господарський суд

У Х В А Л И В:

1. Провадження у справі № 8/Б-1223 припинити.

2. Пункт 3 ухвали господарського суду Тернопільської області від 28.12.2009р. визнати таким, що втратив чинність.

3. Ухвалу направити сторонам у справі; державному реєстратору Теребовлянської районної державної адміністрації, вул. Князя Василька104 "а", м. Теребовля Тернопільської області; Відділу державної виконавчої служби Теребовлянського районного управління юстиції, вул. Князя Василька,150, м. Теребовля Тернопільської області та Сектору з питань банкрутства у Тернопільській області Державного департаменту з питань банкрутства, м. Тернопіль, вул. Київська,3-а.

4. Ухвала про припинення провадження у справі про банкрутство може бути оскаржена у встановленому законом порядку.

Суддя А.М. Сидорук

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення19.10.2010
Оприлюднено02.10.2015
Номер документу51410853
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/б-1223

Ухвала від 19.10.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 05.10.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 23.09.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 28.01.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 05.07.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

Ухвала від 14.01.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 02.11.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 21.07.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні